🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данък "вредни храни" ще има

Обектите на облагане вече са набелязани, а досега проектът не е обсъждан със сектора, който е против

Каузата зад данъка е добра - българите да се хранят по-полезно. Но няма да постигне целта си - по-здрави хора
Каузата зад данъка е добра - българите да се хранят по-полезно. Но няма да постигне целта си - по-здрави хора
Каузата зад данъка е добра - българите да се хранят по-полезно. Но няма да постигне целта си - по-здрави хора    ©  Юлия Лазарова
Каузата зад данъка е добра - българите да се хранят по-полезно. Но няма да постигне целта си - по-здрави хора    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Данъкът не работи, защото компаниите намират заместители, които не са забранени в закона, секторът посивява, или потребителите продължават да консумират същите продукти, но от най-ниската категория.

Новият данък върху вредните храни, предложен от здравния министър Петър Москов, напредва и скоро ще стане официален проектозакон. Черновата какво ще се облага е почти готова, а следващата седмица текстовете ще бъдат предложени за обществено обсъждане, казаха от здравното министерство. С данък ще се облагат големи групи изделия - от хляб до всичко сладко с повече захар (виж карето).

Така въпреки декларираната политика на правителството да няма увеличение на данъците един нов скоро ще обложи голяма част от бизнеса с храни и напитки. Каузата зад него е добра - българите да се хранят по-полезно, а оттам и да са по-здрави. Въпросът е, че тази мисия никъде по света не е постигнала целта си чрез данък. Много по-удачно е да се правят изследвания и комуникация с потребителите какво точно и защо е вредно. Абсурдно, но дори в становището към проекта се признава, че облагането не работи, но покрай въвеждането на данъка поне ще се вдигне шум. А данъкът не работи, защото компаниите намират заместители, които не са забранени в закона, секторът посивява, или потребителите продължават да консумират същите продукти, но от най-ниската категория, защото не могат да си позволят по-високите цени.

Набелязаните стоките

Кои продукти ще бъдат засегнати е ясно от становище към проектозакон за данък обществено здраве, с който "Капитал Daily" разполага. То е написано от проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве към ресорното министерство, а проектът за нов закон се подготвя от екип основно от ведомството на Москов, но и с представители на министерствата на образованието и на спорта. Данъкът ще е върху няколко типа храни – тези с повече сол, с по-голямо съдържание на транснаситени мастни киселини, хидрогенирани мазнини, захар, кофеин и таурин (вид органична аминокиселна, помагаща разграждането на мазнини). Данъкът няма да важи за отделни групи като чипс, сладки изделия, а ще е за тези от тях, които имат над определена граница от посочените за вредни съставки. Изключение ще са безалкохолните извън соковете и нектарите с високо съдържание на плодове и зеленчуци – всички останали ще се облагат, независимо какви подсладители имат.

Ясни са и изключенията. Няма да се облагат млечни продукти, данъкът няма да важи и за сирене и кашкавал със заместители като палмово масло, освен ако то не е хидрогенирано. Нова данъчна тежест не е предвидена за наличието на оцветители, подобрители на вкуса, за много от които е доказано, че в по-голяма концентрация имат вредни странични ефекти.

Колко ще е данъкът

Все още не е ясно колко точно ще е ставката, как ще се събира и как ще се организира и контролира облагането на отделни продукти. Предишните предложения бяха за данък до 10%. По данни на "24 часа" няма да има обща ставка, а например 1.51 лв. ще е данъкът за 1 кг храна с повишено съдържание на сол, 0.81 лв. на литър безалкохолно. Крайните ставки на всички продукти все още се обсъждат, но според изданието в разчетите е заложен приход от 170 млн. лв. годишно. Тъй като бюджетът на държавата още не е готов, няма яснота какъв приход е заложен за догодина.

Няма и яснота как ще става облагането – при производители и вносители или при краен търговец. И кой и как ще събира и контролира данъка. По закон това е Националната агенция за приходите, но как данъчният инспектор ще провери съдържанието на захар или сол е труден въпрос.

Заявените намерения за по-здравословно хранене на българите и намаляване на затлъстяването не е задължително да бъдат изпълнени с новия проектоданък, се признава и в доклада на проф. Стефка Петрова. Според документа анализите от ефекта на подобно облагане в други държави е показал, че това "може да няма значим ефект върху хранителната консумация при определени условия"... но "комуникацията на целите и сферата на обсег на данъка ще обърне внимание на обществото върху основните нездравословни храни". Т.е. въвеждаме данък, за да се чуе за проблема. Вместо обяснение защо в такъв случай не се заложи направо на образователни кампании, стимулиране на здравословно хранене, популяризиране на консумацията на повече полезни продукти и публикуване на ясна и проверена информация доколко дадени съставки са вредни.

Аргументите против

Още след първоначално лансиране на данъка председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев анализира евентуалния му ефект и последиците от въвеждането му в други държави. Проучването показа, че той никъде не е изпълнил заявените цели – купуването на "вредни" храни не е спаднало, цените на някои свързани продукти са се покачили, разходите за здравеопазване са се запазили, а в Дания затлъстяването е продължило да расте. Според Станчев в никоя от държавите не са изпълнени разчетите за събирането на приходи от подобни данъци. Лошата страна на подобни нормативни ограничения е заместването на облаганите съставки с други, които не са по-малко вредни за здравето, но са останали извън обхвата на закона. Отделно се появяват и допълнителни разходи на данъчните, както и на компаниите, които са производители и търговци. По данни на PricewaterhouseCoopers, цитирани от Станчев, в Унгария заради данъка има 10% посивяване на пазара на храни и напитки, а загубата от ДДС  приходи е 25.6 млн. евро.

Представителите на хранителния сектор коментираха по повод възобновената идея, че щом нещо е вредно, то е логично да бъде забранено, а не да се слага данък.

"Количеството прави и лечението, и отровата. И както се говореше, че всички храни със сол над определено количество ще бъдат облагани, сега изведнъж сиренето отпада от този списък, палмовото масло отпада", коментира д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България. По думите й всички, "които знаят с какво се занимава близък родина на един от зам.-министрите на здравеопазването, това е лобисто решение". Сиренето и млечните продукти са посочени като изключение от бъдещия данък, но без обяснение дали те не са вредни, когато в тях има нехидрогенирани заместители и прекомерно съдържание на сол. Тя предлага да не се слага данък върху вредните храни, а да се намали ДДС на полезните с процента на планираното облагане.

Български представители на мултинационални компании, които помолиха да не бъдат цитирани, също питат кой пише текста на този закон, тъй като няма работна група за създаването му. Според тях от февруари досега министърът на здравеопазването отлага, бяга от диалог и на практика отказва да се срещне с представители на индустрията, която се очаква да бъде засегната от закона. Защо липсва елементарен анализ върху икономическия ефект от този данък, питат представители на тези компании, и твърдят, че според тях здравният ефект е още по-съмнителен. Според чуждестранни инвеститори в засегнатите от проекта индустрии "вероятно намеренията на министъра са добри, но нека не забравяме, че пътят към ада е постлан с добри намерения". Те напомниха, че в Дания и Унгария, където е въведен подобен закон, тече наказателна процедура на ЕС заради дискриминиране на отделни сектори и неправомерна по същество държавна помощ за други отрасли.

 
Какво ще се облага с данък:

- Храни, според чиито етикети има "частично хидрогенирано" растително масло

- Пакетирани продукти с указано съдържание за трансмастни киселини 0.5 мг/100 г и повече

- Няма да се облагат храни с "частично хидрогенирани" растителни масла, ако имат сертификат, че съдържанието е под 5 мг/100 г, издаден от акредитирана лаборатория

- Чипс, екструдирани (от зърнени продукти под влиянието на влага, температура и налягане се получават сухи храни като пръчици, гранули и др.) снаксове от картофени и зърнени продукти, ядки, солети и др. със сол над 1 г/100 г

- Сухи супи и бульони със сол над 0.7 мг/100 г

- Майонеза и сосове със сол над 1.3 г/100 г

- Напитки с кофеин над 24 мг/100 мл и на таурин над 100 мг/100 мл. Изключение са обозначените като кафе и чай

- Енергийни напитки с над 60 мг кофеин и/или 300 мг таурин на една порция

- Алкохолни напитки и храни с таурин и/или кофеин, ако последният не е добавен за овкусител

- Води, газирани, негазирани и прахообразни напитки със захар и/или подсладители. Изключение са плодови и зеленчукови сокове и нектари

- Захарни изделия, тестени, хлебни, сладкарски и бисквитени изделия, сладолед с общо съдържание на захар над 25 г/100 г продукт

- Шоколад и други с какао със захар над 40 г/100 г с изключение на съдържащите какао над 40%

- Плодови напитки с под 40% плодове в съдържанието

- Конфитюри и желета с изключение на тези в категория екстра качество по наредба.

 
31 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • - 54
  • + 7

  Данъкът от 10% е абсурдно нисък. За да има някакъв ефект върху поведението на хората данъкът трябва сериозно да увеличава цената на продуктите (например вместо 1 лев един кроасан да струва 10 лева, една бонбона вместо 0,10 лева да струва 5 лева).

  Но ако все пак наложат достатъчно висок данък хората просто ще започнат да си произвеждат „вредните“ храни в домашни условия.

  Няма как със закон да се забрани човешката глупост. Експериментално е доказано, че хората през повечето време взимат решения със „система 1“.

  Нередност?
 • 2
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • - 2
  • + 27

  Друг сериозен проблем е нарастването на административната тежест. Това може действително ще доведе до повишаване на цените, включително и на други продукти, защото ще се наложи за всеки продукт да има служител, който да преценява дали за този продукт законът важи, как да се промени състава така, че да се избегне плащане на данък и т.н.

  В крайна сметка разходите по справяне с бюрокрацията ще вдигнат цените повече от самия данък и приходите на държавата от този данък ще е малка част от повишенията на цените.

  Много хора, вместо да вършат нещо продуктивно, ще се налага да се занимават със спазването на още един закон.

  Нередност?
 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 46


  С данъци не става. Става с информиране какво в храната как МОЖЕ да вреди. Защото, ако ям по една лъжица майонеза на месец, гарантирано нищо няма да ми се случи.
  Скоро по ютюб мернах едно филмче как се правят кренвирши. Няма по-гнусно нещо!
  Така го правят хората, а не с данъци.

  В момента всички плащаме данък "Москов"...

  Нередност?
 • 4
  daario avatar :-|
  daario
  • - 7
  • + 13

  Има един голям проблем с добавената захар. Яожек трябжа да приема максимум 20гр. захар на ден ( препоръчителното количество е по-малко).
  В едно кенче кола има 39гр. В кола 500мл. - 65гр. Правете си изводите защо диабета и затлъстяването се превръщат в епидемии.

  Нередност?
 • 5
  marzanna avatar :-|
  Je suis une femme
  • - 5
  • + 28

  А намаляване на данъка на здравословните храни и лекарствата тогава не трябва ли да има?

  Нередност?
 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 9
  • + 37

  Тоя министър ще мине по глупост военният министър.

  Нередност?
 • 7
  lusilu avatar :-|
  lusilu
  • - 5
  • + 16

  Айде още един камък в талигата !Абсурд ,абсолютен абсурд ! Това ще обложим онова не ,отсега си залагат врати,вратички и порти за излизане и преминаване ! Очаквайте и следваща стъпка - някой ще предложи и поредната "агенция - хранилка" дето да отговаря за тая х....я !То бива и див популизъм ма да ви го ....................... ..................................................................!!!!!!

  Нередност?
 • 8
  vstoykov2 avatar :-|
  Валентин
  • - 9
  • + 3

  Нямах предвид, че подкрепям въвеждането на данък или че данъкът трябва да бъде висок, когато написах:

  „Данъкът от 10% е абсурдно нисък. За да има някакъв ефект върху поведението на хората данъкът трябва сериозно да увеличава цената на продуктите (например вместо 1 лев един кроасан да струва 10 лева, една бонбона вместо 0,10 лева да струва 5 лева).“

  Защото:

  „Но ако все пак наложат достатъчно висок данък хората просто ще започнат да си произвеждат „вредните“ храни в домашни условия.“

  Няма как със закон да се забрани човешката глупост. Експериментално е доказано, че хората през повечето време взимат решения със „система 1“.“


  Това нищожно повишение на цените с този малък данък (който не е редно да го има според мен) няма да накара хората да не купуват „вредни“ храни.

  Аз не предлагам да се въвежда голям данък, а казвам само, че въвеждането на голям данък наистина би отказало някои от бедните хора да купуват вредните храни и би ги мотивирало да ядат още по-вредни, забъркани в домашни условия (рецепти за вредни храни има в Интернет колкото искаш - купуваш пакети захар, брашно и разни други неща, смесваш конски дози захар с другите съставки и дебелееш на воля, заобикаляйки репресивното данъчно облагане).

  Видяхме предупрежденията върху цигарите колко влияят на поведението - хората продължават да си ги купуват и пушат, въпреки това.

  Нередност?
 • 9
  teob avatar :-@
  Теодоси Бялков
  • - 1
  • + 25

  А данък ГЛУПОСТ кога ?

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 19

  До коментар [#6] от "mickmick":

  Те са в една трупа и всеки там има коронен номер: Ненчев - самолети, Москов - чипса...

  Д-р Москов трябва да си спомня, че разликата между отровата и лекарството е дозата. В този смисъл няма вредна храна - има застрашаващи здравето количества от поети съставки. Нужна е широка информационна кампания, а не данъци, които лесно се заобикалят, а трудно се контролират.

  За мен и това хрумване на д-р Москов е абсурдно.
  Преодоляването на последиците от нездравословното хранене и начин на живот започва с информирания избор. МЗ там трябва да работи - да информира, пък аз вече да мисля с какво да НЕ си храня детето.

  Я се представете, че една година не мръдвате от фотьойла пред телевизора и се храните само с екологични варени картофи. Без сол!
  Ако оживеете, ще сте си направили сериозни проблеми със ставите, мускулите, кръвообръщението, храносмилането, бъбреците, тотален отказ на отделителната система. Да не говорим, че телевизионните програми ще увредят мозъка ви :-)...

  Е, следва ли от това Москов да обложи с данък и гледането на телевизия или яденето на картофи !?

  Нередност?
Нов коментар