Минималните осигуровки растат за всички. Без "Булгартабак" и "Кингс"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Минималните осигуровки растат за всички. Без "Булгартабак" и "Кингс"

В "Булгартабак" работят половината от заетите в сектора. В "Кингс" - 450 души

Минималните осигуровки растат за всички. Без "Булгартабак" и "Кингс"

Социалният министър Ивайло Калфин обясни цигареното изключение с мотиви, които не са верни

24161 прочитания

В "Булгартабак" работят половината от заетите в сектора. В "Кингс" - 450 души

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Държавата прави пореден реверанс към групата, в която акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика. С едно изключение - работещите във фабриките за цигари. Решението е на социалния министър Ивайло Калфин, който в петък обяви, че и тази година ще има административно вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, при които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумения (общо 37 области). Средното нарастване ще е 7.5%, колкото е постигнатото при договорените 48 дейности.

По-високите разходи за осигуровки за всички освен "Булгартабак", където са заети половината от работещите в сектора малко над 3000 души, е поредният държавен  реверанс към групата, в която акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски. На друг фронт финансовият министър с промени в акцизите облагодетелства местните производители на цигари за сметка на вносителите.

В случая мотивът на Калфин е, че производството на тютюневи изделия е единственият икономически сектор, при който има спад на продажбите и на заплатите. Това обаче не е вярно. Първо, приходите на "Булгартабак" растат тази година, пазарният дял също, като тенденцията е валидна и за другия местен производител "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако", свързана със собствениците на "Винпром Пещера"). И второ, в икономиката има още поне дузина сектори, за които годината е слаба, но предприемачите ще трябва от догодина да заделят повече разходи за осигуровки. Не на последно място е учудващо, че единственият сектор, за който държавата се грижи, е точно производството на вредните за здравето на избирателите цигари.

Двоен стандарт

"Предлагам увеличение със 7.5% на минималния осигурителен доход (МОД) за бизнес дейностите, при които се отчита ръст на икономическите показатели. Такова повишение се наблюдава при всички икономически дейности с изключение на една - производството на тютюневи изделия. Точно заради отрицателния прираст там предлагам и да няма корекция на минималния осигурителен доход и той да остане същият като този от миналата година", заяви министър Калфин, цитиран на сайта на ведомството.

Данните на НСИ показват, че в сектор "Производство на тютюневи изделия" към средата на годината има спад на заетостта с 4.2% спрямо второто тримесечие на 2014 г. Вижда се обаче, че намаление има при 1/3 от икономическите дейности. Спадът при цигарения бранш не е и най-големият. При издателската дейност например понижението е с над 8%, колкото е и намалението при производството на метали. С над 5% пък е паднала заетостта в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, както и при производството на облекла.

Кой е зле

Справка във финансовите отчети на двата основни играча на цигарения пазар в България - "Булгартабак холдинг" и "КТ интернешънъл", показва, че продажбите им се подобряват. В цигарените фабрики на холдинга в София и Благоевград и преработвателната в Плевен работят малко над 1500 човека, или половината от целия сектор. В другия голям - КТ, заетите са над 450. Така на двата производителя се падат 2/3 от заетите.

От отчетите на "Кингс" и "Булгартабак холдинг" се вижда, че двете компании се справят добре, а финансовите им показатели се подобряват. Консолидираният отчет на "Булгартабак холдинг" за първото полугодие показва, че общите приходи на групата нарастват с 5.4% на годишна база. Чистата печалба се е увеличила с 290% до 36.6 млн. лв. При "Кингс" няма данни за резултатите за полугодието, тъй като компанията не е публична. В отчета за 2014 г. обаче се вижда, че приходите растат със 7% до 82.6 млн. лв.

Последните данни от проучванията на пазара са към август - те показват, че и "Булгартабак", и "Кингс" вдигат пазарните си дялове - съответно до 30.7% и 11.7%. Дори в отчета си холдингът се хвали с по-големите си продажби покрай борбата с контрабандата.

Повече осигурителна тежест за всички останали

Решението на социалния министър ще натовари с допълнителна осигурителна тежест над 783 хил. души. Толкова са хората, работещи в 37-те икономически дейности, при които няма договорки. По думите на Калфин при 5 от дейностите е имало преговори, но не се е стигнало до споразумение. В останалите 32 дейности не е имало дори преговори, тъй като или една от двете страни не се е явила, или липсват представителни организации.

7.5-процентното увеличение е рекордно за последните седем години. През 2009 г. праговете бяха вдигнати с рекордните 26.6%, което впоследствие подпомогна срива на пазара на труда, който напуснаха над 400 хил. души. По-голямото увеличение за догодина е продиктувано от поредното вдигане на минималната работна заплата. В бюджетната прогноза е заложено повишение до 420 лв.

Статистиката показва, че между 2009 и 2015 г. минималната заплата в България е нараснала с 58%. Ако добавим повишението, което ще се случи от 1 януари, процентът скача до 75. В същото време статистиката за второто тримесечие показа, че ръстът при производителността на труда се е забавил до 2.2%. Ако направим сравнение на годишна база, се вижда, че минималната заплата е скочила с 12% през 2015 г., а брутната средна работна заплата – със 7.6%.

Това ще бъде и втората поредна година, в която социалният министър ще използва правото си да вдигне праговете, въпреки че синдикати и работодатели не са се споразумели за това. Преди Калфин от това право се възползва и служебният министър Йордан Христосков. Преди него социалните министри предпочитаха да не пипат праговете и те оставаха без промяна.

ФирмаБрой заети
БЛАГОЕВГРАД - БТ АД824
СОФИЯ-БУЛГАРТАБАК АД481
СОКОТАБ ЕООД461
КИНГС ТАБАКО455
ЛИЙВ ТАБАКО А. МИХАЙЛИДИС АД280
ПЛЕВЕН - БУЛГАРТАБАК269
СЛЪНЦЕ СТАРА ЗАГОРА - ТАБАК АД155
ПЪРВОМАЙ - БТ АД135
КЪРДЖАЛИ-ТАБАК АД90
ВАЛТАБАК23
ДУПНИЦА - ТАБАК АД13

Държавата прави пореден реверанс към групата, в която акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика. С едно изключение - работещите във фабриките за цигари. Решението е на социалния министър Ивайло Калфин, който в петък обяви, че и тази година ще има административно вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, при които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумения (общо 37 области). Средното нарастване ще е 7.5%, колкото е постигнатото при договорените 48 дейности.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

28 коментара
 • 1
  Bramasole avatar :-|
  Bramasole

  Запазване нивото на МОД не е просто поредният държавен реверанс към КОЙ, това е грозно навеждане на правителството!
  Иска ми се да видя обща позиция на работодателските организации и координирани действия срещу това решение.

 • 2
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Наглост!

  Булгартабак" и "Кингс табако са мафиотски фирми тясно обвързани с ДПС ...
  Чрез тях се прилага и контрол върху електората -първо чрез изкупуването тютюн ,както и в последствие чрез дистрибуцията на контрабандни цигари, което става обикновено в ромските махали...
  Те са основен източник на корупция повечето партии ,полиция, прокуратура и медии - защото печалбите от контрабанда са огромни и стигат за всички по веригата !

 • 3
  .com avatar :-|
  Flat Mars Society

  #Кой продължсва да си реди картите от сарая  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja

  Незабавно оттегляне на държавата от осигурителния модел.Не може едни да работят и да развиват бизнес според възможностите си , а ти да ги товариш допълнително за да плащаш на ромите.По-добре е работниците да се осигуряват на реалните заплати и по възможност това да става в частен осигурителен фонд.Сега ромеите ядат и пият здраво , а ние плащаме сметката , бизнеса фалира , безработицата расте , те ще ми вдигат осигуровките , световната банка препоръча да се махнат тези осигурителни прагове , но кой да чуе....

 • 5
  t_ avatar :-|
  t_

  Добре де, а всъщност дали заплата от 500 лв за офис служител в София е реална? С този размер и в повечето от градовете в страната не е реална... В същото време няма хванати даже за неплащане на осигуровки върху реалните заплати...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  thelastghost avatar :-?
  Ghost

  Горките служители...

 • Калибър

  Защо?
  Държавата има задължения към КОЙ?

 • unforgiven

  Абсурдистан, какво да говорим!Държавна кампания за купуване на цигари с бандерол, вместо кампания срещу тютюнопушенето изобщо.Това къде го има.

 • 9
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Наистина е меко казано нагло, отделно че поне в началото нямаше почти никакви служители на праговете в Кингс, за останалите не съм запознат. Това е най-жалкото в България, винаги има някой извън закона, което демотивира останалите още повече. Друга тема е, че праговете за всички са безумно ниски, но и реално Държавата не предлага нещо разумно при по-високи осигуровки и те се възприемат като чист данък.

 • 10
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  Това е новото правителство на Пеевски и по всичко личи че е по-ударно в услугите си и от Орешарски ...
  Нетърпимо става ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK