Как Васко от "Модерно предградие" преметна системата

Един неграмотен мъж се опита да направи услуга за 1 млн. лв. на Инвестбанк

Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова
Капитал
Капитал    ©  Цветелина Белутова

Ако търсите в Google номер 71 на улица "Стара църква" в кв. "Модерно предградие", трудно ще го намерите. Вместо къща там има купчина строителни отпадъци. В същото време на този адрес по документи живее 34-годишният Васил Колев. Регистриран над дузина пъти в полицията. Макар и неграмотен в началото на месеца Васко прекрачва прага на Агенцията по вписвания в столичния кв. "Гео Милев", като носи наръч с документи, които подава на гишето. Иска да бъде вписан като управител на фирма. 

В сряда Васил Колев е задържан от служители на столичната полиция. Причината – миналата седмица 60-годишният бизнесмен Йовчо Кьосев е подал жалба, че някой се е опитал да вземе контрол на фирмата му "ДИГ 94" и по този начин да направи услуга на Инвестбанк. Това е банката, с която Кьосев води близо шестгодишен спор и която успява да осъди на две инстанции за близо 1 млн. лева.

Всъщност Васил Колев е мулето в една схема, която е толкова прозрачна, че прилича повече на демонстрация на чувство за безнаказаност от тези, които се ползват от нея.

Спорът с Инвестбанк

Всичко започва през октомври 2009 г., когато фирмата "ДИГ 94" ЕООД сключва предварителен договор за покупката на имот в София. Стойността на сделката е 5 млн. лв., като един милион е бил преведен като капаро. В края на месеца била уговорена среща при нотариус за изповядването на сделката. Седмица преди срещата счетоводител на фирмата отишъл в офис на Инвестбанк, за да преведе парите, но от банката отказали да извършат превода с обяснението, че "отгоре" било наредено сметките да бъдат блокирани, без да посочат конкретна причина на собственика на фирмата.

Опитите продължили цяла седмица, но без успех. Така плащането не било извършено, сделката пропаднала и "ДИГ 94" ЕООД губи капарото от 1 млн. лв.

Собственикът на фирмата сигнализира банковия надзор, но вместо проверка получава отговор от Тихомир Тимнев от БНБ,  в който на практика му се преразказва отговора на банката, че всичко е наред.

След дълъг съдебен процес в края юли тази година фирмата осъжда на две инстанции Инвестбанк за нанесените вреди от спрения превод. По време на делото банката представя две основни защитни версии. Първата е, че парите са били блокирани заради издадена банкова гаранция. Втората е, че преводът нямало как да мине, защото бил направен прекалено късно. Съдът отхвърля тезата за липса на наличност в сметките, защото експертиза доказва, че в тях е имало достатъчно средства. Другата защитна версия също е отхвърлена, защото опитите да бъде извършен преводът са започнали много преди изповядването на сделката.

Седмица след съдебното решение фирмата си изважда изпълнителен лист, а частен съдебен изпълнител образува дело. По негово искане БНБ блокира присъдената от съда сума. В писмото си банковия надзор влиза в ролята на адвокат на Инвестбанк, като цитира доводите на банката, че ако БНБ преведе парите към частния съдебен изпълнител, то това ще обезсмисли доброволното изпълнение и ще коства на банката "сериозни допълнителни разноски". 

Четири дни по-късно от банковия надзор изпращат ново писмо до частния съдебен изпълнител, в което го информират, че Инвестбанк ще иска спиране на изпълнението на съдебното решение, защото ще го обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС). Служителите на БНБ отново показват загриженост за банката и акцентират на факта, че ако парите бъдат преведени от БНБ към съдебния изпълнител, "на Инвестбанк ще бъде оказана сериозна увреда".


Лоялната банка

Докато тече комуникацията между БНБ, Инвестбанк и частния съдебен изпълнител, около "ДИГ-94" започват да се случват странни неща. На 4 август - два дни преди БНБ да наложи запора  на 1.18 млн. лв., в Търговския регистър е направен опит за вписване на нов управител на дружеството. Към обяд на крака в Агенцията по вписванията идва 34-годишният Васил Колев. На гише той подава нов дружествен договор и заявления, с което иска да бъде вписан за управител на дружеството.

Един от документите обаче е сбъркан и Агенцията постановява отказ. Историята се повтаря след няколко дни. Заявлението, което формално отговаря на всички законови изисквания, е прието, а три дни по-късно собственикът на фирмата получава SMS, че вече фирмата му се управлява не само от него, но и от напълно непознат за него човек.


Същият ден в офиса на частния съдебен изпълнител пристига молба от новоназначения управител, който иска да получи оригинала на изпълнителния лист, а изпълнителното дело да бъде прекратено, защото… Инвестбанк е изплатила доброволно дължимите суми.  Дали такъв е превод се е случил в действителност не е ясно. Сигурно е едно – пари в сметката на "ДИГ 94" не са постъпвали. От банката отказват да дадат информация на дружеството дали случайно новият съуправител е открил други сметки. Чак в петък банковата тайна е вдигната и истината за това имало ли е превод трябва да стане ясна.

Междувременно Инвестбанк (които уж са превели парите доброволно) подават молба до Върховния касационен съд (ВКС), с която искат спирането на изпълнението срещу тях, защото обжалват решението на Софийския апелативен съд. Няколко дни по-късно върховните съдии уважават молбата.Класическа схема

В сряда Васил е задържан за 24 часа от полицията, чиито усилия в момента са насочени към това да установят хората, които са го придружавали през всички административни стъпки – плащането на таксата в банковия клон, нотариалната заверка на подписа му и подаването на документи на гишето в агенцията. Защото със сигурност 34-годишният мъж не е имало как да се справи сам с процедурата. Запознати с разследването разказват, че той не е бил наясно какво се случва и е бил абсолютно неграмотен, като е изпитвал затруднения и не само не е могъл да напише името си, но дори и да се подпише. Той формално е извършил поне няколко престъпления и лесно може да бъде осъден. Но това няма да пресече проблема.

В четвъртък от Министерството на правосъдието съобщиха, че работна група, в която влизат различни институции, ще излезе с конкретни предложения за създаване на допълнителни гаранции срещу кражбата на фирми.

Дали обаче насочването на вниманието към регистъра е правилното действие? 

"Случаят е тест за капацитета на разследващите органи за това да бъде установено и наказано дръзко престъпление, извършено без свян под светлината на прожектора на публичността на Търговския регистър. Погрешно би било да се търси или измисля някакъв дефект във функционирането на регистъра в конкретния случай", коментира адвокат Александър Иванов, който е бил консултант при създаването на регистъра. "Абсурдно е да се търсят начини за превенция на престъпността чрез засягане дейността на търговската регистрация, превенцията и наказването на престъпността е функция на прокуратурата и може да бъде изпълнена само и единствено от нея", допълва още той.Cui bono?


Цялата схема налага един въпрос – кой има полза от нея. Отговорът е еднозначен - Инвестбанк.  Оттам отговориха, че нито едно от двете постановени съдебни решения не е влязло в сила, като "не е допускано неоторизирано разпореждане със средства от сметките на дружеството; установиха се обаче такива некоректни плащания от сметки на банката в посока към физическото лице Йовчо Косев, собственик на същото дружество". От банката припомнят и отхвърлената теза от съда: "Всъщност сумите са били задържани на законно основание като обезпечение по банкови гаранции, издадени по нареждане на дружеството."

Казусът с "ДИГ 94" не е първият случай, в който се поставят под съмнение действията на Инвестбанк и в който се разкриват съдебните ажиотажи в нейна полза. Преди няколко месеца адвокат фантом се опита да прекрати от името на друго дружество дело, по което банката беше осъдена на първа инстанция да възстанови близо 9 млн. лв. заради изчезнали средства от сметките й.

Освен банката общото между двата казуса е, че и за двата случая има образувани разследвания и текат граждански спорове в съда. 
И единият, и другият случай обаче не трогват по никакъв начин БНБ. Оттам отговориха, че казусите не са техен проблем: "Надзорните правомощия,  които има Българска народна банка, не могат да заместват функциите на съдебната система и другите компетентни органи." Не ви ли звучи познато?