Д-р Цено Галчев стана тринадесетият лауреат на наградата "Джон Атанасов"

Ученият е отличен за създаването на създаването на микросистеми, които преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество

Доктор Цено Галчев и президентът Росен Плевнелиев
Доктор Цено Галчев и президентът Росен Плевнелиев    ©  Анелия Николова
Доктор Цено Галчев и президентът Росен Плевнелиев
Доктор Цено Галчев и президентът Росен Плевнелиев    ©  Анелия Николова

Докторът по  по микро-електромеханични системи от Мичиганския университет в САЩ Цено Галчев е първият "хардуерист", отличен с престижната награда Джон Атанасов, която се награждава от президента на изявили се млади български изследователи в областта на компютърните науки.

Той получи призванието заради създаването на микросистеми, които  преобразуват кинетичната енергия около тях в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми. Разработената технология е патентована и е изключително ефективна при преобразуването на нискочестотни вибрации. Освен това Галчев работи по създаването на микросистеми, които да могат да записват електрическите сигнали в мозъка.

Президентът награди с грамоти "Джон Атанасов - ученици и техните преподаватели" Марин Шаламанов и неговия учител Петър Петров, както и ученика Виктор Кирилов и преподавателя му Красимир Асенов - лауреати в международни ученически олимпиади по информатика и информационни технологии.

Новите категории

За пръв път тази година бяха учредени и две нови категории. Първата е за проект с голям обществен принос и бе спечелена от създателите на платформата Pravatami.bg Георги Държалинов и Станимир Ненов. Техният сайт и мобилно приложение описват над 350 правни казуса и целят да създадат правна култура в съзнанието на читателите си, които са над 1,3 млн. души. Другата нова категория бе т. нар. грамота за  "първи стъпки в компютърните науки" за ученици и студенти от 12- до 22-годишна възраст, отличили се с авторските си проекти в национални и международни научни конкурси. Тя бе спечелена от Христо Стоянов, който вече е студент в Stanford University, САЩ.

Също за първи път тази година наградата има и материално изражение - Фондация "Америка за България" осигури 10 хил. лв. премия за победителя. Изпълнителният директор на фондацията Десислава Тальокова призова повече български бизнеси, фондации и личности да даряват средства за да поддържат постиженията на младите български учени. 

 "Бъдещето не е на газовите тръби, а на таланта. Държавите ще са силни с успеха на нацията и на реализацията на всеки човек", коментира Плевнелиев на церемонията. По думите на президента догодина наградите "Джон Атанасов" трябва да се връчат в новопостроения София Тех Парк и да имат още по-голям мащаб. Той призова младите хора да възприемат новия иновативен технологичен парк, които трябва да отвори вреати през ноември, като свое пространство, където да опитват и грешат, но винаги "да се развиват и да реализират мечтите си."