Защо бежанците избягват България?

Основните причини са две - финансови и заради регламента Дъблин

Снимка от миналия четвъртък, направена близо до границата между Гърция и Македония, в близост до градчето Идомени (Сехово).
Снимка от миналия четвъртък, направена близо до границата между Гърция и Македония, в близост до градчето Идомени (Сехово).    ©  Yannis Behrakis
Снимка от миналия четвъртък, направена близо до границата между Гърция и Македония, в близост до градчето Идомени (Сехово).
Снимка от миналия четвъртък, направена близо до границата между Гърция и Македония, в близост до градчето Идомени (Сехово).    ©  Yannis Behrakis

От няколко дни кадрите от напрежението по границите на Македония заради десетките хиляди бежанци, които се опитват да преминат страната по пътя си за Западна Европа, обикалят световните медии.

Само за последните два месеца през Македония са преминали 44 хиляди души. Ако през май потокът е бил по 200 души на ден, то през последните седмици достигна 2000. Това стана причина в петък Скопие да разпореди затваряне на границите.

В същото време по последните данни на МВР за една седмица (13-20 август) на границите на България са били задържани над 310 души. Ако добавим към тях и останалите 470, които са били установени във вътрешността на страната (т.е. не са били арестувани в граничната зона), то бройката ще достигне 780 за седмица. Което е значително по-малко от потока, който минава през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария.

Какви всъщност са причините България да не привлича бежанците?

Финансови

Причините на първо място са финансови. Незаконно преминаване с лодка от турския град Бодрум до гръцкия о. Кос струва около 50 евро на човек. Впоследствие гръцкото правителство превозва "безплатно" бежанците с ферибот до Солун, а оттам те на практика имат отворен коридор до Унгария.

Общият разход за да стигнат до Унгария е не повече от 200 евро на човек. За сравнение - за преминаването на българо-турската граница бежанците плащат поне толкова на каналджиите.

Регламентът от Дъблин

Дори и да влязат успешно в България, перспективата пред бежанците не е много добра - ако бъдат заловени, те със сигурност ще бъдат регистрирани в системата Евродак (в която се картотекират пръстовите отпечатъци на мигрантите). Това означава, че щом първата регистрация е направена в България, то по силата на Регламента от Дъблин, те не могат да го направят на друга държава от ЕС - правило, което силно ограничава възможността на бежанците да стигат там, където са тръгнали - богатите държави от Западна Европа.

Статутите за закрила са два - хуманитарният е за три години и дава правата на постоянно пребиваващ чужденец в България (т.е. трябва виза, за да пътува в ЕС), а пък бежанският е за пет и дава правата на всеки български гражданин (включително и ограничението за престой в друга държава от ЕС и т.н.)

Освен това вероятността един бежанец да бъде регистриран, ако бъде заловен в България, е много по-голяма отколкото ако бъде хванат в Гърция и Италия. Причините за това са няколко, но най-простата е, че повишеният поток в тези две държави изключително затруднява обработката на всички установени там мигранти.   

Опасността от затвор

Нелегалното влизане от Турция на хора, търсещи закрила не е престъпление, защото Наказателният кодекс декриминализира подобно деяние. За сметка на това нелегалното излизане от страната вече е престъпление и ако при първа присъда бежанците получават условно наказание, то при втори неуспешен опит, присъдата може да стане ефективна. Не на последно място неколкократно организации са алармирали, че българските власти отблъскат със сила опитващите да влязат у нас чужденци.

Тромавите процедури и мизерните условия

Не на последно място - процедурите по разглеждане на молбите за предоставяне на статут тук продължават около половин година, което също отблъсква, така както и условията в домовете. Не случайно през последните месеци нараства броя на т.нар. "самоволно напуснали" от домовете - хора, които не са изчакали да приключи процедурата и най-вероятно са продължили своя път към Западна Европа.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Да се молим да продължат да ни избягват.

 • 2
  bisera12 avatar :-|
  bisera

  Колкото и да ми е жал за сирийците, които бягат от войната, не мога да не си помисля, защо отиват точно към богатите държави. Когато на човек къщата му гори, той се подслонява временно при съседите и роднините си, докато си пооправи къщичката. Не тича презглава с цялата си рода през девет села в десетото, което е най-богато с надежда да се нареди на трапезата на стопаните. Дано никога не ни се налага да разбираме какво е война, но от историята знаем че сме посрещали наши сънародници бягащи от съседни държави.

 • 3
  peter1946 avatar :-|
  Peter Stoychev

  Най-после да сме на печелившата страна!

 • 4
  high avatar :-|
  bee

  До коментар [#2] от "bisera":

  Едно е да посрещаш сънародници, които бягат от турския ятаган, друго е да те нападат нелегални имигранти с хиляди. И не знам защо са все тези заклинания това да не сме видели или онова. Що войни са минали и в България, но хората са оставали и са се били за страната си, както дядо ми през ВСВ и стотици хиляди други.
  Капитал, стига с тази манипулация, че били бежанци. По чужди телевизии дадоха въпросните орди, които сгазиха македонската граница- то не бе, афганистанци, пакистанци, сомалийци, суданци. Това са нелегални имигранти и тъй като не са бежанци, нелегалното им влизане би следвало да е криминално деяние. Уважавайте аудиторията си, не ни пробутвайте евтини манипулации.

 • dimko

  При подобен хизбор, ИДИЛ още може да вършее в региона ...

 • 6
  fellix avatar :-P
  Божикравов

  Особености на българската държава: естествен имунитет срещу пришълци.

 • 7
  bisera12 avatar :-|
  bisera

  До коментар [#4] от "bee":

  Точно това исках да кажа, сънародници идват при сънародници, когато се наложи да спасяват себе си и семействата си. Самата аз съм потомка на македонски бежанци. Когато преди близо седемдесет години, една нощ жителите на цялото село прекосява границата, те са знаели че идват при сънародници и никой не е гледал на тях като тежест.

 • 8
  wasabi avatar :-|
  Wasabi

  До коментар [#2] от "bisera":

  Много мрънкаме за сирийците, но тези, които бягат на запад могат да си го позволят или имат роднини в богатите държави. Тези, които не могат, а те са 1.8 милиона в бежанските лагери в Турция и още 2.2 милиона Египет, Йордан, Ливан и Ирак си седят в комшиите. Все пак сирийската диаспора на запад е сериозна.

 • 9
  aussie avatar :-|
  aussie

  Има и трета причина да ни избягват. Ние сме тотални расисти основната причина поради която е наличието на цигани които са създали усещането че всеки друг с тъмен цвят на кожата не струва по подразбиране :)

 • 10
  velian avatar :-|
  volarok

  Оградата и засилената охрана по границата вдигна таксата на турските каналджии. Няма смисъл да толерираме бежанците, след като те не искат да останат тук и след като имат достатъчно пари и сили да стигнат до Зап. Европа. Явно не са толкова зле, поне тези, които влизат у нас.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход