С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
15 21 окт 2015, 12:43, 21828 прочитания

Какво искат кандидат-кметовете за София

Алтернативите на управлението на Йорданка Фандъкова според основните й опоненти

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg


Поради натоварената програма с предизборни ангажименти, от щаба на настоящия кмет Йорданка Фандъкова не успяха да се включат в този разговор за бъдещето на града. Въпреки това ви представяме мислите на основните кандидати в София, които виждат себе си като алтернатива на настоящото управление. 

В седмицата преди местния вот "Капитал" потърси мнението на основните претенденти за кметското място в по-големите градове по най-важните теми за живота в града. Представяме ви отговорите на Ангел Джамбазки (ВМРО), Виктор Лилов (ДЕОС), Вили Лилков (Реформаторски блок), Георги Кадиев (Коалиция "Сердика" и АБВ) и Иван Велков (Зелените) преди вота в София. Михаил Мирчев (БСП) също пое ангажимент да отговори на нашите въпроси и ще публикуваме мнението му веднага щом го получим. 

Кои са трите най-големи проблема на града? Какво е вашето решение?
Как ще осигурите допълнителни приходи за бюджета?
Как ще направите кварталите по-хубаво място за живеене?
Как ще облагородите центъра на града?
Трябва ли арх. Петър Диков да остане главен архитект на София? Как ще се справите с корупцията и претовареността в НАГ?
Коя е най-голямата "зелена" мярка, която ще въведете, за да направите София по-чиста?
Как ще промените системата на градския транспорт и системата за паркиране?
Кои пет мерки ще използвате, за да "отворите" общината към бизнеса и хората?
Кой е следващият голям проект, който вие ще започнете, след изграждането на метрото?
Какъв град трябва да бъде София след 20 и след 50 години?
 
Ето и визията на кандидатите във Варна и Пловдив: 
Какво искат кандидат-кметовете за Варна
Какво искат кандидат-кметовете за Пловдив

Кои са трите най-големи проблема на града? Какво е вашето решение?


Вили Лилков, Реформаторски блок

Фотограф: Надежда Чипева
Вили Лилков, Реформаторски блок: 
Липсата на визия в ГЕРБ за посоката на развитие на общината. Те наложиха мандатното мислене, което превръща София в провинциален град, в който общината става заложник на краткосрочни проекти (изключвам метрото, което се изгражда повече от 30 години и е заслуга на много кметове и предимно инженери и специалисти и системата за третиране на отпадъци, която ни бе наложена от Европа и подарена пак оттам!) и на социални очаквания. Това провинциално мислене не обръща внимание на природните богатства като перспектива за развитието на града, пропуска и да го превърне в център, привлекателен за инвестиции и предприемачи, които са в града не благодарение на, а въпреки администрацията и ръководството на общината.
1. Неефективното харчене на парите на София и корупцията в провеждането на обществени поръчки, чрез които се канализират основната част от бюджета на столицата
2. Небалансираното развитие на столицата - изливането на парите само в част от територията й, което обрича едни квартали на обезлюдяване и деградация, а други на прекомерен инвестиционен натиск и пренаселване. Пример: занемарената северна част на града и южните квартали, които бързо се заселват при липса на базова инфраструктура, да не говорим, че дори улични табелки липсват.
3. Неправилният модел на икономическо развитие на София - твърде много зависимости от еврофондове, влошаване на инвестиционната среда и липса на сериозни публично-частни партньорства; игнориране на бизнеса и превръщане на общината в най-голям работодател.

Георги Кадиев, Коалиция "Сердика"

Фотограф: Анелия Николова [Дневник]
Георги Кадиев, Коалиция "Сердика" и АБВ:
Презастрояване, лоши квартали и сигурността. Решението е нов Общ устройствен план, за да спрем строежите в парковете. Бързо изработване на подробни устройствени планове в 24-те района, сега има само за два. Инвестиции в инфраструктура на кварталите, за да се живее там също толкова добре, колкото в центъра. Ремонт на малки улици и градинки. Жива охрана в райони с наситена криминогенна обстановка- край Женския пазар, Студентски град. 1000 нови полицаи в Общинска полиция на улицата, не да пазят сгради.

Иван Велков, Зелените

Фотограф: Мария Съботинова
Иван Велков, Зелените:
Проблемите на града са, че е без визия, стил и амбиция. Далеч е от най-добрите примери за съвремнна европейска столица, София има много и то комплексни проблеми - мръсен въздух, прашни и разбити улици и тротоари, неефективно и непрозрачно управление на всички общински ресурси. Отлагането на решаването им води до сериозни последствия и нови предизвикателства пред здравето и благополучието на жителите на София. Според нас има начини и добри практики как в краткосрочен план да се поставят основи за устойчиви решения, които нашияте екип е разработил в програмата ни за управление на града - наречена "Зелена филоСофия".Виктор Лилов, ДЕОС

Фотограф: Юлия Лазарова
Виктор Лилов, ДЕОС: 
"Шапката" на всички проблеми в София е това, че никой не си дава труда да мисли и да обсъжда какъв да бъде градът ни след 10, след 20, след 50 години, ако щете. Всичко, което се прави за София и в София от общината, е работа "на парче". Дори метрото, с което толкова се гордеят Борисов и Фандъкова се прави по планове, които са от преди повече от 30 години, когато бяха прокарани и първите тунели, които тогава не се ползваха по предназначение. А иначе трите най-важни проблеми на столицата са: непрозрачното  използване на публичния финансов ресурс, на огромния бюджет на града, съставляващ близо милиард и 500 милиона лева. Обществеността нито знае как се договарят проектите, за които общината харчи пари, нито може да контролира изразходването на средствата. Вторият най-важен проблем, който софиянци буквално дишат, е извънредно мръсния въздух в града ни, един от най-мръсните, ако не и най-мръсният сред европейските столици. На последно място, но не по важност поставям две безобразия:  уличната инфраструктура, която прави почти невъзможно придвижването из столицата на майки с детски колички и на хора с увреждания и провалът на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. За първия проблем решението е публичност и пак публичност – целият бюджетен процес: от проектите до изразходването на последния лев трябва по всяко време да бъде достъпен за оглед и контрол чрез Интернет от всеки гражданин. Въздухът ще стане по-чист, ако общината наблегне на публичния транспорт и цялостна система от велоалеи, вместо да дава приоритет на личните автомобили и ако бъдат взети мерки за ограничаване на старите, силно замърсяващи въздуха коли. А приспособяването на инфраструктурата не става само с изграждане на скосени тротоари, това е най-лесното. Трябват още и трамваи, тролеи и автобуси с ниски платформи, та да е лесно количките да влизат в тях, трябва всички училища, болници и всякакви обществени учреждения да бъдат оборудвани с пътеки за колички (не като сегашните релси в подлезите, които са невъзможни за ползване!) и с рампи. Това е въпрос на култура на проектното мислене, а не на инвестиции.

Ангел Джамбазки, ВМРО

Фотограф: Юлия Лазарова
Ангел Джамбазки, ВМРО
 На първо място за мен е проблемът със сигурността. Под това разбирам проблемите около така наречените "махали", "гета", "катуни", както и да ги наричаме, те са своеобразни автономии, в които отсъства всякаква държавна и общинска власт, както неразумното разкриване на центрове за съсредоточаване на нелегални имигранти в столицата. 
Само на първо четене споменавам циганските махали на ул. "Баталова воденица", ул. "Татарли", ул. "Зайчар", ул. "Суходолска" 3-5 в кв. Захарна Фабрика, ул. "Градините" в кв. Орландовци, Виетнамските общежития, Факултета, Филиповци, "Абисиния" в кв. Христо Ботев… общото между тях, е часа незаконно построени върху чужда земя и че са генератори на тежка битова престъпност. Тези махали трябва да бъдат премахнати, а незаконните постройки разрушени.
Още по-тежък е проблемът със сигурността в централната част на града, която се превръща в арабско гето. Наличието на безброй "хостели", "стаи за почивка" и прочее бордеи и бардаци в карето между Централна гара и Халите, обитавани от банди от нелегални имигранти, които очевадно се занимават с трафик на хора и други престъпни дейности е причина за повишаване на битовата престъпност, за създаване на климат на несигурност и за упадък на тази историческа част от града. Според мен центровете за съсредоточаване на нелегални имигранти в София трябва да бъдат закрити, всички съмнителни бордеи също, а нелегалните имигранти трябва да бъдат върнати по родните си места.  
На второ място това е невъзможността на гражданите за равноправни отношения с трите дружества-монополисти, които оперират на територията на града в сферата на водоснабдяването и канализацията, електроснабдяването и топлоподаването. 
На трето място е раздробената, нелюбезна, безотговорна и некомпетентна администрация на всички нива – от района до "Московска"33.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Борисов очаква атака тип "Костинброд" 4 Борисов очаква атака тип "Костинброд"

Премиерът призова активистите на ГЕРБ да помолят избирателите "да ни извинят за слабостите" и да гласуват

19 май 2019, 1252 прочитания

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица 1 Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Предсрочни избори в Австрия; Борисов очаква провокации преди евровота; Слаб интерес към държавната туристическа кампания; КПКОНПИ заведе дело срещу Емилиян Гебрев

19 май 2019, 1404 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Балцерович: Причината за кризата е грешната политика на централните банки

България трябва да запази плоския данък, съветва бившият вицепремиер и гуверньор на централната банка на Полша

Бай Ганьо - европейски прокурор

Европейската прокуратура е уникална възможност за България да получи независим разследващ орган по корупцията

ТЕЦ "Варна" - милиони без покритие

Държавата плаща на Ахмед Доган за нещо, което не е сигурно, че може да получи, тъй като техническото състояние на ТЕЦ-а не позволява безопасното му управление

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Работохолици до доказване на противното

Марк Грифитс, професор по поведенческо пристрастяване и директор на звено за изследване на хазарта в Nottingham Trent University

Фотографът на печалния образ

Изложбата "Изгнания" на документиралия Пражката пролет Йозеф Куделка за пръв път напуска Париж, за да гостува в София