Плевнелиев в Ню Йорк: България ще е силен играч за генерален секретар на ООН

Две имена са сред най-споменаваните за надпреварата - Кристалина Георгиева и Ирина Бокова.

България ще даде заявка за една от най-високите световни позиции - генерален секретар на ООН, и ще бъде силен играч, каза в понеделник вечерта президентът Росен Плевнелиев пред журналисти в Ню Йорк, където е за откриването на 70-ата сесия на Общото събрание на ООН.

Президентът уточни, че ще обяви участието на България в състезанието за поста генерален секретар на срещата си със сегашния ръководител на организацията Бан Ки Мун. "България ще има кандидатура на жена. България ще настоява Източна Европа да получи своя ред и да излъчи следващия генерален секретар. Ще кажем ясно и точно, че ние ще бъдем силен играч в предстоящото състезание", каза Плевнелиев.

Засега две българки са сред сред най-споменаваните имена в надпреварата на генерален секретар на ООН - зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Двете са предложени и от организацията за "Жена начело на ООН", а България ще трябва да представи своята официална номинация до няколко месеца.

Пред участниците в срещата на глобалните лидери по въпросите на равнопоставеността на половете и овластяването на жените българският президент е заявил, цитиран от прессекретариата му, че процесът на избор на генерален секретар на ООН трябва да бъде прозрачен и да осигури честно и равнопоставено разпределение, основано на полов и географски баланс.

По-рано Росен Плевнелиев взе участие в срещата на върха за приемането на дневния ред за развитие след 2015 г., която се проведе в централата на ООН в Ню Йорк. В изказването си той призова международната общност да се фокусира върху постигането на резултати по целите на устойчивото развитие, сред които са изкореняването на бедността, изграждането на устойчива икономика и развитието на мирни и стабилни общества.

По повод документа, озаглавен "Трансформиране на нашия свят: Дневен ред 2030 за устойчиво развитие", българският държавен глава отбеляза, че за пръв път се прави подобно глобално и всеобхватно усилие светът да се извади от бедността и да се постигне устойчиво развитие с грижа за всички живи същества на планетата, като се отчита и екологичната страна на въпроса.

"Като съпредседател на Групата на приятелите на децата и Целите за устойчиво развитие България работи усилено за интегрирането на правата на децата във всички аспекти на развитието, поставяйки децата в центъра на дневния ред", заяви Плевнелиев, който увери, че България ще положи всички усилия за изпълнението на новия дневен ред и за постигане на целите му.