Цената на десните компромиси
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Цената на десните компромиси

Засега Бойко Борисов мълчи по въпроса за президентските избори

Цената на десните компромиси

Резултатите на Реформаторския блок на местните избори ще покажат как се оценява участието им във властта

Велина Господинова, Алексей Лазаров
9062 прочитания

Засега Бойко Борисов мълчи по въпроса за президентските избори

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Ако има политическа формация, за която местните избори ще дадат възможност да се направят много изводи, това е Реформаторският блок. За дясната коалиция вотът е начин през резултатите да разберат как се отразява на подкрепата им влизането във властта и това, което са свършили през последната година. Това, което реформаторите ще видят в огледалото на местните избори обаче, едва ли ще им хареса.

Прогнозите на етапа не дават много основания за гордост. Последните проучвания за София показват, че кандидатът на Реформаторския блок има шанс да получи по-малко гласове дори от абсурдния кандидат на БСП. Доклад на синия think tank Институт за дясна политика дава на Реформаторския блок трима кметове на областни градове с уточнението, че това е оптимистична прогноза. Дори и тези три града обаче не са някогашните сини крепости - София, Пловдив и Варна, а по-скромните областните центрове - Хасково, Кюстендил и Монтана. За първите два града победа на кандидатите, подкрепяни от реформаторите, трудно ще могат да впечатлят някого. В Хасково РБ подкрепи спорния и дългогодишен кмет на града, а в Кюстендил застана зад силния в града Петър Паунов.

Накратко, една година след престоя си във властта реформаторите са много далече от разширяване на подкрепата си.

На този не особено приятен фон лидерът на ДСБ Радан Кънев се опита да повдигне темата за президентските избори. В интервю за "Капитал" той заяви, че обмисля да се кандидатира за държавен глава в опит да даде нов импулс на реформаторската енергия и дясната политика в управлението.

Нещо много куца у реформаторите

Самата кандидатура и реакциите на неговото предложение бяха показателни за това какво се случва сред десните партии, а и как тече комуникацията им с ГЕРБ. Заявката на лидера на ДСБ да се включи в надпреварата за държавен глава и повторното му предложение да има общ кандидат на десницата отново не получи отговор от страна на коалиционния партньор. Нещо повече – премиерът се опита съвсем да неглижира темата, като каза от Брюксел, че "всеки войник носи маршалски жезъл в раницата си". А Даниел Вълчев от партия "Движение България на гражданите" заяви иронично, че "и той обмисля да се кандидатира за президент". "Не съм знаел, че Реформаторският блок е започнал да набира кандидатури за президент. Ако е така, аз също съм склонен да се замисля. Ето - вече имате двама обмислящи", каза Вълчев пред "Стандарт". И обясни поставянето на въпроса с кандидата за президент сега с компроматната война, която тече срещу кандидата на реформаторите във Варна Чавдар Трифонов. "Единственото, което разбирам, е, че понеже във Варна има проблем с кандидата на РБ, сега изваждаме нова тема, за да можем да покрием онази", добави Вълчев.

От друга страна, Кънев подхвърли кандидатурата явно без да я съгласува с партньорите си в коалицията. Това изглежда като странен политически ход и пренебрежение, но пък, от друга страна, без радикални действия Реформаторският блок би продължил да куцука между ГЕРБ, високите си цели и уреждането на кадри във властта. Така че ходът му изглежда по-скоро като опит да разбърка статуквото, който от определен ъгъл може да изглежда и отчаян.

Гневните реакциите срещу Кънев в социалните мрежи – като се започне от коментарите, че "не става за президент", премине се през обвиненията, че работи за "личните си интереси", и се стигне до призивите "да си стои в парламента и да върши работата, за която са го избрали", показва, че засега ходът му не се възприема като успех. За това има лесно обяснение. Макар че Радан Кънев е лидер само на една от партиите в Реформаторския блок, публично той се възприема за негов лидер. Критиката в момента срещу него всъщност е цената на всички компромиси, които дясната коалиция направи от влизането си във властта - сега, каквото и да направи РБ, очакванията са, че това e или полумярка, или димна завеса. След повече от година, откакто управлява заедно с ГЕРБ, АБВ и Патриотичния фронт, обаче блокът е далече от очакванията на избирателите му за това как трябва да изглежда самата коалиция и какви да са резултатите от участието му във властта.

За състоянието на блока е достатъчно да си припомним какво се случваше преди малко повече от година. Тогава преди парламентарните избори беше насрочен форум на РБ, на който трябваше да се избере председател на блока и нова ръководна структура. Партньорите на Радан Кънев от СДС и ДБГ - Божидар Лукарски и Меглена Кунева, направиха всичко възможно да саботират избора на лидер на обединението, като преди провеждането му обявиха, че, ако това се случи, ще го бойкотират. И така в крайна сметка вместо замисления като форум на единството, с който да стартира предизборната кампания на РБ за парламент, събитието беше сведено до обикновено събиране, от което лидерите на партиите от блока вместо обединени излязоха скарани.

Година и повече след тази случка в блока не се е променило нищо, освен че лидерите на основните партии в него (без самия Кънев) са в правителството. Процесът по създаване на голяма дясна партия или поне на по-работещо управление на коалицията е практически блокиран. Комуникацията между някои от лидерите на партиите е далече от всякакво конструктивно ниво. Обща политика на блока има само по най-едрите теми, като например съдебната реформа, но това не спира отделни десни депутати да влизат в солови акции. Така се получи например с противоречивите предложения за промени в Административнопроцесуалния кодекс.

Доволни от безсилието на РБ

На практика обаче в насипното състояние, в което се намира РБ, Кънев няма много механизми да влияе. Сегашната ситуация е изгодна за лидерите на останалите формации, трима от които – Божидар Лукарски (СДС), Меглена Кунева (ДБГ) и Николай Ненчев (БЗНС), се намират в управлението. Така, от една страна, те разполагат с властови ресурс, върху който влияние имат само те, и, от друга страна, имат възможността да стопират всяко едно политическо решение, като го блокират на ниво РБ, защото за това са необходими две от петте партии. Така, дори Радан Кънев да се реши и на крайния ход – РБ да напусне управляващото мнозинство, съвсем не е сигурно дали останалите партии ще го последват.

Скандали и постоянни вътрешни интриги съпътстваха номинациите както за депутати при парламентарните избори, така и избора на кандидатите на блока за кметове и общински съветници. Вследствие на това на редица места надделяха определени местни партийни интереси и РБ застана зад откровено компрометирани лица за кметове като Димитър Димитров в Приморско, който по време на мандата си като кмет 2007 - 2011 г. стана известен с това, че даде разрешителни за право на строеж на синове и дъщери на магистрати. Подобна е ситуацията и с кмета на Хасково.

Идеята на Радан Кънев да обяви, че ще се кандидатира за президент, на пръв поглед изглежда като опит на всички тези проблеми да се даде някакъв политически отговор.

"Ходът на Радан Кънев е мотивиран от правилен политически анализ, макар и да не следва изцяло от него. От структурна гледна точка нормално е партиите, които са в център-дясно, да обмислят координация на своите кандидати за президент. ГЕРБ и ДПС наистина все повече се сближават, което поставя под въпрос нормалната политическа логика. РБ имат основание да предотвратят едно връщане на ДПС във властта с всичките му неизчистени към момента корпоративни зависимости", казва политологът Даниел Смилов.

Ако се сбъднат прогнозите, че след местния вот ДПС може да се окаже втора политическа сила по брой на общински съветници, не е изключено негласната колаборация между ГЕРБ и ДПС да се засили и в парламента. А РБ да бъде поставен в ситуация на удобната фасада на тези отношения. Те между другото и досега неведнъж се оказваха в такова положение, заради което понесоха немалко критики от привържениците си, а други останаха разочаровани. Като например при избора на нов управителен съвет на БНБ, където усилията на реформаторите да бъде сменен компрометираният управител на централната банка Иван Искров заради фалита на КТБ бяха успешни, но впоследствие с гласовете на ДПС ГЕРБ успя да наложи преизбирането на двама от подуправителите. Удариха на камък и всички опити на депутатите от РБ да предизвикат смяна на председателите на ключови регулатори, като Комисията за финансов надзор например. Най-вероятно блокът ще загуби и битката за Комисията за защита на конкуренцията, където настояваха начело да застане експерт. Неофициално депутати от РБ твърдят, че Бойко Борисов е дал да се разбере, че тя ще бъде оглавена от човек, предложен от ГЕРБ. При това кандидатурата ще е партийна, а не експертна.

"Сегашното управление е дясно, но не съвсем. Прозападно, но не съвсем", казва в интервюто си за "Капитал" Радан Кънев. Същото може да се каже и за Реформаторския блок. Година след влизането му във властта и малко преди проверката на местните избори той изглежда реформаторски, но не съвсем. Прилича на "блок", но не е съвсем. Въпросът сега е ще се намери ли нова енергия, която да избута РБ в правилната посока, или дясната политика за пореден път ще търси нов канал да стигне до хората с управлението на държавата.

Ако има политическа формация, за която местните избори ще дадат възможност да се направят много изводи, това е Реформаторският блок. За дясната коалиция вотът е начин през резултатите да разберат как се отразява на подкрепата им влизането във властта и това, което са свършили през последната година. Това, което реформаторите ще видят в огледалото на местните избори обаче, едва ли ще им хареса.

Прогнозите на етапа не дават много основания за гордост. Последните проучвания за София показват, че кандидатът на Реформаторския блок има шанс да получи по-малко гласове дори от абсурдния кандидат на БСП. Доклад на синия think tank Институт за дясна политика дава на Реформаторския блок трима кметове на областни градове с уточнението, че това е оптимистична прогноза. Дори и тези три града обаче не са някогашните сини крепости - София, Пловдив и Варна, а по-скромните областните центрове - Хасково, Кюстендил и Монтана. За първите два града победа на кандидатите, подкрепяни от реформаторите, трудно ще могат да впечатлят някого. В Хасково РБ подкрепи спорния и дългогодишен кмет на града, а в Кюстендил застана зад силния в града Петър Паунов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  drkskwlkr avatar :-|
  Иван Арнаудов

  Моята прогноза като поддръжник на РБ: ще се провалим генерално на местните избори. По-конкретно:
  - на първи тур няма да спечелим нито едно кметско място в нито едно населено място с над 10 хил. жители
  - на втори тур под влияние на центробежните сили вътре в блока и политическото слагачество на някои от партиите вътре блокът ще подкрепи по места ГЕРБ срещу ДПС, а нас за пореден път ще ни вземат за глупаци и ще ни бъде обяснено, че това е необходима част от политическия компромис, който поддържа управлението на държавата
  - до два месеца след местните избори, окрилени от своята поредна "пълна победа", герберите ще формират поредния политически скандал. Или ще опропастят съдебната реформа, или ще спрат тази в здравеопазването, или ще приемат неразумен бюджет, или ще ни изненадат с нещо друго още по-възхитително, а най-вероятно ще ни сервират коктейл от няколко неща.
  - Ако скандалът е по някоя от първите две причини, Хр. Иванов и/или д-р П. Москов ще подадат оставки, а Радан Кънев ще опита да изтегли подкрепата на РБ за кабинета, от което ... няма да произходи абсолютно нищо, освен че блокът ще стане официално разцепен (Кунева, Лукарски и Танев ще продължат да си министерствуват, а ако нещо с ремонта на МиГ-овете се обърка, Ненчев ще бъде изхвърлен)
  - В средносрочен план Пеевски вероятно ще си добави още някоя гънка под брадичката, а догодина по същото време главният помпиер на републиката ще добави към визитната си картичка и титлата "президент".

  Интересно ми е какви са прогнозите и на другите читатели.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Страхотен анализ. Не изпада всеки ден такъв премерен и точен коментар. Поздравления.
  Ще се възползвам от поканата.

  Залповото говорене на г-н Кънев в последните 2-3 дни ме кара да мисля, че РБ ще го бъде до екзитпола. И че това е опит да се измъкне от общия знваменател и да освети себе си и ДСБ като автентичното дясно.
  Не съм убеден, че ще успее, защото въпреки гръмките декларации българинът няма откъде да има дясна закваска. 45-те години соц прекъснаха "наследствеността", а 25-те години оттогава са твърде кратък исторически период - половин поколение. Още повече в съзнанието на много хора то се свързва с особи като Софиянски, Бакърджиев, Мистър 10%, Антоан Николов...
  Българинът не обича "комунистите" и затова флиртува с десните.

  Не виждам в г-дата Христо Иванов и Петър Москов нито експертен капацитет, нито чак такъв морал, с какъвто ги намятате. Това са хора, докоснали се до властта и харесало им там. При д-ра има и други състояния...
  Не натоварвам г-н Пеевски с ролята на Черния принц. Тя реално е на г-н Борисов, на когото определено не симпатизирам, но той се оказа играч със стратегически поглед. Слабостта му е, че няма самостоятелно мислене, но затова пък копира чужди модели, които анализира, разглобява и работи по осъществяването им. Така беше с Тодор Живков и царя, сега с модела "Ердоган": министър-председател - президент - президентска република.
  На него вече РБ не му трябва, защото разпадът му няма да застраши мандата на правителството, а с това и президентството.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "Иван Арнаудов":

  Горното е за вас.

 • 4
  dkolov avatar :-|
  dkolov

  [quote#1:"Иван Арнаудов"]- Ако скандалът е по някоя от първите две причини, Хр. Иванов и/или д-р П. Москов ще подадат оставки[/quote]

  Вероятността за това е твърде малка.

 • 5
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  Цената на десните компромиси?
  Първо: няма никакви компромиси, това е просто некадърност.
  Второ: те правят параван на бостан-а.

  Нямат бъдеще.

 • 6
  historama avatar :-|
  historama

  [quote#1:"Иван Арнаудов"]Интересно ми е какви са прогнозите и на другите читатели. [/quote]
  Май не бъркаш много. Имам чувството, че кандидатите на РБ са едни чиновници, избутвани по неизвестни причини напред. Не че на ГЕРБ са по-залични, но поне медиите дават някаква харизма на Б.Б, която сигурно ще падне веднага в един директен дебат между него и Радан. Но пък и харизмата на Радан няма да се вдигне много, всички знаем че той е по-умен, и какво от това?
  Всъщност и в ЕС има ли лидер с харизма?

 • 7
  longin avatar :-|
  longin

  Тезата че ББ искал да става президент ми се струва доста слаба - властта на президента е фракция от тази на МП, а именно тя е мотиваторът на ББ

  интересно откъде произлиза тази теза?

 • 8
  longin avatar :-P
  longin

  До коментар [#6] от "historama":

  ха - дебат на ББ с някого нито е имало нито ще има някога; той може само монолози на победителя да реди
  (както нямаше и пресконференция след избори 2013)

 • 9
  drkskwlkr avatar :-|
  Иван Арнаудов

  [quote#7:"longin"]интересно откъде произлиза тази теза?[/quote]
  Правя допускането, че Борисов няма да успее да си надвие над егото и ще поиска да "пробва" и какво е да бъде президент, по същия начин, по който детето иска да изпробва всички катерушки на детската площадка. Все още помня изказването му при избора на Плевнелиев, което беше в смисъла, че и магаре да номинират, щеше да бъде избрано. Какво освен "Гроздето е кисело" означаваше това?

  Също така, Георги Първанов ни доказа, че е възможно и президентската институция да кардиналства в държавата, и не мисля, че това е убягнало на Борисов. Както написа и D-r D в [#3] отгоре, Борисов има свойството да копира добре успешните чужди модели.

  Ако Борисов е президент при слаба парламентарна група и зависим министър-председател от ГЕРБ (Лиляна Павлова?), той ще може съвсем спокойно да продължи да си говори за случващото се в държавата от първо лице единствено число, докато плебсът възторжено ръкопляска отстрани.

  Разбира се, има и практически мотиви - президенстската титла традиционно носи висок публичен рейтинг плюс имунитет от съдебни преследвания при почти нула усилия (за разлика от министър-председателстването), което може да се окаже полезно, ако случайно под натиска на Европа палачинката в България се обърне и започнем ефективно да борим корупцията.


  До коментар [#3] от "D-r D":
  Благодаря за добрите думи.

 • 10
  velkomavrikov avatar :-|
  Велко Мавриков

  Защо тези ги водят 'десни' - десен дълг ли ратифицираха?
  Защо ги водят 'реформатори' - каква реформа са направили (нищо неподкрепено от ДПС дотук, т.е. ДПС са също толкова 'реформатори') ?
  'Цена'-та на компромиса им да се коалират с Борисов след като излъгаха, че няма да го направят не е по джоба им.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK