Не си играй с Румъния
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Не си играй с Румъния

Властите по време на акцията в румънската агенция в петък<br>

Не си играй с Румъния

Как разследаване на ЕК и властите в Букурещ за корупция достигна до България

22548 прочитания

Властите по време на акцията в румънската агенция в петък<br>

© Ana Poenariu/RISE Project


Развихрилата се борба с корупцията в Румъния е на път да премине и отвъд Дунава. Това е най-краткото обобщение на историята за престъпна схема за близо 30 млн. евро, по която бяха задържани в петък трима румънски държавни служители и чиито следи водят до България.

В петък румънската служба за борба с корупцията (DNA) и Европейската служба за борба с измамите (OLAF) заедно с помощта на властите в Кипър и Италия проведе акция в румънската Агенция за плащания и участие в земеделието - APIA (структура, подобна на българския Държавен фонд "Земеделие").

Задържани бяха трима души - бившият директор на агенцията, заместник-директорката и ръководител на отдел, отговарящ за плащанията. Тримата са обвинени в длъжностни престъпления, корупция и пране на пари.

От прессъобщение на DNA става ясно, че предмет на разследването са договорите за доставка на хранителни продукти за социално слаби, сключени през 2012 г. между APIA и българската фирма "Ви Ем Корпорейшън". Според румънската прокуратура търгът е бил нагласен в полза българската фирма, която не успяла да изпълни изцяло ангажимента си по договора и да достави брашно и слънчогледово олио.

Нанесената щета на европейския бюджет (програмата се финансира от ЕС) е от 26 млн. евро.

Според разследващите двамата директори на агенцията са сключили договора в нарушение на правата за обществените поръчки, като не са взели предвид критериите за предишен опит (българската фирма не е изпълнявала подобни поръчки) и финансово състояние и т.н.

Въпреки че фирмата не е доставила храните, обвиняемите длъжностни лица са разпоредили на дружеството да бъдат платени 26 млн. евро. Парите са преведени не по посочената от фирмата сметка в "Първа инвестиционна банка" (която е издала банковата гаранция), а по сметка в Кипър.

Румънския срещу Българския съд

Сюжетът с проблемната доставка на храни влезе в новините преди няколко години и тогава задържаният в петък директор на APIA Джордже Бену коментира, че институцията е предприела действия по възстановяване на парите.

Така по искане на частен съдебен изпълнител през лятото на 2013 г. Районният съд на Район 1-ви в Букурещ допуска принудително изпълнение срещу ПИБ по искане на APIA на обща стойност 31 млн. евро, както и запор на сметките на банката.

За да влезе в сила решението обаче, то трябва да бъде признато от Софийски градски съд. И тук нещата зациклят. Трите дела се падат при съдиите Богдана Желявска (тогава зам.-председател на съда, но подала впоследствие оставка покрай скандала с управлението на съда), Асен Воденичаров (близък до съдия Желявска) и Петя Георгиева (командирована от Районен съд - Велинград). С решения от края на миналата година и тримата съдии отказват да допуснат изпълнението на решението на Румънския съд.

Агенцията обжалва пред Софийския апелативен съд, където делата се падат при… трима командировани магистрати - Димитър Мирчев, Капка Павлова и Даниела Марчева. Една скоба - от години магистратите алармират, че практика на командироването на съдии и прокурори, която по принцип трябва да бъде временна мярка за решаване на възникнал кадрови проблем, се е превърнала в способ за заобикаляне на конкурсите и запълване на състава с послушни магистрати, които са поставени в зависимост от ръководството на съда.

По две от делата (за 9 млн. евро и 278 хил. евро) апелативните съдии потвърждават отказите на СГС. Тези решения са обжалвани от APIA и казусите са висящи пред  Върховния касационен съд. Миналата седмица по третото дело, което е за 22 млн. евро, състав на апелативния съд с докладчик съдията Даниела Марчева, отменят отказа на СГС и допускат принудителното изпълнение срещу ПИБ за сумата от 22 млн. евро.

"Три състава на Софийски градски съд и два състава на Апелативен съд - София, отхвърлиха искането на АПИА. Очакваме решението на Върховния касационен съд. Съгласно Регламент 44/2001 на съвета от 22 декември 2000 г. относно компетентността, признаването и изпълнението на съдебни решения по граждански и търговски дела и Гражданския процесуален кодекс на Република България, както и на гражданския кодекс на Република Румъния, не следва да се допусне изпълнение на конкретното разпореждане на румънския съд", коментираха от Първа инвестиционна банка за "Капитал".

Румънската срещу българската прокуратура

Според публикация на румънската група за разследваща журналистика Rise Project и сайта "Биволъ" собственикът на "Ви Ем корпорейшън" Валери Петров е подставено лице. Социално слабият Петров има още едно дружество - Ви Ем Пи, което имаше договор с Агенцията за социално подпомагане в България за доставка на ориз за бедните и беше санкционирано от държавата за забавена доставка на ориз за бедни и неотчетени разходи по нея.

Авалист по банковата гаранция (обезпечена със запис на заповед) на "Ви Ем корпорейшън" е Иван Танев, известен с прякора си Универсалния, който е известно име в посредничеството при доставката на храни. В момента Танев е обявен за издирване през Интерпол заради водено срещу него разследване за данъчни престъпления.

В началото на 2013 г. в Специализираната прокуратура е получен сигнал от изпълнителните директори на "Първа инвестиционна банка", в който те се оплакват от действията на две фирми кредитополучатели.

Едната от тях е именно "Ви Ем корпорейшън". Сигналът първоначално е приложен към разследването срещу групата за ДДС престъпления на Иван Танев. Възложена проверка, която е извършена от "Банков надзор" на БНБ, която установява сериозни нарушения в процедурата при издаване на банковите гаранции на "Ви Ем корпорейшън".

"Проверяващите са отчели редица нарушения в процедурите по одобряване и отпускане на кредити в такива размери. За тези експозиции не е уведомена БНБ, като е нарушен ЗКИ, нарушена е и Наредба №7… пише в прокурорското постановление.

Там е записано също, че "Начинът на отпускане на кредитите – без елементарни проверки за достоверност на твърдения за участие и спечелване на несъществуващи търгове от кредитоискателя, неясно откъде и как приети в банката като доказателство за това кoпия от неистински документи, приемане като обезпечения за близо 50 милиона евро (става дума и за друга фирма, по която Танев е авалист, бел.ред.) по двете горни експозиции записи на заповеди от едно лице, което няма как реално да бъде гарант на суми в такива размери, светкавичното им отпускане без никакви икономически обосновки, получени одобрения още преди да са направени исканията за кредит, констатираните от БНБ драстични нарушения в процедурите по одобряване и отпускане на кредити в такива размер."

Тези заключения карат наблюдаващия прокурор от Специализираната прокуратура да приеме, че се касае "за особено тежък случай на безстопанственост в особено големи размери" от служители на банката. Той изпраща преписката по компетентност в Софийска градска прокуратура, къедто изненадващо е образувано дело за... престъпление по чл.248а от Наказателния кодекс, който криминализира подаването на невярна информация до банката с цел получаване на кредит при облекчени условия. Близо две години и половина по-късно разследването продължава да е висящо.

Според разследването на Rise Project и сайта "Биволъ" през верига от свързани офшорни дружества може да се проследи връзка между фирмата "Ви Ем корпорейшън" и акционера в Първа инвестиционна банка Ивайло Мутафчиев. "Няма подобна връзка. Съгласно официалната информация на разследващите органи със средствата са се облагодетелствали конкретни лица, а именно лицата, контролиращи дружеството, спечелило търга", отговориха от ПИБ.

ПИБ: разследването започна по наш сигнал.

"Това разследване и резултатите от него са в отговор на сигнали, подадени от ПИБ. През февруари 2013 г. "Първа инвестиционна банка" АД подаде уведомление до Европейската служба за борба с измамите  и сигнал до Румънската антикорупционна агенция към прокуратура, в които подробно описа станалите й известни обстоятелства относно провеждането от APIA на въпросната процедура по избор и управление на програма за доставка на храни. Европейската комисия чрез специализираната си служба за разследване на измами, свързани с бюджета на ЕС, корупция и сериозни злоупотреби в европейските институции - OLAF, както и румънските власти, започнаха разследване и днес се радваме на този резултат. Надяваме се разследването да продължи и да доведе до осъждане на виновните лица" коментираха от Първа инвестиционна банка за "Капитал".

От банката имат предвид Иван Танев. Срещу него от ПИБ са завели няколко дела, с които си искат изплащането на издадени от него записи на заповед. Едно от тях е приключило, като искът на банката е отхвърлен, тъй като експертиза е доказала, че подписът не е положен от него.

В петък генералният директор на OLAF Джовани Кеслер коментира разследването, като посочи, че "операцията е един добър пример за ефективните действия от страна на OLAF и националните орани, които работят заедно, за да защитят парите на данъкоплатците в ЕС от измами."

От заявката на румънските власти става ясно, че разследването ще продължи до установяване на това кой се е облагодетелствал от отпуснатите средства. Мисия, която съдейки по ефективността на властите в Букурещ, най-вероятно също ще завърши с успех.

Развихрилата се борба с корупцията в Румъния е на път да премине и отвъд Дунава. Това е най-краткото обобщение на историята за престъпна схема за близо 30 млн. евро, по която бяха задържани в петък трима румънски държавни служители и чиито следи водят до България.

В петък румънската служба за борба с корупцията (DNA) и Европейската служба за борба с измамите (OLAF) заедно с помощта на властите в Кипър и Италия проведе акция в румънската Агенция за плащания и участие в земеделието - APIA (структура, подобна на българския Държавен фонд "Земеделие").


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  Ей как го пазят Цеко, не е истина! Ама нали са навързани като свински черва. Цацаров се прави на част от пейзажа. След толкова разкрития на Бивол и Капитал, обаче, някак си ми се струва, че приближаа дежавюто на КТБ, наречено този път ПИБ.

 • 2
  mr.kiril avatar :-|
  mr.kiril

  First International Banksters

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  crazyjohny avatar :-|
  crazyjohny

  ПИБ е символ на всичко гнусно и гадно което може да съществува,това да откраднеш от залъка на най-бедните(в случая брашно и олио),що за изрод трябва да си?

 • 4
  mammita avatar :-|
  mammita

  Гледам тук троловете са наредили и яко хейт. Аз не виждам логиката обаче. В статията (въпреки опита за внушение в началото) ясно се вижда, че ПИБ реално са жертва тук. Само да си помислиш, че собствениците на ПИБ ще искат да откраднат 20 млн. евро, при положение, че активите на банката са за над 8 млрд. си е пълен абсурд. Само да попитам предните коментиращи, ако получавате 10 хил лв месечна заплата, ще си я рискувате ли, за да откраднете 100 лв? Май няма нужда от отговор, а?
  Отделно, ако ПИБ са били откраднали тези пари, дали щяха сами да подават сигнал?
  Не се изисква особено много, а само да се замисли трезво човек. А това, че Бивол си ги плю

 • 5
  mammita avatar :-|
  mammita

  А това, че Бивол си ги плюят редовно ... всеки има глава на раменете си сам да прецени дали толкова много злоба срещу тях е обективна журналистика или лична вендета, а защо не и добре платена работа :)

 • 6
  bivolbivol avatar :-|
  bivolbivol

  Ало, Каролев, мамита си ти само в мокрите си сънища. :-) А каква е логиката да подпишеш 32 млн. евро гаранции на някакъв малоимотен от Мало Бучино? ПИБ са фалшифицирали подписа на Танев върху несъществуваща запис на заповед и понеже вече са го емнали за предишните им съвместни далавери, са го накиснали и за този случай. Всичко ще стане ясно, ама теб няма да те има тук да ти го наврем в носа, щото кинчичи на Цеко ще секнат. :-)

 • 7
  inspektorstrezov avatar :-|
  Инспектор Стрезов

  До коментар [#5] от "mammita":

  Тук нещо се оля. Явно не знаеш какво е плюене, какво е обективна журналистика и какво лична вендета. Я провери имаш ли нещо на раменете.

 • 8
  dkolov avatar :-|
  dkolov

  [quote#7:"Инспектор Стрезов"]Тук нещо се оля. Явно не знаеш какво е плюене, какво е обективна журналистика и какво лична вендета. Я провери имаш ли нещо на раменете. [/quote]

  Обикновена перверзия. Сега очаквам да стигнат до ушите. Мисля че в банката има европейски надзор заради взета държавна помощ и най-вероятно този надзор е видял някой неща.

  Тия двамата само се си се правят на велики, след като са разбрали че надзора е разбрал на някой неща.

 • 9
  crazyjohny avatar :-|
  crazyjohny

  [quote#5:"mammita"]А това, че Бивол си ги плюят редовно ... всеки има глава на раменете си сам да прецени дали толкова много злоба срещу тях е обективна журналистика или лична вендета, а защо не и добре платена работа :) [/quote]
  Какъв Бивол ,какви 5 лева бе?Само преди няколко месеца кредитната агенция ФИЧ намали шоково рейтинга на ПИБ до ниво-боклук,злоба има единствено заради това,че този разложен и вече вмирисан труп го крепят политически такива изроди като боко и пеевски

 • 10
  chichka avatar :-|
  chichka

  Преди време някой написа, че дори 16 млрд€ заем не може да запълни дупките в българската банкова система....... може да е прав!
  Не случайно някои анализатори като сумират невъзвръщаемите експозиции на държавата във ФГВБ , Фибанк, ...и други 2-4 банки...дефицита е над 9-10%. При Жан умряхме с 8% дефицит!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK