Русия отново спря вноса на българска земеделска продукция

Санкцията едва ли ще има практически последици, тъй като е за стоки, които и сега не могат да се продават заради санкциите на ЕС

Официалните опасения на руските власти са от пренасяне на зарази с пресните продукти
Официалните опасения на руските власти са от пренасяне на зарази с пресните продукти    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Официалните опасения на руските власти са от пренасяне на зарази с пресните продукти
Официалните опасения на руските власти са от пренасяне на зарази с пресните продукти    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Като причина е посочен сигнал от БАБХ за фалшиви разрешителни за износ и реекспорт.

Русия забрани вноса на продукти от България, а като причина посочи сигнал от нашата агенция по храните за фалшиви разрешителни за износ и реекспорт. "Росселхознадзор" съобщи, че забраната е влязла в сила на 1 септември и важи за списъка на подлежащи на карантина плодове и зеленчуци. Мярката най-вероятно няма да има практически последици, тъй като и досега износът на плодове и зеленчуци, на месо и на млечни продукти е забранен. Русия и ЕС си наложиха взаимно санкции заради кризата в Украйна и България като член на съюза няма право да изнася редица продукти. За компенсация производителите им получават парична помощ. Забраната от страна на Русия действаше за една година, от 8 август 2014 г., като после беше удължена.

Регулаторът "Росселхознадзор" забрани на 25 април допускането на руския пазар на такава продукция, реекспортирана с български фитосанитарни сертификати, припомня електронното издание "Дневник". Ставаше дума основно за ябълки и плодове, за които по документи се твърди, че идват от Китай, Бразилия и Мароко, а съмненията на Москва бяха, че това е продукция от Европейския съюз, подлежаща на руски санкции.

България официално не знае

От българското Министерство на земеделието и храните не дадоха коментар и насочиха към Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за информация. В късния следобед в четвъртък от БАБХ разпространиха становище, в което обявиха, че при тях не е постъпил официален документ "за налагане на допълнителни ограничения за внос на продукция, придружена с фитосанитарни сертификати, в Русия". От агенцията уточняват, че не са издавали фитосанитарни сертификати за износ или реескпорт на плодове, зеленчуци и цветя, след като за тях вече има наложена забрана от Русия.

"Българските компетентни власти ще изясняват съвместно с Европейската комисия възникналата ситуация", добавиха от държавната институция.

Според руските стандарти "подлежащи на карантина" са всякаква растителна продукция, материали, организми, чрез които може да се разпространяват вредни организми. Списъкът на такива продукти обхваща зеленчуци, плодове, зърнени храни, ядки, цветя. Още през юни руските власти обявиха, че може да забранят вноса на цветя от държавите, които са обект на санкциите. Досега те не бяха забранени, но през август властите започнаха да изгарят цветя от Холандия с мотива, че може да са заразени. Това е същият аргумент, с който сега се забранява вносът на цветя, ядки, плодове и зеленчуци от България.

Заобикаляне на ембаргото

Слави Трифонов, управител на Националния съюз на градинарите в България, каза пред "Капитал Daily", че вероятно става въпрос за опити да се направи реекспорт на плодове и зеленчуци, които са произведени в списъка с ембарговите държави. След като им се издадат фалшиви документи, те заминават през Сърбия или Беларус за Русия. Възможно е това да е съвсем различна схема, тъй като в такъв случай сертификатите трябва да се издават от сръбските и беларуските контролни органи.

Основната част от износа на България преди санкциите бяха плодове, зеленчуци – пресни и замразени, сирене. В съобщението на "Росселхознадзор" не се посочва обемът на засегнатата продукция, но данни на руската митница за първото полугодие показват, че целият внос от България е бил за малко над 211 млн. долара, или свиване с 33.6% спрямо предходната година. В целия внос в Русия от страните в ЕС на България се падат едва 0.65%.