Медии и финансови институции отново могат да са собственост на офшорки

От ведомството на Владислав Горанов предлагат да отпадне широката дефиниция "свързани лица" и да се въведе по-тясната "контролирани лица"

Медии и финансови институции отново могат да са собственост на офшорки

Финансовото министерство предлага и реалните акционери да бъдат скрити от обществото

8607 прочитания

От ведомството на Владислав Горанов предлагат да отпадне широката дефиниция "свързани лица" и да се въведе по-тясната "контролирани лица"

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


От списъка със забранени дестинации отпада Лихтенщайн.

Офшорни компании отново ще могат да притежават медии, банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области. Министерството на финансите предлага тази възможност с промени в придобилия популярност като Закон срещу офшорките, изготвен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски по време на кабинета "Орешарски". Предложението е допустими да са офшорки с под 10% от капитала, но нищо не пречи акциите или дяловете да се разпръснат между десетина компании от такива зони и цялата собственост да остане скрита.

Проектът предлага и още едно голямо отстъпление - от 1 януари 2016 г. информацията кои са действителните собственици на офшорки няма да е публична, а ще е на разположение само на НАП, ДАНС, регулаторните и контролни органи.

Законът "Пеевски-Цонев" беше приет преди почти две години. И тогава той имаше дефекти. Той не обхващаше много сфери от публичен интерес, в които има скрита собственост - например концесионерите трябваше да не са от такива зони, ако добиват полезни изкопаеми или са ВиК оператори, но от ограниченията бяха освободени всички останали - на летища, пристанища, плажове, ски зони и т.н. Освен това законът ограничава дейностите само за най-тъмните островни офшорки, но не и аналогичните удобни дестинации, примерно в Европа, които също скриват реалната собственост. Вместо да се отстранят тези дефекти, сега финансовото министерство предлага почти пълно обезсмисляне на закона.

Разхлабване

С промените в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици (ЗИФОДРЮПДРСЛДС) се предлага офшорните компании да могат да притежават поне 10% в дружествата от 28-те дейности от рестриктивния списък. Досега те нямаха право да имат и една акция, освен ако дружеството не е публично и не се търгува на борсата. А в отделно изброени случаи (като банки, застрахователи и др.) беше достатъчно да се разкрие действителният собственик. Сега се предлага той да се разкрие за малка група, но да е невидим за широката публика. Мотивът на финансовото министерство не звучи солидно. Той накратко е, че капиталът не е важен за партньорите на търговското дружество, а от значение са само управляващите, адресът, предмета на дейност. Това обаче няма как да е вярно, защото кой е собственикът на дадено дружество може да е съществен въпрос при решение за сделка с дадена компания. За финансовите институции като банките пък действителният собственик може да е от значение и за всеки депозант.

Ако пък на някой от собствениците на компании от списъка с дейности съвсем не му се разкрива,  той лесно ще може да раздроби участието си. Например като отделни офшорни фирми купят пакети от под 10%. Така и ДАНС и регулаторите няма да научат кой е собственикът.

И още малко промени

От закона се предлага да отпадне и понятието "свързани лица" и да се замени с много по-тясното "контролирани лица". В мотивите е записано е, че "контролът" се извършва от акционерите или съдружниците, от притежателите на повече от половината от гласовете в общото събрание на друго юридическо лице, от имащите право да определят повече от половината от членовете на управителния или надзорния орган на друго юридическо лице и същевременно са акционери или съдружници в това юридическо лице, както и имащите право да упражняват решаващо влияние върху друго юридическо лице по силата на сключен с него договор или по силата на неговия дружествен договор или устав. Така обаче се отнемат част от възможностите на контролните органи, които на база някаква свързаност биха могли да открият проблем. Подобна беше ситуацията с КТБ, където имаше косвени връзки, които, ако регулаторите искаха да проследят, можеха да предотвратят раздаването на кредити на близки до собственика фирми, а оттам да не се стигне до фалит на банката. Освен това финансовото министерство има право на законодателна инициатива и може да предложи работещ текст за понятието свързано дружество, а не просто да го задрасква от закона.

Ограниченията в закона няма да действат, когато фирма в офшорна зона е в държава от ЕС или осъществява дейностите си чрез клон в държава от ЕС. Това изключва от ограниченията фирми, регистрирани в Лихтенщайн и Гибралтар. Великото херцогство е страна по Споразумението за европейското икономическо пространство, а Гибралтар членува в ЕС от 1973 г. като част от членството на Обединеното кралство. Изключение за участие в обществени поръчки ще се въведе и за фирми от държави, които са страни по Споразумението за държавните поръчки на ЕС - Лихтенщайн, Андора, Монако, Сан Марино и др. Целта е да бъдат спазени мерките на ЕС за сътрудничество с тези страни, пише в мотивите на МФ.

Случайно или не, но от Лихтенщайн са акционерите на собственика на "Булгартабак холдинг". В сектора, а и според Цветан Василев дружеството е под контрола на Делян Пеевски. Ако е така, излиза, че авторът на закона се е бил самоограничил да участва в обществени поръчки. От догодина, ако промените минат, това няма да е проблем.

От списъка със забранени дестинации отпада Лихтенщайн.

Офшорни компании отново ще могат да притежават медии, банки, застрахователни дружества, пенсионни фондове и компании, работещи в още над 20 области. Министерството на финансите предлага тази възможност с промени в придобилия популярност като Закон срещу офшорките, изготвен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски по време на кабинета "Орешарски". Предложението е допустими да са офшорки с под 10% от капитала, но нищо не пречи акциите или дяловете да се разпръснат между десетина компании от такива зони и цялата собственост да остане скрита.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  chichi01 avatar :-?
  Чичи (Ice Man's fan)

  "Случайно или не, но от Лихтенщайн са акционерите на собственика на "Булгартабак холдинг". В сектора, а и според Цветан Василев дружеството е под контрола на Делян Пеевски. Ако е така, излиза, че авторът на закона се е бил самоограничил да участва в обществени поръчки. От догодина, ако промените минат, това няма да е проблем."

  Капитал, направо ни изяснихте положението без да ни давате поводи за чудене, ама никакви!

 • полувишис

  Ахмед не спи. остана без банка, парите скоро ще започнат да свършват и е нормално да се прикриват следите:
  - откъде идват парите;
  - на кой са парите;
  - медиите да громят и злепоставят журналисти и политици, които искат да попречат на новите стари планове на Ахмед и престъпниците от ДС.

  питам аз, не си ли научихме урока след 25 години повторение на един и същи филм?

 • NicK

  Горанов, както обикновенно в услуга на ДПС и задкулисието....

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  От мафиоти,мафиотски закони.Той Горанов нали затова е в Министерството на финансите,да помага мафията да победи.

 • Bobby.k

  Абе, тоя мазен упълномощен представител на мафията не се спира тоя месец , явно е решил за едно лято да подсигури няколко потомства напред ! От нас зависи дали ще го позволим ! На протести от септември !!!

 • 6
  mto avatar :-?
  mto

  Финансовото министерство на държавата ли е, или на офшорните компании? Или на мафията? Не за мен, за един премиер питам, че да вземе да се обади по телефона на министъра си...

 • 7
  advikar avatar :-|
  advikar

  "Разстрел и след разстрела червей..."
  Въпросът е защо червея стреля ?!?
  Докога престъпници ще бъдат във властта и докога ще имат имунитет
  за своите безобразия?!?
  - Ех , защо го няма Левски!

 • 8
  advikar avatar :-|
  advikar

  Пояснение за Цонев и Пеевски, защото Те не са Българи, а само пребивават тук: цитата е от:
  Никола Вапцаров — „Борбата е безмилостно жестока..."
  Хубаво да го прочетат, историята се повтаря!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход