Голямото изпиране
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Голямото изпиране

Голямото изпиране

Делян Пеевски ще направи опит да си тръгне от политиката с част от усвоените ресурси

Димитър Пеев
42041 прочитания

© Явор Попов


Ако има някаква новина в това, че Делян Пеевски вече официално присъства като собственик на медии, имоти и е акционер в "Булгартабак", тя не е в това, което се случи. Участието му там беше отдавна известно и доказано. Новината е по-скоро в това, което предстои да се случи.

Излизането на Пеевски пред кулисите изглежда като първата стъпка от подготвяно сериозно пренареждане не само в паяжината на олицетворяваната от него организация, но и в политиката, а вероятно и в някои държавни органи. Следващият логичен ход ще е той да напусне политиката - парламента, а може би и гражданската квота на ДПС. И както във фокусите, в следващите дни и седмици довчера безимотният депутат, който стана символ на олигархията и политическата корупция, ще се превърне в едър бизнесмен с легални активи и доходи, като нищо да се появи с папионка на следващия бал на КРИБ.

В логистиката на фокуса видимо са впрегнати куп държавни и политически институции, над част от които се смята, че Пеевски има влияние: КЗК - за да дава светкавично разрешения за сделки и прехвърляния; НАП - за да не установи никога несъответствие в паричните потоци; прокуратурата - за да не види основания за разследване; финансовото министерство - за да внесе законодателна промяна на офшорки пак да бъде позволено да притежават медии, банки, застрахователи; парламентарно мнозинство - за да гласува (най-вероятно) тези промени. Не е ли смешно - докато Пеевски е депутат, внася закон за забрана на офшорките, като ще става бизнесмен - хайде да могат да притежават до 10%. Сякаш фалиралата КТБ не беше учредена от множество анонимни акционери с по 9.99%.

Как е възможно това и какво означава?

Няма как да знаем кое е по-вярно - че Пеевски управлява бизнес крилото на ДПС и като такъв е имал достъп до институции и власт, или че Пеевски, бидейки, както го описват, напорист, арогантен и последователен, е успял да изгради за себе си империя, възползвайки се от достъпа до властта и страха на политиците. И в двата случая сега нещата са като във вица с човека, на когото му израснала жаба на главата, а на жабата й израснал човек на задника. Нетърпима ситуация, която налага раздяла.

По всичко изглежда, че раздялата се случва в момента, но не със скалпел, както вероятно са се надявали протестиращите през лятото на 2013, а със сделка. Ако в следващите седмици чуем, че Делян Пеевски се отказва от депутатското си място, от имунитета, от участието в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, където е внесъл 5 законопроекта, но ходи само като се гласува нещо за "Булгартабак", логично е да се запитаме срещу какво го прави. Изглежда, срещу това да бъде оставен да запази за себе си част от империята - легална и нoсеща доходи. И тъй като въпросната империя в голямата си част беше изграждана с кредити от фалиралата КТБ, Пеевски на практика ще бъде оставен безнаказано да отмъкне част от масата на несъстоятелността.

В чий портфейл ще се окажат всички тези активи рано или късно ще се разбере и това едва ли е най-важното. Ако Пеевски си отива със сделка, а не с обвинение и присъда, по-важни са изводите, които могат да бъдат направени. Първо, моделът остава непроменен, докато не се появи мощна политическа алтернатива. Защото в момента не личи да има намерения за реално въвеждане на правосъдие и разобличаване на корупционните политически практики. Но второ, и за щастие - никой не може задълго да прекалява.

Кой печели?

Губещите са ясни - данъкоплатците и кредиторите на фалиралата банка, които ще имат по-малко за разпределяне от масата на несъстоятелността. Губи гражданското общество, защото една кражба в голям размер ще бъде узаконена, а институциите ще легитимират забогатяването чрез политиката.

На пръв път поглед може да изглежда, че ДПС губи силна фигура и икономическо влияние, но това е само на пръв поглед. ДПС е партията на Ахмед Доган, но от години тя се председателства от по-умерения и чувствителен към мнението на Запада Лютви Местан. Разделяйки се с Пеевски, ДПС получава шанс да скъса с образа, който има - на политическо крило на мощна организация за усвояване на парите от българските и европейските данъкоплатци. Още преди изборите за европарламент Местан заяви открито, че е отправил  "силна препоръка… [Пеевски] да се раздели с медиите си, ако иска да разчита на продължаваща политическа кариера в ДПС". Тогава той обясни категорично "не е нормално, категорично е укоримо един политик, ако е решил да се занимава с политика, да е собственик на медии". Затова ходът на Пеевски да влезе официално като собственик в дружествата, които контролират "Телеграф", "Политика", "Монитор" и още няколко издания, логично трябва да доведе до неговата оставка като депутат.

Евентуалното напускане на Пеевски ще донесе и вътрешна стабилизация в ДПС, в която има не малко, макар и дълбоко скрити противници на сегашния депутат.

Най-голямата печалба за движението обаче е другаде. Оттеглянето на депутата сега ще направи много по-лесно сътрудничеството с ГЕРБ. "Когато Делян Пеевски напусне ДПС, тя ще стане удобна за разговор с останалите партии", каза през юни Бойко Борисов пред "Нова телевизия".

За движението сътрудничеството с ГЕРБ в момента е ключово, за да може да запази позициите си на различни нива в управлението. Ако ДПС например бъде изолирана от предстоящите промени в съдебната система, те могат да загубят сериозното си влияние там. Предвид това, че промените в конституцията не могат да се случат без гласовете на Местан и неговите депутати, движението ще е в позиция да участва по-активно в управлението на държавата и разпределението на постове. Практически, без да бъде официално, ДПС ще влезе във властта. Отстраняването на Пеевски сега би елиминирало потенциално напрежение в бъдеще.

От подобен ход ще спечели и ГЕРБ, защото правителството ще получи много по-голяма стабилност. Публично Бойко Борисов ще може дори да си припише демонтажа на модела "Пеевски"

В ролята на губещия при подобно развитие на политическата ситуация ще бъде Реформаторският блок, който може да бъде почти напълно изолиран при взимането на ключови решения.

Колкото до парите и икономическата власт, сделката за Пеевски може да изглежда изгодна сега. Оттук нататък обаче той или ще прави бизнес при равни условия - а всеки предприемач знае, че това не е лесно, или ще трябва да плаща на политиците за нечестен достъп до поръчки и институционален чадър. Ако утре Пеевски си тръгне от парламента, все още ще останат лично зависимите от него председатели на една дузина регулатори, институции и държавни фирми. Но те ще си тръгват един по един. С две думи, и както конфликтът с бившия му съдружник банкера Цветан Василев показа, между политиката и нерегламентирано спечеления бизнес по-силна е политиката. Вероятно заради това Пеевски избра да продължи наливането на пари в медии - както е показал с годините, той търгува влиянието им с политиците.

Избелване, но не съвсем

Тази седмица депутатът от ДПС изсветли официално собствеността си върху вестникарската група, доскоро притежавана от майка му Ирена Кръстева, заедно с телевизията "Канал 3". Това е сравнително малка част от медиите, върху които Пеевски има влияние. Защо той предпочита да остане в сянка за властта си над други издания и сайтове е лесно обяснимо. От самото й създаване медийното крило на тази група има една основна задача - търговия с влияние. Това може да е компрометиране на политически и бизнес противници или подкрепа за приятели/съдружници в разпределянето на публични ресурси. Ако обаче се знае реалният собственик на медиите, той носи отговорност, а манипулациите стават по-прозрачни.

Вестниците "Телеграф" и "Монитор" например бяха остриетата на безпардонни кампании преди няколко години (включително и няколко пъти срещу сегашния премиер Бойко Борисов), но сега те имат в най-добрия случай поддържаща роля. Основната причина за това е, че бяха изхабени - влиянието им в момента е практически нищожно. Всички знаят, че това са медиите на Пеевски, и са били свидетели на огромно количество безприципни атаки и плоски манипулации. Те вече не работят и депутатът от ДПС може съвсем спокойно да си позволи да влезе официално в тях.

В същото време новите бухалки на модела "Пеевски" са други. През последната поне година това са основно двата жълти сайта ПИК и "Блиц" (вижте повече по темата). Тяхната собственост формално е на други, да ги наречем, лица, но през последните месеци все по-отчетливо те работят по опорните точки на последните кампании на Пеевски. Как точно се осчетоводява това влияние на етапа е трудно да се каже, но наличието му е очевидно.

Накратко, осветяването на Пеевски в медиите е изключително избирателно. Той се показва в медиите, които вече е употребил, но остава в сянка за медиите, с които злоупотребява в момента.

Подобна е и ситуацията с другата компания, в която депутатът от ДПС има вече официално участие - "Булгартабак". Това е само изключително малка част от бизнесите, върху които той има влияние.

През последните 3-4 години Делян Пеевски нахлу в няколко едри бизнес ниши, две от които ключови - производство и разпространение на цигари и строителни компании, които изпълняват големи поръчки или поне гарантират спечелването им. Участието му не беше открито и за него можеше да се съди само по разкази на представители на двата сектора. Колко от това влияние ще бъде официализирано и "изпрано" като чисти активи зависи от сделката, която Пеевски е договорил.

Превръщането на политическа власт в икономически активи

Показването на собственост в "Булгартабак", във веригата Lafka, в дистрибутора на цигари и вестници "Експрес логистика и дистрибуция" е скъпо удоволствие. Депутатът се нуждае от стотици милиони левове, за да докаже произход на средства, с които да ги купи. И дори майка му Ирена Кръстева няма натрупани такива доходи, за да му ги дари.

Цигареният холдинг е публично дружество - ако трябва официално да се купят 80% от акциите, операцията по текущи пазарни цени би струвала 277 млн. лв. Освен това после ще трябва да се отправи търгово предложение към малките акционери, за което ще е необходим още ресурс. В пъти по-удобно е да се притежава дял от 5%. Така хем присъствието на Пеевски по някои свързани с холдинга срещи ще си има обяснение, хем не трябва да доказва откъде има парите.

При Lafka и дистрибутора също няма причина Пеевски да търси публично присъствие. Там експанзията тръгна с монополни завземания по общини, а скоро ще се разпределя и софийският пазар. Освен това пълната интеграция по веригата все някога ще трябва да бъде забелязана от антимонополната комисия КЗК - тя едва ли ще остане вечно под личния контрол на Пеевски.

Същото важи и за фирмите под шапката на регистрираната на Британските Вирджински острови Doreco Limited. Българското дружество "Дореко комерс" е доставчик на суровини за цигарената индустрия, което посредничи между "Булгартабак" и "Юрий Гагарин", преди последната да се върне под шапката на холдинга. То е собственик и на "Принт трейдниг", дружеството - инвеститор в новата печатница, финансирана от КТБ и "Партнер лизинг". В групата са още и "Дореко секюрити", което приюти като управител бившия шеф на следствието Бойко Найденов, както и новосъздадената през 2014 г. рекламна агенция "Сода комюникейшънс", която веднага спечели "Булгартабак" за клиент.

Поръчките са по-уютни в тъмнината

В строителството пък "Водстрой 98" вече се е набила в очите на публиката с поръчките си за над 600 млн. лв. и по-скоро има смисъл Пеевски да се отърве от тази компания. В строителния сектор от месеци се твърди, че уменията му да осигурява обществени поръчки, за което след раздора в прав текст говори и Цветан Василев, са пренасочени към "ПСТ груп". Това дружество е на кипърска офшорка, но от повече от година твърдението сред конкурентите е, че компанията се контролира от Пеевски и Първа инвестиционна банка, която го и финансира. Излизането на светло в такава компания само би доказало модела "Кой", а и предстои да видим дали Пеевски ще запази монополната си позиция в усвояването на европейски средства и обществени поръчки. Най-големият обект от портфолиото на депутата - строителството на местната отсечка от "Южен поток", стои замразен поне засега.

През годините Пеевски доби контрол и върху малки други бизнеси. Като например двете млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Копривщица, продаващи под марките "Лакрима" и "Фреско". Те са в периферията, докато и ако не успеят да завземат държавната "Ел Би Булгарикум", която държи правата за лактобацилус булгарикус. Скрит за момента остава и контролът върху пазарджишкото тържище за плодове и зеленчуци до село Огняново.

Дали империята на Делян Пеевски ще се разпадне бързо след като той се оттегли от публичния живот, е все още рано да се каже. Запазването й обаче ще е знак, че той продължава да държи схемата си за претакане на държавни пари срещу осигуряване на медийно покритие. И по-лошото - че си остава кукловод в българската политика.

Ако има някаква новина в това, че Делян Пеевски вече официално присъства като собственик на медии, имоти и е акционер в "Булгартабак", тя не е в това, което се случи. Участието му там беше отдавна известно и доказано. Новината е по-скоро в това, което предстои да се случи.

Излизането на Пеевски пред кулисите изглежда като първата стъпка от подготвяно сериозно пренареждане не само в паяжината на олицетворяваната от него организация, но и в политиката, а вероятно и в някои държавни органи. Следващият логичен ход ще е той да напусне политиката - парламента, а може би и гражданската квота на ДПС. И както във фокусите, в следващите дни и седмици довчера безимотният депутат, който стана символ на олигархията и политическата корупция, ще се превърне в едър бизнесмен с легални активи и доходи, като нищо да се появи с папионка на следващия бал на КРИБ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

42 коментара
 • 1
  guentertreitel avatar :-|
  guentertreitel

  Много добър анализ.

  С един ключов пропуск - днес Пеевски е в по-силна позиция от всякога, защото си има главен прокурор.

  Заради сталинсткия модел на съдебната власт главният прокурор е най-силният човек в държавата - седемгодишен мандат, власт без граници и най-важното - абсолютно недосегаем.

 • 2
  doxen avatar :-|
  doxen

  От много години живеем в онзи виц за позивите (всичко е ясно).

 • 3
  kman avatar :-|
  kman

  Абсолютно гениално разследване. Продължавайте в същия дух. В момента тези изглеждат недосегаеми, но малко им трябва да им се разпадне цялата къщичка от карти - едно честно разследване, един честен прокурор да бъде назначен по случайност...

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Мисля, че е още много рано за големите заключения. В материала се казва, че депутатът и майка му нямат натрупани такива доходи, за да докажат произход на средства! Аз няма да се изненадам, ако по примера на Ахмед Доган, се окаже че някой е направил и повече от него от консултантски договорчета тук там, все пак за доста бизнеси става дума. А на Доган за Цанков Камък колко беше хонорара, 1.5 милиона мисля, е ученикът сигурно ще надмине учителя си! А и в зависимост от това преди излизането от политиката (ако това стане) или след, може да се окаже че ще ги разберем декларирани или не.

 • 5
  ivko666 avatar :-|
  ivko666

  Дали пък в България не се готви за нова коалиция? :)

 • 6
  nabludatel_en avatar :-|
 • 7
  alexsilver avatar :-?
  alexsilver

  "....но малко им трябва да им се разпадне цялата къщичка от карти - едно честно разследване, един честен прокурор да бъде назначен по случайност...."

  В тази игра случайности няма.
  По-скоро ще го застрелят... ;)

 • 8
  tony1975 avatar :-|
  Anton Petkov

  "ПСТ" - Пеевски, Сокола и Тиквата ?

 • 9
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "... и като нищо ще се появи с папионка на следващия бал на КРИБ."
  Отсега да си кажем: метър и петдесет в разгънато положение! За папийонката де!

 • 10
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "Ако в следващите седмици чуем, че Делян Пеевски се отказва от депутатското си място, от имунитета, от участието в парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм, където е внесъл 5 законопроекта, но ходи само като се гласува нещо за "Булгартабак", логично е да се запитаме срещу какво."
  Аз, разбира се, може да не съм прав, но какво пречи на един младеж с наднормено тегло да се опита да поправи нещата с фитнес или нещо там друго. За това си трябва време и пари - нещо, за което 99% процента от обемащите парламента са там! Но докато ги имаш, не можеш да се занимаваш с фитнес! И се получава затворен кръг: имаш време, но е парламентарно (все ще се намери някой да каже, че ти всъщност си във фитнеса); пари има, но не можеш да кажеш, че са от заплата, защото коя заплата стига за нещо!
  Затова напускаш парламента и си живееш живота! А животът е в парламента! Нон сенс! Така е!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.