Ключова реформа на Москов увисна

Депутатите от ГЕРБ, ДПС и БСП не приеха здравната каса да финансира само болници, осигуряващи комплексно лечение

Петър Москов заяви, че няма да се откаже от идеята за комплексно лечение и ще се бори за него и в пленарната зала
Петър Москов заяви, че няма да се откаже от идеята за комплексно лечение и ще се бори за него и в пленарната зала    ©  Надежда Чипева
Петър Москов заяви, че няма да се откаже от идеята за комплексно лечение и ще се бори за него и в пленарната зала
Петър Москов заяви, че няма да се откаже от идеята за комплексно лечение и ще се бори за него и в пленарната зала    ©  Надежда Чипева
По предложение на ДПС текстът, който задължава болниците да се обединяват в консорциуми за цялостно лечение, остана пожелателен.

Идеята на здравния министър Петър Москов за комплексно лечение не бе приета при гласуването на второ четене на пакета промени в здравните закони в парламентарната комисия в петък. ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха текста, който предвижда договор със здравната каса да могат да сключват само болниците, които се обединяват в консорциум, за да могат да осигурят комплексно лечение. Така засега остава досегашната практика касата да финансира отделни дейности, а пациентите да търсят различни заведения, в които да лекуват различните аспекти на заболяването си.

Според Москов е напълно недопустимо и против интересите на пациентите тази практика да продължава. След гласуването в петък той заяви, че ще настоява текстът отново да бъде предложен и разгледан и в пленарната зала, където промените в закона трябва да бъдат разгледани и гласувани на второ четене през тази седмица. 

Това е поредната реформа на министър от РБ, която бива бламирана. Миналата седмица стана ясно, че партньорът в управлението АБВ няма да подкрепи в зала промените в конституцията, свързани със съдебната реформа, като това означава, че гласуването им ще се отложи за периода след местните избори, като се очаква статуквото да повдигне въпроса за нови отстъпки във вече уж одобрените с "исторически компромис" текстове. След това на първо четене в пленарната зала бе отхвърлен и антикорупционният закон на Меглена Кунева, който също ще остане за след изборите. Причината бе, че изненадващо АВБ и ПФ се въздържаха при гласуването.

Как реформата стана пожелателна

Комисията гласува ударно проектозакона за лечебните заведения в ресорната комисия в четири поредни дни миналата седмица. Че реформата ще се разклати, стана ясно още в четвъртък, когато бе гласуван и текстът за Националната здравна карта с брой на лекарите и болниците - един от основните текстове на здравната реформа на Петър Москов. Той налага ограничение за броя лечебни заведения, с които касата ще сключва договори спрямо здравните и демографските специфики на района. Те пък ще се изчисляват в Националната здравна карта.

В първоначалния текст на вносителя беше предвидено министърът на здравеопазването да определя критериите, а не Министерският съвет, и договорите да се сключват на национално ниво - не на регионално. В крайна сметка обаче се запази договорите да бъдат сключвани от регионалните здравни каси, както и сега, а болниците ще бъдат пресявани от критерии, които ще бъдат заложени в наредба на Министерския съвет. Каквито и да са критериите, сред тях отсъства задължителната акредитационна оценка, която депутатите превърнаха в пожелателна. Едно от притесненията в сектора е, че ако акредитацията се извършва обективно, част от общинските и държавните болници няма да изпълнят критериите. То обаче не беше артикулирано, като депутатите си припомниха, че през 2010 г. задължителната акредитация бе отменена от ВАС по жалба на частните лечебни заведения. 

По предложение на депутатите също бе записан минимален брой специалисти и клиники в определена област. В окончателния текст на закона обаче няма максимален брой клиники по области. Така във всяка област броят може да бъде превишен.

В петък по предложение на ДПС от проектозакона отпадна и текстът, който задължава болниците да се обединяват в консорциуми, за да могат да осигурят комплексно лечение. Този текст също остана пожелателен, а не задължителен. Така пропаднаха и предвижданите договори със здравната каса да могат да сключват само болниците, които могат да осигурят цялостно лечение.

Реакциите

"Възможността касата отново да сключва договор с болница, която не гарантира целия път на лечението на пациентите и касата финансира комплексността на цялото усилие по лечението, а не отделен епизод, избран от определен бизнесмен – шеф на болница, за мен е категорично неприемлив и ще се боря до последния момент в зала това да бъде променено, защото това е срещу интересите на пациентите. Касата трябва да се превърне отново в институция, която защитава интересите на пациентите, а не на бизнес моделите, по които са изградени определени лечебни структури", коментира д-р Петър Москов след заседанието. Москов обаче смята, е "касата трябва да се върне отново към основната си функция – от наше име, на пациентите, да може да изисква от системата определени правила: комплексност, качество, достъпност, а не да продължава да бъде финансираща бизнес плановете на определени мениджърски ръководства на болниците". Той призна, че Законът за лечебните заведения изобщо не е във вида, в който си го е представял.

От своя страна председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ) коментира защо не са подкрепили текста."Нямаше достатъчно аргументи, които да гарантират, че предложените текстове за задължително изискване за комплексност като условие за сключване на договор ще решат проблемите. Нашето притеснение е, че това ще създаде допълнителни възможности за рестрикции за сключване на договори, нямахме и твърдото становище от страна на касата. Освен това не е ясна отговорността в обединенията, които ще лекуват цялостния процес, тъй като болниците са самостоятелни юридически лица."

Отворена вратичка?

Дариткова отбеляза, че рестрикциите в Националната здравна карта са достатъчни, а изискванията за комплексно лечение могат да бъдат разписани в основния и допълнителния пакет, в диагностично-терапевтичните алгоритми на клиничните пътеки, плащани от НЗОК. Все пак обаче добави, че "ако министърът представи допълнителни аргументи за комплексното лечение, които досега не е изложил пред нас, и ни убеди, че не приемаме нещо неясно като съдържание, може да променим мнението си. На този етап обаче сме чули само аргументите, изнесени в публичното пространство".

По-късно през уикенда стана ясно, че здравният министър и премиерът Бойко Борисов ще се срещнат, за да стане ясно ще се случат ли промените в здравеопазването. Самият Борисов коментира, че в ГЕРБ считат, че нещата могат да се направят по по-добър начин за болниците в малките населени места. "Две от нещата, които министър Петър Москов предлага, не се приемат, всичко друго, което предлага, се приема", каза той, като обясни, че е убеден, че министърът е прав и ще вложи усилията си, за да успее да убеди колегите си. "Действително има някои неща, в които ние сбъркахме и това създаде напрежение, не искам това да се повтори. Аз съм му дал дума на него, че това, което предлага, ще се приеме, дори колегите да считат, че е грешка", допълни Борисов.

 

Какво още отпаднаот реформата

Друг текст на министерството, който депутатите отхвърлиха през седмицата, бе за задължителен регистър на пациентите с психиатрични заболявания, преминали през центровете за психично здраве. Народните представители единодушно го отхвърлиха, защото в центровете минавали и пациенти с депресия. В същото време в момента регистрите се водят на областно ниво, но нередовно и непълно и държавата няма никаква представа за конкретните пациенти. Болните с опасни заболявания по изчисления на психиатри са около 140 хил. души и в част от случаите става ясно, че те не се лекуват или не се лекуват добре, едва когато има фатални последици като в случая в Лясковец.

Остана и изискването директори на болници и диагностично-консултативни центрове да имат квалификация по здравен мениджмънт. Министърът предлагаше и завършили обща икономика да могат да встъпват на такъв пост. След като идеята му бе отхвърлена, Москов коментира това с думите: "Ако си завършил икономика в Харвард и по някаква причина искаш да бъдеш шеф на българска болница, не можеш. Първо трябва да изкараш 200 часа в свищовската академия. Но какво да се прави – съдба!"

Още преди лятната ваканция на парламента пък Москов бе "помолен" от премиера да оттегли от между първото и второто четене на законопроекта текста за възможността за приватизация на болниците, който скандализира депутати както от управляващото мнозинство, така и от опозицията.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  niki_m avatar :-|
  николай

  Това е смехотворна реформа.

  Как например очният лекар ще излекува пациент от друга болест? Ти отиваш на очен лекар, щото си с проблем със зрението. Хората ти лекуват окото. Няма как да ти излекуват след това и затлъстяването от 20 годишна давност примерно.

  Отиваш на ортопед, но същевременно те заболява ухото, ами нормално е да отидеш след това и на ушен лекар, щото кокалите, които ти лекува ортопеда, трудно ще се лекуват от ушния.

 • 2
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto

  Москов е слаб "реформатор", каквото и да значи думата сега. Примерно нужно ли е една хирургия, където ще се и изрязват ракови образования при нужда, да може наистина да прави и радиоактивно лечение на рак?
  повечето от реформите му са за ограничаване на избора, увеличаване на правата на администрацията или направо идиотски: като данък "вредни храни" и идеята фармациите да връщат 10% от цената на лекарствата на НЗОК /ще кажеш, че това няма да им се отрази на цената/
  Въобще с две думи засилване на командното начало в здравеопазването и постоянна захранка на Касата на олигархията.

 • 3
  darcas avatar :-|
  Darkman

  Без да имаш мнозинство, няма как да прокарваш реформи, а РБ побързаха с 23 депутата да стават управляващи. Е няма как да се случи. Но да продължават да опитват, забавно е.

 • 4
  sincere avatar :-|
  Коте

  [quote#1:"николай"]Как например очният лекар ще излекува пациент от друга болест? [/quote]
  А защо да го лекува от друга, ти под комплексно лечение това ли разбираш да ти излекуват всичките болежки? Боже, колко неграмотен народ се упражнява в даване на мнения и съвети!

 • 6
  galjab avatar :-|
  galaf

  Не мога да повярвам! Защо поне тази реформа не пуснат?! Ами ако те се разболеят, ако роднините им? Ами ако нямат време да отлетят за чужбина и ще трябва тук да се лекуват в някоя болница от тия с бизнес модела и със заминалите в Германия лекари... За пореден път се убеждавам, че хората с престъпно мислене не са зли, а просто тъпи.

 • 7
  darcas avatar :-|
  Darkman

  До коментар [#5] от "jesus":

  Тъпак можеш да ми кажеш в лицето, ако ти стиска форумна мишко

 • 8
  divataofca avatar :-?
  divataofca

  На мен тази реформа ми стои леко козметична.
  Основният проблем е, че очевидно няма пари. Това е ясно.
  Встрани обаче остава въпросът колко пари трябват, че да стигнат. Т.е. няма разчет колко е реалната необходимост от средства за здравеопазване и колко трябва да се добавят (или отнемат) от бюджета на НЗОК. Виждам козметични манипулации тук-там в системата. Въпросът е чисто финансов. Аз виждам основно реорганизации...

 • 9
  wanderer avatar :-P
  wanderer

  [quote#4:"69"]Боже, колко неграмотен народ се упражнява в даване на мнения и съвети![/quote]
  Ако народът беше грамотен, нямаше да плаща здравни осигуровки, събирани "солидарно" (който даде) и харчени безотчетно ... от "спуснати" управители на търговски дружества.

 • 10
  wanderer avatar :-|
  wanderer

  [quote#8:"divataofca"]Основният проблем е, че очевидно няма пари. Това е ясно.[/quote]
  Напротив, пари има и непрекъснато се увеличават.
  [quote#8:"divataofca"]Т.е. няма разчет колко е реалната необходимост [/quote]
  Няма никакъв разчет! Дори и държавата не знае кого точно осигурява със субсдията от 970 млн. лв. И болниците не знаят кого точно и от какво са го лекували (има десетки случаи, когато едно и също ЕГН се лекува стационарно едновременно от две болници, но по различни пътеки). Дори не знаем колко са лудите в парламента и по пътищата с мощни автомобили!
  [quote#8:"divataofca"]Въпросът е чисто финансов. Аз виждам основно реорганизации... [/quote] Като е "чисто финансов" въпросът, каква дейност искаш да реорганизираш вместо да налееш едни пари с кредит от банка, опс частен инвеститор!? Лекуването на мними болни, продажбата на болнични листове; търговията на черно в болниците с лекарства и консумативи; надписването на лекарства (модерни и нови) и лабораторни изследвания; измислените заплати на управители на болници, одобрени от собственика/принципала?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход