Едно от делата за "Карадере" приключи в полза на природозащитниците

Инвеститорът в "луксозен къмпинг" на дивия плаж трябва да изготви нов прокет и да получи екооценка за него, реши ВАС

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Дружеството "Макси I", което има намерение да изгради "луксозен къмпинг" в местността Карадере край Бяла, ще трябва да изработи нов проект и да го внесе за оценка на въздействието върху околната среда в РИОСВ - Бургас. Това е решил Върховният административен съд (ВАС) в понеделник. На практика с решението си съдът отсъжда в полза на природозащитниците, които оспорваха плановете за строителство в една от малкото останали диви черноморски местности.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Според него предходното решение на директора на РИОСВ - Бургас, според което не е необходимо извършването на екооценка за проекта, трябва да се счита за окончателно оттеглено и непораждащо правни последици.

Съдебна сага

Делото бе заведено, след като инвеститорът "Макси I" обжалва решение на Бургаския административен съд, което не бе в негова полза. Фирмата инвеститор искаше РИОСВ - Бургас да отмени решението си, че инвестиционният проект подлежи на екооценка. Жалбата бе отхвърлена, но по-късно подновена пред по-горната инстанция.

Междувременно обаче РИОСВ - Бургас сама отмени решението си и даде зелена светлина на проекта без екооценка. Тогава се намеси екоминистерството, което извърши проверка за начина, по който е било взето първоначалното решение на екоинспекцията и установи редица нарушения. Сред тях са пренебрегване на становища на Басейнова дирекция – Варна, и Регионалната здравна инспекция за нуждата от ОВОС, както и укриване на информация от служителите и директора на РИОСВ.

Според адвокатите на "Макси 1" проектът им се отнася до минимална част от защитените зони в Карадере. Но еколозите напомниха, че при извършване на екооценка следва да се оцени процентът на въздействие не върху територията на цялата зона, а върху конкретно местообитание или популация на вид, която ще бъде засегната.

На оценка според тях подлежи и въздействието върху околната среда от изградената инфраструктура като пътища, пребиваването на туристи и т.н. Според прокурора по делото, цитиран от природозащитниците, не е бил отчетен и кумулативният ефект от застрояването на местността.

В крайна сметка сега съдът окончателно решава, че екооценка за проекта трябва да има, т.е. ако инвеститорът иска да строи, той трябва да изготви нов план и да получи за него ОВОС. 

За "Карадере" тече и друго дело - за оспорване на строителните разрешения, издадени на "Макси I" за "луксозния къмпинг". Според информация във фейсбук групата "Да спасим Карадере" то трябва да бъде гледано след седмица в Бургас.

Проектът

Къмпингът на "Макси I" предвижда места за кепмери и палатки, изграждането на дву- и триетажни бунгала, вили, ресторанти, магазини, барове, кафета, спортни площадки, басейни, хотел със спа център, улици и др. Комплексът е предвиден за близо 2000 души и максимум 670 автомобила. От решението на РИОСВ Бургас става ясно, че къмпингът ще се водоснабдява от съществуващия в района водопровод и че е предвидено изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. 

"Макси I" - собственик на жилищния комплекс "Макси" на столичния бул. "Симеоновско шосе", придоби през пролетта на 2014 г. 165.5 дка в южния край на Карадере срещу цена от 1.66 млн. лева или 10 лв./кв.м. Продавачът – инвестиционният фонд за имоти The Black Sea Property Fund е купил имота 5 години по-рано за 18.9 млн. лв. Фондът разпродаде всичките си активи и прекрати дейността си в страната.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  gope avatar :-|
  Gopeто
  • - 1
  • + 11

  Като се сетя, че комплекс "Макси" в София доскоро нямаше канализация, си представям каква клоака ще стане Карадере.

  Нередност?
 • 2
  ahasver avatar :-|
  ahasver
  • - 1
  • + 3

  А не може ли да си остане така ? Защо трябва да има луксозен къмпинг ? За да си оправи някой лукса ?
  До кога ще издържи земната кора човешките глупости ?

  Нередност?
 • 3
  quaristice avatar :-@
  xflood
  • + 1

  *ал съм ви луксозните къмпинзи бре!
  Искам да остане обикновен див плаж, на който да отида!
  Не може ли??

  Нередност?
 • 4
  z.v.a. avatar :-P
  Запрян Атанасов
  • + 1

  Карадере е едно място,което не можеш просто да опишеш.Всички,които са ходили знаят за какво говоря.Прекрасно кътче!

  Нередност?
Нов коментар