Упражнения за по-евтини лекарства

Дебатът за и против намаляването на ДДС върху медикаментите се разгоря отново след препоръка на Световната банка

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Всяка година управляващите, лекарите, пациентите и фармацевтичните компании търсят рецепти за намаляване на цените на лекарствата. Всички възможни познати мерки по отношение на цените бяха приложени с течение на годините – беше въведена най-ниската цена на ниво производител в ЕС, бяха орязани надценките на търговците на едро и на аптеките, отстъпките за плащаните от здравната каса лекарства станаха задължителни, бяха въведени почти всички познати механизми за фармакоикономическа оценка на медикаментите, все още съществуват строги протоколи за изписване на скъпоструващо лечение.

Проблемът в България не е в цената, която е еднаква и най-ниска в сравнение с останалите европейски страни, а в това, че тя е страната с най-голям процент доплащане в брой за медикаменти. Продажбите на лекарства в България се оценяват на около 3 млрд. лв. Здравната каса обаче покрива едва 880 млн. лв. от тях – напълно или частично. За останалите болните плащат от джоба си. Според анализа на Световната банка, подготвен за правителството, частните разходи за здравеопазване в България представляват 49% от общите разходи за здравеопазване, или 3.9% от БВП. От тези плащания 75% са за лекарства и според банката те пряко влияят за това домакинствата да изпадат под прага на бедността, ако член на семейството се разболее. Световният праг според ООН за плащания от джоба е 20% от разходите за здраве.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.