Делото "Червей": МВР за лична употреба при Йовчев
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Делото "Червей": МВР за лична употреба при Йовчев

Тодор Костадинов (на снимката) е обвиняем заедно с Владимира Янева за незаконно прилагане на СРС.

Делото "Червей": МВР за лична употреба при Йовчев

Бившият шеф на "Вътрешна сигурност" в МВР с обвинение, че е ползвал регистрите неправомерно, за да провери Иво Каменов

13670 прочитания

Тодор Костадинов (на снимката) е обвиняем заедно с Владимира Янева за незаконно прилагане на СРС.

© Надежда Чипева


Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото "Червей" срещу бившия председател на съда Владимира Янева и бившия шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Макар че първоначално процесът беше засекретен, днес съдът реши, че делото ще бъде гледано при открити врата. "Съдът не може да бъде обвързан и поставян в зависимост от други държавни органи", заяви съдия Иван Коев, визирайки прокуратурата, която настояваше процесът да не бъде публичен.

"Публичността е ценност, която гарантира прозрачността на съдебния процес в демократичното общество". Коев заяви още, че публичният интерес стои над секретността и делото ще се проведе при максимална прозрачност в съдебната зала.

От заседанието днес стана известно, че Костадинов освен обвинения за документни престъпления, има и затова, че без да има законен достъп до информационните масиви на полицията и с чужда парола, е направил справка за Иво Каменов Георгиев. Това съобщава сайтът "Съдебни репортажи"

Проверка на изданието по ЕГН-то на Каменов, цитирано в обвинителния акт, показва, че става дума за един от създателите на ТИМ и член на Надзорния съвет на "Химимпорт". В официалното прессъобщение, с което прокуратурата съобщи, че е внесла обвинителен акт, отсъства обвинението на Костадинов, свързано с нерегламентираната проверка за Каменов. Един от осемте свидетели, разпитани днес беше - бившият оперативен работник в Дирекция "Вътрешна сигурност" Иван Драгоманов. Той заяви, че в дирекцията е получена информация, че неустановен към онзи момент служител на МВР е изнасял информация за образувани разработки и предварителни проверки към Иво Каменов. Затова той направил справка на лицето. Началникът на отдел в същата дирекция Димитър Коев потвърди, че е правена справка на Иво Каменов от "Армеец", защото имало информация, че "докато пътува Варна – Велико Търново събира информация за предстоящи проверки".

В крайна сметка не се изясни откъде е постъпил сигналът за теча на информация, дали в дирекцията са идентифицирали "къртицата" и дали действително е изнасяна информация, която е стигала до Каменов.

Процесът започна с искане на защитата за насрочване на разпитите на свидетели за друга дата, тъй като на адвокатите на обвиняемите не е бил предоставен адекватен достъп до материалите по делото. Адвокат Рангелов, който защитава Тодор Костадинов посочи, че прокуратурата не е предоставила обвинителния акт и проведените разпити на свидетели в досъдебната фаза. Съдът отхвърли искането, но задължи прокуратурата да даде на адвокатите поисканите материали, както и остави възможност след запознаването си с тях свидетелите да бъдат разпитани отново.

От другите разпити в съдебно заседание пък стана известно, че в отдел "Вътрешна сигурност" е бил получен сигнал и за това, че служители на полицията са получавали подкупи от криминално проявени лица за предоставяне на определени данни или заличаване на криминална регистрация от автоматизираната информационна система (АИС) на МВР.

Така е започнала и самата разработка "Червеи". Разследването е било поверено от Тодор Костадинов на в момента временно отстранения служител на "Вътрешна сигурност" Янко Цанков, който е свидетел по делото.

По думите на последния, той е носил исканията за прилагане на СРС директно на съдия Владимира Янева, която без да се запознава обстойно с преписката, е потвърждавала прилагането на разузнавателните средства. От защитата обаче се усъмниха в това, тъй като на един от документите за разрешение за СРС ясно личи поставен входящ номер. Това от своя страна означавало, че Цанков е входирал исканията през регистратура "Класифицирана информация" на СГС. Янева не присъстваше на заседанието.

По време на разпита Цанков посочи, че Тодор Костадинов е изисквал от него да предоставя достъп до специално помещение в отдел "Вътрешна сигурност" на двама служители на ДАНС. В помещението се съхранява единственият компютър в дирекцията с интернет, както и оптични кабели, които осигуряват достъп до мрежата на МВР.

На тези двама служители от ДАНС е бил предоставян такъв специален достъп и от бившите вече шефове на областните дирекции на МВР в Бургас – Милен Димитров и Шумен – Валентин Александров. По думите на двамата, те са получили обаждания от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев през септември 2013 г. Той ги помолил да оказват пълно съдействие на Тодор Костадинов. Впоследствие Костадинов се свързал с тях и им наредил да посрещнат двама души на крайградски бензиностанции вечерта, за да им предоставят достъп до сървърните помещения в дирекциите, където се съхраняват районните информационни масиви на МВР. Агентите се заключвали в съответните помещения и не излизали от там в следващите два часа. Всичко се случвало в извънработно време, а служителите на "Комуникационни и информационни системи", които поддържат сървърите, не трябвало да бъдат уведомявани за това.  За тази си дейност областните шефове на МВР не получили никаква официална заповед.

По думите на Милен Димитров в Бургас служителите на ДАНС са идвали до съвърното помещение 7-8 пъти – до февруари 2014 г. Междувременно някои от служителите на "КИС", които се занимават с нанасянето на данни и поддръжката на сървърите започнали да докладват технически проблеми. Милен Димитров поискал от Костадинов изрично да му бъде дадена информация за какво точно се използват масивите на МВР и да получи официална заповед.

Отговор не му е бил даден, вследствие на което Димитров прекратява достъпа на агентите от ДАНС до сървърните помещения. Малко след това е образувано дисциплинарно производство срещу него, с което е и уволнен. По думите му мотивите за отстраняването му са повече от странни. "Бях уволнен за неизпълнение на задълженията си за предоставяне на нерегламентиран достъп по несъществуваща в правния мир заповед".

Бившият на директор МВР Шумен – Валентин Александров също е трябвало да предоставя достъп до сървърите на полицията на същите служители на ДАНС след обаждане по телефона от Костадинов. Посрещнал ги на бензиностанция "Шел" и се опитал да поиска повече информация за тяхната дейност, но получил отказ. И двамата ръководители не са знаели нищо за анонимния сигнал за подкупи на служители на МВР.

Нито един от разпитаните не беше и наясно с мотивите на Йовчев, Костадинов и действията на агентите. Такава информация не им е била предоставяна – получавали са само заповеди. Двамата агенти от ДАНС бяха припознати като свидетели в залата, но не бяха назовани по имена. Техният разпит предстои да бъде извършен през ноември, което би могло да внесе повече яснота относно дейността им.

Първоначално скандалът избухна след като ген. Атанас Атанасов от ДСБ обяви, че чрез това разследване са били прилагани незаконни СРС-та срещу протестиращи. Твърдението му беше подкрепено и от бившия служебен премиер Георги Близнашки, който заяви, че подслушването на протестиращи за него е било винаги извън всякакво съмнение. "Нямам никакви съмнения, че са били подслушвани протестиращи... Аз на няколко пъти констатирах, че се осъществява подслушване, за мен това не е спорен въпрос", каза тогава Близнашки. Впоследствие обаче се оказа, че чрез СРС-тата по "Червеи" не е било осъществявано подслушване, а бил предоставян достъп до информационните масиви на МВР. С изказване се включи и Бойко Борисов, който заяви: "Притеснението ми е от това, което съм прочел... Примерно, отиват в Бургас, или в Шумен, или на друго място, осигурява им се достъп до сървъра, никой не ги наблюдава, никой не ги контролира какво правят, как го правят, къде го носят, как са го занесли – в архивите на делото няма констатации. С една дума, всичко това е правено, правено, правено и накрая – в архива. Примерно, ако МВР иска да ползва нещо от тази проверка, за която 300 дни са харчени пари, няма нищо".

В крайна сметка прокуратурата повдигна обвинения за това, че е бил предоставен незаконен достъп до информационните масиви от съдия Янева и по искания на Тодор Костадинов. Според обвинението, бившият шеф на "Вътрешна сигурност" е излъгал за анонимния сигнал, за да получи чрез незаконни искания до СГС, всичките одобрени лично от Владимира Янева, възможност за прилагане на СРС и манипулация на регистрите на МВР и класифицираните данни в тях в София, Варна, Бургас и Шумен.

Софийският градски съд (СГС) даде ход на делото "Червей" срещу бившия председател на съда Владимира Янева и бившия шеф на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Макар че първоначално процесът беше засекретен, днес съдът реши, че делото ще бъде гледано при открити врата. "Съдът не може да бъде обвързан и поставян в зависимост от други държавни органи", заяви съдия Иван Коев, визирайки прокуратурата, която настояваше процесът да не бъде публичен.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  maximxx avatar :-?
  Максим

  Добре де, така и не става ясно, подслушвани ли са протестиращи или не са? Защото всичко описано тук са само глупости и отвличане на вниманието... Подслушвани ли са протестиращи и #кой го е разпоредил, това е важното в случая!

 • 2
  vestonosec avatar :-(
  vestonosec

  Като всяко нещо и това ще е за съжаление много шум за нищо. Наистина е интересно дали протестиращите са подслушвани и ако са защо са подслушвани защо и от КОЙ! И като съм ходил на протести дали сега ме подслушват, следят и дали изобщо четат този коментар?

 • 3
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  Става ясно че ДАНС работи с и за мафията но е на наша издръжса...
  По-добре да спрем издръжката, нали?

 • 4
  tisho_one avatar :-|
  tisho_one

  До това кой, е наредил подслушванията едва ли ще стане ясно. А може и да е просто ясно на малък кръг от хора а за останалите...прах в очите!

 • 5
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Тоя на снимката ли пишеше опорните точки на БСП??? Беше просто гротескно как уж деполитизираното МВР подсказва на БСП какво да говорят и как Йовчев се разпореждаше сякаш му е бащиния. За посещенията на протестиращи рано сутрин за сплашване и призовките дори няма да споменавам!!!

  Думите "червена кочина" сами се появяват на екрана...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK