Голямото изпиране

Голямото изпиране

Делян Пеевски ще направи опит да си тръгне от политиката с част от усвоените ресурси

Димитър Пеев
42678 прочитания

© Явор Попов


Ако има някаква новина в това, че Делян Пеевски вече официално присъства като собственик на медии, имоти и е акционер в "Булгартабак", тя не е в това, което се случи. Участието му там беше отдавна известно и доказано. Новината е по-скоро в това, което предстои да се случи.

Излизането на Пеевски пред кулисите изглежда като първата стъпка от подготвяно сериозно пренареждане не само в паяжината на олицетворяваната от него организация, но и в политиката, а вероятно и в някои държавни органи. Следващият логичен ход ще е той да напусне политиката - парламента, а може би и гражданската квота на ДПС. И както във фокусите, в следващите дни и седмици довчера безимотният депутат, който стана символ на олигархията и политическата корупция, ще се превърне в едър бизнесмен с легални активи и доходи, като нищо да се появи с папионка на следващия бал на КРИБ.

В логистиката на фокуса видимо са впрегнати куп държавни и политически институции, над част от които се смята, че Пеевски има влияние: КЗК - за да дава светкавично разрешения за сделки и прехвърляния; НАП - за да не установи никога несъответствие в паричните потоци; прокуратурата - за да не види основания за разследване; финансовото министерство - за да внесе законодателна промяна на офшорки пак да бъде позволено да притежават медии, банки, застрахователи; парламентарно мнозинство - за да гласува (най-вероятно) тези промени. Не е ли смешно - докато Пеевски е депутат, внася закон за забрана на офшорките, като ще става бизнесмен - хайде да могат да притежават до 10%. Сякаш фалиралата КТБ не беше учредена от множество анонимни акционери с по 9.99%.

Как е възможно това и какво означава?

Няма как да знаем кое е по-вярно - че Пеевски управлява бизнес крилото на ДПС и като такъв е имал достъп до институции и власт, или че Пеевски, бидейки, както го описват, напорист, арогантен и последователен, е успял да изгради за себе си империя, възползвайки се от достъпа до властта и страха на политиците. И в двата случая сега нещата са като във вица с човека, на когото му израснала жаба на главата, а на жабата й израснал човек на задника. Нетърпима ситуация, която налага раздяла.

По всичко изглежда, че раздялата се случва в момента, но не със скалпел, както вероятно са се надявали протестиращите през лятото на 2013, а със сделка. Ако в следващите седмици чуем, че Делян Пеевски се отказва от депутатското си място, от имунитета, от участието в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, където е внесъл 5 законопроекта, но ходи само като се гласува нещо за "Булгартабак", логично е да се запитаме срещу какво го прави. Изглежда, срещу това да бъде оставен да запази за себе си част от империята - легална и нoсеща доходи. И тъй като въпросната империя в голямата си част беше изграждана с кредити от фалиралата КТБ, Пеевски на практика ще бъде оставен безнаказано да отмъкне част от масата на несъстоятелността.

В чий портфейл ще се окажат всички тези активи рано или късно ще се разбере и това едва ли е най-важното. Ако Пеевски си отива със сделка, а не с обвинение и присъда, по-важни са изводите, които могат да бъдат направени. Първо, моделът остава непроменен, докато не се появи мощна политическа алтернатива. Защото в момента не личи да има намерения за реално въвеждане на правосъдие и разобличаване на корупционните политически практики. Но второ, и за щастие - никой не може задълго да прекалява.

Кой печели?

Губещите са ясни - данъкоплатците и кредиторите на фалиралата банка, които ще имат по-малко за разпределяне от масата на несъстоятелността. Губи гражданското общество, защото една кражба в голям размер ще бъде узаконена, а институциите ще легитимират забогатяването чрез политиката.

На пръв път поглед може да изглежда, че ДПС губи силна фигура и икономическо влияние, но това е само на пръв поглед. ДПС е партията на Ахмед Доган, но от години тя се председателства от по-умерения и чувствителен към мнението на Запада Лютви Местан. Разделяйки се с Пеевски, ДПС получава шанс да скъса с образа, който има - на политическо крило на мощна организация за усвояване на парите от българските и европейските данъкоплатци. Още преди изборите за европарламент Местан заяви открито, че е отправил  "силна препоръка… [Пеевски] да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС". Тогава той обясни категорично "не е нормално, категорично е укоримо един политик, ако е решил да се занимава с политика, да е собственик на медии". Затова ходът на Пеевски да влезе официално като собственик в дружествата, които контролират "Телеграф", "Политика", "Монитор" и още няколко издания, логично трябва да доведе до неговата оставка като депутат.

Евентуалното напускане на Пеевски ще донесе и вътрешна стабилизация в ДПС, в която има не малко, макар и дълбоко скрити противници на сегашния депутат.

Най-голямата печалба за движението обаче е другаде. Оттеглянето на депутата сега ще направи много по-лесно сътрудничеството с ГЕРБ. "Когато Делян Пеевски напусне ДПС, тя ще стане удобна за разговор с останалите партии", каза през юни Бойко Борисов пред "Нова телевизия".

За движението сътрудничеството с ГЕРБ в момента е ключово, за да може да запази позициите си на различни нива в управлението. Ако ДПС например бъде изолирана от предстоящите промени в съдебната система, те могат да загубят сериозното си влияние там. Предвид това, че промените в конституцията не могат да се случат без гласовете на Местан и неговите депутати, движението ще е в позиция да участва по-активно в управлението на държавата и разпределението на постове. Практически, без да бъде официално, ДПС ще влезе във властта. Отстраняването на Пеевски сега би елиминирало потенциално напрежение в бъдеще.

От подобен ход ще спечели и ГЕРБ, защото правителството ще получи много по-голяма стабилност. Публично Бойко Борисов ще може дори да си припише демонтажа на модела "Пеевски"

В ролята на губещия при подобно развитие на политическата ситуация ще бъде Реформаторският блок, който може да бъде почти напълно изолиран при взимането на ключови решения.

Колкото до парите и икономическата власт, сделката за Пеевски може да изглежда изгодна сега. Оттук нататък обаче той или ще прави бизнес при равни условия - а всеки предприемач знае, че това не е лесно, или ще трябва да плаща на политиците за нечестен достъп до поръчки и институционален чадър. Ако утре Пеевски си тръгне от парламента, все още ще останат лично зависимите от него председатели на една дузина регулатори, институции и държавни фирми. Но те ще си тръгват един по един. С две думи, и както конфликтът с бившия му съдружник банкера Цветан Василев показа, между политиката и нерегламентирано спечеления бизнес по-силна е политиката. Вероятно заради това Пеевски избра да продължи наливането на пари в медии - както е показал с годините, той търгува влиянието им с политиците.

Избелване, но не съвсем

Тази седмица депутатът от ДПС изсветли официално собствеността си върху вестникарската група, доскоро притежавана от майка му Ирена Кръстева, заедно с телевизията "Канал 3". Това е сравнително малка част от медиите, върху които Пеевски има влияние. Защо той предпочита да остане в сянка за властта си над други издания и сайтове е лесно обяснимо. От самото й създаване медийното крило на тази група има една основна задача - търговия с влияние. Това може да е компрометиране на политически и бизнес противници или подкрепа за приятели/съдружници в разпределянето на публични ресурси. Ако обаче се знае реалният собственик на медиите, той носи отговорност, а манипулациите стават по-прозрачни.

Вестниците "Телеграф" и "Монитор" например бяха остриетата на безпардонни кампании преди няколко години (включително и няколко пъти срещу сегашния премиер Бойко Борисов), но сега те имат в най-добрия случай поддържаща роля. Основната причина за това е, че бяха изхабени - влиянието им в момента е практически нищожно. Всички знаят, че това са медиите на Пеевски, и са били свидетели на огромно количество безприципни атаки и плоски манипулации. Те вече не работят и депутатът от ДПС може съвсем спокойно да си позволи да влезе официално в тях.

В същото време новите бухалки на модела "Пеевски" са други. През последната поне година това са основно двата жълти сайта ПИК и "Блиц" (вижте повече по темата). Тяхната собственост формално е на други, да ги наречем, лица, но през последните месеци все по-отчетливо те работят по опорните точки на последните кампании на Пеевски. Как точно се осчетоводява това влияние на етапа е трудно да се каже, но наличието му е очевидно.

Накратко, осветяването на Пеевски в медиите е изключително избирателно. Той се показва в медиите, които вече е употребил, но остава в сянка за медиите, с които злоупотребява в момента.

Подобна е и ситуацията с другата компания, в която депутатът от ДПС има вече официално участие - "Булгартабак". Това е само изключително малка част от бизнесите, върху които той има влияние.

През последните 3-4 години Делян Пеевски нахлу в няколко едри бизнес ниши, две от които ключови - производство и разпространение на цигари и строителни компании, които изпълняват големи поръчки или поне гарантират спечелването им. Участието му не беше открито и за него можеше да се съди само по разкази на представители на двата сектора. Колко от това влияние ще бъде официализирано и "изпрано" като чисти активи зависи от сделката, която Пеевски е договорил.

Превръщането на политическа власт в икономически активи

Показването на собственост в "Булгартабак", във веригата Lafka, в дистрибутора на цигари и вестници "Експрес логистика и дистрибуция" е скъпо удоволствие. Депутатът се нуждае от стотици милиони левове, за да докаже произход на средства, с които да ги купи. И дори майка му Ирена Кръстева няма натрупани такива доходи, за да му ги дари.

Цигареният холдинг е публично дружество - ако трябва официално да се купят 80% от акциите, операцията по текущи пазарни цени би струвала 277 млн. лв. Освен това после ще трябва да се отправи търгово предложение към малките акционери, за което ще е необходим още ресурс. В пъти по-удобно е да се притежава дял от 5%. Така хем присъствието на Пеевски по някои свързани с холдинга срещи ще си има обяснение, хем не трябва да доказва откъде има парите.

При Lafka и дистрибутора също няма причина Пеевски да търси публично присъствие. Там експанзията тръгна с монополни завземания по общини, а скоро ще се разпределя и софийският пазар. Освен това пълната интеграция по веригата все някога ще трябва да бъде забелязана от антимонополната комисия КЗК - тя едва ли ще остане вечно под личния контрол на Пеевски.

Същото важи и за фирмите под шапката на регистрираната на Британските Вирджински острови Doreco Limited. Българското дружество "Дореко комерс" е доставчик на суровини за цигарената индустрия, което посредничи между "Булгартабак" и "Юрий Гагарин", преди последната да се върне под шапката на холдинга. То е собственик и на "Принт трейдниг", дружеството - инвеститор в новата печатница, финансирана от КТБ и "Партнер лизинг". В групата са още и "Дореко секюрити", което приюти като управител бившия шеф на следствието Бойко Найденов, както и новосъздадената през 2014 г. рекламна агенция "Сода комюникейшънс", която веднага спечели "Булгартабак" за клиент.

Поръчките са по-уютни в тъмнината

В строителството пък "Водстрой 98" вече се е набила в очите на публиката с поръчките си за над 600 млн. лв. и по-скоро има смисъл Пеевски да се отърве от тази компания. В строителния сектор от месеци се твърди, че уменията му да осигурява обществени поръчки, за което след раздора в прав текст говори и Цветан Василев, са пренасочени към "ПСТ груп". Това дружество е на кипърска офшорка, но от повече от година твърдението сред конкурентите е, че компанията се контролира от Пеевски и Първа инвестиционна банка, която го и финансира. Излизането на светло в такава компания само би доказало модела "Кой", а и предстои да видим дали Пеевски ще запази монополната си позиция в усвояването на европейски средства и обществени поръчки. Най-големият обект от портфолиото на депутата - строителството на местната отсечка от "Южен поток", стои замразен поне засега.

През годините Пеевски доби контрол и върху малки други бизнеси. Като например двете млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Копривщица, продаващи под марките "Лакрима" и "Фреско". Те са в периферията, докато и ако не успеят да завземат държавната "Ел Би Булгарикум", която държи правата за лактобацилус булгарикус. Скрит за момента остава и контролът върху пазарджишкото тържище за плодове и зеленчуци до село Огняново.

Дали империята на Делян Пеевски ще се разпадне бързо след като той се оттегли от публичния живот, е все още рано да се каже. Запазването й обаче ще е знак, че той продължава да държи схемата си за претакане на държавни пари срещу осигуряване на медийно покритие. И по-лошото - че си остава кукловод в българската политика.

Ако има някаква новина в това, че Делян Пеевски вече официално присъства като собственик на медии, имоти и е акционер в "Булгартабак", тя не е в това, което се случи. Участието му там беше отдавна известно и доказано. Новината е по-скоро в това, което предстои да се случи.

Излизането на Пеевски пред кулисите изглежда като първата стъпка от подготвяно сериозно пренареждане не само в паяжината на олицетворяваната от него организация, но и в политиката, а вероятно и в някои държавни органи. Следващият логичен ход ще е той да напусне политиката - парламента, а може би и гражданската квота на ДПС. И както във фокусите, в следващите дни и седмици довчера безимотният депутат, който стана символ на олигархията и политическата корупция, ще се превърне в едър бизнесмен с легални активи и доходи, като нищо да се появи с папионка на следващия бал на КРИБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


42 коментара
 • 1
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  Много добър анализ.

  С един ключов пропуск - днес Пеевски е в по-силна позиция от всякога, защото си има главен прокурор.

  Заради сталинсткия модел на съдебната власт главният прокурор е най-силният човек в държавата - седемгодишен мандат, власт без граници и най-важното - абсолютно недосегаем.

 • 2
  doxen avatar :-|
  doxen

  От много години живеем в онзи виц за позивите (всичко е ясно).

 • 3
  kman avatar :-|
  kman

  Абсолютно гениално разследване. Продължавайте в същия дух. В момента тези изглеждат недосегаеми, но малко им трябва да им се разпадне цялата къщичка от карти - едно честно разследване, един честен прокурор да бъде назначен по случайност...

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Мисля, че е още много рано за големите заключения. В материала се казва, че депутатът и майка му нямат натрупани такива доходи, за да докажат произход на средства! Аз няма да се изненадам, ако по примера на Ахмед Доган, се окаже че някой е направил и повече от него от консултантски договорчета тук там, все пак за доста бизнеси става дума. А на Доган за Цанков Камък колко беше хонорара, 1.5 милиона мисля, е ученикът сигурно ще надмине учителя си! А и в зависимост от това преди излизането от политиката (ако това стане) или след, може да се окаже че ще ги разберем декларирани или не.

 • 5
  ivko666 avatar :-|
  ivko666

  Дали пък в България не се готви за нова коалиция? :)

 • 6
  nabludatel_en avatar :-|
 • 7
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  "....но малко им трябва да им се разпадне цялата къщичка от карти - едно честно разследване, един честен прокурор да бъде назначен по случайност...."

  В тази игра случайности няма.
  По-скоро ще го застрелят... ;)

 • 8
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  "ПСТ" - Пеевски, Сокола и Тиквата ?

 • 9
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "... и като нищо ще се появи с папионка на следващия бал на КРИБ."
  Отсега да си кажем: метър и петдесет в разгънато положение! За папийонката де!

 • 10
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "Ако в следващите седмици чуем, че Делян Пеевски се отказва от депутатското си място, от имунитета, от участието в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, където е внесъл 5 законопроекта, но ходи само като се гласува нещо за "Булгартабак", логично е да се запитаме срещу какво."
  Аз, разбира се, може да не съм прав, но какво пречи на един младеж с наднормено тегло да се опита да поправи нещата с фитнес или нещо там друго. За това си трябва време и пари - нещо, за което 99% процента от обемащите парламента са там! Но докато ги имаш, не можеш да се занимаваш с фитнес! И се получава затворен кръг: имаш време, но е парламентарно (все ще се намери някой да каже, че ти всъщност си във фитнеса); пари има, но не можеш да кажеш, че са от заплата, защото коя заплата стига за нещо!
  Затова напускаш парламента и си живееш живота! А животът е в парламента! Нон сенс! Така е!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход