Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
16 18 окт 2015, 11:09, 14226 прочитания

Какво искат кандидат-кметовете за Варна

Най-големите проблеми на града и идеите за промени на Данаил Папазов, Чавдар Трифонов, Иван Портних и Анелия Клисарова

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Какво искат кандидат-кметовете за Варна

Фотограф: Велко Ангелов


Кои са трите най-големи проблема на града? Какво е вашето решение?Данаил Папазов

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Основният проблем за мен е липсата на инвеститори и оттам добре развита и модерна индустрия, която да носи приходи и да отваря работни места. Разбира се, хаосът в архитектурно-строителен план и безразборното движение и паркиране по варненските улици също са сред сериозните проблеми.

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): Хората, с които се срещам посочват като най-голям проблем недостига на работни места и ниските доходи.
Други често посочвани проблеми са трафикът и паркирането. В тази връзка са и трите ми приоритета за бъдещо управление на града – стимулиране на икономическия растеж, разкриване на нови работни места и конкуренция, която да повиши доходите във Варна.
За да се случи това трябва да имаме добре работеща, ефективна, функционална и напълно дигитализирана администрация. Това е и единственият начин да я направим прозрачна, проактивна и бърза.
Приоритет за мен е и децентрализацията. Децентрализация, както чрез предоставяне на повече права на районинте кметства, така и стриктен контрол по изпълнението на задълженията им.
Децентрализацията има и второ измерение - финансовата свобода на общините в национален план. Имам предвид 2% от събираните в момента подоходно облагане и корпоративен данък да остават в общините. Това ще доведе до конкуренция между градовете, в състезание за провличане на бизнес, на хора, на таланти... Това е естествения начин да подобрим условията за живот и правене на бизнес в градовете.

Иван Портних

Иван Портних (ГЕРБ): Проблемите на Варна са много и са трупани с десетилетия. И все пак – бързо трябва да бъдат решени тези с чистотата , с липсата на ВиК инфраструктура, с недостига на паркоместа. Вече работим по тях. Наследихме 15-годишни концесионни договори за чистотата,  с изключително морално остарели изисквания към фирмите. Затова вече е в ход нова обществена поръчка за 4 г., с нови изисквания – за модерна техника за почистване и миене на тротоари, улици и площади, за нови контейнери, по-често събирането на отпадъците и т.н.Недопустимо е в 21 в. хората да бъдат на воден режим. Затова решаваме проблема поетапно - одобрени са 16 проекта за изграждане на ВиК инфраструктура, успяхме да включим проекта за нова пречиствателна станция на Златни пясъци за следващия програмен период. Започнахме подмяна на водопровода под езерото, за да спрем водните аварии в Аспарухово.

Проблемът с паркирането ще бъде решен с въвеждане на синя зона и изграждане на паркинги.

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Първи проблем – безработицата. Втори - отчаянието и апатията заради липсата на сигурност, както в утрешния ден, така и в бъдещето. Трети проблем – културата, възпитанието и образование на децата.
За да има работни места основните направления са – развитие на високо технологичните производства. Важна е връзката наука- бизнес-иновации, които Варна може да продава. Развитието на туризма, на културния и здравния туризъм, на морски бизнес са също част от решението на проблемите на града.

Как ще осигурите допълнителни приходи за бюджета?

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Първо, наличният бюджет трябва да се използва много по-ефективно. Няма как една детска площадка да струва 35 000 лв., освен ако не е с покритие от благородни метали. Същото е валидно и за т.нар. ремонт на Спортната зала. При повишена бизнес активност и по-добро усвояване на фондовете средствата, които ще влязат не в бюджета, но в общината, ще нараснат. Разбира се, трябва да се работи за по-добра събираемост на местните данъци и такси, но само ако гражданите получават адекватните услуги.

Чавдар Трифонов

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): Нека да започнем първо с разходната част, тъй като там са и най-големите резерви в момента. Трябва да правим повече с по-малко. Можем да го постигнем като анализираме всички разходи на общината и видим къде те могат да се подобрят?
А по отношение на приходната част в общинския бюджет – трябва да въпрвим към максимална събираемост като започнем с вътрешните приходи.
Много ясен фокус трябва да бъде поставен върху всички възможности за финансиране на управленската ни програма през европейски грантове и безлихвени заеми, с които да правим публичните инвестиции да стимулираме растежа на града.
Тук искам да уточня, че моето разбиране за поемане на финансово задължение е, че то трябва да бъде насочено там, където да носи добавена стойност, за да може да бъде обслужвано. А не просто да бъде изхарчено.
Бъдещата управленска програма на Варна може да бъде финансирана и чрез публично-частни партньорства.

Иван Портних (ГЕРБ): Най-напред е нужна активна работа по европейски проекти – доказахме, че там работим резултатно. За две години във Варна бяха привлечени над 300 млн. лв. – толкова средства не са влизали в града през целия период на прехода.
Нужен е и строг финансов контрол - един от важните лостове за увеличаване на приходната част в бюджета на Варна е събираемостта на стари задължения. Наследихме 60 млн. просрочени вземания от фирми и физически лица.
След като започнахме ударна кампания по събирането на тези средства днес просрочените задължения към общинския бюджет са вече наполовина - 31 млн. лв.

Анелия Клисарова

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Не искам да увеличавам бюджета на Варна, чрез вдигане на местните данъци и такси. А още по-малко с нови заеми. Увеличението не трябва да бъде за сметка на варненци. За да нарасне приходната част трябват нови инвестиции и предприятия, фирми, които да плащат данъците си във Варна. Ще дам пример: Сега общината е обявила обществена поръчка за за 76,3 мл. лв. за чистотата на Варна. Питам, защо тази дейност да не я извършва общинска фирма? Смятам, че ще струва по-малко и освен това ще има контрол. Защо общината трябва да даде тази поръчка на фирми, които не плащат дори данъците си в община Варна.

Какви конкретни мерки ще предприемете, за да направите кварталите по-хубаво място за живеене?

Данаил Папазов (МК "Живот за Варна"): Ще бъда в постоянен диалог с гражданите, защото животът на Варна е по улиците, а не в кабинета на кмета. Затова няма да чакам само приемните дни, а  ще организирам и редовни открити приемни в кварталите на града. Но приоритетно ще открия електронен канал за комуникация.

Чавдар Трифонов (Реформатори и патриоти – решението за Варна): През последните две години приоритет във Варна станаха , както аз ги наричам, "лустро проектите". Да, централната част на Варна изглежда по-добре, но не може в приоритетите на един кмет цветята да са по-напред от снабдяването с вода на 500 семейства, които плащат данъци във Варна. Говоря за проблема с питейната вода в кв. "Изгрев". Необходимата инвестиция за решаването му е около 1 – 1.5 млн., а все още няма разработен дори проект за това.

Иван Портних (ГЕРБ): Развитие на кварталите е сред приоритетите в програмата за бъдещия ми мандат. Само по ОП" Региони  в растеж " вече сме осигурихме финансиране от 84 млн.лева.  Това са средства за училища, детски градини, междублокови пространства. Имаме готовност да вложим над 100 млн. лв. в Аспарухово, - за изграждане на рибарско пристанище в местността "Карантината" , за ремонта на двата охранителни канала по улиците "Моряшка" и "Горна Студена" със средства, спечелени от фонд "Солидарност" към ЕС. Ремонти предстоят и за основните улици в квартала – "Първи май" и "Кирил и Методий", "Народни будители", разширение с две платна - на ул. "Мара Тасева". В квартала ще има закрит плувен басейн.
В друг краен квартал -  "Владислав Варненчик"работим усилено по възстановяване на бул. "Трети март". Готови са проектите за нов корпус за детска градина "Приказка",  за ремонт на СОУ "П.Яворов", за разширение на детска градина "Първи юни", на Първо ОУ. Предвидени са пари за рехабилитация на малките улици в района.  Пълна готовност имаме за старт на работата по обновяването на кв. "Кайсиева градина".
Готов е и проектът "Нашето зелено Трошево" за подрайона в "Младост", който предвижда обновяване на 11 жилищни сгради с над 900 апартамента, нови пътни настилки, над 400 паркоместа , градинки, детски площадки, алеи, осветление...
Започваме ремонт на бул. "Цар Борис III" в кв. "Виница", която е в окаяно състояние, проектираме парк върху 6 дка терен – със спортни и детски площадки, построихме разширение на ЦДГ "Иглика".
Квартал  "Чайка" е с готов проект за облагородяване на градската зона - с парк, фонтани, детски площадки.
Вече са готови паркоустройствените планове за новите градски паркове в  "Младост" и "Възраждане", както и за парка в кв. "Аспарухово".

Анелия Клисарова (БСП, Политически клуб "Екогласност"): Хората ще бъдат 52 -ри общински съветник на Варна. Ще имам приемни дни в районите в града и вече приех предложение на студентите да има граждански бордове по различни направления като Борд на студентите, например.
В районните администрации трябва да има служители, които да бъдат добре обучени и информирани, за да насочват хората към кого, къде и за какво могат да се обърнат.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Държавата поема и 60% от осигуровките в кризата 1 Държавата поема и 60% от осигуровките в кризата

Правната комисия гласува опции за безлихвени кредити, възможност за опрощаване на наеми и по-ниски глоби в закона за извънредното положение

5 апр 2020, 999 прочитания

Уикенд новини: Схемата 60/40 става много по-изгодна; Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. дълг Уикенд новини: Схемата 60/40 става много по-изгодна; Държавата ще може да набере до 9 млрд. лв. дълг

И още: Заразените в България са вече 531; Австрия може да е една от първите страни в Европа, която да разхлаби ограниченията

5 апр 2020, 1405 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Ще почерпиш или ще лежиш?

По заръка на премиера бяха внесени законопроекти, които засилват глобите и наказанията, но едва ли ще имат ефект

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

(Не)платени пътища

Тол системата работи официално вече от месец, на практика - не съвсем

Икономика след пандемията

Ясно е, че светът влиза в рецесия, но сега бизнесът трябва се готви за новата нормалност след нея

Новият живот на електронната книга

Извънредното положение срина традиционния модел на разпространение и книгоиздаването търси нови решения

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10