Вечерни новини: 15 септември

Вечерни новини: 15 септември

Българските фермери ще получат 6 млн. евро помощ от ЕК; България трябва да получи близо 6.4 млн. евро помощ от бюджета на ЕС за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари―февруари 2015 г.; Министерството на финансите пласира на аукцион 5-годишни ДЦК за 100 млн. лв. в понеделник; Над 1 млн. българи са декларирали, че през 2014 г. са получили доходи в размер на 4080 лв., т.е. 12 месечни минимални работни заплати; Около две трети от завършващите училище желаят да напуснат родните си места заради липса на работа, недобро образование и недостатъчно добри доходи

2809 прочитания

© Yves Herman


65

хиляди първокласници започнаха училище тази година. Броят на всички ученици в страната е почти 758 хиляди, а общо 2564 училища отвориха врати, за да ги посрещнат.

Българските фермери ще получат 6 млн. евро помощ от ЕК

ЕК отпуска финансова помощ в размер на 420 млн. евро за фермерите в ЕС, засегнати от руското ембарго, като за България са предвидени 6 млн. евро, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на ЕК. Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган представи пред ресорните министри от ЕС разпределението по договорения миналата седмица помощен пакет за европейските фермери на обща стойност 500 млн. евро, най-голяма част от които са насочени към млекодобивния сектор. Той е сред значително засегнатите сектори от ембаргото, в същото време досега компенсаторните мерки бяха насочени най-вече към производителите на плодове и зеленчуци. Заради ниските изкупни цени на млякото в началото на миналата седмица фермери протестираха и блокираха сградите на европейските институции в Брюксел.

България трябва да получи близо 6.4 млн. евро помощ от бюджета на ЕС за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари―февруари 2015 г., определи в гласуване бюджетната комисия на европарламента. Парите са част от пакет от 16.3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция вследствие на природни бедствия в началото на годината и ще дойдат от Фонд "Солидарност" на ЕС. Парламентът ще се произнесе окончателно на пленарно заседание през октомври. Помощта за Гърция в размер на 9.9 млн. евро е за щети, причинени от наводнения през февруари 2015 г. в регионите Еврос и Централна и Западна Гърция. По искане на двете страни ЕК вече е отпуснала 10% от предвидените средства за спешни възстановителни работи.

Министерството на финансите пласира на аукцион 5-годишни ДЦК за 100 млн. лв. в понеделник, съобщиха от ведомството. Постигната  среднопретеглена годишна доходност е била 0.94%, което е доста под постигнатите 1.28% по същата емисия на 18 май тази година. От страна на участниците беше отчетен висок интерес, като общият размер на подадените поръчки достигна 197.50 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.98, става ясно от съобщението. Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 92 базисни пункта. Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките - 64.30%, следвани от пенсионните фондове - 9.50%, застрахователните дружества - 8.20%, договорните и гаранционните фондове - 7%, и други инвеститори с 11%.

Христо Ангеличин е новият заместник-министър на външните работи на мястото на освободената със заповед на премиера Борисов Катя Тодорова, съобщи правителствената информационна служба. Христо Ангеличин до момента беше съветник към политическия кабинет на министъра на външните работи Даниел Митов. Той е завършил магистратура по финанси и банково дело в Софийския университет. В периода 2010-2011 г. е бил заместник-кмет, отговарящ за културата, образованието, спорта и превенцията на зависимости, както и общински съветник в София. Катя Тодорова е назначена за постоянен представител на България при Съвета на Европа в Страсбург

Над 1 млн. българи са декларирали, че през 2014 г. са получили доходи в размер на 4080 лв., т.е. 12 месечни минимални работни заплати. За 361 210 от тях в НАП няма информация за получени други доходи. Това означава, че те са преживявали миналата година с доход от едва 340 лева на месец. Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов, съобщи БГНЕС. Гражданите, които са получавали единствено минимална работна заплата, имат правото на искане за възстановяване на авансово платения данък общ доход – т.нар. необлагаем минимум. Данъкоплатците, които работят на минимална работна заплата, но получават и други доходи от пенсия, лихви, дивиденти и т.н., нямат право да ползват данъчно облекчение. Едва малко над 12 хил. души обаче са поискали данъчно облекчение.

Около две трети от завършващите училище желаят да напуснат родните си места заради липса на работа, недобро образование и недостатъчно добри доходи. Проучване на Икономическия и социален съвет (ИСС), направено през май сред 2130 абитуриенти от цялата страна, показва, че по-голямата част от тях от малките населени места искат да се преместят в по-голям град или в София, а тези от градовете – в чужбина. Основният мотив е търсенето на по-висок стандарт на живот. Само 3% от планиращите да напуснат България обаче заявяват категорично, че не искат да живеят в страната, а останалите 97% искат, но не виждат решение на проблемите си в краткосрочна перспектива тук.  

Над 3.3 тона живак са били отделени в атмосферата в България между 2010 и 2013 г., като 1/3 от него идва от битовото отопление и топлоелектрическите централи на въглища. Друг източник е индустрията, включително и производството на електроенергия. Това показва последният доклад на организацията "Грийнпийс" - България.

Toshiba със загуба за тримесечието

Toshiba отчете загуба за първото фискално тримесечие, което се дължи на слабите продажби на персонални компютри и телевизори. Това повишава натиска върху новия главен изпълнителен директор на компанията да ускори промените в нея и да се справи със счетоводния скандал, който разтърсва фирмата през последните месеци, съобщава Reuters. Японската компания отчете оперативна загуба от 10.96 млрд. йени (91 млн. долара) за април - юни, при 47.7 млрд. йени печалба година по-рано. Миналата седмица Toshiba потвърди, че през 2008-2009 г. е завишила печалбата си със 155 млрд. йени. Освен това отчете 37.8 млрд. йени нетна загуба за фискалната година, приключила през март. Разследването на счетоводните проблеми започна през юли.

Германският Tele Columbus купува Pepcom за 608 млн. евро

Третият по големина германски кабелен оператор, Tele Columbus AG, направи второ придобиване за два месеца. След Primacom сега компанията ще купи и своя конкурент Pepcom. Така ще бъде създадена обединена компания, която ще предлага услуги на 3.7 млн. домакинства, съобщава Reuters. Сделката се оценява на 608 млн. евро, включително и дълга на придобитата компания. Pepcom беше собственост досега на финансовия инвеститор Star Capital. Tele Columbus в момента предлага интернет, телефония и премиум тв услуги на 2.8 млн. домакинства в Берлин, Бранденбург, Саксония, Саксония-Анхалт и Тюрингия, докато клиентите на Pepcom са в Бавария и Хесен, преди всичко в Мюнхен, Нюрнберг и Франкфурт.

EasyJet спира полетите до Русия от март догодина

Британският нискобюджетен авиопревзовач EasyJet преустановява полетите между Лондон и Москва, защото продажбите на билети по линията намаляват. Решението е свързано с отчитаните през последните месеци слаби резултати заради забавянето на руската икономика и все по-трудното издаване на визи. Полетите спират от 21 март 2016, но авиокомпанията ще продължи да следи ситуацията с опция да ги възстанови отново, съобщава ТАСС. Втората по големина европейска нискотарифна авиокомпания лети до Москва от лондонското летище "Гетуик" от 2012 г.  Москва е единственият град в Русия, до който лети превозвачът. От март easyJet съкрати полетите си от Лондон до Москва от 13 до 7 на седмица.

65

хиляди първокласници започнаха училище тази година. Броят на всички ученици в страната е почти 758 хиляди, а общо 2564 училища отвориха врати, за да ги посрещнат.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход