Как КФН реши повече да не дава достъп до информация

Готвена от регулатора наредба предвижда гражданите да указват кой точно документ искат, което противоречи на логиката и буквата на закона

Ръководеният от Стоян Мавродиев финансов регулатор си самозабранява да дава данни за всичко, което вече не е публична информация
Ръководеният от Стоян Мавродиев финансов регулатор си самозабранява да дава данни за всичко, което вече не е публична информация    ©  Надежда Чипева
Ръководеният от Стоян Мавродиев финансов регулатор си самозабранява да дава данни за всичко, което вече не е публична информация
Ръководеният от Стоян Мавродиев финансов регулатор си самозабранява да дава данни за всичко, което вече не е публична информация    ©  Надежда Чипева
Ако се приемат измененията, КФН ще стане единствената институция, която не извършва оценка кога общественият интерес е над търговската тайна, като ще получи предимството да бъде по-непрозрачна дори в сравнение със службите за сигурност.

Насред приспивното лятно безвремие, в което законодателите са в почивка, нормативни промени все пак са възможни. И обикновено, като се случват, са доста любопитни.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Няма ли да е по-лесно да сменим Мавродиев.

 • 2
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Стоян Мавродиев е още начело на КФН, а империята на Делян Пеевски отново расте. Далаверата продължава с пълна сила - сигурно Бойко е отново на власт.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Наредбите са поднормативни актове и не могат да отменят разпоредбите на ЗДОИ и Конституцията. Само че наглеците от КФН ще отхвърлят искането на основание на тяхната си наредба и ако продължиш да упорстваш и заведеш дело, ще клекнат.
  Ама ще загубиш поне половин година...

  Този Мавродиев става все по-вреден.

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  По принцип отделните лица, органи и/или институции да променят и решават сами какъв да е достъпът на гражданите до информация при тях е не само лоша но много съмнителна практика, а в случая с КФН и добрия ни познайник, криещият се от съда и призовките му Мавродиев (който е замесен с отваряне на офшорни сметки и транзакции на пари от наркотици - Брендо) даже няма и съмнение за какво този се опитва да пробутва подобни ретроградни наредби и правила.
  Изобщо не знам защо това леке е още там - вероятно за да довбесява хората, които и така май са настръхнали.
  Тези във властта - догановци, бойкоборисовци и гоцета, цаци и други подобни май наистина найрая ще предизвикат и гражданска война в страна от ЕС в началото на 21 век!

 • 5
  anonymous100 avatar :-|
  Anonymous

  Единственият начин за сваляне на Мавродиев е да гласувате против ГЕРБ и Деформаторите!

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#1] от "rosiraycheva50._":

  Дали е по- "лесно" не знам, но просто не можете да
  [quote#1:"rosiraycheva50._"]сменим Мавродиев.[/quote] с удобен вам човек....

 • 7
  subaru avatar :-P
  subaru

  "Мотивите към проектопромените са доста лаконични и някак насаждат впечатлението, че става въпрос за нещо маловажно и тривиално.
  "Предлаганите предложения с основно правно-технически и са насочени към осигуряване на пълно съответствие на разпоредбите на наредбата с изискванията на Закона за достъп до обществена информация", пише там."
  При положение, че в ЗДОИ, ясно е разсписан редът за искане и получаване на тази информация, а самият закон не предвижда създаването на Нардба за прилагането му, е необясним нормотворческия порив обхванал комисията, още повече, че според това, което пише в статията, тази наредба на практика ще дерогира ЗДОИ.

 • 8
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Ръководеният от Стоян Мавродиев финансов регулатор си самозабранява да дава данни за всичко, което вече не е публична информация..."

  "Друг проблем е, че се разширява и обхватът на документи, които няма да бъдат предоставяни, с тези, които съдържат професионална тайна. По смисъла на ЗКФН това е "информацията, която комисията създава и получава във връзка с изпълнението на нейните функции и която представлява търговска, банкова или друга защитена от закона тайна или чието разгласяване ще увреди търговския интерес на поднадзорните лица..."

  "Същевременно отпада текстът, вменяващ задължение на председателя на КФН да предложи на комисията да прецени дали при поисканата информация има надделяващ обществен интерес..."

  "От КФН не отговориха на изпратените от "Капитал" въпроси, с които се опитахме да разберем какво налага промените..."

  Няма да отговорят ми! С тези промени в закона те казват: "Не питайте, защото няма да ви отговорим!" А в Библията пише: "Чукай, и ще ти отворят!" Ама къде ще се сравнява Господ Бог с това момче! То смята, че е достатъчно голямо само да чука! Всъщност никой не знае какво точно работи то, защото и това явно е тайна! А резултатите от работата му са безотчетни дори пред Бойко Борисов! Или не?!
  Ама какво да си приказваме! Каквото и да си кажем в този форум, най-много да го припишат на политическите напъни на Прокопиев и респективно на подопечния му седмичник! Зависи от позицията де!
  Иначе хората са помислили за по-обикновените тям подобни: "... всеки, който се чувства ощетен, може да атакува в съда както законността на самата наредба, така и всеки конкретен отказ на председателя на КФН..." А родната Темида, знаем, е с вързани очи, но с развързани джобове, т.е. не е важно кой й пъха в джоба, важното е да пъха... да пъха... да пъха...

 • 9
  mrvip avatar :-|
  mrvip

  Мистър Просър рече:
  — Вижте какво, имахте възможност да направите всякакви предложения или възражения в законния срок.
  — В законния срок? — избухна Артър. — В законния срок ли? Че аз за пръв път чух за тая работа от оня майстор, който пристигна в къщата ми вчера сутринта. Питам го аз прозорците ли е дошъл да почисти, той ми вика не, дошъл съм да съборя къщата. Но, разбира се, не ми го каза веднага. О, не! Първо избърса няколко прозореца, за което ми взе една петачка. И чак тогава ми го съобщи.
  — Но, мистър Дент, проектите бяха на разположение в местния проектантски отдел в продължение на девет месеца.
  — О, да, разбира се! Щом научих, отидох право там да ги видя — още вчера следобед. Ама вие не сте се потрудили чак толкова да насочите вниманието ни към тях, нали? Ей така, просто да кажете нещо на някого.
  — Но проектите бяха изложени…
  — Изложени ли? В последна сметка се наложи да сляза чак в мазето, за да ги открия.
  — Ами там се намира отделът, където са изложени.
  — С електрическо фенерче.
  — Сигурно са откраднали крушките.
  — И стълбището ли?
  — Ама вижте, нали все пак ги открихте?
  — Да — каза Артър, — така е. Бяха изложени на дъното на един заключен канцеларски шкаф, забутан в заключена тоалетна с надпис на вратата ВНИМАНИЕ, ЛЕОПАРД!


  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата