Марош Шефчович: Ще се върнем към идеята за обща покупка на газ

Заместник-председателят на Европейската комисия пред "Капитал"

"След "Южен поток" ще прилагаме европейското законодателство с цялата му строгост"
"След "Южен поток" ще прилагаме европейското законодателство с цялата му строгост"
"След "Южен поток" ще прилагаме европейското законодателство с цялата му строгост"    ©  Цветелина Белутова
"След "Южен поток" ще прилагаме европейското законодателство с цялата му строгост"    ©  Цветелина Белутова

Профил

Марош Шефчович е заместник-председател на Европейската комисия и изграждането на Европейския съюз. Преди това той беше комисар, отговорен за междуинституционалните отношения и администрация, по образованието, обучението, културата и младежта, а за кратко изпълняваше и длъжността европейски комисар по здравеопазването и потребителската политика.

Шефчович започва кариерата си малко след промените през 1989 г., първо в чехословашката дипломатическа служба, а след това в словашката. През 2004 г. става постоянен представител на Словакия в евросъюза, а през 2009 г. става европейски комисар.

Малко повече от шест месеца след обявяването на идеята за изграждане на европейски енергиен съюз ентусиазмът за него вече не е същият. Надеждите на страни като България, че Европейският съюз някак си ще изсипе милиарди, за да се модернизира местната енергийна инфраструктура (и няма да пита за какво ще отиват парите), се изпариха. Още по-бързо се изпари и идеята, че европейската солидарност ще накара страните с по-ниски цени на газ да преговарят и от името на тези с по-високи, така че цяла Европа да може да се възползва от по-евтината суровина. Първоначалният апломб бързо се бюрократизира и от Брюксел започнаха да валят законодателни пакети, комуникации, холистични подходи...


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  barel avatar :-|
  пустиняк
  • + 6

  Дано Шефчович да лобира за нас пред Ек. Всички аргументи са в наша полза. Отдавна България трябваше освен във финансов борда да бъде и под юридически и енергиен борд. Това е единствения начин и в правосъдието и в енергетиката да се осъществят реформите.

  Нередност?
 • 2
  ijj avatar :-|
  ijj
  • - 1
  • + 3

  "България е една от страните, които най-много ще спечелят, ако правилата на Енергийния съюз се приложат правилно."

  Ако Енергийният съюз реално доведе до по-голямо свързване на националните енергийни пазари, България наистина може да спечели. Нека си представим например един общ регионален енергиен пазар на България и Румъния. Това веднага би имало следните три резултата:

  1) Българските потребители биха имали достъп до по-евтин природен газ.
  2) Българските електропроизводители биха имали един сравнително по-голям пазар, за който не се налага използване на механизмите за износ на електроенергия. Още повече ако в регионалния енергиен пазар участват и страни, които традиционно внасят електроенергия от нас (напр. Гърция, евентуално Македония и Сърбия).

  Отделно от това, би се подобрила работата на енергийния регулатор (като се има предвид, че специално в тази област в Румъния нямаше такива проблеми като у нас - например във връзка с насърчаването на електропроизводството от ВЕИ).

  Разбира се, всяко нещо има и предимства, и недостатъци. Сигурно и един такъв един регионален енергиен пазар би имал и недостатъци. А и май все още не е ясно дали Енергийният съюз ще включи стъпки в такава посока.

  Нередност?
 • 3
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko
  • - 2

  Твърде наивно е да се мисли, че ЕС ще приеме да преговаря за обща цена на газа за всички. На думи и приказки ЕС е единен, но не и когато става дума за пари. Газът е основна производствена суровина и еднаквата цена за всички ще отнеме конкурентното предимство на тези, които вече се ползват от ниска цена. Както се казва, приятелството си е приятелство, но сиренето ....

  Нередност?
 • 4
  sinergy avatar :-|
  Sinergy
  • + 1

  До коментар [#3] от "kratun.ko":

  Не е нужно ЕС да преговаря общо за всички държави членки. Достатъчно е договорите да са публични и да се види примерно, че Германия получава 100 млр. куб. м. газ на цена от $250. При това положение България, Словакия и Румъния се обединяват, заявяват същите количества и съответно цената трябва да е същата, а не $450.

  ПП Не знам текущите цени, просто давам най-общ пример.

  Нередност?
 • 5
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Отново бленувани сгоди и угоди, но с идването на студовете реалността ще изкристализира, щото дори конекторните тръбички да се размножат, "големите тръби" са само няколко. При Газпром ценообразуването върви главно по логиката на достъпността до други източници. Нямаш достъп-плащащ скъпо. Има и рабат за страните с проекти в Русия. Не е вярно, че чуждестранните компании са лишени от възможности за участие в добива - има сума ти "споделени" с руските компании проекти, но санкциите спират развитието им (пък после следват оплаквания...). Сериозните купувачи пазаруват от Газпром по за около 250 ЮСД хилядарката. При поява на конкуренция, Газпром може да предложи цена, която е непосилна за другите доставчици, независимо тръбен или втечнен ще го докарват. И накрая - Германия е най-големия приятел на Газпром и такъв ще остане още доста време.

  Нередност?
Нов коментар