Министерствата: свиване, но не съвсем
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Министерствата: свиване, но не съвсем

Министерствата: свиване, но не съвсем

С 4% са намалели разходите за заплати, но с 2.5% са се качили тези за издръжка

6054 прочитания

© shutterstock


Министерствата вече харчат по-малко за възнаграждения, отколкото миналата година. Това се видя още с резултатите за изпълнението на бюджета към края на юли. Данните от Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) подсказват, че консолидацията на разходите за персонал продължава и през август. Това значи, че поне част от тях се опитват да спазват закона за бюджета, който иска 10% свиване на заплати и осигуровки спрямо 2014 г.

Наред с добрите новини обаче, се забелязва тревожна тенденция – намалението се компенсира с други разходи. При анализ на ежедневните данни от СЕБРА за шестнадесетте министерства се вижда, че разходите за заплати, възнаграждения и други плащания за персонала се свиват с 4%, но разходите за издръжка растат с 2.5%. В крайна сметка нетният резултат е едва около 30 млн. лв. по-малко текущи разходи.

Всъщност нарастването не е чак такава изненада, тъй като държавният бюджет за 2015 г. е планиран с 3% увеличение на текущите разходи. Това позволява значително увеличение при допълнителните материални стимули, както и на разходите за вода, горива, енергия, външни услуги, канцеларски материали, храна, ремонти, командировки, съдебни обезщетения и разноски, застраховки и др.

Някой харчи, някой спестява

Вероятно не бихте очаквали точно тези два отличника, но Министерството на вътрешните работи (МВР) и Министерството на отбраната (МО), които обикновено се свързват с най-голямо разточителство по отношение на разходите за персонал и за издръжка, към края на август са сред най-добре справящите се с консолидацията на тези разходи. На база наличните данни се вижда, че ведомството на Румяна Бъчварова е намалило разходите за възнаграждения и издръжка с над 11%. Веднага след него се нареждат МО, образователното министерство и министерствата на икономиката и енергетиката (през 2014 г. двете бяха обединени в едно). Точно на другия полюс са министерствата на външните работи, на здравеопазването, на финансите, както и регионалното и екологичното министерствf. Там основният ръст е именно при разходите за издръжка, но при повечето има увеличение и в перото "заплати, възнаграждения и други плащания за персонала".

Данните от изпълнението на бюджета не са достатъчно детайлни и не показват разходите по министерства.

От СЕБРА обаче се вижда, че МВР и МО са започнали да ограничават разходите за персонал още през юни. В интервю за "Капитал" финансовият министър Владислав Горанов каза, че двете силови ведомства продължават да са сред най-проблемните. "За съжаление определени ведомства не взимат предвидените в закона мерки да се вместят в бюджетите и това вероятно ще създаде проблеми в края на годината", обясни министърът. Според него решението на вечния проблем с разходите на тези министерства има и то е свързано със законово разделение на труда в тях. "Отдавна е извършен анализ и е подготвено решение. Служителите на МВР, които не работят в рискова среда (около 6000 души), няма причина да се водят първа категория труд, а могат да се осигуряват като за трета категория. Този проблем може да се реши законодателно", обясни Горанов. Според него тези няколко хиляди души, които могат да преминат от първа на трета категория труд, тъй като самата им работа не е тежка, могат да спестят на бюджета на МВР около 30 млн. лв.

Според министъра по-голямата част от ведомствата се справят с ограничаването на разходите за персонал, което изрично е разписано в закона за бюджета за 2015 г. Вижда се обаче, че когато става дума общо за текущите разходи, нещата не стоят така. От общо 16 министерства само при шест има намаление. При останалите отново се отчитат ръстове.

Над 3 млрд. на година

Разходите за издръжка на държавната администрация са твърдо над 3 млрд. лв. годишно. За периода 2007 - 2014 г. общата сума достига 28.7 млрд. лв., или 13.2% от разходите по консолидираната фискална програма за периода (217 млрд. лв.). Това показва справка на Министерството на финансите, предоставена в отговор на питане от депутата от Реформаторския блок Гроздан Караджов. От 2011 г. насам издръжката на централната администрация (министерства, агенции, комисии и др.) се свива леко като стойност, което е свързано с тенденцията за намаляване на реално заетите щатове.

За пет години общите разходи за издръжка се свиват с 5.8%, а реално намалените щатове – с 4.6%. Данните на МФ показват, че за този период разходите за вода, горива и енергия са между 15% и 18% от общата издръжка. Ако тенденцията при второстепенните разпределители тази година е същата каквато е при министерствата, тогава вероятно ще станем свидетели на първото увеличение на разходите за издръжка за последните пет години.

Големите проблеми са все така в МВР и МО

Въпреки че двете силови ведомства засега успяват да се справят със свиването на текущите разходи, в края на годината нещата може и да са различни. Песимистичните очаквания са свързани с постоянно растящия брой на новоотпуснатите пенсии в сектор "Сигурност и отбрана". Данните на Националния осигурителен институт (НОИ) показват, че през първите шест месеца на годината новите пенсионери от силовите ведомства са достигнали близо 1800 души, което е 26% годишен ръст. Масовото напускане на системата има краткосрочен положителен ефект върху бюджета на системата. Впоследствие обаче системата отново ще бъде натоварена, тъй като в тримесечен срок министерството трябва да извърши допълнителни разходи за обезщетения, част от които са 20-те заплати, изплащани на служителите при напускане на системата. Причината за масовото напускане не е особена тайна - последните промени в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) въведоха минимална възраст за пенсиониране от 52 години и 10 месеца. Досега единственото изискване беше за стаж от 27 години.

В началото на август вътрешният министър Румяна Бъчварова поиска малко над 16 млн. лв. допълнителни средства, които са необходими за покриване на обезщетенията на служителите, които са се пенсионирали още през 2014 г. Общо чакащи да получат пари са 942-ма служители на ведомството. Само през първото полугодие обаче от системата са си тръгнали още 471 пенсионери, за които също трябват средства за обезщетения. На тях им се полагат 20 работни заплати. Обезщетенията трябва да се платят в тримесечен срок от датата на прекратяване на служебното правоотношение и ако това не се случи, има опасност от завеждане на съдебни дела.

Допълнителнr разходи за министерството може да има и по линия на делата, които пенсионирани служители от системата на МВР са завели срещу институцията. "Има заведени дела и помолих да ми изчислят лихвите. Това са пари, които дължим на хората", обясни Бъчварова, цитирана от в. "Труд". "Чакаме Министерството на финансите. Те ще го внесат тогава, когато има възможност да изплатят парите", коментира Бъчварова. По нейни изчисления управляваното от нея ведомство има нужда от допълнителни около 100 млн. лв. – пари, които са били искани и по време на съставянето на бюджета. През миналата година МВР получи извънредно 125 млн. лв., които бяха необходими за вдигането на заплатите във ведомството, гласувано от кабинета "Орешарски".

Значителното свиване на текущите разходи при Министерството на отбраната също се дължи на значителния брой напускащи поради достигнат необходим стаж. В отчета на ведомството за първото полугодие няма конкретен брой на пенсионираните служители, но ако съпоставим с данните от НОИ, броят им би трябвало да надхвърля 1000. Освен това една от мерките, заложена в плана за оптимизация на разходите през 2015 г., е редуциране с 382 щатни бройки на администрацията на министерството и структурите на пряко подчинение. Също така се предвижда намаляване с 20% на числеността на персонала, назначен по допълнително разписание на длъжностите и предоставяне на имоти и дейности, изпълнявани от министерството, в управление на общини и др. Част от тези  съкращения би трябвало вече да са факт, тъй като по думите на военния министър Николай Ненчев мерките са започнали от 1 юли. МО обаче явно ще има същия проблем като МВР с изплащането на заплатите на пенсионираните служители въпреки бюджета си от почти милиард.

Допълнително ще трябва да се отчете фактът, че служителите в силовите ведомства, които имат необходимия осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, могат да се пенсионират, без да се налага да напускат системата. Т.е. те ще получат обезщетението си, а ще могат да останат на работа и ще взимат пенсия и заплата, докато ръководителите преценят, че имат нужда от този служител. 

Министерствата вече харчат по-малко за възнаграждения, отколкото миналата година. Това се видя още с резултатите за изпълнението на бюджета към края на юли. Данните от Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА) подсказват, че консолидацията на разходите за персонал продължава и през август. Това значи, че поне част от тях се опитват да спазват закона за бюджета, който иска 10% свиване на заплати и осигуровки спрямо 2014 г.

Наред с добрите новини обаче, се забелязва тревожна тенденция – намалението се компенсира с други разходи. При анализ на ежедневните данни от СЕБРА за шестнадесетте министерства се вижда, че разходите за заплати, възнаграждения и други плащания за персонала се свиват с 4%, но разходите за издръжка растат с 2.5%. В крайна сметка нетният резултат е едва около 30 млн. лв. по-малко текущи разходи.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
  • vxg55395575

    А стотиците комисии и агенции? Те харчат повече от министерства, особено ако са първостепенни разпоредители? Никой не ги контролира!

  • 2
    plamenhristov5 avatar :-P
    plamenhristov5

    Ей, Капитал, министерствата на енергетиката и икономиката днес са отделни ведомства....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.