Данък "Сладко, мазно и солено" ще е между 3% и 78%
Пакет бисквити с високо съдържание и на сол, и на захар, и на трансмастни киселини, ще поскъпне с почти един лев, сочат изчисленията на здравното министерство


Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
От 3% до 78% върху крайната цена на храните с повишено съдържание на сол, захар, газирани напитки, кофеин и хидрогенирани растителни масла ще бъдат събирани под формата на данък от производителите и вносителите на съответните продукти. Ясно е кой продукт с колко ще се облага. Подробните ставки и мотиви бяха обявени от здравния министър д-р Петър Москов и министър на спорта Красен Кралев.
Неяснотите са дали ще има желания ефект върху здравето и като постъпления в бюджета. Засега неизчислима е и вредата върху бизнеса, който или ще посивее или ще свие продажбите си покрай вдигането на цените.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
51 коментара
Аз по принцип не съм консуматор на преработени храни и особено в горната категория и ги критикувам постоянно, но тази акция ме кара да мисля, дали да се запасявам...
Браво Москов!
Затова пък акциз евтини цигари от БТ се намалява, то явно цигарите са по-безвредни от храните ...
според Москов де... трябва да си идиот да подкрепяш евтини цигари и то от фабриката на Пееф - поне аз така си мисля
Щом е данък - замисълът му е да пълни бюджета.
Ако трябваше да ви информира къде какви съставки са вредни за вашето здраве, щеше да е информационна кампания. Ама такава няма...
Знае ли някой какво е това "трансмазнини"?
Къде ги има?
Какво може да причинят?
Защо се употребяват в хранителни продукти, щом са вредни?
Като им платим данъка, стават ли безвредни?
Как да различим продуктите с трансмазнини от такива без трансмазнини?
Лимонадата с аспартам по-вредна ли е от кака-колата?
А купената баклава от домашната?
Никой от МЗ няма да се занимава за отговаря на подобни въпроси. Казаха го ясно - чакат нови 150 000 000 лв от нас!
По принцип съм привърженик на здравословното хранене, но не подкрепям тази безумна идея за поголовно увеличаване на цените на толкова широка гама продукти, особено като се вземе предвид ниското ниво на доходите на потребителя.
Ако някои господа от властта си мислят, че на някой му се яде маргарин, пържени картофи в палмово масло или пък "заместващ" "млечен" продукт, мисля, че жестоко се лъже. Много хора са принудени да купуват тези боклуци и да се хранят с тях поради простата причина, че не разполагат с достатъчно средства да се хранят здравословно, а не от собстено желание! Хубавото сирене е скъпо, но скъпото сирене не винаги дава гаранции, че е хубаво. У нас потребителя е винаги "прецакан".
Освен това българските производители както обичат на всичко да слагат по много сол, май почти всичко на пазара ще трябва да се обложи!
Въобще като цяло не разбирам позицията на държавата по въпроса. Какво иска да ни каже с този данък? Че ни е разрешено да се тровим с боклуци, стига да си плащаме за лукса, че се тровим с тях?
Защо вместо това не се помисли малко за въвеждането на някакви минимални стандарти за качество/безопасност на хранителните продукти? Като нещо е доказано нездравословно дори в умерени количества, защо се допуска да бъде на пазара? Държавата не се интересува от здравето на гражданите си, а иска просто да закърпи временно някакви дупки в бюджета, отново за сметка на най-уязвимите слоеве на населението.
[quote#3:"krastitel"]Затова пък акциз евтини цигари от БТ се намалява, то явно цигарите са по-безвредни от храните ... според Москов де... трябва да си идиот да подкрепяш евтини цигари и то от фабриката на Пееф[/quote]
А какво да кажем за София - европейската столица с най-замърсен въздух с ФПЧ? Трето до четвърто място с азотни окиси, моноксиди и серни окиси? Нещо преди избори не желаят дасе сещат за този проблем, който има много по-голямо отношение към здравето. От 20 години положението в София е купиш нова кола - значи си богат, плащаш 400 лева годишен данък. Купиш печка - значи си беден - 20 лева годишен данък.
Мда. Гадове.
Намесват се в нормалните пазарни логика и процеси, нихната комунистическа!
Пъ той пазара сичко сам ще си поправи - и въздуха, и водата, и здравето, и качеството на матряла даже.
Особено пъ българския пазар - дето е един най-пазарен пазар с доказано огромна сензитивност към ясните сигнали и силните послания на пазарната демокрация и икономическите ценности.
Да допуснем, че безвредното количество сол, което мога да поема за даден кратък период от време е X. Сравняваме два чипса - единият вреден със съдържание на сол Y, който ще бъде обложен с новия данък, а другият безвреден със съдъжание на сол Z, който няма да бъде обложен от новия данък (т.е., Y > X > Z). По условие Y= 1.8*Z. И така, аз си купувам две опаковки от безредния и освободен от данък чипс - изяждам ги - и се оказва, че съм поел повече сол, отколкото бих поел от една опаковка от вредния чипс.
Та, действително какъв е смисъла на този нов данък?
До коментар [#8] от "Андрей Куртенков":
Всъщност, ще вземем така да подсетим министъра да обложи направо пакетираното кафе, захарта, олиото и солта, защото няма как да контролира какво ядете у дома...
ОК, всички учени са на мнение, че транс-мазнините са вредни, дори в малки количества. Защо тогава просто не ги забраним, а се лъжем тука с някакви данъци? В САЩ FDA официално обяви тази година (иначе борбата е от около 10 години), че ще бъдат забранени и фирмите имат три години да си подменят рецептите. Така се прави, ако на правителството действително му пука за здравето на хората.
За солта и захарта това няма как да се приложи, но отново може да се помисли за коригиране на рецептите. BTW, гледам, че тук неправилно се говори за сол, вместо за натрий. Защото проблемът е именно натрият, а той е освен в солта, още в поне десетина масово използвани добавки като натриев глутамат, цитрат, нитрит и т.н., с които са фрашкани колбасите и замразените полуготови храни.
За коректността на етикетите и особено хранителната стойност пък изобщо не ми се коментира, защото в масовия случай фирмите преписват таблицата от нета или от етикета на друга фирма, която произвежда подобен продукт. Кой ще ти дава пари за изследване в лаборатория? Това и изследванията на Активни потребители го доказват - драстична разлика между написаното на етикета и реалното съдържание.
Общо взето, ако човек не си приготви храната сам вкъщи, няма как да е абсолютно сигурен какво и колко е сложено вътре...
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.