Ски курортите поискаха 9% ДДС върху услугите на пистите

Банско, Боровец и Пампорово са подновили исканията си за законови промени отпреди 2 години

Основната тема на срещата между министъра на туризма Николина Ангелкова, председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и представителите на бранша беше сивият сектор
Основната тема на срещата между министъра на туризма Николина Ангелкова, председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и представителите на бранша беше сивият сектор    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Основната тема на срещата между министъра на туризма Николина Ангелкова, председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и представителите на бранша беше сивият сектор
Основната тема на срещата между министъра на туризма Николина Ангелкова, председателя на КРИБ Кирил Домусчиев и представителите на бранша беше сивият сектор    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

От 20% на 9% намаляване на ставката на ДДС за ски услугите като карти за ползване на лифтовете, обучения и ски оборудване. Това поискаха ски курортите в Пампорово, Банско и Боровец в лицето на Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД, по време на среща на туристическия бранш с министъра на туризма Николина Ангелкова, инициирана от КРИБ И КНСБ в рамките на Националната кампания  "Бизнесът на светло за по-добро бъдеще".

Мотивите на ски курортите за това искане са, че данъчните облекчения в туризма, който сега се облага с 9% ДДС, касаят само хотелиерите, докато основната услуга, предоставяна от зимния туризъм е ползването на пистите. Ако отстъпката бъде направена, секторът е съгласен да бъде задължен със закон да реинвестира останалите 11% в подобряване на условията за ски, стана още ясно от думите на Беляков.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  КРИБ явно са се превърнали, при Домусчиев, в частна лобистка организация на Пееф и Цеко ... акцизи, осигуровки и сега ДДС - някаква смрад се ноди от том ...

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  При положение, че хотелите са единствените помазаници в монолитната ставка ДДС, аз бих си налягал парцалите и в никакъв случай не бих бутал тази деликатна подробност под носа на аудиторията. Обаче лакомия в торба не седи. Накрая ще осъмнат с някоя изненада като Юбер и таксиметровите компании. Отърваха се от 20 коли конкуренция - накараха ги да плащат осигуровките на 100 хиляди човека.

 • 3
  caliber_.44 avatar :-?
  Калибър

  В Алпите дали е 9% или в другите световни курорти?

 • Gopeто

  Наглостта на някои "бизнесмени" (вкл. и Домусчиев) в "туризма" е минала отдавна всякакви граници. Ако можеше да се превърне в планина, Боян Петров трябваше да катери и 9 хилядник.
  Вместо държавата да махне преференцията от 9% ДДС и за туризма, се готви да даде на още мошеници. Откакто е въведен този данък през 1992 или 1993 (не си спомням) всеки финансов министър е защитавал успешно тезата, че трябва да е за всички. Този, който въведе ставката - Орешарски, тогава преподавател също защитаваше тази теза. Но при него се оказа, че парите са силно дестабилизиращ фактор. Основният и основателен аргумент на всички е това, което се случи - постоянно някой иска по-ниска ставка на ДДС.
  Ако ще става 9% да става за всички вкл. и за "хотелиерите". Само, че тогава гърците тъпкано ще ни се присмиват.

  А зад идеята да се редуцират браншовите организации силно подозирам, че стои тази, да остане само организацията на Рагин. Така той ще определя правилата и ще е реалния министър на туризма.

 • 5
  dimodk avatar :-|
  Чинчила

  Това е поредната наглост. Ние сме единствената страна в Европа, където диференциираната ставка за ДДС важи не за лекарства, книги и стоки от първа необходимост, а за хотелиерство.
  Не казвам туризъм, а хотелски услуги, което е доста различно.
  В резултат на това и липсата на ЕСТИ, хотелите работят не на сиво, а направо на черно. Да дадат една справка колко ДДС е влязло в бюджета от чисто хотелиерска дейност. Да не коворим че за поне 70-80% от нощувките по морето не се плаща курортна такса.

 • 6
  tougherty avatar :-|
  tougherty

  Напълно съм съгласен с Чинчила. Вместо с по-ниска ставка да бъдат облагани детските стоки - дрешки, обувки, храни и т.н., (особено като се има предвид демографския срив), ние даваме преференции на хотелиерите.
  А наглостта на т.нар. ни бизнесмени явно наистина няма край. Значи предложението им е ДДС-то в сектора да се намали от 20 на 9%, а те щели да реинвестират в подобряване условията за ски. Или казано с други думи, ако ДДС-то върху услугата бъде намалено, цената на дневната карта няма да бъде пропорционално намалена (в момента е безумните 55 лв. за цял ден) за да е по-достъпна, а вместо това "инвеститорите" щели да изхарчат разликата за поддръжка и подмяна на съоръженията си. Т.е. "инвеститорите" вече няма да използват част от печалбата си за поддръжка и модернизация на съоръженията, защото ще го правят със средствата "спестени" от данъчните облекчения. В резултат чистата им печалба се увеличава, а в хазната влизат по-малко данъци. Едно голямо "браво" за това предложение. Ето ви нагледен "мутренски капитализъм" - печалбите за нас, а държавата и народа да пият студена водица.

 • 7
  tzm41313897 avatar :-?
  Mark Twain

  Ало, "разбирачите" от форума, само да ви открехна, че намалената ставка по ДДС е заради износа, който международния туризъм е. Това, че стоката се купува тук, не променя фактът, че се купува от чужденци и ползите от нея се изнасят извън страната. И в момента държавата е сметнала, че съотношението местни-чужденци е толкова. Т.е. турзимът е между всички местни търговци и всички, които изнасят.

  Иначе идеята на Беляков е хитра, но по тази логика, трябва да се намали ДДС и за всички услуги на плажа (хората ходят на море заради това), в балнео-услугите (заради минералната вода) и т.н. Не знам къде ще му излезне края.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход