С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
15 21 окт 2015, 12:43, 21220 прочитания

Какво искат кандидат-кметовете за София

Алтернативите на управлението на Йорданка Фандъкова според основните й опоненти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Поради натоварената програма с предизборни ангажименти, от щаба на настоящия кмет Йорданка Фандъкова не успяха да се включат в този разговор за бъдещето на града. Въпреки това ви представяме мислите на основните кандидати в София, които виждат себе си като алтернатива на настоящото управление. 

Още по темата

От кварталите се започва

Общините трябва спешно да върнат усещането, че хората могат да влияят на средата около домовете си

9 сеп 2016

Тази улица е затворена за бизнес

Как продължителните софийски ремонти и съпровождащите ги неуредици се отразяват на търговците

15 май 2016

Ще светне ли "Студентски град"

Колективната безотговорност оставя няколко хиляди студенти на тъмно

23 мар 2016

Георги Кадиев създава нова партия с името "Нормална държава"

Според него проектът няма да е ляв или десен, а срещу корупцията и феодалните модели

16 фев 2016

"Дневник": Варна е загубила поне 6 млн. лв. еврофинансиране по транспортния проект

Макар общината засега да не признава, тя ще трябва да покрие и разходите по незавършени навреме компоненти за минимум още 14.5 млн. лв.

от Дневник,17 яну 2016

София договори улични ремонти за близо 9 млн. лв.

В преасфалтирането в столицата се включва и фирма на Димитър Борисов от "Титан"

26 окт 2015

Всичко, което трябва да знаете преди изборите

Подбрана колекция на "Капитал" от най-важното преди вота в неделя

23 окт 2015

Голямата битка на малките партии

На тези избори "Зелените" и ДЕОС ще са опозицията на все по-консолидираното статукво

9 окт 2015

Моделът "София"

Столицата ще продължи да е под пълния контрол на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. Градът се развива заради еврофондовете, но липсата на политическа конкуренция потиска фантазията и идеите за бъдещето му

9 окт 2015

В седмицата преди местния вот "Капитал" потърси мнението на основните претенденти за кметското място в по-големите градове по най-важните теми за живота в града. Представяме ви отговорите на Ангел Джамбазки (ВМРО), Виктор Лилов (ДЕОС), Вили Лилков (Реформаторски блок), Георги Кадиев (Коалиция "Сердика" и АБВ) и Иван Велков (Зелените) преди вота в София. Михаил Мирчев (БСП) също пое ангажимент да отговори на нашите въпроси и ще публикуваме мнението му веднага щом го получим. 

Кои са трите най-големи проблема на града? Какво е вашето решение?
Как ще осигурите допълнителни приходи за бюджета?
Как ще направите кварталите по-хубаво място за живеене?
Как ще облагородите центъра на града?
Трябва ли арх. Петър Диков да остане главен архитект на София? Как ще се справите с корупцията и претовареността в НАГ?
Коя е най-голямата "зелена" мярка, която ще въведете, за да направите София по-чиста?
Как ще промените системата на градския транспорт и системата за паркиране?
Кои пет мерки ще използвате, за да "отворите" общината към бизнеса и хората?
Кой е следващият голям проект, който вие ще започнете, след изграждането на метрото?
Какъв град трябва да бъде София след 20 и след 50 години?
 
Ето и визията на кандидатите във Варна и Пловдив: 
Какво искат кандидат-кметовете за Варна
Какво искат кандидат-кметовете за Пловдив

Кои са трите най-големи проблема на града? Какво е вашето решение?


Вили Лилков, Реформаторски блок

Фотограф: Надежда Чипева
Вили Лилков, Реформаторски блок: 
Липсата на визия в ГЕРБ за посоката на развитие на общината. Те наложиха мандатното мислене, което превръща София в провинциален град, в който общината става заложник на краткосрочни проекти (изключвам метрото, което се изгражда повече от 30 години и е заслуга на много кметове и предимно инженери и специалисти и системата за третиране на отпадъци, която ни бе наложена от Европа и подарена пак оттам!) и на социални очаквания. Това провинциално мислене не обръща внимание на природните богатства като перспектива за развитието на града, пропуска и да го превърне в център, привлекателен за инвестиции и предприемачи, които са в града не благодарение на, а въпреки администрацията и ръководството на общината.
1. Неефективното харчене на парите на София и корупцията в провеждането на обществени поръчки, чрез които се канализират основната част от бюджета на столицата
2. Небалансираното развитие на столицата - изливането на парите само в част от територията й, което обрича едни квартали на обезлюдяване и деградация, а други на прекомерен инвестиционен натиск и пренаселване. Пример: занемарената северна част на града и южните квартали, които бързо се заселват при липса на базова инфраструктура, да не говорим, че дори улични табелки липсват.
3. Неправилният модел на икономическо развитие на София - твърде много зависимости от еврофондове, влошаване на инвестиционната среда и липса на сериозни публично-частни партньорства; игнориране на бизнеса и превръщане на общината в най-голям работодател.

Георги Кадиев, Коалиция "Сердика"

Фотограф: Анелия Николова [Дневник]
Георги Кадиев, Коалиция "Сердика" и АБВ:
Презастрояване, лоши квартали и сигурността. Решението е нов Общ устройствен план, за да спрем строежите в парковете. Бързо изработване на подробни устройствени планове в 24-те района, сега има само за два. Инвестиции в инфраструктура на кварталите, за да се живее там също толкова добре, колкото в центъра. Ремонт на малки улици и градинки. Жива охрана в райони с наситена криминогенна обстановка- край Женския пазар, Студентски град. 1000 нови полицаи в Общинска полиция на улицата, не да пазят сгради.

Иван Велков, Зелените

Фотограф: Мария Съботинова
Иван Велков, Зелените:
Проблемите на града са, че е без визия, стил и амбиция. Далеч е от най-добрите примери за съвремнна европейска столица, София има много и то комплексни проблеми - мръсен въздух, прашни и разбити улици и тротоари, неефективно и непрозрачно управление на всички общински ресурси. Отлагането на решаването им води до сериозни последствия и нови предизвикателства пред здравето и благополучието на жителите на София. Според нас има начини и добри практики как в краткосрочен план да се поставят основи за устойчиви решения, които нашияте екип е разработил в програмата ни за управление на града - наречена "Зелена филоСофия".Виктор Лилов, ДЕОС

Фотограф: Юлия Лазарова
Виктор Лилов, ДЕОС: 
"Шапката" на всички проблеми в София е това, че никой не си дава труда да мисли и да обсъжда какъв да бъде градът ни след 10, след 20, след 50 години, ако щете. Всичко, което се прави за София и в София от общината, е работа "на парче". Дори метрото, с което толкова се гордеят Борисов и Фандъкова се прави по планове, които са от преди повече от 30 години, когато бяха прокарани и първите тунели, които тогава не се ползваха по предназначение. А иначе трите най-важни проблеми на столицата са: непрозрачното  използване на публичния финансов ресурс, на огромния бюджет на града, съставляващ близо милиард и 500 милиона лева. Обществеността нито знае как се договарят проектите, за които общината харчи пари, нито може да контролира изразходването на средствата. Вторият най-важен проблем, който софиянци буквално дишат, е извънредно мръсния въздух в града ни, един от най-мръсните, ако не и най-мръсният сред европейските столици. На последно място, но не по важност поставям две безобразия:  уличната инфраструктура, която прави почти невъзможно придвижването из столицата на майки с детски колички и на хора с увреждания и провалът на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. За първия проблем решението е публичност и пак публичност – целият бюджетен процес: от проектите до изразходването на последния лев трябва по всяко време да бъде достъпен за оглед и контрол чрез Интернет от всеки гражданин. Въздухът ще стане по-чист, ако общината наблегне на публичния транспорт и цялостна система от велоалеи, вместо да дава приоритет на личните автомобили и ако бъдат взети мерки за ограничаване на старите, силно замърсяващи въздуха коли. А приспособяването на инфраструктурата не става само с изграждане на скосени тротоари, това е най-лесното. Трябват още и трамваи, тролеи и автобуси с ниски платформи, та да е лесно количките да влизат в тях, трябва всички училища, болници и всякакви обществени учреждения да бъдат оборудвани с пътеки за колички (не като сегашните релси в подлезите, които са невъзможни за ползване!) и с рампи. Това е въпрос на култура на проектното мислене, а не на инвестиции.

Ангел Джамбазки, ВМРО

Фотограф: Юлия Лазарова
Ангел Джамбазки, ВМРО
 На първо място за мен е проблемът със сигурността. Под това разбирам проблемите около така наречените "махали", "гета", "катуни", както и да ги наричаме, те са своеобразни автономии, в които отсъства всякаква държавна и общинска власт, както неразумното разкриване на центрове за съсредоточаване на нелегални имигранти в столицата. 
Само на първо четене споменавам циганските махали на ул. "Баталова воденица", ул. "Татарли", ул. "Зайчар", ул. "Суходолска" 3-5 в кв. Захарна Фабрика, ул. "Градините" в кв. Орландовци, Виетнамските общежития, Факултета, Филиповци, "Абисиния" в кв. Христо Ботев… общото между тях, е часа незаконно построени върху чужда земя и че са генератори на тежка битова престъпност. Тези махали трябва да бъдат премахнати, а незаконните постройки разрушени.
Още по-тежък е проблемът със сигурността в централната част на града, която се превръща в арабско гето. Наличието на безброй "хостели", "стаи за почивка" и прочее бордеи и бардаци в карето между Централна гара и Халите, обитавани от банди от нелегални имигранти, които очевадно се занимават с трафик на хора и други престъпни дейности е причина за повишаване на битовата престъпност, за създаване на климат на несигурност и за упадък на тази историческа част от града. Според мен центровете за съсредоточаване на нелегални имигранти в София трябва да бъдат закрити, всички съмнителни бордеи също, а нелегалните имигранти трябва да бъдат върнати по родните си места.  
На второ място това е невъзможността на гражданите за равноправни отношения с трите дружества-монополисти, които оперират на територията на града в сферата на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването и топлоподаването. 
На трето място е раздробената, нелюбезна, безотговорна и некомпетентна администрация на всички нива – от района до "Московска"33.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Община Бургас за втори път слага край на концесията на океанариум за 100 млн. лв. Община Бургас за втори път слага край на концесията на океанариум за 100 млн. лв.

Концесията ще бъде прекратена, след като избраното дружество не успя да изпълни задълженията си

21 ное 2018, 265 прочитания

Над 2 млн. лв. ще струва поддръжката на системата за контрол на качеството на въздуха Над 2 млн. лв. ще струва поддръжката на системата за контрол на качеството на въздуха

Екоагенцията търси фирма за сервизно обслужване на измервателните станции

21 ное 2018, 266 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Балцерович: Причината за кризата е грешната политика на централните банки

България трябва да запази плоския данък, съветва бившият вицепремиер и гуверньор на централната банка на Полша

Догодина - нов главен прокурор и 10 млрд. лв.

Който управлява през 2019 г., ще участва в избора на заместник на Цацаров и разпределянето на скъпи поръчки

Призовката за Лозан Панов е до всички съдии

Атаката срещу председателя на Върховния касационен съд се развива по план - той вече е мишена на антикорупционната комисия

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

Звезда и половина

Историкът Уилям Юинг за ретроспективата на легендарния фотограф Арнолд Нюман в София

20 въпроса: Мария Касимова

Най-новата й книга - "Балканска рапсодия" (изд. "Колибри"), излезе тази есен

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 46

Капитал

Брой 46 // 17.11.2018 Прочетете
Капитал PRO, Кои са най-растящите IT компании, ще има лимити по "Гражданска отговорност", паркът на основателите на "Телерик" расте с нова сграда

Емисия

DAILY @7AM // 21.11.2018 Прочетете