Вреден данък
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вреден данък

Проблем с храненето в България очевидно има, но идеята на Петър Москов те да се решат с данъци.

Вреден данък

Идеята за здравословна храна не минава през облагане, а през промяна на културата

Десислава Николова
4694 прочитания

Проблем с храненето в България очевидно има, но идеята на Петър Москов те да се решат с данъци.

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Българите са болни. Това не е метафора: средната продължителност на живота в България е с шест години по-ниска от тази в ЕС. 66% от смъртността е причинена от инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт. България е първенец в ЕС по смъртност от сърдечно-съдови заболявания и на второ или трето място – от рак. 41% от пълнолетното население над 25-годишна възраст страда от повишено кръвно налягане. Основните рискове пред дълголетието на българите освен кръвното са хранителният режим, тютюнопушенето и високият индекс на телесната маса.

Всичко това е статистика, която всеки лекар знае наизуст. Сред тях са здравният и спортният министър, от които единият е лекар, а другият е с медицинско образование. Базирано на тези данни, правителството обяви нова програма, част от която е нов данък - върху вредните храни. Според д-р Петър Москов и спортния му колега Красен Кралев това са храните с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Повишено внимание е отделено на трансмазнините, които са особено вредни за здравето (всичко, което носи името хидрогенирани или частично хидрогенирани в етикетите на храните).

Това е странно предложение. Първо, става дума за дясно правителство, което дойде на власт с обещанието да не променя данъчната тежест. Второ, битката за здравето е изключително важна, но облагането с повече данък надали ще постигне толкова значим ефект, колкото други мерки, които не носят икономическия риск на тази. И трето, подходът за налагане на тази мярка беше изключително сбъркан.

Хубавото в целия сюжет е, че за правителството очевидно въпросът за здравословното хранене е важен. Проблемите за хората там са сериозни, а последствията струват много пари на здравеопазването. Решения на всичко това има, но допълнителното облагане няма да свърши тази работа, а дори може да създаде и допълнителни драми. Засега идеята на правителството е далече от реализиране - законопроектът е на етап "обществено обсъждане" и не е внесен официално в парламента.

Какво и как ще се облага

Предложеният данък е такъв, от който държавата се надява да не печели. По думите на самите Москов и Кралев те биха били щастливи, ако производителите подменят рецептите си и приходите от новата тежест са нулеви. При обявяването на ставките обаче беше споменато, че очакваните приходи през следващата година са 150 млн. лв. Социалните мрежи и производителите избухнаха срещу новия данък върху маргарина, пържените картофи, шоколада и газираните напитки. Зад шегите във фейсбук обаче седи наистина въпросът кой и как ще контролира как се приготвят в заведенията картофите, които ще струват с 1.12 лв. повече, ако се пържат в частично хидрогенирани мазнини.

Проектът на правителството предлага данъкът да се налага върху производителите и вносителите и ще варира от 3% до 78% върху средната крайна цена на храни с повишено съдържание на сол, захар, газирани напитки, кофеин и хидрогенирани растителни масла. В проекта е записано, че ще се отнася и за част от приготвените храни. Ако продуктът съдържа повече от 1 грам сол на 100 грама, килограм от него ще се облага с 1.55 лв. данък, което е средно 19% върху цената. Енергийните напитки ще се увеличат с по 1.55 лв. на литър. За газираните напитки ще се дължи по 43 стотинки на литър, което е увеличение средно с 31%. Най-малко е поскъпването на килограм шоколадови изделия – с 43 стотинки, или 3%. При сладоледите увеличението е 81 стотинки, или 7%.

Най-драстично е увеличението при продуктите, които съдържат или се приготвят с частично хидрогенирани мазнини. При съдържание повече от 0.5 грама на 100 грама продукт те ще се облагат с по 3.10 лв. за килограм. Според изчисленията на здравното министерство това означава, че имитиращите млечни продукти ще трябва да се увеличат със 78%, маргарините – средно с 58%, тестените изделия – с 44%, а сандвичите и пържените картофи – с по 17%. Практически в групата за облагане влизат повечето чипсове, зърнени храни, ядки, снакс, сухи супи, бульон, майонеза, соев сос и кетчуп, шоколадовите продукти с повече от 40 грама захар на 100 грама продукт, газираните напитки с повече захар, енергийните напитки, както и плодовите сокове и конфитюрите.

Според здравното министерство, изчисленията са направени на база на доказаната вредност на вложените вещества, както и върху "анализи за еластичността и обема на потреблението", като е взето предвид каква промяна в цената би предизвикала спад в търсенето на продукта. Тези анализи обаче не са част от проекта за обществено обсъждане. По думите на Петър Москов са взети предвид препоръките на лекари от различни специалности, забраната на трансмазнините в САЩ, която ще влезе в сила от 2018 г., както и опитът на европейски страни, въвели данъци върху вредни храни, основно Унгария.

Данъкът не включва основните храни - хляб, млечни и месни продукти, плодове и зеленчуци, кафе и чай, мед и екстра качество конфитюри, защото целта му е да поощри употребата им.

Трудно за преглъщане

Такъв тежък удар по важен сектор като хранително-вкусовия не може да остане без последствия. Представителите на сектора са изключително предпазливи и все още не искат да коментират с имената си проекта. От мултинационални компании, върху чиито изделия се очаква да бъде наложен данъкът, казват, че няма работна група за създаването на закона. Според тях от февруари досега министърът на здравеопазването не е искал да се срещне с представители на индустрията, която се очаква да бъде засегната от закона. Спорят с мотивите на министерството, като твърдят, че липсва елементарен анализ за икономическия ефект от този данък и смятат, че здравният ще бъде съмнителен. Според тях в Дания и Унгария, където е въведен подобен закон, тече наказателна процедура на ЕС заради дискриминиране на отделни сектори и неправомерна по същество държавна помощ за други отрасли.

Инж. Стойко Кировски, собственик на фирма "Джем и Джем" - Пловдив, която е една от най-големите фирми за производство на плодово-захарни консерви в България, е убеден, че данъкът ще убие утвърдени производители. Той смята, че така се нарушава демократичният избор на всеки сам да преценява с какво да се храни, и предвижда, че въвеждането му ще доведе до спад на продажбите на вътрешен пазар с 30 - 40%. "В Унгария нашите продажби спаднаха 10 пъти след въвеждането на този закон", казва Кировски и прогнозира, че данъкът ще доведе до развихряне на сивата икономика (продажба без фактури, нелегално производство и нелегален внос).

Председателят на Института за пазарна икономика Красен Станчев, който неотдавна подготви анализ за това колко лоша идея е въвеждането на данъка върху вредните храни, зададе 20 въпроса към министъра. Сред тях той отбеляза, че диетата на хората няма да се промени, тъй като проектът обхваща само 1% от потребяваната сол, 6% от консумираната захар и 3% от купуваните безалкохолни напитки. Освен това Станчев пита защо същественият акциз върху цигарите и алкохола не е оказал влияние върху навиците на хората и какви ще са загубите по линия на намалените обороти и по-ниските приходи от преки и косвени данъци. Има, разбира се, още доста неотговорени въпроси, като например как ще се осъществи контрол върху върху непакетираните храни, колко души ще контролират пазара и всякакви подобни.

Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че все още не е запознат с проекта и си запазва правото да изрази позиция, тъй като целите по принцип са добри, но не е сигурен дали точно това е най-доброто решение. "С много внимание трябва да подхождаме към опити да се манипулира, така да се каже, пазарът, или да се насочва потребителското поведение към едни или други групи стоки", коментира Горанов.

Регулация, а не данъци

Очевидно е, че ако иска да намали разходите за здравеопазване, да подобри здравето на хората и да направи живота им по-приятен, правителството може да вземе мерки в областта на храната. Но е най-малкото спорно дали нов данък ще реши който и да е от тези проблеми.

Аргументът, че ако нещо е вредно, трябва да бъде забранено, а не да се облага с данък, важи много повече тук, отколкото при цигарите - пушенето е съзнателен избор, който хората правят, докато при храните много от вредните ефекти остават неразбрани и неясни за публиката. Хранителната индустрия може да бъде накарана да премахне трансмазнините чрез регулация вместо чрез облагане и за щастие на България този процес вече започна в САЩ. Федералното правителство планира до 2018 г. да е приключило с тази промяна, а очакванията са Европа да следва същия път - следователно и България. Пример за такъв подход беше срещата на Петър Москов с големите производители - членове на КРИБ. По думите му на срещата са били представени разлики в рецептурите на някои продукти в Западна и Източна Европа, а разговорът е бил върху това кога производителите ще променят рецептите си, за да има в тях по-малко съставки, които да са обект на облагане.

Също толкова важно е информираността на хората. Кампанията за разделяне на етикетите и надписите в супермаркетите за имитиращите храни преди няколко години имаше явен и незабавен ефект, тъй като раздели продуктите и превърна избора на некачествени храни в съзнателен. При нея обаче пролича още една слабост на българската регулация, която поставя под съмнение ефектите и от новия данък - и до днес няма адекватни данни какъв е бил ефектът от тази мярка, а надписите и разделението полека-лека изчезнаха на доста места.

Вместо да мисли за забрана на най-вредните продукти и за по-ясни етикети, с много по-видими и посочени рискове от употребата на трансмазнини сол, захар или кофеин, министерството се стреми да взима повече пари от производителите, за да финансира лечението на хора с лоши диети. Това е обърната логика: дори с новия данък вредните храни няма да станат по-скъпи от добрите, така че е съмнително дали хората ще променят така навиците си, че да намалеят заболяванията. А това е важна цел и защото в момента 1.5 млн. души ползват лекарства, платени от здравната каса, за да се лекуват основно от рак, диабет и хипертония.

Въобще не е маловажен и въпросът как събраните приходи от този данък ще отиват за планираните цели. При последния рязък скок на акцизите върху цигарите през 2010 г. например, тогавашният финансов министър Симеон Дянков обеща, че приходите от 226 млн. лв. ще отиват за здравни програми и отказване от тютюнопушенето. Това видимо не се случи. В сегашния проектозакон е предвидено приходите да отиват целево за физкултурни салони, промяна на храненето в училищата с плодове и зеленчуци, а 60% за профилактика и лечение на заболявания, които се причиняват от вредни храни. Все хубави цели, които обаче сме склонни да поставим под съмнение предвид бюджетните практики от последните години. И това е дори преди да стигнем до администрирането на данъка, тъй като едва ли инспекторите на здравното министерство ще могат да проверяват всеки ден как готвят заведенията.

По думите на Москов данъкът се въвежда заради почина на Световната здравна организация да се променят начинът на хранене и заболеваемостта чрез използване на ценова политика. В крайна сметка очакваният ефект, ако се приеме данъкът, е част от потреблението на тези храни да намалее, но не е ясно колко ще се увеличи цената на хранителните продукти като цяло, особено на т.нар. здравословни и на основните храни. В проекта няма забрана например на оцветителите и консервантите в храните, за някои от които има сериозни съмнения, че също са вредни. Стои въпросът и в какви заместители ще избяга индустрията.

Всичко това не значи да не се прави нищо - проблем очевидно има. Но да прибегнеш до тежък инструмент като облагането, за да променяш вкусови навици, в държава, където огромен брой от хората се хранят вредно не само от незнание, но и от финансови причини, е чисто и просто вредно.

По темата работи и Мара ГЕОРГИЕВА

Българите са болни. Това не е метафора: средната продължителност на живота в България е с шест години по-ниска от тази в ЕС. 66% от смъртността е причинена от инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт. България е първенец в ЕС по смъртност от сърдечно-съдови заболявания и на второ или трето място – от рак. 41% от пълнолетното население над 25-годишна възраст страда от повишено кръвно налягане. Основните рискове пред дълголетието на българите освен кръвното са хранителният режим, тютюнопушенето и високият индекс на телесната маса.

Всичко това е статистика, която всеки лекар знае наизуст. Сред тях са здравният и спортният министър, от които единият е лекар, а другият е с медицинско образование. Базирано на тези данни, правителството обяви нова програма, част от която е нов данък - върху вредните храни. Според д-р Петър Москов и спортния му колега Красен Кралев това са храните с високо съдържание на сол, захар и мазнини. Повишено внимание е отделено на трансмазнините, които са особено вредни за здравето (всичко, което носи името хидрогенирани или частично хидрогенирани в етикетите на храните).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  krastitel avatar :-(
  krastitel

  Честно казано Москов генерира една голяма и непоследователна тъпня с този данък вредни храни ...
  В същото време услужливо подкрепя или мълчи за много по-вредни неща, като евтините цигари, вредните газове от дизела, отровите и праховите частици от българските ТЕЦ на въглища, например...

 • 2
  jordani avatar :-|
  jordani

  Москов: блясък в очите, вятър в перчема и нищо свършено.
  Москов през Ноември 2014 : здравната карта ще е готова до края на 2015. Талоните за преглед ще отпаднат.
  Москов февруари 2015 : здравната карта ще е готова преди лятната ваканция на парламента.

  Москов ноември 2015: нито дума за здравна карта, обаче пушек в медиите - т.е. данък за нездравословните храни.

  Този закон ще влезе в сила заедно със здравната карта и всичко друго, което успее да направи министър Петър Москов.

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Това е един от най-сериозните анализи по темата за глупавия данък, които съм чел, а аз като че съм изчел всичко...:-)
  Поздравления, г-жо Николова!

  Видно е, че не лишената от смисъл идеята за постигане на по-здравословен начин на живот е изродена до елементарно пълнене на бюджета с някакви химерични 150 млн лв.. Шумната акция е солова (зад гърба на министъра на финансите и данъчната администрация), без анализ за последствията.
  Перфектна илюстрация на приказката, че пътят към ада е покрит с добри намерения!

  Не данък - всеобхватна информационна кампания е нужна! Набийте в главите на майките какво представляват трансмазнините, къде се влагат, какво причиняват. Разяснете до какво води системното предозиране със сол или захари.
  Е, смятате ли, че тогава ще се намери майка-убиец, която ще храни детето си с чипс, ще го оставя да си купува системно енергийни напитки и да поглъща "пици", в които няма нищо истинско?

  Да, това няма да докара пари в бюджета, а ще струва пари, но има шанс да постигне целта, в която се кълне д-р Москов.

 • jorrex

  Данък, ОК.
  Какво да купуваме тогава? Защо не намалят ДДСто на плодовете и зеленчуците. Нали искаме децата да папкат повече от тях?
  Българите били болни... ами за да оздравеят ще трябва да могат да си купят лекарствата - свалете данъка върху лекарствата.
  Иначе... си е просто начин да съберете повече пари за крадене!!!

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson

  Над 40% от парите в България се преразпределят чрез данъчната система. Главната мечта на съвкупното ни чиновничество е да се достигне до 100%. Да взимат всичките пари и да разпределят според както те смятат за правилно. Спомняте ли си как се наричаше този строй и как завърши той? Изобщо в Родината тече един перманентен конкурс кой ще измисли най-благовидния предлог да измъкнат още пари от джобовете ни. Има нещо изключително нагло в това да ни обират, твърдейки че се грижат за нас.
  Скъпи управници, дайте да се разберем - хрумне ли ви да вдигате един данък (или да въвеждате нов), веднага смъквате друг, при това спрямо същите хора и в същия размер. Просто не искаме да ви даваме повече! 40% от доходите и без това са ужасно много - от януари някъде до май работим само за вас, стига ви толкова. И ако обичате, не ме превъзпитавайте като ми бъркате в джоба, защото...
  Искам да почертая още една характерна особеност на управленската ни класа. Най-омразното им нещо са простите и естествени правила, важащи еднакво за всички и за всичко. От стратегическа важност за чиновника е да има множество взаимно изключващи се правила и още повече изключения, съчетани с разбираеми само за него и тълкуваеми само от него изисквания. Това дава на управленеца от всякакво ниво да взема каквито му хрумнат решения и да има нормативна база за да обоснове всяко свое желание. Всички намеси на чиновничеството са единствено с цел да изкривят пазара и да наложат повсеместно собствения си дух на връзкарство, на корупция и службогонство. Това е главната цел и на този закон. Едни продукти с един данък, други с друг, една фирма се облага така, друга инак - всичко това под контрола на чиновника. От това ще загубим всички - веднъж от самия данък, втори път (и то много повече) от изкривената среда и от монопола само на "правилните" фирми, които нашите чиновници със сигурност ще наложат. Благодарим за такава грижа!

 • 6
  mammita avatar :-|
  mammita

  Вместо да откриват дали има живот на Марс нашите министри и да вършат глупости, да вземат да се хванат и да докарат Цветан Василев в България, за да го съдят. Министър Москов май от доста години не се е движил сред народа. Хората не ядат вредни храни, защото са много по-вкусни, а защото са по - евтини, а те нямат пари. Хайде да ми обясни как един пенсионер с минимална пенсия, сега ще си плаща данъците? Не могат тези министри да си го набият в тъпите картуни, че ако българинът имаше пари, щеше да се храни здравословно. Да не говорим и че може би в целия ЕС ние се храним най-здравословно, защото масово хората сами си отглеждат домати, краставици, боб, зеле и какво ли още не. Сами си гледат прасетата и кокошките. Знаят как ги хранят, а не ги тъпчат със стеродиди и какви ли не още химии, за да станат по-бързо готови за продажба, но реално без никакви вкусови качества. Аз пък отказвам да плащам данъци, докато политиците ни не започнат да работят в интерес на народа и справедливостта. Така може ли, а?

 • 7
  apocalypse avatar :-|
  matrix

  Предлагам данък "чалга". Да бъде равен на здравната осигуровка. Почти цялото население е чалгализирано, приходите ще бъдат гигантски.

 • 8
  whoops avatar :-|
  Whoops

  Ми да, щото да направиш здравна реформа е трудно, а да вдигаш данъци е лесно.

  Москов, като успееш да завършиш нещо, с което си се захванал, ела пак и тогава ще имаш очи да искаш нови данъци.

 • 9
  yotata avatar :-|
  йотата

  "...От мултинационални компании, върху чиито изделия се очаква да бъде наложен данъкът, казват, че няма работна група за създаването на закона."

  Красен Станчев също казал нещо си.

  Министър Горанов нищо не казал. (Макар че трябва да е първият, който подкрепя предложението на здравния министър, с което така ще се завъртят паричните потоци, че ще остават малко повече пари в България. И по-малко безработни впрочем. За мултипликатори говоря, ИПИ да Ви обясни по-подробно, ако му стиска на ипито)

  Хубу!

  А от организациите за защита на потребителите, на пациентите, на майките и на диетолозите какво казват? Тях кога ще питате?

 • 10
  klavdyi avatar :-|
  Клавдий

  много прозрачно,Москов,много плоско!
  Така ли намерихте начин да пълнете хазната?
  Май искате да се превърнете в първото правителство изгонено с камъни.
  От 15 години нито едно адекватно предложение за реформа в здравеопазването,сега вие сложихте "черешката на тортата"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.