Кадиев се готви за скок
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кадиев се готви за скок

Георги Кадиев иска да води битки с ГЕРБ, нещо което настоящето състояние на БСП едва ли позоволява. Въпросът е дали без партийния гръб той ще се справи по-добре

Кадиев се готви за скок

Социалистът търси директен сблъсък с ГЕРБ на местните избори

5667 прочитания

Георги Кадиев иска да води битки с ГЕРБ, нещо което настоящето състояние на БСП едва ли позоволява. Въпросът е дали без партийния гръб той ще се справи по-добре

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Като син на офицер от ВВС депутатът от БСП Георги Кадиев със сигурност знае за многото значения на катапултирането, преки и преносни. То може да те изстреля нагоре или да те спаси от падащ самолет. Но може и някой да ти дръпне лоста на катапултното кресло и да се озовеш извън удобния кокпит. След като тази седмица Кадиев реши да се кандидатира за кмет на София, въпреки че партията му има свой официален кандидат - Михаил Мирчев, депутатът ще трябва да си припомни авиационния термин.

Ако се съди по ожесточената кампания, подета срещу Кадиев от жълтия сайт pik - един от тези, които отчаяно защитават всеки ход на управляващите, рискованата стъпка на социалиста вече има ефект и поразбърка картите в иначе изглеждащата предизвестена кметска  надпревара в столицата. Досега ГЕРБ дори не се опитваха да водят предизборна кампания с изключение на триумфалното откриване на нови асфалтирани улици или оправени тротоари. Т.е. дотук добре за  него.

От друга страна, бъдещето на политика изглежда неясно. Очевидно е, че Кадиев няма как да остане в БСП. Колегите му единодушно го катапултираха от парламентарната група на социалистите само два дни след като обяви, че за трети път ще се кандидатира за кмет на София. Но пък и кариерата му в столетницата не изглеждаше да се движи във възходяща спирала. Неговото бунтарство не се понасяше добре от повечето му колеги и ходът му може и да е опит за звучно скачане зад борда. В последно време това не е първият случай сред по-гласовитите социалисти. Преди това противоречивата ("Костинброд", "Ванко 1"...), но активна и шумна Мая Манолова предпочете да се договори с ГЕРБ за удобната позиция на омбудсман, вместо да се бъхти на партийното поле. 

Една стъпка, която (не)шокира БСП

"Който го познава, не е изненадан", коментира без драматизъм Румен Овчаров решението на Кадиев да застане не само срещу настоящия кмет Йорданка Фандъкова, но и срещу кандидата на БСП Михаил Мирчев. Бившият икономически и енергиен министър е човекът, който през 2005 г. даде начална скорост в БСП на Георги Кадиев, но от доста време се отнася критично към самостоятелната игра на някогашното си протеже. За кратката си партийна кариера (поне по мерките на столетната партия) неговият бургаски съгражданин доказа, че не може да стои в коловозите, дори на хората, които някога са го поддържали.

"Никога не съм подкрепял някой да ограничава мнението на колегите си, но мисля, че всичко си има граници", категоричен е Ангел Найденов. Найденов беше един от депутатите в БСП, които преди четири месеца защитиха Кадиев при първия опит той да бъде отстранен от парламентарната група на БСП. Тогава няколко гласа не достигнаха за остракирането на бунтаря. Поводът беше предложението му законово да се разреши агитацията на майчин език, т.е. турски. Кадиев реагира остро на внесената от Патриотичния фронт поправка в Наказателния кодекс, според която предизборната агитация на език, различен от българския, трябва да се наказва със затвор до три години и глоба от 10 хил. до 20 хил. лв. "Аз наистина мисля, че не можем да решим проблемите на малцинствата, като ги ограничаваме", казва сега депутатът от БСП.

Случката с майчиния език обаче е епизод от продължителен сериал. В него Кадиев е в ролята на външния елемент, който постоянно дразни позастарялото тяло на БСП. От подкрепата му като общински съветник за гей парада през 2011 г., през одобрението му за втора джамия в София (и това в партията на възродителния процес) до отказа му да гласува за Делян Пеевски да стане шеф на ДАНС (един от тримата в БСП, които се възпротивиха на това решение). Всъщност списъкът със "странности" е доста куриозен, защото защитата на малцинства всъщност би трябвало да е в едно от първите места сред приоритетите на една лява партия. Т.е. Кадиев в това отношение си е "модерен ляв", по-скоро БСП не е.

Кметският маньовър на Кадиев беше посрещнат на нож в БСП, най-малкото защото преди месец той официално декларира по време на градската конференция на БСП в София, че няма да се кандидатира за кмет,нито от името на социалистите, "нито като кандидат на друга политическа сила, а ще пожелая успех на кандидата за кмет, който и да е той", каза тогава той. След толкова категорично изявление е трудно да се приемат настоящите му действия. "Ако е имал претенции, можел е да ги изрази по време на градската конференция. Не си спомням тогава да е имало смислен дебат", припомня Найденов. 

Всички тези натрупвания обаче породиха хипотезата, че Кадиев всъщност си проси изключването от БСП, за да намери нов политически път. По-модерно икономически мислене, което да импонира на десните, социална ориентираност за младите леви, директен изказ..., изобщо премерена комбинация от освежаване на социалистическата идея. Самият той обаче не изглежда да има чак толкова стройна концепция. "Конкретната платформа за мен е по-маловажното. По-важното е, че искам да отправя сигнал за нуждата от обединение, за да може София да е различна", обяснява Кадиев.

Решението да се кандидатира изглежда спонтанно, макар че явно е обмисляно дълго време. Притиснат да каже каква е платформата му, Кадиев не намира отработените фрази, подхождащи на политик, който внимателно е изчислил стратегията и тактиката си. Овчаров смята, че зад хода на съпартиеца му (поне доколкото той още не е изключен от БСП) едва ли може да се търси дълбока интрига. Нито пък че има някакъв процес на напускане на по-изявените млади кадри. "Но че си заминават такива хора, разбира се, не е добре", допълва Овчаров. За Кадиев явно нефелната досегашна организация на БСП за изборите е огромна капка в чашата му на търпение. От много време той се опитва да влезе в челен сблъсък с ГЕРБ, да е таранът срещу управляващите, но социалистите като цяло не успяват да влязат в такъв режим. Когато през 2013 г. на БСП се отдаде шанс да покаже какво различно може да направи от ГЕРБ, партията се провалиха с гръм и Пеевски. 

"Всеки си вика, аз ли точно ще сваля ГЕРБ и те се окопават все повече и повече. За да бъдеш истинска опозиция, трябва да си сложиш главата в торбата", казва Кадиев.

Аз съм друг

Битката срещу Фандъкова за София е трудна. Самата тя едва ли може да бъде обвинена, че е корумпирана. В същото време кметицата е възпитан човек, който с поведението си не дразни хората, на които им е писнало от балканските политически нрави. Дори и София да се управлява неефективно, изграждането на метрото, ремонтите, новите проекти отекват в избирателите. И рядко някой пита можеше ли да бъде по-добре, след като толкова много години инфраструктурата на града се влошаваше. Кадиев обаче мисли, че вече е постигнал нещо: "за няколко дни върху мен се изля повече злоба, отколкото върху ГЕРБ за години. Това показва, че съм разбутал блатото".

"Първото условие е да се промени главата, категоричен е Кадиев. Няма как да се справим с презастрояването, ако не се смени Диков, който се назначава от кмета. Няма как да се справим с транспортните проблеми, ако не се смени зам.-кметът по транспорта. Без смяна на кмета няма как и да ограничим възможността Бойко Борисов ежедневно да се бърка в общината." 

Основната критика на независимия претендент (засега нито една политическа сила не го е подкрепила, а той и не търси много активно такава) към настоящия кмет е, че Фандъкова си затваря очите за множество нередности. "Спомнете си скандала с "Карат-С". Тогава тя вместо да уволни двамата зам.-кметове, им даде жълт картон, т.е. нищо." В края на 2012 г. общината реши да прекрати договорите на "Карат-С" и "Юнион–Ивкони", тъй като не били изгодни за нея. Двете фирми бяха поели обслужването на няколко линии на градския транспорт, срещу което получаваха заплащане. За да стане това обаче, на "Карат-С" трябваше да бъде платена компенсация от 10 млн. лв. и 3 млн. лв. лихви. След сигнали на опозицията в общинския съвет и преизчисляване на лихвата се оказа, че тя трябва да бъде пет пъти по-малка. За грешните сметки бяха уволнени двама служители на Центъра за градска мобилност.

Според Кадиев нефективността в управлението на София е брутална. Той цитира случай с кмета на район "Витоша", който е имал 260 неиндексирани договора, т.е. такива, при които наемите или таксите не са променяни с години. "Годишната загуба беше 500 хил. лв. Само заради това, че успях в крайна сметка да накарам Фандъкова да го махне и да се променят тези договори, аз съм си изработил заплатата от 200 лв. месечно", шегува се той.

Проблемът е, че малко хора искат да се противопоставят на схемите в управлението, смята Кадиев. По неговите думи голяма част от сигналите за нередности са идвали от хора от общината, които са разбрали, че той иска да се бори и че няма да ги предаде. "След като излязох от общинския съвет, голяма част от тези сигнали секнаха, обяснява Кадиев, ГЕРБ удушава всички в общинския съвет."

В крайна сметка Кадиев формулира своето мото за кампанията си: "честно управление". "Аз няма да си затварям очите", допълва той.

И все пак

"Ако съм на 4-5-о място, очевидно не ставам. Точка. Но ако стигна до балотаж, очевидно съм алтернатива на Фандъкова", обяснява с две думи стратегията си Кадиев. Последното добре илюстрира намеренията му - да натрие носа на социалистите, които го пренебрегват. А в бъдеще да използва този си евентуален успех за продължаване на политическата си кариера. "Искам нещо хубаво да се случи в София. Ако заради моята кандидатура поне една корупционна сделка да бъде спряна или един тротоар да бъде оправен, заслужава си." Ако Кадиев наистина успее, това може да бъде някакво ново начало, ако не - това очевидно ще е политическата му смърт.

Като син на офицер от ВВС депутатът от БСП Георги Кадиев със сигурност знае за многото значения на катапултирането, преки и преносни. То може да те изстреля нагоре или да те спаси от падащ самолет. Но може и някой да ти дръпне лоста на катапултното кресло и да се озовеш извън удобния кокпит. След като тази седмица Кадиев реши да се кандидатира за кмет на София, въпреки че партията му има свой официален кандидат - Михаил Мирчев, депутатът ще трябва да си припомни авиационния термин.

Ако се съди по ожесточената кампания, подета срещу Кадиев от жълтия сайт pik - един от тези, които отчаяно защитават всеки ход на управляващите, рискованата стъпка на социалиста вече има ефект и поразбърка картите в иначе изглеждащата предизвестена кметска  надпревара в столицата. Досега ГЕРБ дори не се опитваха да водят предизборна кампания с изключение на триумфалното откриване на нови асфалтирани улици или оправени тротоари. Т.е. дотук добре за  него.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  chernomorski avatar :-|
  Chernomorski

  Кадиев беше без, ама вече е с ПАРТИЙНА подкрепа! От снощи чухме и видяхме(до втръсване за кой ли път) Румен Петков какво мощно рамо дават от АБВ - новата към най-новата алтернатива на БСП в лицето на Георги Кадиев. Не е добре, че БСП не става нормална левица от действията на бунтари като Кадиев, но също е лошо, че от тази партия продължава роенето на други политически субекти и както се вижда парламентарната работа буксува все повече.
  Защото така се множат проводниците на руската имперска политика у нас.
  За това въпреки интелигентността й, г-жа Фандъкова като един от тези проводници, а и поради други управленски грешки си заслужава да получи този път червен картон. Но не този на Кадиев, а от избирателите в столицата.
  Добре е, че Кадиев ще“ разбърка блатото“, но не трябва той да е лодкаря в него.
  И ако софийските протести до сега показваха къде е центъра на гражданското общество у нас, с избора на нов истински десен кмет софиянци ще се покажат и като главен съдия, даващ жълт картон и на главния футболист в държавата и страничен съдия на София. А след още едни национални избори той трябва да се готви и за слизане от реферската премиерска скамейка.
  Така че, уважаеми кандидат-кметове на София, вслушвайте се кой какво говори, но не му гледайте партията на опонента, а мислете как да подобрявате живота на столичани (а косвено по примера на подражанието и на всички нас българските граждани).

 • 2
  pag avatar :-P
  pag

  Видяла жабата, че коват вола и....... се приготвила за скок.......

 • 3
  shilliew avatar :-|
  shilliew

  Това не е засилка на скок, а опит за прилепване в политиката. Като онези риби-смукала, които се скачват на големите риби като акулите.

 • 4
  longin avatar :-?
  longin

  на първи тур - за Кадийката - символично срещу БСП и сухотата откъм РБ, а за СОС - Тр. Трайков
  На втори тур - няма значение , ако въобще има такъв


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK