Част от новата отсечка на бул."Александър Малинов" пропадна

Това е второто "хлътване" на същия участък след пускането на булеварда в края на август

Ремонтираното малко след откриването платно на бул. "Александър Малинов" отново пропадна
Ремонтираното малко след откриването платно на бул. "Александър Малинов" отново пропадна    ©  Цветелина Белутова
Ремонтираното малко след откриването платно на бул. "Александър Малинов" отново пропадна
Ремонтираното малко след откриването платно на бул. "Александър Малинов" отново пропадна    ©  Цветелина Белутова

Част от най-новия булевард в София - продължението на бул. "Александър Малинов" от ул. "Александър Теодоров Балан" към околовръстния път, пропадна, показва видео на читател. Няколко квадратни метра от платното в посока "Младост 3" са деформирани и преминаващите коли хлътват с около 10 сантиметра.

Булевардът беше пуснат за движение в края на август и се намира върху трасето на метрото между "Младост 3" и "Бизнес парк". Строител на отсечката е консорциумът "Геометро Б.П.", в който участват "Геотехмин", "Геострой" и "Метропроект".

Проблемният участък

Пред "Капитал Daily" директорът на "Метрополитен" Стоян Братоев коментира, че вече е изпратено писмо до изпълнителя на поръчката, който дори е заградил терена, за да започне работа по отстраняването на дефектите. Това обаче не е първото пропадане на новопостроения булевард. Абсолютно същият участък вече беше пропаднал и веднъж е поправян (виж снимката). "Тези пропадания стават заради овлажнена почва, както беше и случаят на бул. "Черни връх", коментира инж. Братоев. Строителен надзор и в двата случая е един и същ - консорциумът МИК, в който участват "Инфрапроект консулт" ЕООД и "Метроконсулт БГ."

Директорът на "Метрополитен" уточни, че новопостроеният участък от бул. "А. Малинов" все още няма акт 16, защото не е приключило озеленяването в района, а то "може да се прави само пролетно и есенно време". По тази причина по думите на Братоев не са започнали да текат и гаранциите на обекта. Според директора на "Метрополитен" "Геометро Б.П." ще бъде санкциониран за пропадналия участък, като му бъде удържана сума от последните плащания, които все още не са направени.

Пропадането не е единственият проблем по новия булевард. Преди седмици беше изрязана част от асфалта на другото платно на бул. "Ал. Малинов". Вината за това обаче не е на строителя, а на "Софийска вода", които са "забравили да изведат връзка за своите тръби", обяснява инж. Братоев.

Условия под въпрос

Строежът на последния километър от бул. "Александър Малинов" в посока околовръстния път струва общо 5.3 млн. лв. без ДДС. Първоначално от "Геометро Б.П." са предложили цена от 6.3. млн. лв., но впоследствие комисията за провеждане на процедурата успява да намали цената с един милион лева.

"Метрополитен" е поискал от строителите гаранция от 158 хил. лева (3%) от стойността на проекта. Според договора обаче общинската фирма трябва да върне на "Геометро Б.П." 80% от нея с приключването на договора. В уебсайта на "Метрополитен" вече има информация за освобождаване на въпросния първи дял от гаранцията с дата 15 октомври 2015 г. При "Метрополитен" ще останат 35.6 хил. лева, които трябва да покрият евентуални дефекти по трасето в рамките на първата една година от неговото изпълнение.