Вечерни новини: 11 октомври

Ferrari излиза на борсата в Ню Йорк

Вечерни новини: 11 октомври

Ferrari излиза на борсата в Ню Йорк; ГЕРБ може да има 20 кметове на областни градове; Перник ще има ново депо за отпадъци; Фонд "Земеделие" започна прием на заявления за подпомагане на пчелари

4322 прочитания

Ferrari излиза на борсата в Ню Йорк

© EDUARDO MUNOZ


Ferrari излиза на борсата в Ню Йорк

Производителят на спортни автомобили Ferrari може да получи борсова оценка от близо 11 млрд. долара, след като компанията майка Fiat Chrysler Automobiles предложи дял от 9% на Нюйоркската фондова борса, съобщава Bloomberg. Общо 17.2 млн. акции ще бъдат предложени на цена от 48 до 52 долара за брой, става ясно от подадените документи в американската Комисия по ценни книжа. Първичното публично предлагане на компанията и евентуалното ѝ цялостно отделяне от Fiat са част от плановете на главния изпълнителен директор на концерна Серджо Маркионе за намаляване на дълговете на компанията майка и финансиране на инвестиционната програма за 48 млрд. евро, чийто фокус са марките Jeep, Alfa Romeo и Maserati.

След втори тур на местните избори ГЕРБ би могъл да има 20 кметове на областни градове, Реформаторският блок - 3, БСП – 3, а ДПС – 1, съобщавa Dnevnik.bg. Прогнозата е на Нено Димов, председател на Института за дясна политика (ИДП), който е представил месечния доклад на организацията. Според Димов това не е социологическа прогноза, а политически анализ, който се основава на наблюдение на предизборната кампания. Той каза, че ако тези очаквания се потвърдят от изборните резултати, форматът и формулата на управление няма да се променят и правителството ще продължи да работи в стабилна среда. Докладът на ИДП анализира състоянието на политическата среда преди местните избори и политическите последствия от мигрантската вълна, която заля Европа през последните месеци. Според анализа мигрантската криза, която залива Европа през последните месеци, има потенциал да промени коренно политическата система в целия ЕС.

Новото депо за отпадъци до Перник ще бъде официално открито в понеделник, 12 октомври, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. То ще обслужва шест общини – Перник, Брезник, Земен, Ковачевци, Радомир и Трън, с общо 133 хил. души. Инвестицията в него е 19 млн. лв. без ДДС, осигурени от оперативна програма "Околна среда". По време на инспекцията на новото депо министърът на околната среда Ивелина Василева е отбелязала, че с регионалната система за управление е осигурено третиране на отпадъците в региона на Перник за поне 20 години. Тя е добавила, че за водния цикъл на Перник вече се работи по възлагането на регионалното прединвестиционно проучване. С негова помощ ще се осигури финансиране по "Околна среда". От МОСВ припомнят, че в предишния период на програмата са били изградени 14 регионални системи за управление на отпадъците – Столична община, Ботевград, Добрич, Малко Търново, Бургас, Видин, Габрово, Хасково, Перник, Самоков, Панагюрище, Никопол, Луковит и Аксаково във Варна.

Фонд "Земеделие" обявява прием на заявления за подпомагане по мерките от Националната програма по пчеларство 2014 - 2016 г. Документи ще могат да се подават от 26 октомври до 6 ноември 2015 г. По мярка "Техническа помощ за пчелари и сдружения на пчелари" бюджетът е 350 хил. лв., по мярка  "Борба срещу вароатозата" - 2.2 млн. лв., а по мярка "Мерки за подкрепа на извършването на физико-химичен анализ на пчелен мед" - 55 хил. лв. Общият размер на подпомагане по мярка "Мерки за подкрепа на подновяването на пчелните кошери в Европейския съюз" е 1.4 млн. лв., от които 543 хил. лв. е бюджетът за закупуване на кошери, 543 хил. лв. - за поддържане и увеличаване на пчелните семейства, 400 хил. лв. - за купуване на пчелни майки.

Свлачище затвори част от магистрала "Люлин". Движението между първи и втори тунел на магистрала "Люлин" временно е ограничено, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Причината е свлачище, а движението в посока София е ограничено. От пътната агенция предупреждават, че трафикът се осъществява в изпреварващата лента. Оттам призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост.

Атаката с руски крилати ракети от Каспийско море по цели в Сирия е накарала няколко авиокомпании да променят трасетата на полетите си в района. Освен това две от големите международни организации за авиационна сигурност са изпратили в петък и събота предупреждения за гражданските полети над Иран, Ирак и Сирия - едни от най-натоварените места за полети между Европа и Азия. Москва съобщи, че изстреляните 26 ракети са поразили целите си в Северна и Западна Сирия. Международната организация за гражданска авиация (ICAO), съобщи в петък, че е била информирана от някои превозвачи, че веднага след нощната руска стрелба техните самолети са променили маршрутите си. В събота Eurocontrol - европейската агенция за контрол на въздушното движение, съобщи, че не регистрира значително преминаване в района към алтернативни трасета. Ден по-рано Европейската агенция за авиационна сигурност (EASA) разпространи специален бюлетин към авиокомпаниите, в който описва, че руските крилати ракети са минали през небето на Иран и Ирак по-ниско от височината, на която обикновено се движат търговските транспортни самолети.

Бизнес новини

"Монтюпе" обжалва забраната на спиране на една от инсталациите в предприятието

Заводът за автомобилни части "Монтюпе" обжалва в Административния съд в Русе заповедта на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в града за извеждане от експлоатация на инсталацията за каруселно леене на алуминий, съобщи БТА, като се позова на съобщение на съда за образуваното дело по казуса. Принудителната административна мярка беше наложена на 23 септември заради замърсяване на въздуха. Компанията оспорва заповедта като незаконосъобразна и очаква съдът да спре предварителното й изпълнение. Жалбата ще бъде разгледана на 12 октомври. Пломбирането на една от леярните на завода бе извършено от екип на екоинспекцията на 25 септември. Тогава директорът на РИОСВ Лилия Атанасова обясни, че до издаването на тази заповед се е стигнало заради натрупвания в годините - от 2012 г. до настоящия момент, на множество административни нарушения. Самата "Монтюпе" смята, че е набедена за обгазяването на Русе миналия месец, и настоява действителните замърсители да бъдат открити, посочени и санкционирани.

България беше обявена за най-добрата аутсорсинг дестинация

България е определена за аутсорсинг дестинация на годината по време на European Outsourcing Awards, организирани от британската National Outsourcing Association. Това съобщиха от Българската агенция за инвестициите, като добавят, че страната ни се е конкурирала с Латвия и Южна Африка. Аутсорсинг индустрията е един от най-бързо развиващите се сектори в българската икономика през последните години, като все повече международни компании навлизат в страната. Софтуерната индустрия вече формира 1.74% от БВП на страната, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%.

Комисията за потребителите глоби онлайн търговец, заблуждавал клиенти

Комисията за защита на потребителите е санкционирала интернет търговец за умишлено премълчаване на важно условие, без изпълнението на което клиентите му не могат да се възползват от анонсирана от него отстъпка от 35% при онлайн поръчка на храна. Потребителите са били заблуждавани, че автоматично ще получат обещаната отстъпка от цената, в случай че поръчката им е над определена сума. Посочената минимална сума обаче се формира от сбора на цените на поръчаните артикули и след приспадне на отстъпката от 35%. Така например, ако минималната сума на поръчката, при която потребителят може да се възползва от обявената отстъпка, е 10 лв., то той трябва да купи един или повече продукти на обща стойност над 13.50 лв., за да получи намалението.

Потребителят не е информиран своевременно и коректно за това условие. За такъв тип нарушение Законът за защита на потребителите предвижда санкция до 30 хил. лв. Санкцията може да бъде обжалвана в съда. Това е и причината комисията да не оповестява на този етап името на търговеца.

Международни новини

Путин потвърди, че основната му задача е да защити Асад

Задачата на операцията на руските военни в Сирия е стабилизиране на законната власт в тази страна, заяви президентът Владимир Путин в телевизионно интервю. "Всичко, което се случва на небето и на терен, не са спонтанни действия, а изпълнение на начертани планове", цитира думите му агенция "Интерфакс". "Външната политика на Русия е миролюбива без всякакво преувеличение. Ако погледнете политическата карта на света и видите какво представлява Русия, очевидно е, че ни не трябват нито чужди територии, нито чужди богатства. Имаме си достатъчно от всичко. Ние сме самодостатъчна страна", каза още той.

ЕС може да замрази санкциите срещу Беларус

ЕС ще отмени санкциите срещу Беларус, включително и тези срещу президента Александър Лукашенко, за четири месеца след изборите на 11 октомври, заявиха дипломатически източници, цитирани от Reuters. Външните министри на ЕС ще вземат това решение още в понеделник след три седмици на тежки разговори, допълва агенцията, според която замразяването на ембаргото ще е в сила от 1 ноември до края на февруари. По всяка вероятност този ход е повлиян от освобождаването на шест политически затворници в Беларус през август и активното участие на Лукашенко в уреждането на мирното споразумение за Украйна през февруари. Очакванията за неделния вот бяха Лукашенко да спечели убедително пети пореден мандат от 1994 г. насам.

100 хил. души протестираха срещу търговското споразумение със САЩ

Хиляди протестираха в събота в Берлин срещу плановете на Европейския съюз да сключи споразумения за свободна търговия със САЩ и Канада. Според оценки на полицията близо

100 000 души са се събрали на централната гара в германската столица. Според организаторите в протеста участват 250 000 души, което силно надминава очакванията им. ЕС и САЩ преговарят от 2013 г. за трансатлантическа зона за свободна търговия, но процесът напредва по-бавно от очакваното. Германското правителство начело с Ангела Меркел решително подкрепя споразумението, наречено Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП - TTIP).

Ferrari излиза на борсата в Ню Йорк

Производителят на спортни автомобили Ferrari може да получи борсова оценка от близо 11 млрд. долара, след като компанията майка Fiat Chrysler Automobiles предложи дял от 9% на Нюйоркската фондова борса, съобщава Bloomberg. Общо 17.2 млн. акции ще бъдат предложени на цена от 48 до 52 долара за брой, става ясно от подадените документи в американската Комисия по ценни книжа. Първичното публично предлагане на компанията и евентуалното ѝ цялостно отделяне от Fiat са част от плановете на главния изпълнителен директор на концерна Серджо Маркионе за намаляване на дълговете на компанията майка и финансиране на инвестиционната програма за 48 млрд. евро, чийто фокус са марките Jeep, Alfa Romeo и Maserati.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход