Данък "Сладко, мазно и солено" ще е между 3% и 78%

Пакет бисквити с високо съдържание и на сол, и на захар, и на трансмастни киселини, ще поскъпне с почти един лев, сочат изчисленията на здравното министерство

Производителите на хляб, млечни продукти и месо, както и на мед и натурални сокове няма да плащат данък обществено здраве
Производителите на хляб, млечни продукти и месо, както и на мед и натурални сокове няма да плащат данък обществено здраве
Производителите на хляб, млечни продукти и месо, както и на мед и натурални сокове няма да плащат данък обществено здраве    ©  Георги Кожухаров
Производителите на хляб, млечни продукти и месо, както и на мед и натурални сокове няма да плащат данък обществено здраве    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

От 3% до 78% върху крайната цена на храните с повишено съдържание на сол, захар, газирани напитки, кофеин и хидрогенирани растителни масла ще бъдат събирани под формата на данък от производителите и вносителите на съответните продукти. Ясно е кой продукт с колко ще се облага. Подробните ставки и мотиви бяха обявени от здравния министър д-р Петър Москов и министър на спорта Красен Кралев.

Неяснотите са дали ще има желания ефект върху здравето и като постъпления в бюджета. Засега неизчислима е и вредата върху бизнеса, който или ще посивее или ще свие продажбите си покрай вдигането на цените.

Старт догодина

Данъкът ще се прилага още от следващата година, обявиха министрите. От постъпления от него се очакват 150 млн. лв., които ще се харчат с решение на обществен съвет – 20% ще отидат за обновяване и строеж на училищни физкултурни салони (от 2700 училища, 733 нямат физкултурни салони или те не отговарят на стандартите), 20% ще бъдат насочени за промяна на храната в училищата с плодове и зеленчуци, а останалите 60% - за профилактика и лечение на сърдечно-съдови заболявания, диабет и др., които се причиняват от вредните храни.

Целта на данъка е да стимулира производителите да променят рецептите си с по-здравословни, а за потребителите – да консумират повече здравословни храни. Примерът с данъка повтаря този в Унгария, стана ясно от думите на здравния министър. Целият проект, мотивите и анализите за проекта ще бъдат качени за обществено обсъждане на сайта на здравното министерство в сряда.

Данъкът, както и акцизът, ще се начислява първо, а върху него ще се добавя ДДС, т.е. поскъпването на стоките ще е по-голямо. А от ДДС ще влизат повече приходи в бюджета.

Ще бъде променен и законът за радиото и телевизията и вече няма да може да се рекламират за деца храни с повишено съдържание на сол, захар и кофеин, обявиха двамата министри. Глобите за неправилно етикетиране и за неплащане на данъка ще бъдат големи, обяви Москов.

Какво се облага

Ако продуктът съдържа повече от 1 грам сол на 100 грама, килограм от него ще се облага с 1.55 лв. данък, което е средно 19% данък върху цената му. За газираните напитки ще се дължи по 43 стотинки на литър (виж таблицата).

При вредните мазнини тежестта е най-голяма. Независимо колко грама съдържат, продуктите, в които има повече от 0.5 грама на 100 грама или се приготвят с частично хидрогенирани мазнини, ще се облагат с по 3.10 лв. за килограм. Това означава, че цената на маргарините ще се увеличи със средно 58%, а на имитиращите млечни продукти – със 78%, на тестените изделия – с 44%, а на сандвичите и пържените картофи – с по 17%. Пържените картофи в заведенията няма да се облагат, ако са приготвени в олио и ще струват средно с 1.12 лв. на порция по-скъпо, ако са пържени в нездравословна мазнина.

На данък ще подлежат продуктите със сол, повече от 1 грам на 100 грама продукти – чипсове, зърнени храни, ядки, снакс, сухи супи, бульон, майонеза, соев сос и кетчуп. На допълнително облагане ще подлежат и продуктите, които съдържат повече от 40 грама захар на 100 грама продукт, като шоколадите и шоколадовите бонбони, сладоледи, конфитюри и плодови сокове с под 40% съдържание на плодове, газирани напитки, както и храните, които съдържат кофеин или таурин. В тази категория попадат енергийните напитки, алкохолните напитки с кофеин и таурин.

Процентите са определени в зависимост от доказаната вредност на вложените вещества и анализите за еластичността и размера на потреблението на съответните групи стоки и са на база на това каква промяна в цената би предизвикала спад на търсенето на съответната стока, обясняват авторите.

Данъкът няма да включва нито една от основните храни – хляб, млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци, защото целта му е да поощри употребата им.

Аргументите на министъра

Според здравния министър д-р Москов става въпрос за косвен данък, който облага потреблението на храни, които не са основни и изключва полезните храни. Данъкът ще се плаща еднократно от производителите или вносителите при пускането на пазара. "Данъкът е целеви, тъй като средствата отиват за ясни приоритети, равнопоставен е, защото не прави разлика между производителите и има превантивен характер – обвързан е с вредно количество и може да отпадне, ако то бъде намалено или премахнато", коментира д-р Москов.

Той допълни, че ставките са взаимствани от Унгария, която въвежда данъка през 2011 г. През 2013 г. Световната здравна организация (СЗО) прави анализ на потреблението и установява, че продажбите на стоки, обхванати от данъка намаляват с 27%, а потреблението на доказано вредни храни – между 20 и 35%.

По думите на Москов данъкът се въвежда заради почина на СЗО да се промени начинът на хранене и заболеваемостта чрез използване на ценова политика. Освен това България е на първо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания в ЕС заради прекомерната употреба на сол и захар. Само загиналите от сърдечно-съдовите заболявания са три пъти повече, отколкото в Австрия, която е със сходно население. Москов допълни още, че едно от всеки три деца в България страда от затлъстяване и също така печалната статистика на заболелите от рак и диабет. Той посочи още, че с една енергийна напитка от 500 мл децата консумират 13 супени лъжици захар и минимум 80 грама кофеин, като учениците в България са на второ място по потребление на енергийни напитки след Холандия. При пет грама сол дневна доза, препоръчана от СЗО, България ползва над 50% повече, като във Варна, например, средните потребления са 12.7-14.8 грама дневно. Той коментира проучванията на кардиологичните асоциации и Американската администрация по лекарствата и храните, според които при увеличаване с 2% на приема на частично хидрогенирани мазнини се увеличава с 23% рискът от сърдечно-съдови заболявания, докато при наситените мастни киселини, като маслото например, трябва да се увеличи потреблението с 15%, за да се получи този процент.  

Мотивите против

Още след първите анонси за въвеждането на данъка върху вредните храни председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев анализира евентуалния му ефект и последиците от въвеждането му в други държави. Документът показва, че купуването на "вредни" храни не е спаднало, цените на някои свързани продукти са се покачили, разходите за здравеопазване са се запазили, а в Дания, например, затлъстяването е продължило да расте. Според Станчев в никоя от държавите не са изпълнени разчетите за събирането на приходи от подобни данъци. В Унгария заради данъка има 10% посивяване на пазара на храни и напитки, а загубата от ДДС  приходи е 25.6 млн. евро, се казва още в анализа.

Производителите смятат, че щом нещо е вредно, то трябва да бъде забранено, а не да се облага с данък. Според хранителния бранш здравното министерство трябва да се съсредоточи върху превенцията на заболяванията, за които се търси  допълнителен финансов ресурс, а не върху инициирането на нови данъци, при това със съмнителен икономически и здравословен ефект.

Като цяло производителите не коментират лично проекта, но се обединиха в съюз на хранителната индустрия, който подкрепя анализа на ИПИ и смята, че данъкът не трябва да бъде въвеждан.

Отговорът на критиките

Петър Москов изтъкна, че досега е чул от производителите няколко мита за данъка. Първият от тях е, че от него няма полза, а в Унгария 80% от потребителите са започнали да се хранят по-здравословно заради по-високата цена и защото са научили повече за вредните храни.

Нямало да има трудности в администрирането на данъка, тъй като става въпрос за ограничен брой производители и дистрибутори на ограничен брой продукти. Данъкът ще се администрира от НАП, а регионалните здравни инспекции ще проверяват етикетите, ще правят проби в лаборатории за съдържанието и ще проверяват как се готви в заведенията.

Според Москов няма да има загуба на работни места и отлив на инвестиции заради данъка. "Лобистите на индустрията си противоречат. След като смятат, че от данъка няма да има ефект – това означава, че няма да променим начина си на хранене, а производителите няма да променят рецептата си. Тогава откъде ще дойдат загубите? Започваме битка и тук е мястото всеки да избере дали ще защитава здравето на децата и собственото си здраве или интересите на индустрията", отбеляза той.

Според него данъкът може да се окачестви като въвеждането на такса за найлоновите торбички – не толкова заради цената, а заради шума от вредността им, потреблението им е намаляло.

51 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  shisharko avatar :-|
  shisharko
  • - 31
  • + 26

  Аз по принцип не съм консуматор на преработени храни и особено в горната категория и ги критикувам постоянно, но тази акция ме кара да мисля, дали да се запасявам...

  Нередност?
 • 2
  stf avatar :-|
  Стефанов
  • - 76
  • + 37

  Браво Москов!

  Нередност?
 • 3
  krastitel avatar :-P
  krastitel
  • - 6
  • + 87

  Затова пък акциз евтини цигари от БТ се намалява, то явно цигарите са по-безвредни от храните ...
  според Москов де... трябва да си идиот да подкрепяш евтини цигари и то от фабриката на Пееф - поне аз така си мисля

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 17
  • + 74

  Щом е данък - замисълът му е да пълни бюджета.
  Ако трябваше да ви информира къде какви съставки са вредни за вашето здраве, щеше да е информационна кампания. Ама такава няма...

  Знае ли някой какво е това "трансмазнини"?
  Къде ги има?
  Какво може да причинят?
  Защо се употребяват в хранителни продукти, щом са вредни?
  Като им платим данъка, стават ли безвредни?
  Как да различим продуктите с трансмазнини от такива без трансмазнини?
  Лимонадата с аспартам по-вредна ли е от кака-колата?
  А купената баклава от домашната?

  Никой от МЗ няма да се занимава за отговаря на подобни въпроси. Казаха го ясно - чакат нови 150 000 000 лв от нас!

  Нередност?
 • 5
  constantine_blk avatar :-@
  Константинъ
  • - 16
  • + 114

  По принцип съм привърженик на здравословното хранене, но не подкрепям тази безумна идея за поголовно увеличаване на цените на толкова широка гама продукти, особено като се вземе предвид ниското ниво на доходите на потребителя.

  Ако някои господа от властта си мислят, че на някой му се яде маргарин, пържени картофи в палмово масло или пък "заместващ" "млечен" продукт, мисля, че жестоко се лъже. Много хора са принудени да купуват тези боклуци и да се хранят с тях поради простата причина, че не разполагат с достатъчно средства да се хранят здравословно, а не от собстено желание! Хубавото сирене е скъпо, но скъпото сирене не винаги дава гаранции, че е хубаво. У нас потребителя е винаги "прецакан".

  Освен това българските производители както обичат на всичко да слагат по много сол, май почти всичко на пазара ще трябва да се обложи!

  Въобще като цяло не разбирам позицията на държавата по въпроса. Какво иска да ни каже с този данък? Че ни е разрешено да се тровим с боклуци, стига да си плащаме за лукса, че се тровим с тях?

  Защо вместо това не се помисли малко за въвеждането на някакви минимални стандарти за качество/безопасност на хранителните продукти? Като нещо е доказано нездравословно дори в умерени количества, защо се допуска да бъде на пазара? Държавата не се интересува от здравето на гражданите си, а иска просто да закърпи временно някакви дупки в бюджета, отново за сметка на най-уязвимите слоеве на населението.

  Нередност?
 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik
  • - 2
  • + 37

  [quote#3:"krastitel"]Затова пък акциз евтини цигари от БТ се намалява, то явно цигарите са по-безвредни от храните ... според Москов де... трябва да си идиот да подкрепяш евтини цигари и то от фабриката на Пееф[/quote]

  А какво да кажем за София - европейската столица с най-замърсен въздух с ФПЧ? Трето до четвърто място с азотни окиси, моноксиди и серни окиси? Нещо преди избори не желаят дасе сещат за този проблем, който има много по-голямо отношение към здравето. От 20 години положението в София е купиш нова кола - значи си богат, плащаш 400 лева годишен данък. Купиш печка - значи си беден - 20 лева годишен данък.

  Нередност?
 • 7
  yotata avatar :-|
  йотата
  • - 7
  • + 19

  Мда. Гадове.
  Намесват се в нормалните пазарни логика и процеси, нихната комунистическа!
  Пъ той пазара сичко сам ще си поправи - и въздуха, и водата, и здравето, и качеството на матряла даже.
  Особено пъ българския пазар - дето е един най-пазарен пазар с доказано огромна сензитивност към ясните сигнали и силните послания на пазарната демокрация и икономическите ценности.

  Нередност?
 • 8
  struto avatar :-?
  Андрей Куртенков
  • - 12
  • + 34

  Да допуснем, че безвредното количество сол, което мога да поема за даден кратък период от време е X. Сравняваме два чипса - единият вреден със съдържание на сол Y, който ще бъде обложен с новия данък, а другият безвреден със съдъжание на сол Z, който няма да бъде обложен от новия данък (т.е., Y > X > Z). По условие Y= 1.8*Z. И така, аз си купувам две опаковки от безредния и освободен от данък чипс - изяждам ги - и се оказва, че съм поел повече сол, отколкото бих поел от една опаковка от вредния чипс.
  Та, действително какъв е смисъла на този нов данък?

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-P
  D-r D
  • - 4
  • + 38

  До коментар [#8] от "Андрей Куртенков":


  Всъщност, ще вземем така да подсетим министъра да обложи направо пакетираното кафе, захарта, олиото и солта, защото няма как да контролира какво ядете у дома...

  Нередност?
 • 10
  gesand avatar :-|
  gesand
  • - 3
  • + 42

  ОК, всички учени са на мнение, че транс-мазнините са вредни, дори в малки количества. Защо тогава просто не ги забраним, а се лъжем тука с някакви данъци? В САЩ FDA официално обяви тази година (иначе борбата е от около 10 години), че ще бъдат забранени и фирмите имат три години да си подменят рецептите. Така се прави, ако на правителството действително му пука за здравето на хората.

  За солта и захарта това няма как да се приложи, но отново може да се помисли за коригиране на рецептите. BTW, гледам, че тук неправилно се говори за сол, вместо за натрий. Защото проблемът е именно натрият, а той е освен в солта, още в поне десетина масово използвани добавки като натриев глутамат, цитрат, нитрит и т.н., с които са фрашкани колбасите и замразените полуготови храни.

  За коректността на етикетите и особено хранителната стойност пък изобщо не ми се коментира, защото в масовия случай фирмите преписват таблицата от нета или от етикета на друга фирма, която произвежда подобен продукт. Кой ще ти дава пари за изследване в лаборатория? Това и изследванията на Активни потребители го доказват - драстична разлика между написаното на етикета и реалното съдържание.

  Общо взето, ако човек не си приготви храната сам вкъщи, няма как да е абсолютно сигурен какво и колко е сложено вътре...

  Нередност?
Нов коментар