Анкета на деня: Кой е най-належащият проблем в София?

"Капитал" търси вашата позиция, наблюдения и сигнали преди местния вот след месец

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Бели плюшени завеси, няколко ярки прожектора, шест леко навъсени физиономии, една тв водеща и разговор, който през половината време се движи отвъд границата на хаоса. Така изглеждаше първият голям телевизионен дебат, който отключи кампанията за местните избори на 25 октомври - този за София. 

Някои биха сметнали въпроса за столицата за ключов, защото определя посоката на развитие на най-големия български град за следващите четири години. Други ще го отпишат като напразен - все пак се очаква Йорданка Фандъкова безпроблемно да отвоюва трети пореден мандат, а с това и животът на града да продължи да тече по познатия ни от години начин. 


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

29 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain
  • + 18

  "Общината не чува гражданите"

  Звъниш за какво ли не на 112 и 987 5555, никой не те отразява за нищо. Ако имах власт да глобявам на място, щях да съм станал милионер.

  Нередност?
 • 2
  red.mary avatar :-?
  red.mary
  • - 5
  • + 40

  Общината не просто не чува, на Общината в лицето на Кметицата и СОС не й пука какво мислят. А какво мислят хората, едва ли й е трудно на Обината да отгатне:
  1. Искат чист град, достъпна градска среда, а получават мръсни улици, безкрайни и съмнителни ремонти (случаят НДК, разоран над 1 година и ремонтът на Руски паметник и околията, които от 15 юни до ден днешен са разкопани), а вероятно и мн. други.
  2. Искат достъпна градска среда. Най-хубавата част от града - централната е превърната в един огромен паркинг. Тук не говорим за истински паркинг обаче, а за това, че Общината превърна улици и зелени площи в паркинги, за да събира пари едно дружество - Център за градска мобилност ЕООД, което е все на загуба. Хем паркингите му са градски пространства, не ги е изграждало, инвестирало и пр., а само таксува, събира кинтите, все разходите му повече - сещай ся...
  3. Кметицата все работи по проблемите с детските градини и проблемите все си стоят. Насокоро обяви, че била решила проблема с градините...в крайните кавртали, където никога не е имало проблем.
  4. Искат добро градоустройство, а получават съмнтелни устройствени палнове, смайващи архитектурни решения - фонтани писоари, паваж като плочки з абаня, кич и посредственост.
  5. Искат честност - получават СОС.

  Нередност?
 • 3
  dimitar27 avatar :-|
  ddd
  • - 4
  • + 33

  Нормални тротоари! По-малко пътища! Този град е за хората, не за двигателите с вътрешно горене!

  Нередност?
 • 4
  gogo2011 avatar :-|
  gogo2011
  • + 39

  1. Замърсяването на въздуха!
  2. Липсата на алеи за велосипедисти
  3. Фиктивно разделяне на отпадъците и никакво рециклиране
  4. Липса на паркинги и стимули за използване на градски транспорт
  5. Неасфалтирани улици, дори в централни райони (такава има например точно до парк Гео Милев), при положение, че са населени от години.

  Това са на първо четене видимите неща. Да не задълбаваме в лошите практики и непрозрачно управление, и вечният Диков.

  Нередност?
 • 5
  romolus avatar :-|
  Додо
  • - 1
  • + 19

  Хм, чудя се откъде да започна.
  Няма визия за града, това е от ясно, по-ясно. София все още търси мястото си под слънцето. Все още не е ясно разпознаваема като град, още по-малко, като Столица на България. И когато има толкова много други градове, които си имат профил, имат си разпознаваемост сред туристите, за София става още по-лошо.За да бъде намерен този въпросен профил, трябва да се работи както се прави това при корпорации, които търсят и налагат нови марки/продукти. Трябва да се види къде са силните страни на конкурентите, къде са слабите, какво имаме ние, като предимство и къде са ни недостатъците. Изработва се стратегия, без да се пести от хонорари за консултанти тук, защото на карта е заложено твърде много. След това се прави точно разписан във времето план, как да се осъществи тове нещо. И се действа и се насочват ресурси в тази посока и рано или късно, тази стратегия ще започне да дава плодове.
  Има проблеми със замърсяването, има проблеми с трафика, с тротоарите, с шахтите, с климатиците по фасадите, с кръпките изолация по сградите, и още и още. Но, тези проблеми, трябва да имат рамка, в окято да бъдат решавани. Могат и поотделно, но ако има рамка, може да е по-ефективно и много по-отплащащо се в бъдеще.
  Обищаната трябва да е много строга откъме регулации. Много. Ако се очаква, че обищаната ще кляка пред всяка група или общност, това няма да доведе до нищо добро. Например, метрото-няма как да се удовлетворят всички граждани на София. Ням как да има метроспирка пред всяко кръстовище и кварталана уличка. Трябва визия, твърда, ясно и защитима и неотлъчното и следването и прилагането и. Не трябва да има печеливши, за семтака на други. Трябва да има сериозна работа в посока на изравняване на различните части на столицата, на техният стандар,т среда, възможности. Това не става сама със спирка на метро, трябва много повече работа. Трябва политика в тази посока, за да може Обеля, Овча Купел и други подобни места, да станат добро място за живот. Още повече, желано място за живот на хората.
  Много строги регулации и следенето за тяхното спазване. Има градове, където дори цветът на керемидите е регулиран, да не говорим за това, може ли всеки, който си поиска, съвсем свободно, да си слага климатик на фасадата, да си остъклява тераса или пък, да прави изолация, с какъвто си желае цвят.
  Това прави София аморфна, неясна, без определан профил, без определена физиономия. Може да е цинично, но трябва да има какво да продаваш на чужденците. Без значени, дали това е точно така, или не точно така, фактически. Това го правят много други градове, може да се почерпи опит и от тях.
  Но, за да има повече туристите е необходимо, София да е приветлива, тоес,т да е чиста, да е осветена, да е добре указано всичко, с табели и информация на подходящи места. Трябва да има и поне частично, 24 часа обществен транспорт. Поне няколко линии. Трябва да се намери начин да бъдат сварзани терминалите на летището. И старият терминал да бъда поне ремонтиран, ако не и съборен изцяло. Трбява да бъде решено, в какво посока иска София да се развива, дали в посака на спорт, тоест, да се строят в този смисъл още спортни съоражения. Но, ако не това посоката, няма смисъл от тях. Няма смисъл от много празни зали. Ако ще е в посока на култура, стига само с тази античност. Трябва да има още много нови музеи, трялбва и да се помисли какво да се прави със старите музеи, защото повочето то тях, са неприветливи, и дори и в най-новитя , няма възможнот човек да си плати покупка с карта??!!
  Да, част от тези неща са държавна отговорност, но понеже всичко това се случва в София, градоначалника е необходимо да изисква, да води преговори и да настоява.
  И последно, мисля, че главен архитекст е необходимо да е ново лице. Ново лице с нови идеи. Мисля, че Соия само може да спечели от един нов, необременен, главен архитект. Много неща се правят в софия, но се правят без общ план, без обща визия и това ,много често не създава добри неща а усложнява още повече стари проблеми.
  Малко дълго, ама нали искате мнения :)

  Нередност?
 • 6
  hodounski avatar :-|
  hodounski
  • + 28

  София има мръсен въздух , непрозрачни финанси и много помияри .Няма поглед в бъдещето , няма тротоари , не чува гражданите.

  Нередност?
 • 7
  iliana_d_r avatar :-?
  iliana_d_r
  • + 14

  Събираемостта на глобите и данъците! Това е проблем в цялата държава, но за София е от особено значение, след като тук е съсредоточена една трета от българското население.

  Нередност?
 • 8
  plamenhristov5 avatar :-|
  plamenhristov5
  • + 16

  Бих добавил да се обърне внимание върху устройването на малките и странични улици на града. Досега усилията се влагат върху основните артерии, а връзките към тях си остават разбити.

  Нередност?
 • 9
  ladin avatar :-|
  ladinn
  • + 29

  Проблемите са много, но лично според мен най-важният е идиотщината с паркирането по тротоарите. Добре е българинът да разбере, че на света НЯМА нормална държава и/ли град, където съществува дори и намек за подобно явление. В момента в който колите бъдат окончателно премахнати от тротоарите и всеки, който се осмели дори и да си помисли да си пльосне превозното средство не където трябва си носи последствията за това, чак тогава ще повярвам, че ставаме нормално място за живот.

  Нередност?
 • 10
  victoriq_ch avatar :-|
  Victoria
  • - 1
  • + 14

  Няма визия за развитието на града! Мръсотия,никаква промяна в инфраструктурата,пълен хаос..

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
Нов коментар