Риск за износителите на суровини, бонус за ползващите горива

Една четвърт от износа е на метали и зърно, ниските им цени и поскъпващото евро са най-сериозната заплаха за икономиката в следсвтие от падащите пазари

Масовият световен срив в цените на акции, петрол, метали, земеделски продукти, валути вече не е еднодневно явление, а тренд и затова вероятно ще засегне и България. На първо място по-голямата част от експорта ни е съставен от суровини, които глобално поевтиняват. През последните месеци все повече се увеличават продажбите на машини зад граница, тоест зависимостта на страната от износа на метали и зърно леко намалява, но става значима - 25%.

Ако поскъпването на еврото е устойчиво, това допълнително може да свие износа. Успокоително е, че основните ни търговски партньори са в ЕС. Освен това ниските цени на петрола са благоприятстващ фактор за българския експорт, защото нашата икономика е по-енергоемка, отколкото други конкурентни в ЕС, в този смисъл поевтиняването на горивата би трябвало да се отразява на България малко по-добре, отколкото на други страни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове