Вредните храни: извън училищата и с нов данък

През следващата седмица здравният министър ще обяви в детайли предложението си за акциз на продуктите с много захар, сол и трансмазнини

Д-р Петър Москов иска да отстрани нездравословните храни от менюто на децата.
Д-р Петър Москов иска да отстрани нездравословните храни от менюто на децата.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Д-р Петър Москов иска да отстрани нездравословните храни от менюто на децата.
Д-р Петър Москов иска да отстрани нездравословните храни от менюто на децата.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Целта за борба със затлъстяването е важна, но двете обявени оръжия имат своите минуси.

Министерство на здравеопазването не се е отказало от идеята си да въведе т.нар. данък обществено здраве, който да обложи вредните храни. Министър Петър Москов съобщи, че следващата седмица ще е готов с проекта и ще го представи. Според анонса от пролетта ведомството иска всички храни с повишено съдържание на захар, сол, кофеин, трансмазнини да бъдат обложени с допълнителен данък или акциз. Целта е те да станат по-труднодостъпни, защото оказват вредно влияние върху здравето, а производителите да започнат да влагат естествени и здравословни продукти в тях.

Ведомството е започнало и друг фронт за борба с вредните храни с фокус върху децата. Регионалните здравни инспекции (РЗИ), които са местните подразделения на здравното министерство, от 10 дни извършват проверки на училищните бюфети и отстраняват нездравословните храни от менюто на децата. От училищата ще бъдат изхвърлени и автоматите за шоколади, вафли и газирани напитки освен в случаите, в които те предлагат подходящи продукти, които не водят до затлъстяване на децата, съобщи още Москов на конференция "Здрави в училище".

Целта за борба със затлъстяването е важна, но двете обявени оръжия имат своите минуси - от данъка ще има негативни ефекти върху бизнес и потребители, а изчистването на училищата няма да е достатъчно, защото в околните търговски обекти контролът е невъзможен.

Данък вредни храни

Идеята за облагане на вредните храни в България се появи в началото на годината, като до този момент проектът беше само на ниво работни групи в здравното министерство. На един от последните етапи на работа той предвиждаше до 10% данък върху най-солените храни - например чипс, съдържащите кофеин - като например енергийните напитки, десертите и солените продукти, които съдържат трансмазнини или твърде много захар. Предложението на здравния министър е събраните средства да се делят между здравно министерство и здравната каса и да отиват целево за профилактика и изследвания на тежките социално значими заболявания.

Подобни данъци има в няколко европейски страни, но се е доказал като неработещ и на много места е отменен, показа анализ, изготвен от икономиста Красен Станчев и Denkstatt България. Причината - клиентите минават към други евтини и некачествени продукти, купуват от съседни държави, а най-прекият засегнат са местните производители на обложените храни и напитки.

Спорт и обучение за децата

Според спортния министър Красен Кралев около 80% от поколението на възраст между 18 и 60 години е обездвижено, а 18% от децата са със свръхтегло. Затова правителството създава нова програма "За здраво поколение", част от която е облагането на вредните храни и създаването на навици за правилно хранене. Освен това кабинетът ще инвестира в създаване на условия за активен живот и спорт от най-ранна възраст. В момента от 4300 училища в 800 въобще няма спортни салони. От тази година спортното ведомство е извоювало да има три часа физическо възпитание седмично в училищата. Досега третият час беше пожелателен, отбеляза Кралев.

"Трябва да се създаде обществена среда, която да наложи мнението, че да живееш здравословно е модерно. Подходът да лекуваме последствията от обездвижването и лошото хранене е неразумен, скъп и доста неработещ", отбеляза д-р Москов.

По думите на проф. Донка Байкова през последните години броят на свръхзатлъстелите деца се е удвоил и трябва да има часове по здравословно хранене.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


23 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  "...да бъдат обложени с допълнителен данък или акциз. Целта е те да станат по-труднодостъпни..."

  Данък или акциз? Разликата е голяма. Зависи и какъв ще е размерът - 3%, 5%?
  Хайде да смятаме. Пакет чипс струва 2,50 лв. 5% добавка са 0,125 лв. и цената би станала 2,63 лв. Труднодостъпни, значи...

  Г-н Москов нито ще прибере някакви съществени пари в бюджета, нито ще накара с това когото и да било да се откаже от вредните си хранителни навици.
  Да не говорим за евтиния популизъм, че тези пари щели да отиват в здравеопазването... Колкото акцизът от цигарите отива там...

  Да, тези храни определено могат да доведат до рискове за здравето при постоянната им употреба. Начинът да се въздейства положително върху публиката е дълъг, но сигурен: профилактика и разяснение.

  Убедете майките, че хрупайки еди какво си децата им са застрашени от нещо си. Впрегнете медиите и всякакви начини това да стигне до ума им. Майките ще решат проблема, просто трябва преди това да ги убедите.
  А със закончета и акцизчета - не става! И практиката по света го показва, министре...

 • 2
  atipova avatar :-|
  атипова

  Важно е къде ще отиват тези допълнителни данъци. В Англия има подобни предложения, но в тях е ясно подчетрано, че парите отиват в болниците. В крайна сметка здравната система е тази, която трябва да се справя с допълнителни случаи на диабет, сърдечни проблеми и т.н.

 • 3
  subaru avatar :-|
  subaru

  "Вредните храни: извън училищата и с нов данък"
  Защо в 21 век се дапуска на пазара да има "вредни" храни??? Трябва да има стандарти на които да отговарят произвежданите храни/никак не е трудно/ и тези, които не ги спазват нямат място в този бизнес. Но за това е нужна волята и контрола на държавата. Най - опасните за здравето на хората са хидрогенираните мазнини, които се използват почти навсякъде в промишленото производство на храни, включително и в тези предназначени за деца.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "атипова":

  Защо мислите, че това хрумване на Москов е сериозно и може да се осъществи за два месеца?
  Самият факт, че министърът говори ту за акциз, ту за данък трябва да ви говори за неяснотата, в която е.
  Акцизните стоки (горива, спиртни напитки и цигари) имат съвсем различен режим на отчитане и съхраняване, подробно описан в Закона за акцизите и данъчните складове. А сега си представете там и чипса, енергийните напитки, вафлите и т.н.
  И после - БАКХ няма капацитета да обхване всички производтели и вносители на това море от асортименти. Ако в закона е записано "чаревичан чипс", производителят ще го етикира като "чаревични листчета" и готово - друго е! Енергийните напитки ще станат тонизиращи напитки...

  Много е трудно да натиснеш бизнеса да пари просто защото ги искаш...

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "subaru":

  Вредни храни няма. Както няма и вредни лекарства.

  Да, ако няколко месеца се храните единствено с вафли, има опасност да се увредите. Същото е и ако пиете лекарствата за кръвно на баба си.

  Замислете се и върху друго: във ВСЕКИ колбас, шунка, наденица, кренвирш, бекон и т.н, независимо дали е произведен в БГ, страна от ЕС или където и да било има вложен натриев нитрит (Е251), който не позволява развитието на бактерии в продукта и увеличава трайността му. Химикалът при термична обработка или попадайки в киселата среда на стомаха образува доказано канцерогенно съединение.
  Напишете "натриев нитрит" в гугъл и четете, ако желаете.
  Защо министърът не воюва и с тая вятърна мелница?

  Опасности дебнат отвсякъде. За мен въпросът се решава не със забрани и данъчни финтифлюшки, а с мощна информационна кампания. Ако човек проумее, че детето му се подлага на риск от затлъстяване и сърдечно-съдови проблеми завинаги, хрупайки солените чипсове, въпросът ще се реши много безболезнено.

  Моите деца не ядат чипс, не пият енергийни и газирани напитки. Това ни струваше години убеждение, но проработи.
  Предлагам на министър Москов същия подход, но той няма този времеви ресурс - днес е министър, утре - никой... • 6
  mila1235 avatar :-P
  mila1235

  На вредните храни не им трябва данък.... нужно е хората да бъдат информирани, какви са рисковете.... едно дете няма как да бъде спряно да се тъпче с боклуци, по административен път.... но ако тате и мама, са го поили с фрешчета, а не със сокчета от магазина, то няма да харесва сокчетата на вкус, а ще предпочита фреш... Вкусовете на децата се изграждат в ранна възраст, и основната отговорност е на родителите.
  Гледам вчера обедното меню в едно училище, за първокласници, за предстоящата седмица:
  таратор
  кренвирш с нещо си
  торта
  миии къде са тук родителите? И като попиташ някой произволен родител... ти казва ми те децата обичат кренвирши.....

  Добре, в училище може по административен път да се наложи контрол... в къщи /като децата обичат кренвирши/ ко правим?

  Просто хората трябва да се ограмотят масово, изобщо за продуктите които слагат на масата.... В училищата трябва да им обяснят от какво реално се произвеждат нещата. Джейми Оливър има голям напредък в тази област, с неговият кулинарен нагледен урок по правене на пилешки хапки... смесва в един миксер кожи, и всякакви гадости, разбърква и обяснява нагледно на децата от какво се правят хапките.... повечето след това изобщо отказват да ги ядат...

  Аз лично виждам смисъл в тези данъци или акцизи, само ако парите отиват по определен фонд, който след това да дотира столовете в училищата... така че срещу купончето от 2.50 - 3 лв., децата да получават не кренвирш, а риба, и не торта а цедено мляко с боровинки, примерно

 • 7
  gope avatar :-|
  Gopeто

  Голям смях е Министър Кралев да говори с укор, че децата са затлъстели. А мерките, които предлагат с Москов са ненужни, безполезни и със сгрешена идея. Затлъстяване не се бори със забрани. Навици също не се създават по този начин. Особено пък при децата. Аз (и съпругата ми разбира се) съм научил децата да избягват лафката в училище, но не съм им забранил да пазаруват от там. Никога не съм им отказвал чипс, пържени картофки, сандвич, дюнер, вафли, шоколади, сладолед и пр.. Никога обаче не се е случвало да нямат закуска, обяд или вечеря в къщи. Няма нищо по-гадно от това дете да не може да си вземе да хапне нещо, което му е вкусно.
  А министър Кралев и гербаджийските задници да вземат да дадат пример за борба със затлъстяването. Защото като не ядеш чипс, но плюскаш постоянно и не махаш задника си от автомобила резултата ще е никакъв. Кралев, Борисов и Пеевски го показват.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "mila1235":

  Аплодисменти!
  Масирана национална кампания за здравословното хранене е нужна, а не чиновнически хрумки.

 • 9
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Браво, време е да има таъв закон, защото се превръщаме в болна и не трудоспособна нация, преяждаща с продукти виновни за заболявания като рак и други.

 • 10
  cezar_cezar avatar :-|
  есе

  Ще останем гладни, то се е видяло.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход