Заплатите в производството ще растат по-бързо, отколкото при услугите в България

Заплащането в производството на автомобилни части ще се увеличава най-бързо през 2016 г.
Заплащането в производството на автомобилни части ще се увеличава най-бързо през 2016 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Заплащането в производството на автомобилни части ще се увеличава най-бързо през 2016 г.
Заплащането в производството на автомобилни части ще се увеличава най-бързо през 2016 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА НИКОЛАЕВА
Работещите в енергийния сектор и IT сектора също ще са сред получилите най-големи увеличения на възнагражденията през следващата година.

През 2016 г. най-голямо увеличение на заплатите ще имат работещите в производството на автомобилни части, посочва проучване на "AON България" сред 80 български и международни компании в сферата на услугите и производството в страната. Ръстът в заплащането там ще е 4.8%, следван от 4.7% в енергийния сектор и горивата и информационните технологии (с 3.9%). Като цяло обаче не се очаква значително увеличение на заплатите през 2016 г. спрямо 2015 г. За тази година средното увеличение за България беше 3.6%. Така страната се нарежда на едно от първите места по процентен ръст на заплатите в Европа заедно със Сърбия (5.1%) и Русия (8.1%). На последните места пък са Гърция (с 2%), Франция (2.4%) и Белгия (2.5%). Унгария се движи със сходни на България темпове и е планирала средно увеличение на заплащането от 3.5%.

Заплатите в производството растат по-бързо от тези в услугите

Проучването на "AON България" показва, че повишението на възнагражденията ще бъде по-високо в производството, отколкото при услугите. Освен скоковете с над 4% при производството на автомобилни компоненти и енергийния сектор по-значимо увеличение на заплащането ще има в сектор фармация (3.2%) и в химическата индустрия (2.6%), но то е по-ниско, отколкото е било през 2015 г. Съвсем малък е ръстът в сектора на бързооборотните стоки – от 3.2% през 2016 г. спрямо 3% през 2015 г. В този сектор влизат хранителната индустрия и напитките.

Възнагражденията в IT през 2016 г. ще растат по-бавно

Почти същите увеличения на заплатите както през 2015 г., така и през 2016 г. са били заложени и в секторите банки и финанси (2.3%) и телекомуникации(2.9%). При услугите най-голямо процентно увеличение на възнагражденията се очаква при информационните технологии (3.9%), но то е по-ниско от това през 2015 г. (4.1%). Планираните увеличения са еднакви като проценти както за висшето ръководство, така и за средния мениджмънт и за редовите служители, посочват авторите на проучването.