Разходите за заплати в администрацията най-после започнаха да намаляват

През първите 7 месеца бюджетът е платил с около 18 млн. лв. по-малко за възнаграждения и осигуровки спрямо 2014 г.

Най-големите проблеми според министъра на финансите са при министерствата на отбраната и вътрешните работи
Най-големите проблеми според министъра на финансите са при министерствата на отбраната и вътрешните работи    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Най-големите проблеми според министъра на финансите са при министерствата на отбраната и вътрешните работи
Най-големите проблеми според министъра на финансите са при министерствата на отбраната и вътрешните работи    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Разходите за възнаграждения и осигуровки на държавните служители са започнали да намаляват. Данните от изпълнението на държавния бюджет за първите седем месеца на годината показват, че служителите в министерствата и агенциите са получили с около 18 млн. лв. по-малко спрямо същия период на 2014 г. Това е първият месец, през който тези разходи се свиват, докато предишните шест месеца имаше постоянно увеличение. В закона за бюджета за 2015 г. Министерството на финансите фиксира 10% по-малки разходи за възнаграждения на персонала спрямо предходната година. Това се равнява на около 330 млн. лв.

Въпреки започналия процес по консолидация на разходите остава съмнението дали министерствата ще успеят да изпълнят закона, а оттам – дали няма да се наложи актуализация на бюджета в тази връзка. Към края на седмия месец общите разходи са свити с по-малко от 1%, което означава, че в следващите пет месеца темпът на консолидация трябва да е двойно по-бърз.

Големите виновни

В интервю за "Капитал" финансовият министър Владислав Горанов каза, че основните проблеми са в двете силови министерства – на отбраната и на вътрешните работи. "Определени ведомства не взимат предвидените в закона мерки да се вместят в бюджетите и това вероятно ще създаде проблеми в края на годината. Със сигурност големите проблеми са в двете силови ведомства", каза министърът. По неговите думи анализът на работещите в МВР е готов, а той показва, че около 6000 души могат да бъдат преназначени от първа в трета категория труд. По този начин ще намалее тежестта за държавата от плащането на осигуровките, а впоследствие и от плащането на пенсиите.

МВР е едно от най-проблемните ведомства, тъй като над 90% от общия му бюджет на стойност 1.032 млрд. лв. е предназначен за възнаграждения, осигуровки и издръжка на персонала. Едва 13 млн. лв. са предвидени за капиталови разходи. Подобно е положението при Министерството на отбраната – при бюджет от 955 млн. лв. 73% са разходи за персонала. Данните от системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) обаче показват, че и двете ведомства са свили разходите през юли: МВР с близо 9% спрямо миналата година, а МО – с  6.5%. Въпреки всичко за тенденция все още не може да се говори на базата на данни само за един месец, още повече че в разходите влизат тези от графа "други плащания за персонала". Там са бонусите на държавните служители, плащанията в натура, както и разходите за униформи на служителите.

Численост

От доклада за състоянието на администрацията за 2014 г. се вижда, че свиването на реалните щатове се оказва трудно. Общата численост е намаляла с 2.8% спрямо 2013 г. Вижда се обаче, че над половината от свитите бройки са незаети щатове (близо 2200), а реалните съкращения са 1900. Последните актуални данни на НСИ към края на март показват, че числеността на централната администрация (министерства, агенции, комисии и др.) е достигнала 53 204 души - с около 1300 щатни бройки по-малко от същия период на 2014 г. Числеността на служителите в МВР към края на май е 49 692 души.

 

Учителските заплати ще се вдигнат

От Министерството на финансите потвърдиха, че заплатите на учителите ще бъдат повишени от 1 октомври, като за тази цел ще бъдат осигурени допълнително 20 млн. лв. По думите на Пламен Димитров, президент на КНСБ, с обещаните средства ще бъдат финансирани заплатите на работещите в средното образование през последното тримесечие на тази година.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  pesheff avatar :-(
  Пешката

  Това е изключително малък и направо смешен бюджет за отбрана - как въобще може да се осигури някакво вложение в подобряването на капацитета за отбрана на страната със половин милиард евро и то при 73% от бюджета за заплати...

 • 2
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  Не че нещо, ама сме много далече от истината.В МВР работят мноооого повече от нужните кадри и е всеизвестно колко некомпетентни и неадекватни са повечето от тях.Налагало ми се е няколко пъти да опра до полицията, но съм си обещал, че ще правя всичко възможно, за да ги избегна...както и да е, въпросът е в това, че са скандални и на всичкото отгоре взимат пари...да излизат в частния сектор като мен и останалите нормални българи и да се справят с живота.Ето още няколко опорни точки - БДЖ, ВМЗ, общинските хранилки за некадърници.Че не можете да реформирате, а само краднете знаем, така че съкращавайте поне.

 • 3
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Защо има митничари на границите на ЕС????
  Там не е митническа зона! Защо на всички тези хора им се плащат заплати и бонуси, за да теглят /рекетират/ на кантара и да продават винетки? Защо?
  Защо на вътрешна граница на ЕС има 5 души полицаи и още 20 в бараките: касиерка, деловодителка, машинописка, тех.лице, и още куп ненужни никому щатни бройки?
  Съкращението в тази насока може да е над 50%, ама ще се загубят избирателите!

 • 4
  bogry avatar :-|
  BoGry

  Цитат: "МВР е едно от най-проблемните ведомства, тъй като над 90% от общия му бюджет на стойност 1.032 млрд. лв. е предназначен за възнаграждения, осигуровки и издръжка на персонала."

  Един-единствен път съм опрял до на полицията! Една сутрин установих, че някой беше счупил задното стъкло на колата ми! Нищо не беше откраднато - просто беше направено на сол за мерака на някого. Дойде някаква униформа

 • 5
  bogry avatar :-|
  BoGry

  (Май ще трябва да си изрежа ноктите, че все изстрелвам нещо, без да съм довършил, ама като пиша десетопръстната! Сори!) ... която през цялото време с треперещи ръце се мъчеше да си отвори киселото мляко (може и да му се полагаше служебно) и ми разправяше, че няма никакъв смисъл да пиша цял ден жалби за някакво стъкло, което струвало 80 лв. За незапознатите оригиналното струва точно 10 пъти повече! Казах му - имало овехтяване! И аз какво да му кажа - че му е овехтяла шапката или че му плащам киселото мляко, което явно за него беше лекарство!

 • 6
  socialen avatar :-|
  socialen

  Това, което неолибералите и пазарните фундаменталисти правят в Министерството на Финансите, е катастрофално и в ущърб на Държавата! Хората искат силна държавност, но вместо това постоянно се свива и орязва, за да може после либертарианците, неолибералите и пазарните фундаменталисти да пишат в такива статии, че Държавата не функционира.

  Горанов отново прави лоша финансова политика а ла Дянков! Безумие е, банкер като него да се слага на отговорна държавна работа от частния сектор! Страната се "управлява" от години от неолиберални и либертариански тинк-танкове с гръмки имена като Института за Пазарна Икономика, които подбират кой ще е министър.

 • 7
  socialen avatar :-|
  socialen

  Плоският данък трябва да се замени с прогресивен, за да може Олигархията да бъде облагана справедливо с > 60%.

 • dobrich

  ..."около 6000 души могат да бъдат преназначени от първа в трета категория труд"....Това можехте да го направите и в първия си мандат. Всички знаем колко чинавници от силовите министерства имат незаслужени привилегии. Диференциране трябваше да направите и при самите полицаи, овенни, пожарникари.....За някои службата е съвсем лека.

 • 9
  dobrich avatar :-|
  dobrich

  [quote#4:"BoGry"]полицията[/quote]
  Преди месец влязох в полицейска сграда по неприятен повод - абсолютна мизерия, канцелариите им приличат на текезарски клубове. Чак ги съжалих.....

 • 10
  bogry avatar :-|
  BoGry

  До коментар [#8] от "dobrich":
  [quote#8:"dobrich"]Диференциране трябваше да направите и при самите полицаи, овенни, пожарникари...[/quote]
  Ама как хубаво сте го казали - "овенни"!
  Шапка ви свалям!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход