Ще се превърне ли КРИБ в конфедерация на държавните капиталисти
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ще се превърне ли КРИБ в конфедерация на държавните капиталисти

Ролята на бизнес организациите едва ли е да танцуват с властта.

Ще се превърне ли КРИБ в конфедерация на държавните капиталисти

Как четирите национално представителни бизнес асоциации се обезсмислиха, като поискаха национализация на частен бизнес

Десислава Николова, Илин Станев
17408 прочитания

Ролята на бизнес организациите едва ли е да танцуват с властта.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Най-голямата офанзива на работодателските организации през последната година – опитът за намеса в определянето на цените на тока, все повече се превръща във фарс, от който все по-ясно се вижда, че представителите на бизнеса са загубили цел и посока.

В инициативата, която беше официализирана и внесена в правителството миналата седмица, има три проблема. Първо, бизнес средата, а не цените на тока (които междувременно бяха свалени и отстъпките за едрата индустрия ще се плащат от потребителите и енергийната индустрия) е най-важният проблем на бизнеса. Данъци, законност, сигурност на инвестициите са далеч по-точни цели за адресиране от работодателските организации. Второ, начинът, по който подходиха по темата с тока, няма нищо общо с пазарния процес и регулациите – заплашиха със стачки (работодателите!), поискаха главният прокурор да се намеси (сякаш той ще изчисли производствени разходи и норма на възвращаемост), предложиха на правителството да разваля договори и насилствено да изкупува активи. И трето, стана ясно, че лидерите на работодателските организации са в много по-тясна координация с някои от министрите, отколкото със собствените си членове.  

Какво е национализация и кой я предложи

Преди всичко налага се малко повече яснота в терминологията. Предложението, внесено от името на организациите в Министерския съвет и носещо гръмкото име "Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката" (виж документа вляво), действително съдържа точка 1.4: "Държавата да предложи изкупуване на акциите на "AES Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" и да ги продаде на нов инвеститор..."

Представителите на работодателските организации като Васил Велев от АИКБ настояват, че тук никъде не се споменава думата национализация. Не така мислят авторите на Българския тълковен речник (София, 2004 г.): "Национализирам - превръщам частната собственост в държавна." Обратният процес, пак според речника, се нарича приватизация. И още - национализацията може да бъде възмездна, или не, също частично възмездна. В крайната й форма се нарича експроприация, в различни степени е практикувана от комунистическия режим в България през 50-те години.  

Оправданието, че натискът за прехвърляне на собствеността не било нещо незаконно, също не издържа на проверката на фактите. В доклада си относно "Някои проблемни аспекти в сектор "Енергетика" (който е детайлизираният вариант на пътната карта) четирите работодателски организации предлагат "Едностранно прекратяване на дългосрочните договори" на ТЕЦ "Ей И Ес Марица-изток 1" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". Самите те посочват, че това "почти с пълна сигурност ще доведат до начало на арбитражно производство срещу Република България", т.е. вероятно е незаконно. Възможната сметка, която ще трябва да се покрива от данъкоплатците, е няколко милиарда лева.

Дори ако оставим настрана въпроса със законността на подобни предложения, на фирмите - членове на КРИБ, БСК, БТТП и АИКБ, вероятно трябва да им светне лампичка: "Ако утре ръководството на нашата организация ненадейно предложи държавата едностранно да развали наши договори…" Или пък ако днес предлага включване на представители на работодателските организации в надзорните и управителните органи на държавните търговски дружества, как ще реагира, ако утре държавата предложи да вкара чиновници в мениджмънта на частните компании.

Колкото повече лидерите на бизнес организациите през седмицата се надпреварваха да обясняват, че идеята им за разправа с "американските ТЕЦ-ове" не е национализация, толкова повече ставаше неудобно.

Пръв от внесеното се отрече Кирил Домусчиев, който от една година е председател на КРИБ, най-многобройната и жива организация. "Аз лично не го подкрепям, но това е мое лично мнение. Но аз не мога да кажа на колегите от БСК – не внасяйте вашите предложения. В никакъв случай не става дума за нещо незаконно, не за национализация, както на някои хора им харесва да превъртят нещата", обясни Домусчиев пред "Нова телевизия". Не стана ясно как е ангажирал членовете на КРИБ (на някои от които се предлага да им прекратят бизнеса) с предложение на друга организация, което той лично не харесва, уж.

Странна самодейност

Разбра се обаче, че Кирил Домусчиев не е съгласувал нито "пътната карта", нито визитите си в прокуратурата със съответните индустриални комитети или пък с управителния съвет на КРИБ. Енергийните предложения са минали, без за тях да гласува енергийният комитет на организацията, което е най-малкото нелогично. Действията на Домусчиев - насочени срещу част от членовете на КРИБ, бяха посрещнати с недоволство от други и логично предизвикаха официалното напускане на двете най-засегнати фирми - "Ей И Ес" и "КонтурГлобал".

В същото време индустриалните асоциации и едни от най-големите частни компании в енергийния сектор на България се обявиха против действията на своите колеги от КРИБ, БТПП, БСК и АИКБ. Освен двата американски инвеститора срещу се оказаха Асоциацията на топлофикационните дружества, Асоциация "Хидроенергия", Българската ветроенергийна асоциация, Българската фотоволтаична асоциация и "ЕВН България".

Между самите организации възникна кратка разправия кой какво бил внесъл и подписал - оказа се, че председателят на БСК е сложил подпис от името на другите лидери, но имал тяхното писмено потвърждение, включително това на Домусчиев.  

"Пътната карта е еклектичен сбор от предложения на различните работодателски организации, част от които разумни, но част от които си противоречат взаимно. Някои са откровено неприемливи (като национализацията например), а има и абсурдни идеи - явен израз на мокри лобистки сънища. За мен не е ясно защо подобен материал е видял бял свят на толкова ранен етап", коментира съпредседателят на Енергийния комитет на КРИБ Камен Колчев.

В услуга на правителството

Всъщност може би има обяснение как са се появили някои детайли в документа. Внесена уж от работодателите, пътната карта много удобно повтаря намеренията на тези представители на правителството, които търсят лесни и леко незаконни решения на сложни проблеми. Според информация на "Капитал" радетел на идеята за прекратяване на договорите на американските централи е например финансовият министър Владислав Горанов, който се е опитал да я лансира като решение. Далеч по-удобно за правителството обаче е въпросното предложение да дойде от самите "работодатели" - тогава не би могло да бъде тълкувано като антибизнес. И ако не се беше вдигнал шум, най-вероятно щяхме да станем свидетели на изявления в стил "Ето, бизнесът стои зад нас в тези решения". Сега чуваме само ехото - възмущението на премиера Бойко Борисов пред американската търговска камара тази седмица, от което стана ясно, че правителството толерирало американските инвеститори дори тогава, когато не са много за толериране.

Подобно подаване на топката между КРИБ в лицето на нейния председател и представители на властта не е от вчера. Още в първите месеци след като Кирил Домусчиев пое ръководството на организацията, тя необяснимо зави от предишните си позиции и подкрепи безрезервно вдигането на осигурителните прагове. Членовете на КРИБ и без това не осигурявали служителите си на минимума, изхвърли се тогава Домусчиев, сякаш това е въпрос на бабаитска чест, а не на пазарни възможности. Много удобно тази позиция съвпадна с намеренията на финансовия министър тогава, а премиерът Борисов не скри задоволството си от добрия синхрон "с бизнеса".

Последва опитът на Владислав Горанов да одържави партидите на осигуряващите се в частните пенсионни фондове. КРИБ, отново без вътрешно обсъждане, подкрепи предложението на Министерството на финансите за административно прехвърляне на социалните осигуровки на работещите от частните пенсионни фондове към държавното социално осигуряване. Това със сигурност щеше да обезсмисли съществуването на фондовете, които трябваше да се освободят от бизнеса си, а осигурените в тях - от натрупаните спестявания за пенсия.

Това, че очевидно Домусчиев се консултира много повече с Горанов, отколкото с фирмите, които представлява, стана ясно и от собствените му думи пак пред "Нова телевизия". Там председателят на КРИБ разказа как ходели из страната "с Пламен" и министрите, а последните си вземали бележки. На уточняващ въпрос кои министри има предвид Домусчиев посочи като най-усърден в кампанията срещу сивия сектор именно Горанов - малко с тон все едно му е началник.

Кой е Пламен ли? Вероятно става въпрос за Пламен Димитров, президента на КНСБ - новата най-важна партньорска организация на КРИБ от последните месеци, нищо че е синдикат. Същият Пламен, чийто лик заедно с този на самия Домусчиев наднича от всеки вестник и екран в спорно ефективна кампания срещу сивия сектор, финансирана по оперативна програма "Човешки ресурси". В смисъл, че и двете организации - и работодателската, и синдикатът, са взели с благоволение на правителството едни пари, за да промотират лидерите си, които пък да промотират плащането на данъци.

Ролята на бизнес организациите едва ли е да подпират властта, още повече когато намеренията й противоречат на пазарните принципи и са в пряк ущърб на представители на самия бизнес.  Освен ако въпросният бизнес вече откровено не е превключил от частна инициатива и инвестиции към проекти, финансирани главно с европейски или с публични средства. За тези представители на бизнеса действително е необходима нова по вид организация, чиято цел е да е добре с властта, за да могат членовете й необезпокоявано да канализират фондове. Дали КРИБ ще се превърне в това?

 
От устава на КРИБ:

Целите на конфедерацията са:

- да представлява и защитава икономическите интереси на своите членове;

Защитава своите членове, като:

- формулира и предоставя становища относно съществуващата нормативна уредба, засягаща стопанската дейност, както и предлага и участва в разработването на нова уредба, улесняваща развитието на индустрията и търговията;

- им предоставя съвети и помощ за получаване на защита и съдействие, когато са застрашени или накърнени техни законни права и интерес - формулира и разпространява принципите на бизнес етиката.

Най-голямата офанзива на работодателските организации през последната година – опитът за намеса в определянето на цените на тока, все повече се превръща във фарс, от който все по-ясно се вижда, че представителите на бизнеса са загубили цел и посока.

В инициативата, която беше официализирана и внесена в правителството миналата седмица, има три проблема. Първо, бизнес средата, а не цените на тока (които междувременно бяха свалени и отстъпките за едрата индустрия ще се плащат от потребителите и енергийната индустрия) е най-важният проблем на бизнеса. Данъци, законност, сигурност на инвестициите са далеч по-точни цели за адресиране от работодателските организации. Второ, начинът, по който подходиха по темата с тока, няма нищо общо с пазарния процес и регулациите – заплашиха със стачки (работодателите!), поискаха главният прокурор да се намеси (сякаш той ще изчисли производствени разходи и норма на възвращаемост), предложиха на правителството да разваля договори и насилствено да изкупува активи. И трето, стана ясно, че лидерите на работодателските организации са в много по-тясна координация с някои от министрите, отколкото със собствените си членове.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  heyco avatar :-|
  heyco

  Унизително поведение. Незабавна оставка на Домусчиев!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Нещо повече - те са червени капиталисти !!! Затова съскат срещу всички Западни инвеститори и искат да ги изгонят от страната. Кирил Домусчиев е назначен милионер от топ-червената мафия !!! С интелект на футболист....... Проследете как е започнал и какво е придобил !! Зализан нашенски олигарх. Неговата заводска централа в Биовет - Пещера е продавала ТОК на НЕК дори на по-високи цени от вражеските Маришки централи. Както мутрата комунист БОЙКО Борисов е назначен политик, така и КРИБ са организация на червения и мафиотски капитализъм !!!

 • 3
  apollo avatar :-|
  apollo

  Логично е от менте алкохол да стигнем до менте капиталисти.
  А тези тъй наречени работодателски организации просто нямат нищо общо с нормалния капитализъм и пазарна икономика.
  Ако държавата им спре кранчето и ги изрита от разни тристранки и много други проформа уж граждански и професионални съвети ,където избрани представители от тях си прокарват лобистките интереси ще изчезнат за една седмица.

 • 4
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Киро Гела си прави каквото си поиска!

 • 5
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  [quote#0:" "] Ще се превърне ли КРИБ в конфедерация на държавните капиталисти
  Как четирите национално представителни бизнес асоциации се обезсмислиха, като поискаха национализация на частен бизнес [/quote]
  Аз не знам да има друг едър бизнес у нас, освен ДЪРЖАВНИТЕ капиталисти! Е да, и вносителите на това-онова!
  Докато държавата е най-сигирната хранилка, на никой няма да му се занимава с реален бизнес-да си рискува парите, до намира нов пазари! Даваш там на поУитици и чиновници "колкото трябва", но си сигурен, и не се бъхтиш!

 • 6
  koko65bg avatar :-|
  koko65bg

  Ще се превърне ли КРИБ в конфедерация на държавните капиталисти

  Тя е конфедерация на ,,държавните" капиталисти. Тези пишман бизнесмени без достъп до държавни финанси просто ще минат в небитието (където е и мястото им).

 • 7
  gbj06554106 avatar :-?
  gbj06554106

  Е, разбира се, има голяма завист и мъка в тези "съждения", приличащи много на смешен плач.
  Но поне може да им остане утехата от грантовете от чужди фондации.....

 • 8
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Назначени капиталисти,назначени олигарси,назначени профсъюзи.Другарите добтре си свършиха работата много преди 10 ноември 1989 година.Те най-добре знаеха,че държавата върви към провал.На нас оставиха свободата да си мислим,че нещо зависи от нас.

 • 9
  t_ avatar :-|
  t_

  Ситуацията с електроенергията стигна невиждани висоти. В момента няколко фирми производители + топлофикационни дружества и заводски централи се облагодетелстват за сметка на цяла България - и потребители физически лица и фирми. Това е ситуацията отдавна. След тях идват още няколкото ЕРП - та, на които печалбата все не им стига и все са на ръба.
  На потребителите на дребно им писна преди няколко години. На фирмите сега. Така ги виждам аз нещата. Време е изкуствено сложените фирми или да се приведат към пазарните цени или да си ходят.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Независимо от мотивите , които движат авторите на статията и "Капитал", тя е обективна и отразява истината за претенциите на един кръг (доста широк) от бизнесмени, които освен, че в мътните времена се наместиха по партийна линия в най-добрите предприятия, без пари и използвайки конюнктурата на ниски вътрешни цени на енергията, труда и икономическите услуги, натрупаха милиони! Никакви компромиси! Тарикатски номера!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK