🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продажбите на дребно през август спадат за пръв път от март 2013 г.

Електронната търговия продължава да расте с двуцифрени темпове

Оборотите на дрехи и обувки спадат на годишна база през август.
Оборотите на дрехи и обувки спадат на годишна база през август.
Оборотите на дрехи и обувки спадат на годишна база през август.    ©  Цветелина Белутова
Оборотите на дрехи и обувки спадат на годишна база през август.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

След като ръстът на продажбите на дребно се забавяше все повече от началото на 2015 г., през август те за пръв път отбелязват спад на годишна база - с 1.9%. Това е първо понижение на оборотите в търговията на дребно от март 2013 г. Основен принос за това имат по-малките обороти при храните, напитките и тютюневите изделия, автомобилните горива, както и при облеклото и обувките. Вероятното обяснение за намаляващите приходи в тези сектори се крие във все още задържащите се дефлационни процеси. Анкетите на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата през август и септември показаха, че търговците на дребно са оценявали състоянието на предприятията си и продажбите си през лятото положително, но несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене ги затрудняват.

Ранен индикатор

Числата за продажбите на дребно са по принцип ранен индикатор за състоянието на вътрешното потребление (частно и публично), което през 2014 г. беше двигателят на икономическия растеж. Въпреки че през първата половин година износът беше двигателят на ръста на брутния вътрешен продукт, очакванията на Министерството на финансите в есенната им прогноза са, че вътрешното търсене ще се ускори до края на 2015 г., като причината е, че се увеличава реалният разполагаем доход на домакинствата като резултат от положителното развитие на пазара на труда и повишението на доходите. Финансовото ведомство очаква потреблението да се ускори до 2.5% през 2016 г., което би трябвало да означава, че ще има по-висок ръст на оборотите в търговията на дребно в следващите месеци. Данните на НСИ показват, че спрямо август 2014 г. продажбите на битова техника и мебели са се увеличили с 6.6%, като причината може да се търси именно в повишеното потребителско доверие и желанието да се извършат отлагани покупки през изминалите години.

Електронната търговия отново с най-висок ръст

Електронната търговия продължава да расте с двуцифрени темпове - 15.2% на годишна база, макар че отбелязва лек спад от 0.4% спрямо юли 2015 г. Като цяло нейният темп на растеж през 2015 г. се запазва близък до този през изминалата година. През 2014 г. НСИ отчете 15% скок на стойността на продажбите през онлайн магазините и те надхвърлиха 5 млрд. лв. Това води и до откриването на все повече онлайн магазини. През август 2015 г. компанията за поддръжка на сайтове "Суперхостинг.БГ" отчете увеличение от близо 10% на новите онлайн магазини в България за периода от февруари до края на юли спрямо същия период на миналата година. Техните данни показват, че 73% от българите са пазарували дрехи и спортни стоки, 31% - стоки за дома, и още толкова за хотелски резервации и организиране на пътувания.

Друг сектор, който също движи търговията на дребно, са фармацевтичните стоки и козметиката. Годишният им ръст се ускорява от началото на годината и през август достига 13.3%.

За сметка на това оборотите на храните, напитките и тютюневите изделия, автомобилните горива, както и при облеклото и обувките спадат най-много спрямо август 2014 г. Възможна причина е отново дефлацията през юли и нулевата инфлация през август. Например през август цената на петрола отново тръгна надолу и за месеца НСИ отчете спад на потребителските цени в транспорта в България с 8.2% на годишна база, което обяснява и спада от 8.9% на приходите от автомобилни горива. Интересно е, че през август цените на храните, облеклото и обувките отбелязват лек ръст на годишна база, но въпреки това оборотите спадат с 5.3% и 8.9% съответно.

Все още няма коментари
Нов коментар