🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Таванът за плащания в брой ще бъде намален

Финансовият министър обяви промяна в акциза на цигарите - вдигането ще е по-ниско за евтините местни и по-голямо за скъпите вносни марки

Според финансовия министър борбата с контрабандата е причина за по-голямата събираемост на приходите
Според финансовия министър борбата с контрабандата е причина за по-голямата събираемост на приходите
Според финансовия министър борбата с контрабандата е причина за по-голямата събираемост на приходите    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Според финансовия министър борбата с контрабандата е причина за по-голямата събираемост на приходите    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Приходите от акциз и ДДС към юли са с 840 млн. лв. повече от 2014 г.

Размерът на разрешените плащания в брой ще бъде намален, като в момента се обсъжда какъв да бъде новият таван. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов в интервю за в "Труд". В момента ограничението е 15 хил. лв., а според министъра понижаването ще намали дела на сивата икономика. Той също така смята, че "банковата инфраструктура в България е изключително добре развита и нищо не налага определени търговски сделки и плащания в такъв обем да бъдат извършвани в брой".

Ключов разход - европейските проекти

В интервюто министърът говори и за рисковете пред бюджета на държавата за 2015 г. Според него европейските средства, на които се дължи половината от бюджетния излишък за първите шест месеца на годината, са най-големият риск пред изпълнението на финансовата рамка на държавата през второто полугодие. Причината е, че до края на годината държавата трябва да извърши всички плащания по европейските проекти, а чак през 2016 г. ЕК ще възстанови парите. "Това крие потенциални рискове от необходимостта за осигуряване на допълнителен ресурс за авансово финансиране на тези ускорени плащания, особено през втората половина на годината", обясни министърът. Той все пак обещава, че в края на годината бюджетният дефицит ще бъде под заложените 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), "с възможно най-много спрямо предвиденото в годишния разчет". По думите на министъра това ще е за сметка на преизпълнението на приходите.

Повече приходи

Предварителните данни на Министерството на финансите показват, че към края на юли общите приходи в консолидирания бюджет на държавата са с 2.18 млрд. лв. повече спрямо същия период на миналата година, или малко над 19 млрд. лв. "По-голямата част идва от подобряването на събираемостта на данъчните и неданъчните приходи. Над 1.416 млрд. лв. от увеличението се дължат на тях", обясни Горанов. По неговите думи основната част е по линия на ДДС и акцизите, като има и значително подобрение в постъпленията от осигурителни вноски.

Министърът се похвали, че изоставането от плана за събирамостта на акцизите, каквото имаше към средата на годината, вече е наваксано. "Към края на юли събираемостта е 58% (от плана за годината), или толкова, колкото трябва да постъпват. Номиналният ръст на приходите от акцизи достига 316 млн. лв. повече спрямо същия период на миналата година", каза Горанов.

Продължава преизпълнението и при събираемостта на ДДС. Към края на седмия месец постъпленията от косвения данък са с 520 млн. лв. повече спрямо същия период на 2014 г. "Вероятно към края на годината, ако се запази този темп, можем да достигнем до 700-800 млн. лв. повече само от ДДС", прогнозира министърът. Според него този ръст от около 12% не отговаря на ръста на икономиката (2.2% за първото полугодие). "Следователно това номинално увеличение идва основно по линия на по-добрата събираемост", смята той.

Данъчни промени

Според Горанов и през 2016 г. ще продължат промените в данъчното законодателство. Те ще бъдат фокусирани към хармонизиране с европейското законодателство, подобряване на контрола и намаляване на възможността за избягване на облагане, както и намаление на административната тежест и подобряване на обслужването.

Най-едра е промяната при акциза върху цигарите. Той ще се формира по нов начин, който по думите на министъра ще задържи ниска цената на цигарите от по-нисък клас, а по-скъпите ще поскъпнат повече. "Това ще способства справянето с контрабандата. Ако цената на цигарите се повиши драстично, неминуемо се минава към търсене на контрабанда", каза Горанов. В края на 2014 г. беше приет график за повишаване на акциза върху цигарите, като в края на 2018 г. ставката трябва да достигне 177 лв. за 1000 къса. В Закона за акцизите и данъчните складове сега е записано, че това увеличение ще се случи плавно чрез вдигане на пропорционалния акциз (върху крайната продажна цена). "В момента се обсъжда коя би била най-правилната структура, която да доведе до сравнително запазване на ценовите равнища на ниския клас цигари", добавя министърът.

Основният дял в ниския клас се държи от двата местни производителя - "Булгартабак" и "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс"). Скъпите цигари пък са най-вече на вносните марки.

При ДДС Министерството на финансите ще предложи удължаване на срока за прилагане на режима за обратно начисляване по отношение на търговията със зърно. Сега действието на мярката изтича в края на 2015 г. "Ще предложим да бъде удължен до 2018 г.", каза Горанов.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  djb95 avatar :-|
  djb95
  • - 4
  • + 13

  Е и ? Сивата и черната икономика си се разплащат в брой без документи. Какво ги касае тази регулация?

  Нередност?
 • 2
  djb95 avatar :-|
  djb95
  • - 2
  • + 12

  Акциза за евтините цигари е жест към. ДПС и Пеевски и удар по вносните. Когато натиснаха. Кинг пролетта оборота ми от продажби на цигари с бандерол скочи с 20 %.. Повече обаче се купуват вносните в ценовата група 4.50-5.50 и затова е този удар по вносните

  Нередност?
 • 3
  comandante avatar :-|

  . Той също така смята, че "банковата инфраструктура в България е изключително добре развита
  __________
  Е как няма да е добре развита като някои политици у нас директно ги назначават от банкстерските среди !
  Паралелно с това все повече права по закон се падат на банките и все по малко финансови свободи имат гражданите !
  Владислав Горанов видими е загрижен банките които и без това достатъчно печелят от всяка транзакция и имат доста високи такси в скромната ни колония.
  Все едно в магазина та ти взимат и по два лева всеки път като плащаш в брой кило сирене.


  Нередност?
 • 4
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи
  • - 2
  • + 7

  "В момента ограничението е 15 хил. лв., а според министъра понижаването ще намали дела на сивата икономика"

  Като го въвеждаха говориха обратното. А тоя беше зам. мин-р.
  И тоя е от опасно простите

  Нередност?
 • 5
  teu00395355 avatar :-@
  teu00395355
  • - 1
  • + 9

  Не мога да повярвам до каква наглост стига вече Горанов. Всички знаят, че си е пръв приятел с Пеевски, но това с вдигането на акциза на вносните цигари, но не и на тези на Булгартабак е прекалено. По този начин държавата се намесва пряко в определянето на разликата на цените в различните марки цигари като дава преимущество на цигарите на Пеевски. Подобни непазарни прийоми за получаване на ценово предимство се наблюдават във всяка една сфера. Мутренската групировка начело на държавата никога няма да остави пазара да регулира икономиката и винаги ще се меси с всевъзможни регулации ...

  Нередност?
Нов коментар