Време разделно в МВР
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Време разделно в МВР

Филип Гунев, зам.-министър на вътрешните работи

Време разделно в МВР

До около половин година ще стане ясно дали вътрешното ведомство се бори с корупцията по правилния начин

Момчил Милев
14679 прочитания

Филип Гунев, зам.-министър на вътрешните работи

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"В Кюстендил имахме среща с началниците на КАТ в страната и в прав текст им беше казано, че е дошло време разделно." Тази реплика на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев може би най-точно илюстрира анонсираните във вторник идеи на МВР спешно да вкара в действие пакет от съвсем конкретни мерки за борба с корупцията в редиците на правоохранителните органи.

Дори на този много първоначален етап замислените реформи звучат смело и почти революционно – образно казано, дори само 20% от нея да станат факт, мерките би трябвало да дадат видим ефект и да се усетят от всеки, който има досег с полицията и административните услуги на вътрешното ведомство. Някои от тях са доста радикални и най-вероятно ще срещнат пасивна и дори целенасочена съпротива при прилагането им от полицейските служители. Това вероятно е причината пакетът да бъде разработван без излишен шум и в голяма степен независимо от звената на вътрешното ведомство, които ще засегне. "Това е тема, по която още преди няколко месеца министър Бъчварова постави задачи да се работи и да се разработи един по-подробен план", разказа Филип Гунев във вторник. И допълни: "Планът отне доста време да се разработи – цяло лято се занимавахме с него, защото, така да се каже, стандартният подход при изработването на този вид мерки много често не работи. Обикновено висшето политическо ръководство прехвърля нещата на по-долните нива. Тук в случая всички бяха ангажирани – и професионалното, и политическото ръководство. Премиерът също настояваше за него, особено по линия на КАТ да се мисли за цялостно решение. До края на годината трябва да бъдат доразработени някои по-дългосрочни мерки".

Това, което на пръв поглед прави впечатление, е, че борбата с корупцията в МВР започва от долу на горе, т.е. от проблемите, с които хората се сблъскват на всекидневна база. Това признава и самият Филип Гунев. "Това, което предлагаме като план, са мерки, които да борят масовата корупция в МВР. Имам предвид там, където става въпрос за много дребни различни схемички, подкупи и т.н. Анализите, които инспекторатът и вътрешна сигурност представиха и са правили през последните години, както и докладите на неправителствени организации, много ясно очертаваха къде са проблемите", коментира той.

Така че едва ли скоро може да очакваме, че въпросните мерки ще започнат да чистят високите нива на полицията от къртици на организираната престъпност, олигархични конгломерати и политически партии, но поне би трябвало в някаква степен да ограничат разпространението на заразата по веригата надолу и да подтиснат чувството за безнаказаност у редовите униформени служители. Което в крайна сметка е нещото, от което гражданите най-вече се притесняват на първосигнално ниво, когато например ги спре патрул или попаднат в лабиринта на МВР бюрокрацията. А фактът, че с инициативата се е ангажирал лично премиерът Борисов, дава някаква надежда, че пакетът от мерки на зам.-вътрешния министър няма да бъде поставен на трупчета още при първото изръмжаване на полицейските синдикати.

Идва ли краят на "почерпките"

"Идентифицирали сме конкретни корупционни схеми и рискове, които според нас са най-масови – става въпрос най-вече за КАТ", описва приоритетите си Гунев. По линия на пътната полиция вътрешното ведомство предлага серия конкретни мерки, които ще залегнат в промяна на Закона за движение по пътищата. Най-общо казано, те целят да оптимизират дейността както по налагане на глобите, така и по улесняване на гражданите при тяхното плащане. Те трябва да автоматизират дейността в такава голяма степен, че да се намали възможността за корупционни практики.

Гунев отбелязва, че съществуват няколко нива на корупционни схеми в пътната полиция. Първото е даване на подкуп на полицая на пътя, след това идват служителите, които обработват електронни фишове и наказателни постановления, а после при онези, които трябва да изпратят изпълнението на наказанията за принудително изпълнение в НАП. "Ние сме обхванали целия процес, така че да се елиминират възможностите по цялата верига", твърди зам.-министърът.

Всичко това трябва да стане чрез пълна автоматизация на процеса по санкциониране. Това ще стане, като всички екипи на пътна полиция задължително бъдат оборудвани с таблетни устройства. Целта е да се наложи минимално използване на актове и минимално на фишове, така че те да могат да се разпечатват на място от електронно устройство и след това информацията за санкцията да се движи в дигитален вид по системите без каквато и да било човешка намеса. Предвижда се също така да се въведе и електрона връзка с НАП. В началото на следващата година МВР се надява да въведе възможност и за изцяло електронно плащане на глобите. "Искаме да отпадне синият талон, за да се премахне ходенето в КАТ и висенето по опашки – всички тези дребни неща, където аз също съм бил жертва и се опитват да ме убеждават да си платя подкуп, за да не трябва да ходя да чакам", споделя зам.-министърът опита си от времето, когато все още не е бил в политическото ръководство на МВР.

"Всичките тези мерки, които набелязахме за КАТ, трябва да станат за 6 до 8 месеца. Това е срокът, в който реално се случат нещата. Сроковете за самото внедряване са кратки – няма някой, който да ни е казал, че за внедряването ще му трябва половин или една година. Всичко е в рамките на 2 до 4 месеца", убеден е Филип Гунев.

Вътрешното време разчита, че цялостната дигитализация на КАТ ще освободи значителен човешки ресурс – полицейски служители, които в момента се занимават с чиновническа работа и извършват всевъзможни операции ръчно. Всички те ще бъдат пренасочени "на терен" и това би трябвало да увеличи капацитета на пътна полиция да изпълнява основната функция, за която уж е създадена – контрол на автотранспорта.

Камера? Работи!

През следващите месеци ще продължи и кампанията по оборудването на патрулните коли с камери, които да регистрират действията на полицейските служители и да ограничават условията за корупция. До момента около 120 автомобила на пътна полиция са ъпгрейднати по този начин, като се предвижда през следващите месеци това да се случи с всички превозни средства на КАТ. Експериментално ще се изпробва поставяне на камери и по униформите на охранителните полицаи, които обаче ще се използват само по преценка на служителя. "За охранителна полиция пак пилотно ще закупим примерно 50-ина камери (става дума за камери, които се носят на гърдите на служителите, бел. ред.), за да ги приложим в едно РПУ, да видим как работи. Например в любимото на всички вас Първо РПУ – цялата охранителна полиция да бъде оборудвана, да видим как работи, да видим служителите какво казват. Анализът показва, че това променя не само поведението на полицая, но и на гражданина, който знае, че го снимат – в такива ситуации той се държи далеч по-учтиво. Така че ползи има и за двете страни", разказва Филип Гунев.

Около видеонаблюдението обаче има два съществени проблема – къде ще се съхранява цялата информация и има ли кой да я обработва и анализира. "Камери през годините са слагани много, но системно гледане на записаното не е имало", споделя вътрешният зам.-министър. И допълва, че на областно ниво обикновено няма капацитет за преглед на натрупаните видеа. "Най-големият проблем при всичките тези камери е къде запазваш информацията – това е най-скъпата част. И през годините те често са купувани, без да се мисли за това – къде ще съхраняваш записите, кой ще ги гледа, откъде ще гледа", обобщава Гунев. Друга цел е премахването на човешкия фактор при обработката данни. С купуванете до този момент стационарни камери радари, това не е възможно и всичко става "на ръка", което позволява триене на данните.

Описаното дотук е само най-видимата част от плана на МВР за борба с масовата корупция. Под повърхността обаче ще се случат не по-малко важни неща, като например дигитализация на имотните декларации на всичките 47 хил. работещи във вътрешното ведомство, изпращане на агенти под прикритие, които да тестват склонността към взимане на подкуп, ротация на полицаите между районните управления, по-масови проверки с детектор на лъжата и т.н. Кои от тях ще сработят наистина предстои да видим през следващите 6 до 8 месеца. Ако ръководство на МВР действително получи политическия гръб да наистина пипа твърдо и в собствените си редици.

"В Кюстендил имахме среща с началниците на КАТ в страната и в прав текст им беше казано, че е дошло време разделно." Тази реплика на зам.-министъра на вътрешните работи Филип Гунев може би най-точно илюстрира анонсираните във вторник идеи на МВР спешно да вкара в действие пакет от съвсем конкретни мерки за борба с корупцията в редиците на правоохранителните органи.

Дори на този много първоначален етап замислените реформи звучат смело и почти революционно – образно казано, дори само 20% от нея да станат факт, мерките би трябвало да дадат видим ефект и да се усетят от всеки, който има досег с полицията и административните услуги на вътрешното ведомство. Някои от тях са доста радикални и най-вероятно ще срещнат пасивна и дори целенасочена съпротива при прилагането им от полицейските служители. Това вероятно е причината пакетът да бъде разработван без излишен шум и в голяма степен независимо от звената на вътрешното ведомство, които ще засегне. "Това е тема, по която още преди няколко месеца министър Бъчварова постави задачи да се работи и да се разработи един по-подробен план", разказа Филип Гунев във вторник. И допълни: "Планът отне доста време да се разработи – цяло лято се занимавахме с него, защото, така да се каже, стандартният подход при изработването на този вид мерки много често не работи. Обикновено висшето политическо ръководство прехвърля нещата на по-долните нива. Тук в случая всички бяха ангажирани – и професионалното, и политическото ръководство. Премиерът също настояваше за него, особено по линия на КАТ да се мисли за цялостно решение. До края на годината трябва да бъдат доразработени някои по-дългосрочни мерки".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  wbk1424190256390809 avatar :-|
  Безуспешно чакащ промяна

  Просто схемата с купуването на кафе за 50 лева ще стане по-популярна. Пред камерата полицаят ще изиграе добре ролята си на строгият и зорък защитник на закона, след което в кафенето 2 км по-нататък си купувате кафе за 50 кинта или дъвки на същата цена, а полицаят със вече спряна камера след краят на смяната му ще намине да посъбере приходите от специалните покупки. Ама да видим :)

 • 2
  info111 avatar :-|
  info111

  Късане на опашки в по-големи размери, защото корупцията и оранизираната престъпност в МВР (и службите и прокуратурата, между другото) вече се вижда и от Космоса, и с просто око и никой вече не може да я отрича.
  Големият проблем на България е с организираната престъпност по високите етажи на властта, с мафията, а масовата престъпност избуя и е до голяма степен в тези си размери следствие на горната, както и на липсата на правосъдие и правораздаване, която липса пак е функция на ... организираната престъпност по високите етажи, на мафията!
  При липса на желание или възможности да се започне по правиния начин - отгоре надолу, ни се предлага единственото останало решение - отдолу-нагоре, късане на опашки, "като няма риба и ракът е риба"!
  Всички трябва да си отговорим и да нстояваме за аргументиран и сериозен отговор "Защо в Румъния може, а в България - не!".

 • 3
  info111 avatar :-|
  info111

  И пак да повторя и напомня - при ситуцията в малка България, след 25 години престъпления, корупция, безобразия и бечинства само едно единствено по-голямо престъпление да се подхване и разледва напълно, но така, както трябва, И ВСИЧКИ ВИНОВНИ ДА БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪДА С ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВА И АДЕКВАТНО ОСЪДЕНИ, и високата организирана престъпност, и от там като следствие и масовата ще намалеят във времето драстично!
  Да се разследва така, както трябва например аферата КТБ, или открадването на информационните масиви от МВР, и да се посочат и накажат винвниоте и замесените, но всичките, и тогава да видите какво ще стане...
  Ама не го правят и упорито не искат да го направят! Защо?
  Обикновените полицаи и началниците им на по-ниските нива нямат нищо общо с тези престъпления, нали? Но ги знаят и виждат, и си правят и те съответните изводи...

 • 4
  nikolavj avatar :-P
  Никола Йорданов

  Хммм ... веднага в началото си помислих "Г-жа Бъчварова да не е абонирала 50000 човека за вестника!" :-) После си помислих "бъди реалист, искай невъзможното!"
  Добре, да пожелаем успе на реформата. Мерките иглеждат смислени.
  Но това предварително уговаряне "ще е трудно, ще им пречат" и "поне 20% да станат ..." не е ли смъкване на летвата?
  Лично премиерът се ангажирал?! Ами да вдигнем очакванията максимално!! :-)

 • 5
  voklev avatar :-|
  voklev

  Точно казано - време разделно ! Люта битка се води за "приобщаването" на МВР към герб. Досега бе на бсп , наистина борбата е за властта . Който и да победи , корупцията в МВР ще се засили дори , манталитет на българинът каквото и да работи :)

 • 6
  voklev avatar :-|
  voklev

  До коментар [#3] от "info111": Ех , ако с - трябва - ставаха нещата :)

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#5] от "voklev":

  Борбата с корупцията и организираната престъпност се води по този начин. Закриват се каналите и далаверите на старите, и това се обявява като успешна борба, и се запазват или отварят на "нашите".
  И всичко това го обявяват като успех в борбата с корупцията и организираната престъпност.

 • 8
  bojko84 avatar :-|
  Компетентен

  Тъжното е, че масово хората вече не вярват и не очакват нищо хубаво да се случи в обозримо бъдеще. В чипа на българите е вкаран култа към далаверата. Трябва да минат вероятно 50 години още докато се промени манталитета ни.

 • 9
  vdvdvd avatar :-|
  .!.

  Бре, бре, чак звучи оптимистично. Томе ясно, че камери на всеки метър и дигитализация му е майката, дано да имат гръб и топки да го прокарат.

  За съхранението да не се притесняват, цената на терабайт вече е супер ниска, има и облаци колкото искаш.

 • 10
  gost22 avatar :-?
  gost22

  До коментар [#1] от "Безуспешно чакащ промяна":

  И как точно ще те прати за кафе пред камерата? А как точно кафеджията няма да ти даде касова бележка за кафето, която касова бележка да приложиш в оплакването?
  Това със скъпото кафе спасява катаджиите от внезапна проверка и претърсване, да не ги хванат с белязани пари.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.