Новият брой: Накъде след вота
Close

Върховен административен съд: Забранено за граждани

Предложенията на реформаторите за промени в административния процес са опасни

Идеята на административното правосъдие е съвсем проста, но изключително важна – да брани гражданите от държавата и нейните актове. Гражданите и организациите са слаби, а държавата силна, и затова е важно да има независима институция, която да следи за законността на заповедите, решенията, подзаконовите актове на комисии, министри, кметове, общински съвети и т.н.

Когато преди две седмици депутати от Реформаторския блок (предимно от "Движение България на гражданите" и СДС) внесоха проект за промени в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) – нормативният акт, който определя правилата, по които държавната администрация издава актовете си и впоследствие съдът упражнява контрол над тях, интересът към текстовете беше преди всичко професионален.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • Планинар
  • + 7

  С тези законодателни промени се разбра кои са гнилите ябълки в Реформаторския блок, работещи за мафията: Движението на Кунева и издънката на ДПС->СДС.

  ДБГ- Движение България без граждани
  СДС - Съюз на депесарските сили

  Нередност?
 • b.manchev
  • + 4

  И в момента с тълкувателно решение на ВАС, приключилите административни производства по сигнали и жалби на граждани не подлежат на оспорване пред съда.

  С това тълкувателно решение, администрацията е превърната в барикада пред гражданите срещу властта, а съдът е уни винен! Кой да сезира конституционния съд при това положение за противоконституционност? Омбудсмана! Смее ли, след като му е гарантиран пост в същия този съд?!

  Явно това вече не е достатъчно и трябва да се издигне китайска стена. Още по-показателно е КОИ са вносителите.
  Същите, които дойдоха на власт с обещанията да защитят гражданите от мафията. И които, веднага щом влязоха в нея побързаха да си признаят: „това беше голяма грешка„ Р. Кънев и още по-циничният ЛукаВски с предизборния му трик. Това не са никакви реформатори, а истенски ДЕФОРМАТОРИ!

  Ама все пак, България е правова държава, достоен член на ЕС...

  Нередност?
 • 3
  red.mary avatar :-|
  red.mary
  • + 7

  Вместо да отпадне 4% държавна такс, събирана по ГПк, въвеждат такава и за административни дела. Значи, не да се разтовари съда, заради това, че администрацията не бълва безобразни административни актове, а финансова бариера.
  Отвратително! КОЙ поръча да се справите с една от малкото защити на гражданите от административния произвол?

  Нередност?
Нов коментар