Грешки на растежа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Грешки на растежа

Резултатът от изборите ще покаже кое има по-голямо значение - овладяването на ключови лостове в местната власт или помощта на голяма национална партия

Грешки на растежа

В няколко града ГЕРБ ще се състезава за местната власт срещу хора, които доскоро подкрепяше

Велина Господинова
14570 прочитания

Резултатът от изборите ще покаже кое има по-голямо значение - овладяването на ключови лостове в местната власт или помощта на голяма национална партия

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Когато преди четири години ГЕРБ застанаха зад кандидатурите на действащи кметове със спорна репутация като Кирил Йорданов във Варна, Панайот Рейзи в Созопол, Георги Георгиев в Ботевград и Йордан Лечков в Сливен, вероятно са си давали сметка, че в един момент това може да се обърне срещу тях. Днес една част от тях вече са затворена страница за партията на Бойко Борисов, а други ще излязат на предстоящите местни избори в края на октомври срещу... кандидати на ГЕРБ. Причините през 2011 г. ГЕРБ да заложи на компрометирани лица за кметове бяха две. Едната беше, че тогава формацията на Борисов беше по средата на първия си управленски мандат и на партията й беше необходимо добро представяне на местните избори, за да покаже, че присъствието й във властта не носи негативи за формацията.

Другата причина ГЕРБ да заложи на стратегията за подкрепа на окопали се в местната власт с по няколко мандата кметове беше, че само така можеше да превземе крепостите им и да инкасира победа в тези населени места. Повечето от тях са овладели ключови лостове за получаване на властта като контрола върху големи групи хора чрез назначения в общинската администрация или договорки с неформалните лидери на малцинствените гета.

Сега обаче ситуацията се промени. Голяма част от местните феодали са силно компрометирани от дългогодишното си управление и тежестта на скандалите, която носят със себе си, може да попречи на ГЕРБ. Управляващите вече нямат желание да пазят гърбовете на провалените градоначалници и сделките на няколко места са развалени. Това обаче няма да спре някои от дългогодишните кметове да участват отново в изборите, този път като противници на ГЕРБ.

Като бумеранг

Проблемите на тактиката да се подкрепят местните феодали се видя още на предишния вот при някои градове като Сливен, където властта отиде у БСП. Тогава издигнатият от ГЕРБ за трети мандат бивш кмет на Сливен Йордан Лечков загуби изборите след пълния крах на осемгодишното му управление на града, съмненията за корупция и делата, които бяха заведени срещу него от прокуратурата, но стана общински съветник от партията на Борисов. На подкрепения от ГЕРБ пък дългогодишен кмет на Варна Кирил Йорданов се наложи скоро след изборите да подаде оставка след масовите протести на граждани срещу управлението му. В края на третия мандат на кмета на Ботевград Георги Георгиев излезе доклад на Сметната палата за драстични нарушения при възлагането на обществени поръчки и съмнения за конфликт на интереси с фирми на членове на семейството му на издигнатия през 2011 г. кмет на Ботевград Георги Георгиев. Синът му, който беше два мандата депутат от ГЕРБ, напусна партията след скандал в края на предишния парламент. В края на юни Георгиев беше заведен принудително от полицията в Софийската окръжна прокуратура за разпит по проверка за длъжностни престъпления, а впоследствие беше поискано и отстраняването му от длъжност. След всичко това Георгиев нямаше как да бъде отново кандидат за кмет на ГЕРБ и дори беше изключен от партията.

Срещу другия скандален кмет по морето, издигнат от ГЕРБ на предишните избори – Панайот Рейзи, неотдавна имаше протести заради решението му да ограничи достъпа до част от дивите плажове около Созопол. От ГЕРБ все още не са обявили официално подкрепата си за Рейзи, който е и лидер на местната им партийна структура, но неофициално от централата на формацията твърдят, че най-вероятно той ще е отново техният кандидат за кмет. В останалите два случая обаче – Сливен и Ботевград, ГЕРБ ще издигне за тези местни избори други кандидати, които обаче ще се изправят срещу бившите кандидати на ГЕРБ.

Интрига в най-голямата управляваща партия има и в Пловдив. Във втория по големина град в кметската надпревара ще се включи бившият областен управител и бивш депутат от ГЕРБ Здравко Димитров срещу доскорошния му съпартиец и настоящ кмет на града Иван Тотев.

Лечков с цензурата и Яне

След като на няколко пъти бившият кмет на Сливен Йордан Лечков обявяваше, че има намерение да се включи отново в кметската надпревара, а в средата на юни регистрира движение "Обединени региони", тази седмица бившият футболист обяви официално, че ще участва в кметската надпревара. "Всеки допуска грешки. Бях независим, но си дадох авторитета на една партия, която сега управлява, като очаквах това да се върне като помощ за града. Не се получи, загубих и много в личен план", каза Лечков. За тези избори обаче той "ще даде авторитета си" на други две формации. Първо, в началото на седмицата лидерът на РЗС Яне Янев каза за Лечков, че е като "Сините камъни" за Сливен и дори отстрани местния си лидер Кирил Кирчев заради несъгласието му с решението РЗС да го подкрепи за кметския вот. Подкрепата за Лечков е поредната метаморфоза на Яне Янев, който по време на първото управление на Бойко Борисов "щеше да го уволнява". След това РЗС на два пъти подкрепи ГЕРБ на парламентарните избори, а след последния вот Янев акостира в МС като съветник на Борисов по проблемите на корупцията.

В сряда на специална пресконференция в града подкрепата си за Лечков обяви и лидерът на ББЦ и евродепутат Николай Бареков. Така бившият кмет на ГЕРБ ще се изправи в кметската битка за Сливен през октомври с номинирания от фармацията на Борисов кандидат Стефан Радев, близък до министъра на земеделието Десислава Танева. Отношенията между ГЕРБ и Лечков се обтегнаха след загубата на предишните местни избори и макар че той беше водач на листата на ГЕРБ за общински съветници и влезе в общинския съвет от формацията на Борисов, през последните четири години на практика беше опозиция на партията. Политици от местните партийни централи прогнозират обаче, че Лечков едва ли ще се намеси сериозно в играта за кмет, най-малко поради факта, че жителите на Сливен все още помнят в какво състояние той остави града след двата си мандата управление. Освен това все още не е забравена и съдебната сага с поредицата от дела срещу него, въпреки че по тях той беше оправдан.

През 2010 и 2011 г. в качеството му на кмет срещу Лечков бяха образувани общо 6 дела пред Сливенския окръжен съд. Едно от тях за подкуп, а останалите - за престъпления по служба с цел облага. По 5 от тях всички съдии си направиха отвод, а по шестото - за злоупотреба със служебно положение в полза на дружеството "Топстрой декор" ООД, Лечков беше оправдан.

За последните 5 години пред Върховния касационен съд бяха образувани общо 9 производства, свързани с Лечков. Две от тях са по предложения на главния прокурор за възобновяване делата за сключването на неизгодна сделка за ремонта на дом за стари хора и на детска градина в Сливен, както и за злоупотреба със служебно положение в полза на "Топстрой декор" ООД. И двете предложения са отхвърлени. По четири от делата ВКС е потвърдил оправдателната присъда на предишната инстанция - за водопровода в Сливен, за добива на инертни материали, за подкуп и за клевета. Лечков е осъден на втора инстанция на две години и половина условно единствено по обвинения за отдаване под наем на общински имот, с което е ощетил община Сливен с 671 хил. лв., от Апелативен съд - Бургас. ВКС обаче на два пъти отменя решението и го връща на второинстанционния съд. В крайна сметка съдът в Бургас оправда Лечков, а решението беше потвърдено и от ВКС.

Не се очаква и да има разцепление на местната структура на ГЕРБ в Сливен заради участието на Лечков в кметската надпревара. Засега на негова страна са двама от общинските съветници на ГЕРБ. Това са настоящият председател на общинския съвет Мария Григорова и един от собствениците на текстилната фабрика "Декотекс" и общински съветник Васил Йовчев. Двамата са и в управителния съвет на сдружението, с чието име Лечков ще се яви на кметските избори.

Подкрепата на ББЦ и РЗС няма да помогне особено на Лечков. Партията на бившия телевизионен водещ Николай Бареков се разпадна след парламентарните избори. В същото състояние е и формацията на Яне Янев. Според местни политици битката за кмет на Сливен ще е основно между кандидата на ГЕРБ Стефан Радев и сегашния кмет от БСП Кольо Милев.

Ще има ли край "ерата Георгиев"

За разлика от Сливен обаче битката за кметското място в Ботевград е неясна. След изключването на Георги Георгиев от ГЕРБ местната структура на формацията на Борисов в града е на практика разцепена, защото заедно с него заявления за напускане на партията подадоха още единадесет общински съветници и членове на ГЕРБ. Засега е сигурно, че Георги Георгиев ще се кандидатира за четвърти мандат. Очаква се следващата седмица кандидатурата му да бъде официално обявена. Зад него ще застанат отцепниците от партията на Николай Бареков около депутата Светлин Танчев, които неотдавна създадоха гражданското движение "Бъдеще и развитие за България". За местните избори те ще се регистрират като Народен съюз заедно със Земеделския народен съюз на депутата Румен Йончев. В четвъртък от централата на ГЕРБ разпространиха имената на кандидатите на формацията за кметове във всички общини в Софийска област без номинацията за кмет на Ботевград. Пред "Капитал" областният координатор и депутат Галя Георгиева уточни, че името на кандидата за кмет ще бъде обявено в началото на следващата седмица, защото трябвало да се уточнят някои детайли.

Кой спъва Тотев

Конфликтът между между кмета на Пловдив Иван Тотев и бившия областен управител и бивш депутат на ГЕРБ Здравко Димитров е от години, но досега от ръководството на ГЕРБ някак успяваха да балансират отношенията. В края на юни обаче Димитров изненадващо подаде оставка като областен координатор на ГЕРБ в Пловдив. Като мотив за решението си тогава той посочи спускането на кандидати за кметове в областта и кадруване на водача на листата на ГЕРБ за Пловдивска област и депутат Методи Андреев. Месец по-късно обаче стана ясно, че Димитров ще се кандидатира за кмет на Пловдив. Ден след като беше обявен инициативният комитет, който ще го издигне за кмет, той беше изключен от парламентарната група на ГЕРБ и от партията. Засега все още не е ясно дали зад него ще застане някоя политическа формация. Неофициално се твърди, че Димитров може да получи подкрепа от Реформаторския блок, но официално решение за това все още няма. За кметската номинация в Пловдив реформаторите са разделени, като една част от партиите настояват да бъде подкрепен депутатът от Патриотичния фронт и бивш кмет на Пловдив Славчо Атанасов, а другата част са склонни да застанат зад Димитров. На този етап е трудно да се прогнозира дали и каква част от гласовете за кандидата на ГЕРБ Тотев може да отидат към Димитров. От местните партийни централи смятат, че целта на включването му в кметската битка е по-скоро Тотев да не спечели вота още на първи тур. Освен кандидата на ГЕРБ в изборите за кмет ще участват още Славчо Атанасов и лидерът на местната формация "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева. Всички те ще се борят за гласовете на десните избиратели в града. На предишните местни избори разликата между Иван Тотев и Славчо Атанасов на втория тур беше минимална - малко над 2000 гласа в полза на кандидата на ГЕРБ. На първия тур пък Каназирева получи 10 000 гласа. Все още не е ясен кандидатът на БСП. Името му се очаква да бъде обявено на 29 август. "Не е тайна, че в Пловдив от години действа една корпоративна общност, която използва политиката за правене на бизнес. Едни я наричат масонска ложа, други - задкулисие. В нея влизат хора от различни партии и администрации в Пловдив. За неформален лидер на тази група се сочи председателят на БСП в града, руският гражданин Георги Гергов. Здравко Димитров е част от тази корпоративна компания", заяви неотдавна депутатът от ГЕРБ Методи Андреев по повод обвиненията на Здравко Димитров, че кадрува в структурите на партията в Пловдивска област.

От тази седмица атака срещу кандидата на ГЕРБ Иван Тотев започна и в сайта "Блиц", където наричат кмета на Пловдив олигарх и описват надълго и нашироко имотите му. След това същата информация се публикува и в присъдружния му сайт "ПИК". В сряда двете жълти медии пуснаха информация, че може да се стигне до арест на Тотев заради разследване на прокуратурата по сигнал на депутати от Патриотичния фронт за обществена поръчка, чиято стойност е многократно завишена. От прокуратурата в Пловдив опровергаха това, но най-вероятно атаката ще продължи.

Битката в тези градове по всичко личи, че ще бъде изключително оспорвана, а резултатът ще покаже кое има по-голямо значение за спечелване на местната власт - ресурсите в конкретните градове или помощта от голяма национална партия, която в момента е в изпълнителната власт.

По темата работи: Александър Терзиев

Когато преди четири години ГЕРБ застанаха зад кандидатурите на действащи кметове със спорна репутация като Кирил Йорданов във Варна, Панайот Рейзи в Созопол, Георги Георгиев в Ботевград и Йордан Лечков в Сливен, вероятно са си давали сметка, че в един момент това може да се обърне срещу тях. Днес една част от тях вече са затворена страница за партията на Бойко Борисов, а други ще излязат на предстоящите местни избори в края на октомври срещу... кандидати на ГЕРБ. Причините през 2011 г. ГЕРБ да заложи на компрометирани лица за кметове бяха две. Едната беше, че тогава формацията на Борисов беше по средата на първия си управленски мандат и на партията й беше необходимо добро представяне на местните избори, за да покаже, че присъствието й във властта не носи негативи за формацията.

Другата причина ГЕРБ да заложи на стратегията за подкрепа на окопали се в местната власт с по няколко мандата кметове беше, че само така можеше да превземе крепостите им и да инкасира победа в тези населени места. Повечето от тях са овладели ключови лостове за получаване на властта като контрола върху големи групи хора чрез назначения в общинската администрация или договорки с неформалните лидери на малцинствените гета.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  someeeee avatar :-|
  someeeee

  Местната власт е съчетание от местни феодали, каращи по 15 мандата избирани от 20 партии и силните на деня на централно ниво... За съжаление единственото решение според мен на проблемите като в Созопол, Ботевград, Варна (при К. Йорданов) и много други е единствено и само въвеждане на мандатност (2 мандата)... В противен случай се получава така, че същите тези "кметове" стават пожизнени и с десетки години паразитират на гърба на съгражданите си...

 • 3
  toj18394825 avatar :-|
  toj18394825

  Относно кмета на Пловдив , аз ще гласувам срещу Иван Тотев , за най - големия му съперник , независимо от коя партия е.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK