Голямата реформа срещу корупцията в МВР

Голямата реформа срещу корупцията в МВР

Вътрешното министерство ще дигитализира глобите в КАТ, ще оборудва пътните полицаи с таблети, а охранителните - с камери

Момчил Милев
15251 прочитания

© Мария Съботинова


МВР започва да прилага нов план за превенция и противодействие на корупцията сред полицейските служители. Това обяви днес зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Става дума за пакет от съвсем конкретни административни, репресивни и структурни мерки, които ще бъдат предприети в рамките на следващите 6 до 8 месеца, като най-радикалните и видимите от тях ще засегнат дейността на пътната полиция. Стана ясно също така, че планът е разработен приоритетно по личното настояване на премиера Борисов.

"Искахме да предложим нещо, което не е само на хартия и не е само да отбием номера, а мерки, които наистина ще работят", коментира пред журналисти зам.-министър Гунев. По-дългосрочните инициативи трябва да бъдат доразработени и изяснени до края на тази година.

Автоматично, електронно, записано

На първо място до началото на 2016 г. трябва да заработи електронна система за анализ и проверка на декларациите за имотното състояние на всички около 47 хил. служители във вътрешното ведомство. До момента достоверността на въпросните декларации не е била проверявана, освен в случай на разследване или конкретен сигнал. Ако бъде приет и антикорупционният закон в парламента, ще бъде добавен и механизъм за установяване на конфликт на интереси – например дали даден полицейски служител ползва чужд автомобил, имот и т.н. Въпросната автоматична система ще прави проверката по начина, по който това се извършва от Сметната палата. Също така ще се разшири кръгът на обстоятелствата, коити МВР-служителите ще трябва да декларират.

"По линия на рисковите сектори, естествено, като най-масова форма на корупция изведохме пътния контрол", каза Филип Гунев. В тази сфера още през януари тази година около 120 автомобила на КАТ бяха оборудвани с камери. Това обаче е само първата стъпка. Използвайки пари от еврофондовете, МВР предвижда да сложи камери на всички патрулни коли, включително да закупи и нови. Има обаче проблем с видеонаблюдението: областните дирекции практически нямат капацитет да преглеждат записите на ежедневна база, признават от вътрешното ведомство.

По линия на КАТ се предвиждат и поредица от мерки, които ще бъдат вкарани в Закона за движение по пътищата. Те най-общо целят да дигитализират както налагането на глобите, така и тяхното плащане. Целта е да се пресекат корупционните практики по цялата верига – от полицая на пътя, през тези, които обработват електронните фишове, до изпращането на наказанията в НАП за принудително изпълнение. Ще има пълна автоматизация на процеса по санкциониране – планира се всички екип на пътна полиция задължително да работят с таблети и още на място да могат да разпечатват глобата или фиша. След това санкцията ще се движи по веригата в електронен вид и без човешка намеса. Очаква се реализирането на всичко това да отнеме малко повече от половин година, като на финала ще има и възможност за електронно плащане на глобите, а синият талон към шофьорската книжка ще отпадне.

Също така предстои електронизация на системата за първоначална регистрация на автомобили и за издаване на специални номера по специален начин. В крайна сметка целта е услугата да става централизирано, дигитализирано и на едно гише. Всичко това трябва също така да намали броя на полицейските служители, които се занимават с административна дейност, ръчна обработка на глоби и т.н. като не работят на терен.

По линия на охранителна полиция пък ще има пилотен проект за поставяне на камери на униформите на служителите, които патрулират. Според Филип Гунев тези устройства ще се прилагат по различен начин от камерите, използвани от КАТ и няма да снимат постоянно. Зам.-министърът уточни, че редът как всичко това ще се случва тепърва ще се доуточнява и изяснява на базата на тестовия проект и уточняването на юридическите аспекти, свързани със защитата на личното пространство. "Затова внимателно ще обмислим всичко и ще го въведем пилотно в някое районно управление, например любимото ви Първо РПУ, за да видим как работи", уточни Гунев.

Мерки срещу подкупите

Другата мярка са т.нар. тестове за интегритет. Това не е точно провокация към подкуп, но е някаква форма на негласен тест дали даден служител е склонен към корупция. Въпросните проверки ще се правят от служители на МВР-инспектората под прикритие. Според Филип Гунев вътрешното ведомство е изследвало подробно юридическата практика по въпроса, в случай че въпросните десйтвия след това бъдат обжалвани. Първоначално тестовете за интегритет ще бъдат насочени основно към КАТ и охранителна полиция.

Следващата антикорупционна инициатива ще бъде ротацията на полицейски служители. Идеята е това да се направи пилотно в определени РПУ-та и след това да се види как работи и какви са проблемите. Предвижда се ротация да има и в рамките на Гранична полиция във връзка с бума на незаконното пресичане на границата и каналджийството.

Също така МВР въвежда 32 електронни административни услуги, които ще намалят живия контакт на хората със служителите на вътрешното ведомство и съответно условията за искане на подкуп. Те обхващат основно дейността на служба КОС (която се занимава с издаването на разрешителни за ползване, превозване и търговия с оръжие), а също така и на пътна полиция. До края на годината ще се разработи и по-цялостна визия за електронното управление в МВР.

Друга сфера, в която се работи активно, е изграждането на по-добра информационна сигурност. "В МВР през годините винаги е имало хора, които са се опитвали да търгуват с информация на различни нива", коменира зам.-министър Гунев. Според него вътрешното ведомство ще започне да използва по-активно т.нар. полифизиографски изследвания, известни популярно като "детектори на лъжата". До момента те са се правили само на ад-хок принцип. "Оттук нататък този инструмент ще се ползва по един по-постоянени и ефективен начин", допълни Гунев. Все пак не всички полицейски служители ще минават на детектор на лъжата, тъй като за да стане това, ведомството трябва да назначи още около 100 души, които ежедневно да се занимават само с това и инициативата ще струва твърде много пари. Въвежда се обаче регулярна система за атестация.

По отношение на структурните мерки, МВР заедно с митниците и НАП ще въведа система за управление на трафика, която в голяма степен ще автоматизира работата на граничните пунктове. Според Гунев, макар че това е скъпо начинание, то ще подобри сериозно работата на ГКПП-тата, ще увеличи взаимния контрол между службите и ще ограничи в голяма степен условията за корупция там. По тази линия до края на годината трябва да се организира обществена поръчка, която ще обхваща всички по-големи гранични пунктове.

МВР започва да прилага нов план за превенция и противодействие на корупцията сред полицейските служители. Това обяви днес зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Става дума за пакет от съвсем конкретни административни, репресивни и структурни мерки, които ще бъдат предприети в рамките на следващите 6 до 8 месеца, като най-радикалните и видимите от тях ще засегнат дейността на пътната полиция. Стана ясно също така, че планът е разработен приоритетно по личното настояване на премиера Борисов.

"Искахме да предложим нещо, което не е само на хартия и не е само да отбием номера, а мерки, които наистина ще работят", коментира пред журналисти зам.-министър Гунев. По-дългосрочните инициативи трябва да бъдат доразработени и изяснени до края на тази година.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  antonalex avatar :-|
  OMUNVINGE

  "планира се всички екип на пътна полиция задължително да работят с таблети и още на място да могат да разпечатват глобата или фиша. След това санкцията ще се движи по веригата в електронен вид и без човешка намеса"

  Подобен фиш ми биха в Масачузетс през 2006 година.

  Браво, хвала, открихме водата!

 • 2
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Че камери, че ще им следят имотното състояние ... само разходи със съмнителен резултат. А проблемат може да се разреши съвсем лесно просто и най-важното - ефективно! Да хванат един катаджия с подкуп или полицаи и директно в затвора за 5 години. Даже държавата може и да е на печалба, защото затворниците могат да извършват общественно полезен труд. Ето ся тука порои наводнения, няма кой да изчисти каналите и реките. Като дисциплинират катаджиите - те ще дисциплинират и шофьорите.

  Разбира се и закона трябва малко да се пипне. Тези които карат в нетрезво състояние - директно да се съдят за непредумишлено убииство. Този който не иска да си плати глобата - хоп остава без книжка. Който кара без книжка - също в зандана. И така за няма и 1-а година нещата ще се оправят съвсем евтино и ефективно.

 • 3
  birdman avatar :-|
  birdman

  Това са поредните "пожелателни" мерки , които ще влязат към 2022-2025г. . Колкото камерите спряха фалшивите книжки или в 21 век имаме хартиени винетки и застраховки когато в нормалните дръжави всичко се прави през интернет и има регистри. Да се надяваме да има предавания-институции като Господарите , които да ни обръщат внимание при корупция или други проблеми с нашата скапана държава със скапани и корумпирани институции изход няма т.е. има изход към Терминал 2 .

 • 4
  anu avatar :-P
  Ronald Reagan

  Технологично е възможно, но нито е евтино, нито е просто да се направи. Ушеф както винаги ветар го вее на бела кобила и кога стигне, може и 2020 година. Поне така става ясно от намеренията за мерките, преди да са одобрени :) !

 • 5
  dqdomraz avatar :-P
  Дядо Мраз

  "Искахме да предложим нещо, което не е само на хартия и не е само да отбием номера, а мерки, които наистина ще работят"
  Т.е. "Решихме наистина да си свършим работата, а не както досега"

  Всички знаем, че в МВР обикновено отбиват номера, когато трябва да се свърши нещо смислено, но да чуем признание за това от зам. министър си е събитие. Може би тази реформа наистина ще се случи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход