С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
9 23 окт 2015, 16:38, 10113 прочитания

Има ли избор

Местният вот ще затвърди доминацията на ГЕРБ и сегашното политическо статукво

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Илюстрация

Особености на българските местни избори

Ясното съзнание на всеки кандидат за политически пост в местната власт е, че всичко опира до еврофондове и обществени поръчки. Както се пошегува политологът Даниел Стефанов в "КлубZ" в неделя се гласува за тези, които ще разпределят обществените поръчки в следващите четири години. "Това е една двулична кампания, защото всъщност не се говори за местна политика, не се говори за оценка на местните възможности за развитие, за алтернативни стратегии за местно развитие. Говори се за преразпределение на достъпа до европейските фондове, говори се за това по какъв начин могат да бъдат овладени определени позиции и в крайна сметка се говори ангро", смята социологът Антоний Гълъбов.

"Вижте, това не се случва само в България, посочва Юри Асланов, отдавна на изборите не се говори за идеология, а се продават знаци и образи." Асланов посочва, че в тази предизборна кампания най-ефективната медийна акция всъщност е била фейсбук профилът на Теодор Михайлов със снимките от поредицата "Дебилиадата". "Когато политиката престане да има претенции, тогава на повърхността избива кичът", мрачно коментира социологът.


Това може и да е леко пресилено, но кампанията в медиите е, меко казано, смешна. От една страна, достъпът до медиите стана безкрайно скъп. "Праймтаймът на бТВ е 12 хил. лв. за 30 секунди, оплаква се лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева пред offnews. Кой има тези пари?" В същото време политиците избягват безплатните прояви. "Капитал" има политика да не приема платени интервюта или новинарски дописки, тъй като нашата цел все пак е да се опитваме безпристрастно да информираме читателите си. Представете си нашата изненада, когато няколко кандидат-кметове на Пловдив и Русе отказаха да представят програмите си в сайта на вестника, тъй като имали вече график с платени интервюта на други места. "Капитал" може и да не е най-популярният вестник под тепетата или на Дунава, но има малка, но вярна публика, която, поне ние вярваме, участва редовно на избори. Точно тази публика обаче явно не е целта на кандидатите.

"Данните от нашето проучване показаха, че предизборната кампания от информационна се превърна в маркетингова", обяснява Геновева Петрова. В по-големите градове това не се усеща толкова силно, но в по-малките населени места раздаването на леща, екскурзии или откровени заплахи са водещ фактор в кампанията. "Всеки шести българин е на мнение, че е добре политиците да предлагат на избирателите помощ в натура, намаления в магазини, защита от уволнение, почерпка или екскурзия", показват данните на "Алфа рисърч" за електоралните нагласи преди изборите. Така изборите, особено в по-малките общини, се съсредоточават в много тесен кръг от избиратели и се прави всичко възможно да се ограничи периферният вот, който случайно може да разбърка блатото. "Не се търси висока активност... Макар да не забелязваме кампания в гетата, там такава вероятно се провежда за осигуряване на гарантирани гласове", допълва Петрова. Приглушената кампания за референдума за електронното гласуване, който можеше да изкара пред урните нетипични избиратели, е само един от най-ярките примери.

Друга стресираща величина в настоящите избори е броят на кандидатите за политически пост. Дори и като се има предвид, че през 2014 г. беше разширен кръгът на длъжностите, за които се гласува, но все пак 42 хиляди кандидати е прекалена бройка. "Това са 6% от населението, ако броим и семействата им", пресмята Асланов. Според него причината за това е проста. В много региони на страната общинската власт е единственият надежден работодател. В други - най-сериозният източник на финансиране през европейските фондове.Европейските фондове направиха оценката на кметовете изключително изкривена. Важно е колко улици са асфалтирани с европейски пари, но не и каква е отговорността на кмета, когато детска учителка залепя устата на децата с тиксо, за да не говорят (случай от София от предизборната седмица, но такива за безбройни). Първото се случва само когато има пари и за него се говори. Второто зависи от мениджърското умение и отговорност на кмета, но за него се мълчи. В други държави това би преобърнало изборния резултат, но не и в България.

Колкото повече обаче политиката в България става цинична игра, толкова по-малко избирателите ще се интересуват от нея. Цели 39% от българите нямат понятие за идеите и предложенията на хилядите кандидати за политически пост, показват данните на "Алфа рисърч". А колкото по-малко хората се интересуват от политиката, толкова по-малко тя ще се интересува от тях.

Кой основно губи и печели

Резултатите от изборите в България рядко се разглеждат през ползата или вредата за избирателите. Обикновено винаги се гледат партиите, защото именно те са основните печеливши или губещи.

Ясно е, че след първия и втория тур на изборите картата на България ще бъде оцветена основно в ГЕРБ-ерско синьо. Ефектът от тази победа обаче ще бъде по-силен от червената карта на Клара от 1995 г. (когато БСП убедително доминираше след местните избори). Тогава БСП не успя да вземе София и Пловдив, а Варна падна под социалистическа доминация сякаш по случайност. Сега ГЕРБ ще спечелят изборите почти 100-процентово в София, Бургас, Стара Загора, Габрово, Добрич, Варна, Велико Търново, Благоевград, много вероятно в Русе и Пловдив. На практика партията ще доминира в основните икономически центрове на страната. И няма да позволи повторение на историята със София от 1995 г., чиято загуба от социалистите бележеше началото на стръмния им провал. 

Това създава условията за трайна доминация на ГЕРБ в политиката на страната. При настоящата технология на властта достъпът до местната власт изгражда широка клиентелистка мрежа, която поддържа централната власт. И за разлика от СДС през 1999 г., в които имаше различни фракции и крила, които доведоха до бъдещия провал на партията, в ГЕРБ няма такава политическа слободия.
 
Изборният резултат ще има най-интересен ефект върху Реформаторския блок и БСП.

Реформаторският блок не може да разчита на сериозен резултат в София, ненапразно петпартийната коалиция дълго агонизираше около избора си на кандидат за кмет. Борбата е за присъствие в общинския съвет, но това едва ли е достатъчно за утвърждаването на блока като сериозна политическа сила. Овладяването на бившата синя крепост Плевен, за което реформаторите имат шанс също, едва ли е достатъчна, за да има някакво възкресение за десните партии, наследници на СДС. Там, където реформаторите би трябвало да бъдат най-силни - в бившите сини крепости София, Пловдив и Варна, и където на теория би трябвало да има по-интелигентна и желаеща промяна публика, блокът изглежда вял и лесно разклащан с дребни компромати. От друга страна, евентуалното разочароващо представяне на изборите може да бъде сигналната лампичка, че вече така не може да се продължава. За феновете на футбола в РБ трябва да стане ясно, че играта в центъра и манкирането по терена е рецепта за провал. "Не успяха да създадат иновативен модел на коалиционно споразумение, което им позволява да запазят собствения си профил и в същото време да работят заедно", казва социологът Антоний Гълъбов. Това беше и е системен проблем на българската десница, тя не работи заедно и точно затова не постига резултатите, които би могла да има."

За социалистите сега е най-важно да запазят някакъв властови плацдарм, но избутването им в периферията на страната не е добро предзнаменование за тяхното бъдеще. На места - като в Пловдив например, местните кадри на партията всъщност играят за други политици. Доста мрачен факт за партията, която преди двадесет години смяташе, че е непоклатима в болшинството от общините по страната. Най-важните битки за партията са Враца и Сливен. Северозападният град е важен за стратегията на ГЕРБ за овладяване на региона и управляващите вече развяха стандартното си обещание за потоци от еврофондове. Сливен пък беше единственият голям град, който БСП успя да измъкне на ГЕРБ през 2011 г. Ако го загуби, БСП вече официално може да премине в графата на партия, представляваща само малки и маргинални общини.

Най-сериозен се очаква да бъде успехът на ДПС, която може да се окаже втората по-сила партия в България, поне от гледна точка на бройката общински съветници. Това не само ще укрепи самочувствието на движението, но и ще увеличи амбициите му да иска от управляващите повече концесии за себе си всеки път, когато гласовете му са необходими за някое важно решение. Другият победител вероятно ще бъде АБВ - партията на бившия президент Георги Първанов вероятно ще успее да отбележи присъствие в местната власт, което ще го изкара от сянката на странното му присъствие в настоящата управленска коалиция.

"На мястото на ГЕРБ бих стимулирал опозицията", казва полу на шега, полусериозно социологът Иво Желев от "Естат". Тоталната доминация на ГЕРБ ще има много ефекти. Стабилизирането на статуквото не е непременно лошо. По-ясната отговорност може да стимулира по-висока гражданска активност, тъй като тя би имала ясен адресат. Но важното е да има такава активност, а настоящата предизборна кампания не е добър предвестник на това.

Какво да следим на местните избори

Всички избори имат своите особености - кой губи, кой печели, кои фактори са определящи. През 1995 г. се запомни фалшивата партийната книжка на Стефан Софиянски и червената карта на Клара. През 1999 г. разбрахме, че ниската избирателна активност, която не позволи на СДС да спечели тотална доминация, се дължи на това, че всички са отишли за гъби. Настоящите избори освен с очакванията за изборен хаос може би ще бъдат запомнени с едно от следните седем неща:

1. Изборните туристи
Според справка на Министерството на регионалното развитие в рамките на една година имаше населени места, където хора масово се регистрираха по настоящ адрес. Най-фрапиращите случаи бяха няколко села във Видинско – Грамада, Ружинци, Димово, в Монтанско – Бойчиновци, Медковец, в Кюстендилско – Трекляно, Бобошево, Кочериново. Впоследствие някои от тези регистрации бяха заличени, но от ведомството отказват да кажат колко от тези хора са подали заявления да гласуват по настоящ адрес. В малките населени места техният вот може да се окаже решаващ.

2. Вотът за ДПС в ромските квартали
На последните парламентарни избори ДПС взе 8% от гласовете в Монтанско, повечето от които бяха ромски. Подобна е и картината във Видин, Ловеч, Велико Търново и Враца. Самоков, Пазарджик и Велинград в Южна България пък са традиционни места, на които ромският вот обръща везните на изборите.

3. Вотът в областните градове
На предишните избори ГЕРБ спечели кметския вот в 14 областни града - София, Бургас, Габрово и Добрич, Благоевград, Варна, Велико Търново, Плевен, Пловдив, Русе, Силистра, Смолян, Стара Загора и Ямбол. БСП победи в 8 - Търговище, Шумен, Сливен, Разград, Ловеч, Перник, Видин и Враца. ДПС в един – Кърджали. За тези избори ГЕРБ са се прицелили в 20 областни центъра – между които Шумен, Сливен, Разград и Враца.

4. Вотът в Плевен

Според социологически проучвания кандидатът на Реформаторския блок за кмет Георг Спартански води по подкрепа сегашния кмет от ГЕРБ Димитър Стойков и има реални шансове двамата да стигнат до балотаж.

5. Вотът за общински съветници
Според социолозите ГЕРБ ще е безспорен фаворит по брой общински съветници, но битката за второто място между БСП и ДПС ще е оспорвана. Има реални шансове по този показател движението да изпревари социалистите и да стане втора политическа сила. Общият брой общински съветници е показателят, по който се измерва тежестта на дадена партия след местните изборите.

6. Местните кметове феодали

Какъв ще е резултатът на дъгогодишните кметове на няколко града, подкрепени от Реформаторския блок – Георги Иванов, кандидат за кмет на Хасково за пети мандат, Златко Живков, кандидат за кмет на Монтана за пети мандат, Станислав Благов, кандидат за кмет на Свищов за пети мандат, Вельо Илиев, кандидат за кмет на Петрич за пети мандат, и кандидатът за трети мандат за кмет на Кюстендил Петър Паунов, който е подкрепен и от ГЕРБ, и независимия настоящ кмет и кандидат за трети мандат Тодор Попов.

7. Кметовете, срещу които има съдебни дела или разследване на прокуратурата
Общо 11 са кметовете, срещу които се водят съдебни дела или разследване на прокуратурата и които се кадидатират отново за постовете. Двама от тях - Жоро Цветков (Своге), издигнат от ГЕРБ, Герго Гергов (Видин) от БСП, са привлечени като обвиняеми. Срещу петима има образувани проверки. Това са кандидатите за кмет на Хасково Георги Иванов, на Ботевград - Георги Георгиев, на Белово Костадин Варев, на Петрич Вельо Илиев, на Пазарджик - Тодор Попов. Срещу двама кандидати има повдигнати обвинения. Това са кметът на Тетевен от Земеделски народен съюз Милен Милев и на Карлово Емил Кабаиванов, издигнат от Реформаторския блок. Кандидатът за кмет на Ямбол от ГЕРБ Иван Славов беше осъден от Апелативен съд - Бургас, на четири години затвор. На 24 септември тази година Върховният касационен съд отмени решението и върна делото на Апелативния съд. Срещу единствения кандидат за кмет на Симитли Апостол Апостолов е имало разследване, което обаче е приключило и според прокуратурата той е невинен.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ГБС ще ремонтира "Струма" срещу 1.8 млн. лв. и срок от 4 месеца ГБС ще ремонтира "Струма" срещу 1.8 млн. лв. и срок от 4 месеца

Под съоръжения в страната са открити не само сметища и струпани гуми, но и овчарник

23 авг 2019, 223 прочитания

Чума отвъд прасетата Чума отвъд прасетата

Африканската чума по свинете вече засяга и бизнеса в горите

23 авг 2019, 262 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "България" Затваряне
Защо тези избори са сложни

Гласуването с поне четири бюлетини и с преференция ще постави на изпитание както избиратели, така и изборна администрация

Обезлесяването в Бразилия: "Капитан Моторна резачка" срещу Амазонската гора

Бразилският президент Болсонаро отхвърля наложения му прякор, но при неговото управление загубата на дървесна покривка опасно се ускорява

Лаборатория на края на света

Българската база на Антарктида ще има нова сграда

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

20 въпроса: Теодора Димова

Новият роман "Поразените" ни връща към събитията от 1944 г. и вече е в книжарниците

Календар и домашно кино

Интересните събития през уикенда и следващата седмица