Интернетът не променя чипа

Очакванията, че е-гласуването ще революционизира изборите, са пресилени. Но то може да доведе до серия положителни промени

Преди петнадесетина година по стените в София редовно се повяваше надписът, че "ако изборите можеха да променят нещо, щяха да ги забранят". Сега вече не е толкова модерно по фасадите на сградите да се пишат смислени политически лозунги. Така че може и да не сте видели как по различни стени във Facebook се разпространява перифразата, че "ако електронното гласуване беше толкова удобно на политическото статукво, отдавна щяха да са го въвели".

Българската модификация на оригиналната сръбска сентенция е необичайно оптимистична за местните стандарти. И отразява копнежа новата изборна технология да разбута закоравелите политически коловози в България. Какво обаче действително ще промени електронното дистанционно гласуване? Вероятно много неща, макар че отсега е трудно да се каже, защото конкретните ефекти зависят както от конкретната технология за гласуване, така и от избраните процедури. Важното е, че всяко разбълникване на политическото блато в България е полезно, а интернет гласуване със сигурност ще спомогне за това.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Ел. Гласуване е хубаво, малък ефект, но положителен и ще нараства във времето! Обаче – как всички се правят, че не виждат слона в стаята ..има м/у 500 000 и 1 000 000 милион гласоподаватели, който живеят примерно в Сф, да се очаква да си ходят до родното място да гласуват, даже да ходят някъде да се регистрират за избори, после пък да ходят на избори – НЯМА кой да го направи! Не може ли – просто гражданина Х отива в секция У, показва си личната карта че не е от града и гласува в тази секция! Тази проста дейност ще вдигне гласувалите с поне 200 000-300 000 хиляди ... аз вече съм с постоянен адрес в Сф, но предишните 10 год. затова не съм гласувал. Ще има малко доп. Проверки, но въпроса е с достатъчна значимост да оправдае малко повече разходи ...

 • 2
  destino avatar :-|
  destino

  [quote#1:"damianrm1"]о предишните 10 год. затова не съм гласувал. Ще има малко доп[/quote]
  Всеки отговорен човек трябва гласува. Ако имаше избори през месец пак бих гласувал.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Авторът подхваща темата оттук-оттам и внимателно заобикаля дълбокото

  Пропуска да мисли по въпроса защо иницииращите този референдум партии накрая го скопиха.
  Каква беше идеята на референдума? Промяна на политическата схема. Да се чуе (дори ако трябва принудително) гласа на колкото може повече български граждани; да се избират авторитети, а не подредени от партии листи от послушковци. Това вече го няма... Очаквах да разбера какво мисли авторът - не открих мислене...

  Не искам да му подсказвам, на реално този референдум в този си вид ще засили дела на ДПС в българската политика и ще превърне партията на Доган в незаобиколим фактор.
  Никой- нито МВР, нито ЦИК, нито МВнР - не знае колко български граждани с право на глас живеят в Турция. На всички избори оттам идват вести за груби манипулации, които се замитат и потъват.
  Няма механизъм да се контролира действителния вот от Турция. От компа в някоя канцелария командирован ДПС-ар ще натиска "ентер" от началото до края на изборния ден... И няма да е един...

  Да не се окаже накрая, че в Турция има повече гласоподаватели, отколкото в БГ, авторе? • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#1:"damianrm1"]Не може ли – просто гражданина Х отива в секция У, показва си личната карта че не е от града и гласува в тази секция! [/quote]Технически е напълно възможно ако има електронни машини. Всяка от тях е свързана със сървъра на ЦИК и в реално време отчита, че съответното лице е гласувало. Така то вече няма да може да гласува никъде другаде.

 • 5
  dedoliben avatar :-?
  dedoliben

  Абе хора вие сте големи аджамии.
  Кой ви е обещавал и къде да гласувате дистанционно по интернет.
  Обещаха ви да ви питат да гласувате електронно.
  А между двете има голема разлика.
  Щото вече като влезе в тъмната стая мангалот да гласува на машината ем че го е страх че го снимат ем че мисли че го дебнат.
  Дори да кажеме да това си е съгласие за машинно гласуване и само за това.

 • 6
  ristohristov avatar :-P
  Ристьо

  [quote#0:"дневник"]Интернетът не променя чипа [/quote]
  заглавието е Безупречно..рядко Попадение на Дневник

  човек който чака Някой да му реши проблемите - пишейки му Подх. софтуер ..който да Мисли вместо него....
  ,да му каже "печелившите числа от тотото "....

  е ГЛУПАК , без значение от броя дипломи които има!!

  към репликиращите....а те ще са доста ;)

  линка в подписа му обяснява защо Електронното гласуване Няма да реши въпроса...
  Компютърът НЕ променя Матряла
  /чипа , бел. ред/

 • 7
  sto67nes avatar :-|
  sto67nes

  Като гледам предоставената карта излиза,че Европа е най назад от всички...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход