Нашата система 4:1 или 5 минус 1
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Нашата система 4:1 или 5 минус 1

Вместо на масата на разговорите Радан Кънев и Меглена Кунева се срещнаха на тротоара пред централата на СДС на "Раковски" 134

Нашата система 4:1 или 5 минус 1

Радан Кънев ще предложи създаването на Инициативен комитет за превръщането на РБ в единен политически субект

Велина Господинова, Спас Спасов
6866 прочитания

Вместо на масата на разговорите Радан Кънев и Меглена Кунева се срещнаха на тротоара пред централата на СДС на "Раковски" 134

© Георги Кожухаров


Ако някой е очаквал фанфари след "историческото" подписване на споразумението между петте партии от Реформаторския блок за явяване на местните избори с единна регистрация във вторник, вероятно е останал разочарован. Не само че такива нямаше, но за постигнатото съгласие медиите бяха уведомени чрез съобщение от блока. В него се казваше лаконично, че петте партии от десния съюз са подписали споразумението за единна национална регистрация и са утвърдили първите девет кандидати за кметове на десния съюз. Заради драмата, която се разигра в рамките на 24 часа, публиката остана с впечатлението, че решението беше взето под натиск, а по-дългосрочната цел беше за пореден път да се постави на дневен ред въпросът за превръщането на блока в единен политически субект.

Съгласието

Всъщност никой не разбра имаше ли споразумение или само подписи на лидерите на петте партии под документите, които трябва да бъдат внесени за регистрация в Централната избирателна комисия  на коалицията "Реформаторски блок". Не стана и ясно кое наложи драматизма със свикването на спешната пресконференция миналата неделя след обяд на председателите на трите партии ДСБ, БЗНС и НПСД – с изявлението, че между тях е постигнато съгласие да се явят с единна регистрация на местния вот. Според представители на другите две партии – СДС и ДБГ, този ход е бил абсолютно провокативен, защото те са предложили това още преди няколко месеца. Те коментираха неофициално и че ходът с явяването на тримата лидери заедно е "опит на Радан Кънев да лидира процеса на преговорите за единната регистрация в ЦИК".

Според представители на ДСБ, БЗНС и НПСД обаче декларираното от партиите на Лукарски и Кунева желание за обща регистрация на блока за вота било само на думи, а в действителност целта им била да бавят процеса и така да оказват натиск при определянето на общите кандидати за кметове и подреждането на листите за общински съветници. Като пример те сочат София, където дълго време от ДБГ и СДС се опитваха да стопират процеса, като първо обявиха, че имат намерение да издигат за кандидат-кмет бившия външен министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Соломон Паси. След това се отказаха, но не харесваха предложения от ДСБ водач на листата Трайчо Трайков. Доста спорове имаше и около кандидатите за районни кметове, като ябълката на раздора беше столичният район Лозенец, където ДСБ и ДБГ спореха кой да излъчи кандидата. Въпросът с кандидатурата на реформаторите за кмет на столицата и за водач на листата вече не е спорен. Тази седмица реформаторите официално обявиха, че депутатът Вили Лилков влиза в кметската надпревара, а бившият министър на икономиката от първото правителство на Бойко Борисов – Трайчо Трайков, който е член на гражданския съвет на РБ, ще е начело на листата. Изчистен е и въпросът как ще бъдат разпределени местата в листата за общински съветници. От считаните твърдо за избираеми единадесет места 5 ще получи ДСБ, а останалите шест ще се поделят между СДС и ДБГ. От ДСБ обаче твърдят, че все още не знаят кои са номинациите на СДС и ДБГ за листата. По хамлетовски беше решен и спорът с районните кметове, като ДСБ все пак ще предложи кандидата за районен кмет в Лозенец, а ДБГ беше компенсиран с район "Оборище".

Някъде в потока на взаимните обвинения кои партии са за съвместно явяване и кои се опитват да саботират процеса се прокрадна и това, че досега въпросът с единната регистрация на блока за местните избори не е решен, защото, когато лидерът на ДБГ Меглена Кунева е в България, лидерът на ДСБ Радан Кънев е в чужбина, и обратно - когато Кънев е тук, Кунева е в чужбина. Но както се видя тази седмица, дори и двамата да са по едно и също време в София, събирането им на едно място изглежда доста сложно упражнение.

На инициираната от Радан Кънев среща на председателите на партиите от блока за решаването на проблема с единната регистрация лидерът на ДБГ присъства, но лидерът на ДСБ не дойде. Кънев пристигна, когато Кунева си тръгна и срещата им стана на тротоара пред партийната централа на СДС на "Раковски" 134, колкото двамата да бъдат хванати от камерите и фотоапаратите на чакащите ги там журналисти в любезен протоколен поздрав.

4:1

Впоследствие от СДС разясниха, че постигнатата обща регистрация на блока означава, че всички партии ще имат един кандидат за кмет и единна листа за общински съветници. Там, където четири от формациите застават зад една и съща кандидатура, но едната формация не е съгласна, тя ще трябва да се съобрази с мнението на останалите. Такъв е случаят в Благоевград, където СДС номинира за кмет общинския си председател в града Давид Сукалински, но четири от формациите подкрепиха номинацията на ДСБ Калоян Ханжийски. От ръководството на СДС твърдят, че ще се съобразят с това и ще се откажат от номинацията си за сметка на кандидата на ДСБ.

Там, където местните структури на петте партии не могат да постигнат съгласие зад кого да застанат, кандидатурите ще минават през арбитраж. И той всъщност ще определя кой ще е кандидатът на реформаторите. Такива според главния секретар на СДС Филип Кирев са 20 общини. Между тях са Сливен, където все още не е ясно дали кандидатът на реформаторите ще е областният управител Димитър Сяров от ДСБ, или ще бъде подкрепен кандидат на ДБГ. Неяснота има и в Кърджали, където спорът е с НПСД.

Минус 1

Там обаче, където дори и след арбитража няма съгласие, всяка местна партийна структура ще е свободна да се яви на местния вот, но кандидатите й няма да могат да ползват абревиатурата на съответната формация, от която са. А могат да участват във вота или като си сформират инициативен комитет, или с регистрацията на друга формация. Със сигурност реформаторите няма да се явят единни на вота в Свищов. Там четирите формации от блока – СДС, ДСБ, БЗНС и НПСД, застават зад кандидатурата на дългогодишния кмет Станислав Благов за пети мандат. ДБГ обаче е категорично против него и ще издигне свой кандидат. Първоначално от формацията на Меглена Кунева номинираха адвоката Калин Костов, но той се отказа и влезе в инициативния комитет на д-р Татяна Ганчева, която ще се кандидатира като независима. Тя е бивш член на ГЕРБ и от ДБГ се надяват, ако стигне до балотаж, да получи подкрепата на партията на Бойко Борисов за втория тур. Реформаторите няма да са единни и във Видин. Там четири формации – ДСБ, СДС, БЗНС и НПСД, застават зад областния управител Момчил Станков, но местната структура на формацията на Меглена Кунева ще подкрепи областния координатор на партията Павел Паунов, който ще се яви като независим кандидат за кмета.

Случаят "Варна"

Най-драстичният пример е със СДС във Варна, където местната структура на синята партия категорично отказва да се съобрази с мнението на централата и ще подкрепи кандидата за кмет на ГЕРБ Иван Портних, както и ще се яви със собствена листа на вота. Сагата там започна в началото на февруари, когато с мълчаливото съгласие на националното ръководство на СДС се състоя "аранжиран" избор за лидер на организацията във Варна. Той бе спечелен от Янко Станев. След като през 2005 г. беше изключен от СДС за неизпълнение на партийни решения и съмнения във финансови злоупотреби, той най-напред стана член на ДПС, а след това и председател на градската структура на партията. През 2012 г. бе изключен и от там, отново за нелоялност, а през 2014 тихомълком се оказа "реабилитиран" в СДС. В другата – неофициална, част от политическата история на Станев са записани "тематични" партньорства с БСП, НДСВ, ГЕРБ, бившия кмет на Варна и кандидат за пети мандат Кирил Йорданов, както и трудно проследим брой местни партии и коалиции. По тези причини в края на февруари т.г. националният изпълнителен съвет на СДС поиска оставката на Станев и обяви, че до края на април ще бъдат проведени нови избори за председател на местната партийна организация във Варна. Това не стана, но се случи нещо друго.

Независимият Чавдар Трифонов пръв обяви кандидатурата си за кмет на Варна още през април. Подкрепата си за него декларираха ДСБ и (макар не така категорично) "Движение България на гражданите". Скоро след това обаче Янко Станев съобщи, че оглавяваното от него местно СДС във Варна, застава зад друг кандидат - сегашния кмет на града Иван Портних (ГЕРБ). Така, влизайки в позната роля, Станев блокира предизборното единство на Реформаторския блок още преди то да се е случило. Вместо да накажат "самоотлъчката" му Божидар Лукарски и главният секретар на СДС Филип Кирев решиха да го последва "на другия бряг" и направиха драмата още по-абсурдна. Дни след изказването на Станев Филип Кирев повтори в разговор за "Дневник", че "СДС не вижда по-подходяща кандидатура за кмет на Варна от тази на настоящия – Иван Портних". След него Божидар Лукарски също заяви ясно и категорично, че СДС ще подкрепи Портних на предстоящите мести избори. По тази причина за сините сега не остава друг вариант за спасение освен невъзможния - да застанат до партньорите си от Реформаторския блок. "И на нас не ни е много ясно как ще бъде решен казусът във Варна, призна в сряда Филип Кирев. В общините, където подкрепата за общ кандидат е 4:1, ще бъде подкрепена четворката. При това положение единицата "изсъхва", т.е. няма значение, поясни той. Във Варна например четири партии са зад Чавдар Трифонов, а СДС – единицата - зад сегашния кмет Иван Портних. Това е." Но дори и в тази проста сметка има неизвестно. Неизменен трик в политическото поведение на Янко Станев през последните 10 години е участието му в изборите за местна власт във Варна с листа от съветници, които подбира сам. С тях по-късно участва в сглобяването на т.нар. прокметски мнозинства.

По все още неофициална информация след фактическото си изключване от местния формат на Реформаторския блок във Варна Станев ще участва в предстоящите избори с регистрацията на "Партията на зелените", но без да има възможността да използва абревиатурата СДС. В четвъртък той не отговаряше на телефона си, за да потвърди или за да отхвърли тези слухове. От ръководството на СДС разказаха пред "Капитал", че по време на заседанието на НИС във вторник, на което присъствал и Станев, се разразил скандал между него и членовете на съвета. През цялото време Станев ги уверявал, че има писменото съгласие за подкрепа на Портних на местните председатели на още две от партиите от блока във Варна – на БЗНС и на НПСД. След отказа на Станев да се съобрази с общото решение за подкрепа на кандидата на реформаторите Чавдар Трифонов, лидерът на СДС вдигнал ръце и казал "оправяйте се". Друг е въпросът защо от централата на СДС не проведоха събрание за избор на нов председател на партията във Варна, каквото решение взеха след скандала с избора на Станев през февруари и непризнаването му от "Раковски" 134.

Инициативен комитет

След очевидната невъзможност на централните ръководства на СДС и ДБГ да окажат влияние върху местните си структури или откровеното нежелание и дори саботаж на някои от тях срещу общото решение на централните ръководства на петте партии от ДСБ за пореден път заговориха, че на насипното съществуване на блока в този му вид трябва най-после да бъде сложен край. Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов обвърза общата регистрация на блока с приемането на конкретни стъпки за превръщането на съюза в единен политически субект. Радан Кънев заяви, че гледа на постигнатото съгласие за единна регистрация за местния вот като на първа стъпка за този процес. А депутатът от ДСБ Атанас Атанасов директно обвини лидерите на СДС и ДСБ, че бавят разговорите за единна организация, защото не искат Радан Кънев да стане лидер на блока. От коментарите на Божидар Лукарски и Меглена Кунева се вижда, че двамата не са склонни все още да обсъждат въпроса.

"Не мога да кажа времева перспектива. Подводните камъни са най-различни. Вие виждате за една единна регистрация, за която говорим от три месеца, какъв шум се вдигна. За единен политически субект е рано да се говори, следват стъпки, като това е една от тях", отговори лидерът на СДС на въпроса следва ли след споразумението за общо явяване да се предприемат стъпки за единен политически субект. Меглена Кунева пък каза, че въпросът не е до това кой ще стане лидер на евентуалната единна политическа формация, а какви органи ще вземат решенията. Сега според учредителното споразумение на блока има граждански съвет, който обаче след парламентарните избори не функционира. Има и изпълнителен съвет, който взема решенията с консенсус, т.е. след постигнато съгласие от всички формации в блока, което на практика е доста трудно. Неофициално от ДСБ твърдят, че Радан Кънев е предложил на ДБГ вариант за решаването на проблема, така че този орган да е работещ. Той е предвиждал блока да има лидер и изпълнителен съвет, в който решенията да се вземат с обикновено мнозинство. Но от формацията на Кунева не са приели това. Депутати от блока твърдят, че Кънев обмисля втори вариант – да предложи създаването на инициативен комитет, който да направлява процеса. Идеята е до местните избори да има яснота за формулата, по която да стане превръщането на блока в единен политически субект. Като този път въпросът ще бъде окончателно решен със или без формациите на Кунева и Лукарски, уверяват от ДСБ.

Ако някой е очаквал фанфари след "историческото" подписване на споразумението между петте партии от Реформаторския блок за явяване на местните избори с единна регистрация във вторник, вероятно е останал разочарован. Не само че такива нямаше, но за постигнатото съгласие медиите бяха уведомени чрез съобщение от блока. В него се казваше лаконично, че петте партии от десния съюз са подписали споразумението за единна национална регистрация и са утвърдили първите девет кандидати за кметове на десния съюз. Заради драмата, която се разигра в рамките на 24 часа, публиката остана с впечатлението, че решението беше взето под натиск, а по-дългосрочната цел беше за пореден път да се постави на дневен ред въпросът за превръщането на блока в единен политически субект.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  bogry avatar :-|
  BoGry

  "Е, все София, София...!"
  Да бе, като в онази реклама. Сериозно, колкото и да е важна икономически София, в хиляди общини извън нея живеят хора! Тях също ги дерат за данъци, залъгват ги със социални, съсипват им площадите с европейски фондове!... Въпросът е, че в София е голямата лапачка, а извън нея са подизпълнителите! Така че войната за София си е война за лапачка!
  Знам, че звуча като селянин, но поемам този риск!

 • 2
  sincere avatar :-|
  Коте

  До коментар [#1] от "BoGry":

  Напълно си прав!

 • 3
  theredone avatar :-|
  theredone

  Няма такива лъжи, тоя Спасов по-зле и от барон Мюнхаузен, хаха. Ей тъй си ги съчиняваше и докато беше солта///ак на дипломанта Добрин Митев.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK