Как енергетиката раздели КРИБ

Секторният комитет на организацията не е съгласен с предложените мерки за реформи, американските централи я напуснаха

Кирил Домусчиев и Евгений Иванов са единствените от КРИБ, които са обсъждали мерките с останалите три работодателски организации, казва Божидар Данев от БСК
Кирил Домусчиев и Евгений Иванов са единствените от КРИБ, които са обсъждали мерките с останалите три работодателски организации, казва Божидар Данев от БСК
Кирил Домусчиев и Евгений Иванов са единствените от КРИБ, които са обсъждали мерките с останалите три работодателски организации, казва Божидар Данев от БСК    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Кирил Домусчиев и Евгений Иванов са единствените от КРИБ, които са обсъждали мерките с останалите три работодателски организации, казва Божидар Данев от БСК    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Енергийният комитет на КРИБ ще дискутира мерките в енергетиката следващата седмица, те обаче не включвали национализация на електроцентрали.

Предложението за натиск от държавата върху частен бизнес в енергетиката разтърси сектора и четирите автора на идеята - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП. Частните енергийни компании излязоха с остра позиция, а двете големи американски централи дори пожелаха да напуснат КРИБ. На среща с Американската търговска камара премиерът Бойко Борисов не изрази ясна позиция и повтори старата си теза, че "когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме".

Последва дистанциране и противоречиви обяснения от страна на вносителите на идеите. Тяхната т.нар. пътна карта беше показана преди седмица от самите организации, които се похвалиха, че вече са я обсъдили с правителството. Двете най-спорни идеи са за национализацията на двете чуждестранни централи и за задължителното изкупуване на кредитите във ВЕИ сектора от държавната ББР. Към днешна дата никой не си признава авторството на двете предложения за изземване на частен бизнес, но изпълнителният председател на БСК Божидар Данев твърди, че има писмено потвърждение от всички.

Пак пълно единодействие имаше и при ходенето в прокуратурата, където беше внесен сигнал, атакуващ същите две мишени. Такава активност досега организациите не са показвали освен при бързата им и отново необсъдена с членовете подкрепа за меката национализация на пенсионни вноски.

Енергийният комитет без глас

Пътната карта в енергетиката не е била съгласувана с енергийния комитет на КРИБ, в който влизат представители на различни компании от сектора, научи "Капитал". Представител на организацията каза, че проектът е бил внесен в последния момент, без преди това да могат да се запознаят с него.

В комитета на практика има представители на производители на различни видове енергия, консуматори, преносни дружества, а позициите, които приемат, са консенсусни за всички участници на пазара.

"Приетите от комитета позиции се приемат от управителния съвет и едва след това стават официална позиция на КРИБ. Това е начинът за изработване на позиции в нашата организация", коментирасъпредседателят на Енергийния комитет на КРИБ Камен Колчев. Колчев не спести критиките си към "пътната карта". По думите му тя е еклектичен сбор от предложения на различните работодателски организации, част от които разумни, но част от които си противоречат взаимно. "Някои са откровено неприемливи (като национализацията например), а има и абсурдни идеи - явен израз на мокри лобистки сънища. За мен не е ясно защо подобен материал е видял бял свят на толкова ранен етап", казва Колчев. В КРИБ тези мерки не са обсъждани нито на ниво енергиен комитет, нито на ниво управителен съвет.

Така легитимността на предложените реформи става още по-неясна, а това, че са били обсъждани и с представителите на правителството, без да са съгласувани вътре в самите организации, пък поставя въпроса чии интереси представляват тези организации. Енергийният комитет на КРИБ ще дискутира мерките в енергетиката следващата седмица и ще препоръча на управителния съвет действия. Те обаче не включвали национализация на електроцентрали.

Кой е авторът

От КРИБ официално коментираха, че четирите работодателски организации са обменяли идеи за енергийния сектор, като всяка от тях е предлагала различни мерки. Те не са били обсъждани в организацията, а писмото до вицепремиера Томислав Дончев, което представлява драфт на предложенията на всички работодателски организации, е подписано само от Божидар Данев от БСК в качеството му на ротационен председател. Факт е обаче, че там стоят имената и логата и на четирите организации.

От своя страна Данев отрече това да е вярно, като посочи, че на срещите, на които е обсъждана пътната карта, от страна на КРИБ са присъствали председателят Кирил Домусчиев и Евгений Иванов. "Ние единодушно взехме тези решения и имам мейлите за потвърждение", посочи още Данев.

Председателят на АИКБ Васил Велев също посочи, че предложенията в пътната карта са сложени на масата за обсъждане, но все още няма взето решение по тях. "Всички организации се съгласиха да обсъждат тези мерки", допълни Велев.

Работодателски организации и едни от най-големите частни компании в енергийния сектор на България се обявиха против действията на КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов пътуваше и не беше открит за коментар до редакционното приключване на броя.

Американска раздяла

Част от предложенията в пътната карта (чийто проект беше свален от сайта на четирите организации) засягат директно американските централи "AES България" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". Става въпрос за предложението държавата да намери инвеститор, който да изкупи акциите на двете дружества. КРИБ и останалите три организации предприеха и други действия срещу тях като внесения в прокуратурата сигнал за това как са подписани дългосрочните договори за изкупуване на енергията им.

В резултат двете компании, които са едни от най-големите американски инвеститори в България, са напуснали КРИБ. От АES потвърдиха тази информация, но без да коментират конкретните причини за решението. От "КонтурГлобал" не пожелаха да коментират. "Капитал Daily" oбaче разполага с писмото им, изпратено до КРИБ, с което ги уведомяват за излизането си от организацията. То е озаглавено "Провал на управлението на КРИБ". В него се посочва, че в последно време определени членове от управителния съвет на организацията се опитват да дискредитират репутацията и дейността им в България. "Оставаме с впечатлението, че КРИБ, която би следвало да защитава и представлява волята на своите членове, се ръководи от користни цели, които са в разрез с предишния стил на добро управление. Тъй като вече не вярваме, че организацията се управлява добросъвестно и в полза на всичките й членове, ние оттегляме своето членство", пише още в писмото.

Енергийните компании срещу пътната карта

Работодателски организации и едни от най-големите частни компании в енергийния сектор на България се обявиха против действията на КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ, които през последните седмици се опитват да лансират пред правителството вижданията си за реформи в енергетиката.

"Организации, които често претендират да представляват целия бизнес в България, предприемат некоординирани със секторните представители действия, които противоречат на логиката на свободния пазар, на принципите на неприкосновеност на частната собственост и които действия като цяло могат да подкопаят избрания курс от реформи в сектора. Наскоро обявената "пътна карта" е ясен пример за такива действия", пише в разпространената до медиите декларация. Подписи под нея са сложени от Асоциацията на топлофикационните дружества, асоциация "Хидроенергия", Българска ветроенергийна асоциация, Българска фотоволтаична асоциация, "ЕВН България", "Ей И Ес България", "КонтурГлобал Марица-изток 3" и "ЧЕЗ България".

"Пропагандирането на мерки, които противоречат на националното и международното право, е не само в обратна посока на усилията за стабилизиране на енергийния сектор, но заплашва директно репутацията на България като страна със сигурен инвестиционен климат", се посочва още в декларацията. В тази връзка организациите и компаниите, които са се подписали под нея, допълват, че изразяват подкрепа за всяка политика, която почива на ясни принципи, европейските практики, уважение към частната собственост, законност и прозрачност.

Позицията на държавата

В своята декларация от понеделник организациите призовават правителството да се разграничи от подобни "некоординирани действия и да продължи с реформите в сектора, насочени към енергийна сигурност, диверсификация и независимост".

Засега ясна позиция от страна на управляващите беше заявена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която заяви, че предложението за изкупуването на акциите на американските централи е "неприемливо". Тя обаче не отговори на въпроса на "Капитал Daily" какво е мнението й за изкупуването от ББР на кредитите на централите за възобновяема енергия.

В понеделник на дискусия на Американската търговска камара в България премиерът Бойко Борисов също коментира темата. "Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Полагаме огромни усилия за подпомагане на българско-американския бизнес", заяви Борисов по повод на дългосрочните договори с двете американски централи.

15 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  romolus avatar :-?
  Додо
  • - 24
  • + 21

  Може би има неща, които не се казват и не се пишат в Капитал, защото г-н Прокопиев определено е прегърнал "американската идея" но като човек, който се опитва да разсъждава, и като човек, който не е прегърнал нито руската, нито американската идея, аз продължавам да се питам- как се стигна дотук?
  Как се стигна дотук, че премиерът отправя такива сигнали към американците? Как се стигна дотук, че той казва, че го е срам да чете догворите с тях?
  И как се стигна дотук, че официално и неофициално, САЩ да не дава нищо на България, в замяна на антируската политика, която България води.
  Е, ако сметнем едно две посещения на висопоставени политици, но явно, нищо повече. И, след като явно няма нищо повече, значи, Борисов се реши и ги коментира публично нещата. Тоест, казва, спираме руските енергийни проекти, но какво идва вместо тях? Америкаски такива, с много неизгодни договори? Също така, спираме руски самолети, но какво от това, потупване по рамото или просто, САЩ не знаят как да реагират и се оказва, че технитя президент не бил наясно какво се случва и какво правели подчинените му?
  Та, как се стигна дотук, че САЩ очакват подкрепа за себе си, за компаниите си, за политиката си, а не дават нищо в замяня?+ Изключвам подкрепата през фондации на вестници и отдени проекти, част от които с много съмнителен ефект.
  Може би България няма да реши да обърне палачинката, поне няма да стане бързо, това е сигурно, но ако това нещо се случва и с други страни, САЩ ще имат голями ядове. И това, което се случва в Сирия е само началото.

  Нередност?
 • 2
  heyco avatar :-|
  heyco
  • - 1
  • + 21

  Ако иска организацията да не се разцепи, ръководството на КРИБ няма друг полезен ход, освен един - оставка.

  Нередност?
 • 3
  shatpat avatar :-@
  ZEN
  • - 3
  • + 13

  Така става, когато мъжете само изглеждат такива външно. Когато топките са завряни отзад. И не говоря само за БГ. Огледайте се. Фундаменталните принципи и ценности са в канала. Не вярвам да става по гот. Купете си оръжие мен ако питате.

  Нередност?
 • 4
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto
  • - 1
  • + 26

  По-скоро как се стигна дотам, че единственият начин да задържиш някой по-интелигентен студент в България е да работи за американска или силно свързана с Америка българска АйТи фирма /че даже немските SAP имат за приоритет американския пазар/? Как премиерът не споменава нищо за скъпите бензини и дизели, и монополистът дето не е платил и стотинка данъци? Само муфта и фондове да "усвоява" му дай.

  Нередност?
 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 3
  • + 15

  До коментар [#4] от "Pronto":

  Единствените данъци които плащат богатите.. включително и богатите и големи фирми - това са данъците върху имотите. Всички други данъци се заобикалят по един или друг начин.

  Заради това сме и на това положение в момента...

  Нередност?
 • 6
  cobourga avatar :-|
  cobourga
  • - 4
  • + 20

  КИРИЛ Домусчиев е олигарх, назначен от червената мафия, което лесно може да се проследи - вижте как е започнал, какво и от кого е закупил, с какви пари и в полза на кого !!!!! Затова и футболното му приятелство с мутрата комунист Бойко Борисов е толкова дълбоко и силно, подкрепено с наши пари от бюджета. За стадиончета и полети със самолети. Но освен футбол, тези двама "управници” са другарчета и в други далавери и сфери. Мафия ни управлява !!! Не случайно в управата на КРИБ е и съветско-българският олигарх Валентин Златев !!!!! Домусчиев е поредния МУЛТАК в развитие. Ами неговата Заводска централа по колко е продавала тока на НЕК ???? КОЙ ще подаде сигнал срещу Домусчиев ??????
  ВЪПРОС : Какво може да се очаква от червените капиталисти от КРИБ, от Домусчиев & Ко, особено сега, когато сборен отбор на групировките ни управлява ????? Мъка...., на всяка крачка, при всяка „реформа” !!!

  Нередност?
 • 7
  chevyvolt avatar :-@
  chevyvolt
  • - 2
  • + 7

  #КирОСТАВКА !!!

  Нередност?
 • 8
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2
  • + 4

  До коментар [#2] от "heyco":

  Едва ли нещо може да спаси разцеплението, защото или трябва да се защитят интересите на енергийните фирми с цената на вдигане цената на тока на другите фирми - или обратното. Винаги ще има недоволни.

  Нередност?
 • 9
  ivanalex2 avatar :-|
  ivanalex2
  • + 3

  До коментар [#4] от "Pronto":

  Решението е само в пълна либерализация както на пазара на горива, така и в пазара на ток. Който продава скъпи горива или скъп ток - аут от пазара!

  Нередност?
 • 10
  Trayan avatar :-|
  Trayan
  • + 2

  До коментар [#6] от "cobourga":

  Това, че ни управлява мафия е вярно. Но Домусчиев не е от управленците. Управленец е Борисов и на него трябва да се търси сметка. Каквато и глупост да се предложили КРИБ (или само от ръководството им), все пак нещо са предложили, докато правителството е във вакуум. И точно там е проблемът. Борисов е некомпетентен, когато става дума за икономика и енергетика. Неговите управленски възгледи почиват или на опита му като шофьор (за магистралите) или да следва определени тенденции, които му носят облаги (например да бъде послушен член на ЕС). За да твърдиш кой е назначен и от кого,трябва да имаш факти. Това кой какъв ти се струва е съвсем друга работа.

  Нередност?
Нов коментар