Имам си зала. Какво да я правя?

Повечето големи съоръжения се строят без ясна представа как ще се издържат. Залата в Пловдив не прави изключение

Да си построиш зала в България вече не е много трудно. Започваш с малко общински или дори направо с държавни пари, след това молиш държавата за още малко, за да можеш да завършиш обекта и тя по правило ги отпуска на общината - спортът е неопетнен национален приоритет. След известно време вече никой не помни какво е предвиждал проектът в началото като сума или дори като обекти, важното е всички да са доволни при рязането на лентата и по възможност това да се случи преди избори.

Така стана и с новата зала в Пловдив. Започнала като проект за колодрум, тя привърши като "многофункционална спортна зала", в която малко преди завършването ѝ, 49 млн. лв. по-късно, се оказа, че дори е забравен проектът за колоездачна писта и той трябваше спешно да бъде добавян.

Това, което обаче малцина знаят в началото, а често и в края на този процес, е какво ще се случи, след като тържественото откриване мине. Идеята е в тези зали да се провеждат спортни събития и концерти, но издръжката на съоръженията изглежда последна грижа.

Има зала, няма идея

Залата в Пловдив е второто подобно голямо съоръжение, което отваря врати в последните месеци след "Булстрад арена" в Русе, но концепцията за бъдещото управление изглежда коренно различна. Всъщност не е много ясно дали в Пловдив съществува такава. Разликата в разбирането как трябва да се управлява този процес е видим и с просто око.

Когато изграждането на колодрума започна през 2007 г., това беше получастна инвестиция, свързана с колоездачния клуб "Цар Симеон". Затова и основното й предназначение е за колоездене – там е изградена най-модерната писта в България. Подобно закрито съоръжение няма в цялата страна, а състоянието на малкото открити колодруми също не е цветущо. След намесата на държавата залата стана мултифункционална и дори беше споменавана като вариант за домакинство на мачове от европейското първенство по волейбол за мъже. Когато обаче се определяха градовете домакини (в крайна сметка София и Варна), не беше ясно кога залата в Пловдив ще бъде завършена и дали ще може да се вмести преди началото на шампионата през октомври.

Сега залата е факт, а на 30 август беше насрочено откриването с тържество със спортни прояви и концерт на Крис Норман. Но ако се опитате да намерите повече информация за това кой и как ще управлява съоръжението, трудно ще намерите. Залата няма интернет страница, няма как да намерите каквито и да е контакти, ако искате да организирате събитие. Единствените опити да се открие информация за съоръжението водеха до "потърсете хората от общината", където заместник-кметът по спорта Петър Зехтински е практически неоткриваем. На сбирка на общинския съвет се наложи кметът Тотев да дава обяснения.

Русе: по-добрият вариант

Сравнение с "Булстрад арена" не може и да става и разликата се вижда с просто око въпреки откриването с концерт на Лили Иванова. Изграденото със средства на общината, държавата и "Приста ойл" средства съоръжение от месеци има професионален екип от мениджъри, който се опитва да направи залата действаща. До Нова година са предвидени още поне пет концерта, освен това всеки може да се ориентира къде се намира, как да стигне и къде да се отседне в града.

Борислав Велков от "Арена Русе мениджмънт" смята, че залата в Русе може да изпревари тези в Белград и Загреб в надпреварата за определени събития. "По една или друга причина в България има голям интерес към концертите. Най-пресният пример е с Ерос Рамацоти. Концертът му в Белград е отменен заради липса на интерес, а в България, доколкото знам, е разпродаден. Това може да се дължи на различни фактори, но е факт", казва той. Велков е изненадан, че са разпродадени събития, някои от които дори ще се проведат след шест месеца. Изтъква, че 95% от продажбите са онлайн.

Извън календара с културни събития ще се разчита много и на тези от спорта. Велков, който заедно с Иван Драндийски беше в управлението на "Арена Армеец", обясни, че там навлизането е по-трудно, защото календарът се определя по-далеч във времето. "Имахме много ползотворни разговори с местния баскетболен клуб, който ще играе част от мачовете си в залата. Предстои да организираме купа "Русчук", планираме и тенис събития от международно ниво. През март ще приемем европейското по борба", обяснява той.

Част от издръжката и рекламата на съоръжението е продажбата на името, което в Русе се случи на последния етап преди откриването. Според Борислав Велков от "Арена Русе мениджмънт" сумата за продажбата на името на застрахователната компания "Булстрад" е "на пазарните нива". Доколкото има някакъв пазар на подобен вид продукти, той би трябвало да е някъде под нивото на "Арена Армеец", където сумата е около 1 милион лева на година.

Русенската зала е и единствената, която освен софийската си продаде името. Подобен интерес да го направи е имала и общината в Пловдив, когато се зае с довършването на Колодрума, според информация на "Капитал". Експертите в тази област съветват името да се продаде по-рано, защото в етапа на строителството интересът е значителен и допълнително допринася за разпознаваемостта на спонсора. В Пловдив нищо не се случи и залата си остана Колодрума, без да се вижда никакво реално движение в посока на продажба на името.

За момента категорично не е ясно нито кой ще управлява залата, нито с какви събития ще бъде уплътнен календарът й. Единственото сигурно е, че там ще тренират колоездачите от клуб "Цар Симеон". Това обаче трудно може да се нарече бизнес модел. В Русе той е налице. "Ние разчитаме на функционалността на залата, цените и екипа. Стараем се да се представим като трансгранична зала заради разположението ѝ. Съвсем близо е Гюргево с население около 150 хиляди души, колкото е и на Русе. Ако имаме добър календар, можем да привлечем хора от Румъния, Сърбия и Молдова", казва той, но допълва, че все още нямат ясна идея колко ще струва издръжката на година: "Сега изчисляваме колко струва поддръжката на залата, но чакаме да мине месец от откриването ѝ. По-голямата част от услугите сме ги аутсорснали, за да оптимизираме екипа. Това е първата зала в България в оптимизирани разходи."

Пловдив - не сте сами

Моделът в Пловдив до голяма степен прилича на този в Ботевград, където при откриването на тяхната "Арена" знаеха твърде малко как ще се издържа и кой ще я управлява. Днес ситуацията е малко по-структурирана, но отново не блестяща. Залата е вкарана в общинското предприятие "Балкан", където са и останалите общински спортни съоръжения. По оценка на управителя му Петко Колев от домакинство на събития се покриват около 30-35% от разходите по годишната издръжка на залата за 4000 зрители. "Не вярвам да има зала в България, която да покрива със събития своята издръжка. На пазара освен това вече има много зали и конкуренцията е свирепа на ниво зали между 2000 и 5000-6000 места. Без да има субсидия от общината или държавата, няма как да се поддържат", коментира за "Капитал" Колев.

Точно така се случва и в Ботевград, където общината покрива дупката в бюджета на съоръжението. Според Колев разходите откъм персонал са сведени до минимум, като за по-големи събития се ангажира целият персонал на предприятието. Подобно е положението и в построената по-рано "Арена Самоков", където макар постъпленията от събития да се увеличават, все още не може да излезе на печалба. Приблизително около една трета са приходите в сравнение с разходите. Останалата част се компенсира от община Самоков, която е убедена в положителния социален фактор от наличието на едно такова съоръжение.

"Арена Ботевград" домакинства основно на мачовете на местния баскетболен "Балкан". Тя е заявена и за предстоящото участие на "Лукойл Академик" в европейските баскетболни турнири. Миналата година волейболът имаше събития там, сега според Колев се очаква националите да тренират отново в същата зала. Наемът за национални отбори при мъже и жени е 80 лева на час, а за провеждането на турнири на същото ниво е 120 лева на час. Според управителя на ОП "Балкан" те имат добри контакти с таекуон-до федерацията, очакват няколко турнира по художествена и естетическа гимнастика. С концертите, на които засега залагат основно в Русе, положението също не е блестящо. "В град като нашия трудно се събира публика. София си е София. Там Слави може да напълни националния стадион, при нас не се получава така", допълва той.

С продажбата на името също засега нещата не вървят обещаващо, защото според Колев фирмите искали да го купят за "без пари". "Знаем горе-долу колко струва продажбата на името на "Арена Армеец", но при нас искат да го купят за стотици пъти по-малко. Съгласете се, че 20 хиляди лева на година е несериозно, а и не ни решават нищо", добави той.

Иронично е, че още при откриването й залата в Ботевград вече имаше конкуренцията на "Арена Самоков", която беше първата по рода си в района около София. Тя вече обира част от състезанията, за които "Арена Армеец" е прекалено голяма и скъпа. Тази година там се провеждаха волейболни мачове на женския национален отбор, баскетболни турнири, а наскоро и европейското първенство по бокс. Особеното е близостта на огромната леглова база на Боровец. Но според управителя на залата в Ботевград има и друго нещо: "Тяхното предимство е хотелът, който е към залата. Тя е с топла връзка и е много компактно. И ние ползваме RIU Правец за нашите събития, но все пак 10 километра са си 10 километра."

За Пловдив няма да важат някои проблеми – градът е много по-голям, обича спорта, има редица местни клубове по волейбол и баскетбол, а освен това легловата база е от относително високо ниво. Но ако липсва професионален мениджмънт, залата сама няма да се напълни и да започне да са издържа. А напливът на нови и нови спортни зали заплашва да превърне този пазар в подобие на пазара на молове - някои от тях ще се изяждат и ще си пречат взаимно. С тази разлика, че няма да тежат на частните си собственици, а на съответните общини. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Много сме прости, спор няма.Толкова милиарди сме изхарчили неефективно през последните 70 години за строителство - партийни домове, селски читалища, пустеещи хоремаци, гигантски некачествени панелки, военни ндката, пустеещи спортни площадки, пречиствателни станции за обезлюдени селца, грандомански грозни хотели по плажове и планини - полупразни разбира се...

  Ако тия пари и цялата тая енергия се бяха насочили в правилни и премерени инвестиции без да се изхвърляме както обикновено, сега щяхме да сме добре изглеждаща държава с развита инфраструктура и доста развита икономика...

 • 2
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  Авторите?!?!
  Две страници статия с умуване и нито дума за това, че в залата в Пловдив, В МОМЕНТА се провежда световно първенство по Таекуондо!!! То такове беше мълчанието в "централните" медии и по време на световното първеснтво по гребане, пак в Пловдив, миналия месец.
  Изглежда, че Пловдив много пречи на всичко ще е софийско и за това се наказва с мълчание?
  Или просто толкова си можете!

 • 3
  matematika avatar :-|
  matematika

  Успех за Арена Русе Менижмънт! Менижърите на пловдивската зала вместо да се оплакват и хленчат да се поучат от русенските си колеги.

 • 4
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  До коментар [#1] от "КокаКольо":Кольо, га се строеше имаше за кого. Бяхме 9 милиона. Сега останаха 7 .активната част от материала се изнесе . Тук сме аз и ти - ученици и пенсионери и неразбрали на къде отиват работите.

 • 5
  drkskwlkr avatar :-P
  Иван Арнаудов

  [quote#2:"Скакауец"]Две страници статия с умуване и нито дума за това, че в залата в Пловдив, В МОМЕНТА се провежда световно първенство по Таекуондо!!![/quote]Това ще да е някакво много апокрифно световно първенство. Проверих - по версия WTF световното тази година се е състояло в средата на месец май в Челябинск, а ITF са провели тяхното в Иесоло (Jessolo), Италия в края на същия месец. Може би, ако залата в Пловдив наистина имаше някаква web страница, щяхме да сме по-информирани за това събитие, което именно е и тезата на авторите на статията!

  [quote#2:"Скакауец"]То такове беше мълчанието в "централните" медии и по време на световното първеснтво по гребане, пак в Пловдив, миналия месец.[/quote]Много моля, тогава всички медии чинно предадоха думите на Красен Кралев, който се закани да построи още един гребен канал редом до сегашния :D

  [quote#2:"Скакауец"]Изглежда, че Пловдив много пречи на всичко ще е софийско и за това се наказва с мълчание? [/quote]Недей така с регионалното противопоставяне. Като кореняк софиянец с бегли връзки с Пловдив (баба ми и дядо ми там са се срещнали и оженили) обичам много вашия град и го посещавам с удоволствие. Имам много добри и ценни приятели "майни". Хора на място сте, никой не ви мисли лошото!

 • 6
  tedif avatar :-P
  tedif

  *иване*,че завистта софиянска е известна,но като зная що народ се кичи с титла *софиянец*,ми е смешно!Ние сме си пловдивчани и се гордеем с това и с всичко,ставащо в нашия град!
  Впрочем,НАШИЯТ ГРАД ще бъде културна столица на Европа,нал,така?!?

 • 7
  r3v0lv3r avatar :-|
  r3v0lv3r

  Глупости, Пловдив е доста по-голям град от Русе и подобно съоръжение ще се изплати в разумни срокове. Не може големите български градове да използват зали правени преди 40 години и да се чудим защо спортът ни затъва.

 • 8
  rangel.lelin avatar :-|
  rangel.lelin

  Наистина безсмислени инвестиции. България се нуждае от повече но по-скромни зали с евтина поддръжка, която да позволи и ниски цени на наемите и билетите, съответно спортните клубове да могат да ги ползват а публиката да ги пълни. Не са ни нужни огромни зали за 30 вида спорт, за концерти, с подземни паркинги на 5 нива, акустика и т.н. Залата в Ботевград струва почти 10 пъти по-евтино от тая в Русе а събира еднакъв брой зрители.
  Вместо зали да се наблегне на стадионите в големите градове (не в селата).

 • 9
  ppancho avatar :-|
  ppancho

  Не мога да повярвам,че всичките зали са построени ей така .Не защото има бизнес за тях,а само за усвояване на пари.Всяка една зала има издръжка на месец...и тя не е малка-охрана,ток,вода,данък сгради итакса смет хич неса малко(и не трябва...построено е с кредит...млн евро,а едно събитие докарва толкова боклук,че едно село не стига да го очисти)Не бих се наел с мениджмънта на подобен обект...трябват приходи,това е очевидно.

 • 10
  jei43472966 avatar :-|
  jei43472966

  До коментар [#5] от "Иван Арнаудов":

  Иванчо, време е да смениш очилата или ако не носиш такива да сложиш. 10 секунди с гугъл:
  http://www.itftkd.org/?n=news&p=1&nr=232
  http://www.19wtc.itfbulgaria.com/


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход