Минималните осигуровки растат за всички. Без "Булгартабак" и "Кингс"

В "Булгартабак" работят половината от заетите в сектора. В "Кингс" - 450 души

Минималните осигуровки растат за всички. Без "Булгартабак" и "Кингс"

Социалният министър Ивайло Калфин обясни цигареното изключение с мотиви, които не са верни

24730 прочитания

В "Булгартабак" работят половината от заетите в сектора. В "Кингс" - 450 души

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Държавата прави пореден реверанс към групата, в която акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика. С едно изключение - работещите във фабриките за цигари. Решението е на социалния министър Ивайло Калфин, който в петък обяви, че и тази година ще има административно вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, при които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумения (общо 37 области). Средното нарастване ще е 7.5%, колкото е постигнатото при договорените 48 дейности.

По-високите разходи за осигуровки за всички освен "Булгартабак", където са заети половината от работещите в сектора малко над 3000 души, е поредният държавен  реверанс към групата, в която акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски. На друг фронт финансовият министър с промени в акцизите облагодетелства местните производители на цигари за сметка на вносителите.

В случая мотивът на Калфин е, че производството на тютюневи изделия е единственият икономически сектор, при който има спад на продажбите и на заплатите. Това обаче не е вярно. Първо, приходите на "Булгартабак" растат тази година, пазарният дял също, като тенденцията е валидна и за другия местен производител "КТ интернешънъл" (доскоро "Кингс табако", свързана със собствениците на "Винпром Пещера"). И второ, в икономиката има още поне дузина сектори, за които годината е слаба, но предприемачите ще трябва от догодина да заделят повече разходи за осигуровки. Не на последно място е учудващо, че единственият сектор, за който държавата се грижи, е точно производството на вредните за здравето на избирателите цигари.

Двоен стандарт

"Предлагам увеличение със 7.5% на минималния осигурителен доход (МОД) за бизнес дейностите, при които се отчита ръст на икономическите показатели. Такова повишение се наблюдава при всички икономически дейности с изключение на една - производството на тютюневи изделия. Точно заради отрицателния прираст там предлагам и да няма корекция на минималния осигурителен доход и той да остане същият като този от миналата година", заяви министър Калфин, цитиран на сайта на ведомството.

Данните на НСИ показват, че в сектор "Производство на тютюневи изделия" към средата на годината има спад на заетостта с 4.2% спрямо второто тримесечие на 2014 г. Вижда се обаче, че намаление има при 1/3 от икономическите дейности. Спадът при цигарения бранш не е и най-големият. При издателската дейност например понижението е с над 8%, колкото е и намалението при производството на метали. С над 5% пък е паднала заетостта в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия, както и при производството на облекла.

Кой е зле

Справка във финансовите отчети на двата основни играча на цигарения пазар в България - "Булгартабак холдинг" и "КТ интернешънъл", показва, че продажбите им се подобряват. В цигарените фабрики на холдинга в София и Благоевград и преработвателната в Плевен работят малко над 1500 човека, или половината от целия сектор. В другия голям - КТ, заетите са над 450. Така на двата производителя се падат 2/3 от заетите.

От отчетите на "Кингс" и "Булгартабак холдинг" се вижда, че двете компании се справят добре, а финансовите им показатели се подобряват. Консолидираният отчет на "Булгартабак холдинг" за първото полугодие показва, че общите приходи на групата нарастват с 5.4% на годишна база. Чистата печалба се е увеличила с 290% до 36.6 млн. лв. При "Кингс" няма данни за резултатите за полугодието, тъй като компанията не е публична. В отчета за 2014 г. обаче се вижда, че приходите растат със 7% до 82.6 млн. лв.

Последните данни от проучванията на пазара са към август - те показват, че и "Булгартабак", и "Кингс" вдигат пазарните си дялове - съответно до 30.7% и 11.7%. Дори в отчета си холдингът се хвали с по-големите си продажби покрай борбата с контрабандата.

Повече осигурителна тежест за всички останали

Решението на социалния министър ще натовари с допълнителна осигурителна тежест над 783 хил. души. Толкова са хората, работещи в 37-те икономически дейности, при които няма договорки. По думите на Калфин при 5 от дейностите е имало преговори, но не се е стигнало до споразумение. В останалите 32 дейности не е имало дори преговори, тъй като или една от двете страни не се е явила, или липсват представителни организации.

7.5-процентното увеличение е рекордно за последните седем години. През 2009 г. праговете бяха вдигнати с рекордните 26.6%, което впоследствие подпомогна срива на пазара на труда, който напуснаха над 400 хил. души. По-голямото увеличение за догодина е продиктувано от поредното вдигане на минималната работна заплата. В бюджетната прогноза е заложено повишение до 420 лв.

Статистиката показва, че между 2009 и 2015 г. минималната заплата в България е нараснала с 58%. Ако добавим повишението, което ще се случи от 1 януари, процентът скача до 75. В същото време статистиката за второто тримесечие показа, че ръстът при производителността на труда се е забавил до 2.2%. Ако направим сравнение на годишна база, се вижда, че минималната заплата е скочила с 12% през 2015 г., а брутната средна работна заплата – със 7.6%.

Това ще бъде и втората поредна година, в която социалният министър ще използва правото си да вдигне праговете, въпреки че синдикати и работодатели не са се споразумели за това. Преди Калфин от това право се възползва и служебният министър Йордан Христосков. Преди него социалните министри предпочитаха да не пипат праговете и те оставаха без промяна.

ФирмаБрой заети
БЛАГОЕВГРАД - БТ АД824
СОФИЯ-БУЛГАРТАБАК АД481
СОКОТАБ ЕООД461
КИНГС ТАБАКО455
ЛИЙВ ТАБАКО А. МИХАЙЛИДИС АД280
ПЛЕВЕН - БУЛГАРТАБАК269
СЛЪНЦЕ СТАРА ЗАГОРА - ТАБАК АД155
ПЪРВОМАЙ - БТ АД135
КЪРДЖАЛИ-ТАБАК АД90
ВАЛТАБАК23
ДУПНИЦА - ТАБАК АД13

Държавата прави пореден реверанс към групата, в която акции държи депутатът от ДПС Делян Пеевски.

Осигурителната тежест ще бъде увеличена във всички сектори на българската икономика. С едно изключение - работещите във фабриките за цигари. Решението е на социалния министър Ивайло Калфин, който в петък обяви, че и тази година ще има административно вдигане на минималните осигурителни доходи (МОД) за дейностите, при които работодателите и синдикатите не са постигнали споразумения (общо 37 области). Средното нарастване ще е 7.5%, колкото е постигнатото при договорените 48 дейности.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  bramasole avatar :-|
  bramasole

  Запазване нивото на МОД не е просто поредният държавен реверанс към КОЙ, това е грозно навеждане на правителството!
  Иска ми се да видя обща позиция на работодателските организации и координирани действия срещу това решение.

 • 2
  cipura avatar :-|
  BgMafia

  Наглост!

  Булгартабак" и "Кингс табако са мафиотски фирми тясно обвързани с ДПС ...
  Чрез тях се прилага и контрол върху електората -първо чрез изкупуването тютюн ,както и в последствие чрез дистрибуцията на контрабандни цигари, което става обикновено в ромските махали...
  Те са основен източник на корупция повечето партии ,полиция, прокуратура и медии - защото печалбите от контрабанда са огромни и стигат за всички по веригата !

 • 3
  .com avatar :-|
  Flat Mars Society

  #Кой продължсва да си реди картите от сарая  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  drbbbb avatar :-|
  Tru Soulja

  Незабавно оттегляне на държавата от осигурителния модел.Не може едни да работят и да развиват бизнес според възможностите си , а ти да ги товариш допълнително за да плащаш на ромите.По-добре е работниците да се осигуряват на реалните заплати и по възможност това да става в частен осигурителен фонд.Сега ромеите ядат и пият здраво , а ние плащаме сметката , бизнеса фалира , безработицата расте , те ще ми вдигат осигуровките , световната банка препоръча да се махнат тези осигурителни прагове , но кой да чуе....

 • 5
  t_ avatar :-|
  t_

  Добре де, а всъщност дали заплата от 500 лв за офис служител в София е реална? С този размер и в повечето от градовете в страната не е реална... В същото време няма хванати даже за неплащане на осигуровки върху реалните заплати...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  thelastghost avatar :-?
  Ghost

  Горките служители...

 • Калибър

  Защо?
  Държавата има задължения към КОЙ?

 • unforgiven

  Абсурдистан, какво да говорим!Държавна кампания за купуване на цигари с бандерол, вместо кампания срещу тютюнопушенето изобщо.Това къде го има.

 • 9
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Наистина е меко казано нагло, отделно че поне в началото нямаше почти никакви служители на праговете в Кингс, за останалите не съм запознат. Това е най-жалкото в България, винаги има някой извън закона, което демотивира останалите още повече. Друга тема е, че праговете за всички са безумно ниски, но и реално Държавата не предлага нещо разумно при по-високи осигуровки и те се възприемат като чист данък.

 • 10
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  Това е новото правителство на Пеевски и по всичко личи че е по-ударно в услугите си и от Орешарски ...
  Нетърпимо става ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход