Пеевски вече има дял и в чуждестранна компания

Депутатът от ДПС е декларирал, че притежава 49% от Al Entisar General Enterprises Co L.L.C.

През август Пеевски получи от майка си участие в четири български компании.
През август Пеевски получи от майка си участие в четири български компании.    ©  Надежда Чипева
През август Пеевски получи от майка си участие в четири български компании.
През август Пеевски получи от майка си участие в четири български компании.    ©  Надежда Чипева

Депутатът от ДПС Делян Пеевски притежава 49% от компанията Al Entisar General Enterprises Co L.L.C. Това става ясно от декларацията му по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, която беше публикувана във вторник на сайта на Народното събрание. Компании с идентично име излизат като регистрирани в емирството Рас ал-Хайм в северната част на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Една от тях търгува с олио и е регистрирана през 2013 г. Поради неособената публичност на регистрите в ОАЕ не може да се потвърди със сигурност, за кое дружество става въпрос.

Al Entisar в превод от арабски означава триумф, победа. Рас ал-Хайм е вид офшорна зона - гарантира скрита собственост и нулеви данъци, ако бизнесът е извън емирството.

Декларацията на Делян Пеевски е подадена на 21 август, т.е. в задължителния седемдневен срок от придобиването на дяловете. Депутатът от ДПС е декларирал още 50% от акциите "Балканска медийна компания", 50% от дяловете на "Био Уотър", 50% от "Био Уотър Инвестмънт" и 90% от "НСН Инвестмънт". Последната компания е едноличен собственик на "Табако Инвестмънт", която държи 5% от "Булгартабак Холдинг". Без медийната компания, останалите дялове депутатът придобива чрез дарение от майка си Ирена Кръстева. За "Балканска медийна компания" няма информация дали е покупка или дарение.

През март 2014 г. при разделянето на интересите между банкера Цветан Василев и Делян Пеевски имаше смяна в собствеността на  "Булгартабак", като мажоритарният акционер -  BT Invest беше продаден на лихтенщайнската Livero Establishment, която се контролира от верига от офшорни компании, свършваща в Дубай. В началото на тази година Livero беше заместено от друго офшорно дружество.