Борисов без граници
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Борисов без граници

Борисов обвини американските инвеститори за цените на тока, но отказа да изрази ясна позиция по исканата от ръководството на КРИБ национализация на централите ТЕЦ "Марица-изток" - 1 и 3.

Борисов без граници

За седмица САЩ и Русия влязоха в списъка на премиера с виновните, а Турция изгря като фаворит

7383 прочитания

Борисов обвини американските инвеститори за цените на тока, но отказа да изрази ясна позиция по исканата от ръководството на КРИБ национализация на централите ТЕЦ "Марица-изток" - 1 и 3.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Ако трябва да си отговорим дали следва да очакваме някакви конкретни решения и последици от ефектните словесни "шамари" към Америка и Русия, с които премиерът Бойко Борисов поразбуди преди седмица изпадналата в летаргия пред екраните публика, темата ще се стопи във въздуха като усмивката на Чеширския котарак. Което не означава, че не е важна. След изказванията му срещу американските централи в съзвучие с атаката на КРИБ срещу тях изглеждаше, че може да е заявка за промяна в прозападния курс. Последвалите реакции в този дух и срещу Русия върнаха донякъде геополитическия баланс в познатото му русло.

От последните дни обаче остана една отчетлива промяна - активността на министър-председателя във външната политика се засилва.

За българския премиер думите са не само политически, но и основен управленски инструмент. Затова с голяма доза увереност можем да предположим, че той никога не казва нищо случайно. И за разлика от яркото му вътрешнополитическо говорене, при общуването си с чужди представители и в коментарите му за други държави тонът му винаги е бил премерено снишен, с акцент върху приятелските връзки, отразяващ философията "искаме да сме добре с всички".

Но явно с крак с бурното геополитическо време, завърнало се покрай бежанския поток, заливащ Европа, стратегията изглежда различна и министър-председателят стана почти единствен говорител и в това поле. В рамките само на седмица той прибави в списъка си на виновните американските инвеститори у нас - заради цените на тока, както и руския външен министър Лавров и "руснаците" - заради цените на газа, и същевременно заяви ангажимента си за лобистка подкрепа на най-спорните искания, които Турция отправя към ЕС по кризата с бежанците. Тези прояви основателно породиха въпроса какво стои зад тях.

Към САЩ: толерираме срамните ви договори

На дискусия с представители на американския бизнес за регионалните предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси, организирана от Американската търговска камара в България на 12 октомври, Борисов държа странна реч, чието основно послание беше на недоволство, граничещо на моменти с нападки.

След поставения от домакините проблем с върховенството на закона, свързан с очакванията им за справедливи и безпристрастни съдебни решения и правна предвидимост за бизнеса си, премиерът мина в офанзива. "Говорим за американския бизнес в България - добре дошли сте, полагаме огромни усилия, толерираме го, дори когато не е много за толериране. Когато са направени договори, които дори ме е срам да ги чета, ние ги толерираме. Полагаме огромни усилия да подпомагаме българо-американския бизнес", каза той, а по-късно посъветва САЩ да се поучат от министър Горанов за финансовата си дисциплина, а от ЕС – на отношение към България заради еврофондовете.

Изказването му  дойде на фона на две паралелни кампании – на притежаваните и контролираните от депутата от ДПС Делян Пеевски медии срещу фондация "Америка за България", която плащала у нас на лица и организации да дестабилизират правителството, и на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) срещу двете централи с американски собственици - ТЕЦ "Марица-изток" – 1 и 3, с искане за национализацията им. Така остана впечатлението за наливане на вода в мелниците им, още повече че липсата на каквато и да е реакция от управляващите към тях поражда и подозрения за "мълчаливо съгласие".

На поставен му конкретен въпрос Борисов отново не каза ясно каква е позицията му по пожеланата от ръководството на КРИБ национализация, а отговори: "Не трябва да гледате само вашата страна. Гледайте и моя проблем, защото това отива в електромера на всеки български гражданин и когато не сме прозрачни и точни, възникват съмнения" и защото "като има протести за цените на тока, не викат срещу друг, а викат "долу Бойко!".

В поанта на речта му обаче се превърна сравнението "когато има проблем с руски проект, България действа незабавно, а когато има проблем тук, си затрайваме", последвано от уточнението "признали сме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, спрели сме три големи руски проекта, спрели сме руски самолети над морето - това, ако не е партньорство, какво е".

Към Русия: А не ви ли е срам да плащаме най-скъпия газ

След така подадената топка реакцията на Русия не закъсня. Часове по-късно руският външен министър Сергей Лавров коментира, че на мястото на българския министър-председател би се срамувал от признанието, че спира съвместни проекти с Русия в интерес на Съединените щати. Борисов на свой ред отвърна с въпроса "а не ги ли е срам руснаците от техните братя, славяни и православни българи да плащаме най-скъпия газ в Европа". И също: "С кое е прав от изказването си? За гьола "Белене" - не е ли върла корупционна схема? Един прекратен гьол, каква вина имам аз? "Южен поток" беше спрян, защото те не искаха да спазят Третия либерализационен пакет."

Към Турция: Имате пълната ни подкрепа

През същата седмица за решението на кризата с бежанците изгря звездата на Турция. Преди около месец  българският премиер отстояваше виждането, че без общи действия на САЩ и Русия проблемът с бежанците няма да се реши, и отправи критики към Брюксел, защото "се харчат много пари, върви се по повърхността, търсят се решения, които в никакъв случай не решават проблема". "Събират ни да си говорим за нещо, което всички знаят - че без Америка и Русия да се разберат за Сирия, нищо няма да се реши. Отивам да кажа това, което казвам на вас, и то да не се чуе", обяви министър-председателят пред отразяващите го репортери преди срещата на върха  на 25 септември.

Пак тогава съобщи и за получено писмо от турския му колега Ахмет Давутоглу, в което се казва: "В рамките на колективните усилия първостепенна мярка трябва да бъде установяването на зона за сигурност, която може да се създаде в северната част на Сирия и би позволила доброволното завръщане на бежанците. Ако не можем да създадем такива зони, ще стане неизбежно за повече от 7 милиона души, живеещи в Сирия, да поемат към Европа, което ще задълбочи още повече сегашната криза."

В Брюксел Борисов специално представил съдържанието на писмото пред европейските си колеги: "Много ясно им казах, че съм длъжен да отчета това, което ми пише турският премиер." Впоследствие стана ясно, че това писмо Ахмет Давутоглу е изпратил до всички държави от евросъюза.

Нито ЕС, нито САЩ дават знак, че биха подкрепили настоятелното искане на Анкара за специалната зона в населената с кюрди Северна Сирия, определяно от международните наблюдатели като най-спорното. Причината, от една страна, е в опасенията, че режимът на Ердоган може да я използва, за да разшири и към Сирия военната антикюрдска кампания, която води под знака на борбата с "Ислямска държава" (ИД)  срещу позиции на бунтовниците от Кюрдската работническа партия (ПКК) на турска територия и в Северен Ирак. От друга страна, както предупреди и германската канцлерка Меркел, струпването на бежанци в такава зона би ги изложило на опасност от  опустошителни атаки на джихадистите от ИД.

По неясен начин това искане се оказа и българско. "Уверих турския си колега Давутоглу, че на Европейския съвет ще защитаваме нашата позиция за изграждане на зона за сигурност в Сирия и включване на Турция в третия пакет на сигурните държави", написа Борисов в профила си във фейсбук след работното си посещение в Истанбул на 14 октомври, ден преди заседанието на съвета. В Брюксел той съобщи на журналистите, че българското правителство е изпратило до шефовете на европейските институции и до ръководителите на страните от ЕС писмо с тази позиция, но в самата му реч пред Европейския съвет, която беше разпространена, я няма.

Три тълкувателни погледа

Според политолога Иван Кръстев по въпроси като бежанците и цената на газа и тока вътрешната политика е външната политика и обратното: "В този смисъл с изказванията си по тези теми Борисов успя да постигне няколко важни неща. Той успокои обществото по бежанския въпрос, без да си развали отношенията с Германия и с Европейския съюз, както направиха това Унгария и другите източноевропейски страни - и то само на базата на говоренето по темата. Второ - Борисов много рано прозря, че е важно да се разбере с Турция, защото те са тези, които могат да контролират бежанския поток, а решението на проблема е на границата на Турция и Сирия. В същото време той не позволи външната политика да бъде употребена предизборно, което е много важно.

Още нещо - Борисов разбра, че е по-добре да си говори на висок тон с руснаците, отколкото да се рита с тях по кокалчетата. Същото е и с изказването му за американските централи. Антиамериканското и антируското говорене имат една цел и тя е хората да разберат, че той е на тяхна страна. Политическият инстинкт му подсказва, че трябва да бъде релевантен на обстоятелствата, без да е твърд."

Друг политолог - Огнян Минчев, смята, че думите на Борисов пред американците и към руснаците са предизборна демонстрация на патриотизъм - "да покаже, че не е зависим от нищо и никого и защитава интересите на страната от всички видове натиск".

Икономистът Красен Станчев вижда нещата от по-различен ъгъл - че в търсенето на виновник за цените на тока освен ВЕИ подръка се оказват и "американските" централи, които всъщност са български - замислени като заместители на четирите малки реактора в АЕЦ "Козлодуй" в споразумения, потвърдени от четири правителства на България.

"Когато се говори, че цените на тока от т. нар. американски централи били високи, трябва да се знае, че в момента на изкупуването му те са точно на равнището на енергийния микс. Но тъй като не се изкупува цялата произведена електроенергия - за да бъдат вкарани други играчи, като Ковачки например , останалите количества се изплащат според договора", посочва Станчев.

Неговото тълкуване е, че след като са отпаднали възможностите от руските проекти, апетитите са се насочили към наличните. "И хора, озовали се в управителните тела на работодателски организации, предлагат нова икономическа политика: когато някакви предприятия са разработени и произвеждат доход, правителството им отнема бизнеса, като го продава на някой друг или го задържа за себе си. Както е казал Ленин преди 94 години, "няма страшно, властта е наша, винаги можем да им отрежем главите",  коментира икономистът.

Има ли проблем и къде е

Първият видим проблем е, че по никой важен въпрос - вътрешен, външен или вътрешно-външен, от много време в България не протича нормална дискусия, която да се опита максимално да изясни именно в какво се състоят проблемите и как те да бъдат решавани принципно, така че да не възкръсват през годините като зомбита, употребявани според случая.

Проблем е още повече и това, че в медийния комфорт от кремълски тип възможността за такива дискусии опасно се е доближила до нулата. Към общественото мнение текат обяснения и тези, които не срещат почти никаква форма на съпротивление по отношение на фактологията и аргументацията си. Така едни и същи неща, които вчера са били добри и полезни, днес може да се окажат лоши и вредни, а утре пак да станат добри - и така до безкрай в движението по един омагьосан кръг.

В прегледаната седмица не само американските инвеститори не разбраха дали в България ще има независим и справедлив съд и правна предвидимост за бизнеса, а това, което българските граждани най-ясно чуха, е, че те също са виновни за цените на тока, без да узнаят защо и в каква степен в сравнение с други фактори за тези цени.

Гражданите чуха също, че руснаците са виновни за не-приятелските и не-православните цени на газа, но никой не пита нито докъде стигна задачата за диверсификация на доставките, поставена след газовата криза през 2008 г. и решавана успешно от други страни в положението на България, нито за стратегия за преодоляване на засечките по пътя й.

"Върлата корупционна схема "Белене" беше подкрепена впрочем и в предизборната програма на ГЕРБ от 2009 г., а ако "Южен поток" е спрян само заради "външната" пречка, свързана с изискванията на Третия либерализационен пакет на ЕС, толкова по-зле. Това означава, че при хипотетичното й отпадане може отново да се окажем пред раздутата до главозамайващи суми цена на проекта и ново строяване на останалите излъгани изпълнители, които сега искат национализацията на централи.

А дали Ердоган ще оцени жеста на българския премиер да лобира за интересите му и няма да пусне бежанците към границата ни, дори ако не получи от ЕС това, което най-много иска, ще разберем скоро. Но ако потокът на мигрантите е решил да продължи "на живот и смърт" да ни заобикаля, то и проблемът би се решил преди да се е проявил.

Със сигурност, ако има проблем, той не е в променената активност на премиера по външната или граничещата с нея политика - в сегашната ситуация тя би следвало да продължи да се засилва. Но това, което показаха последните дни, е, че той действа и на външната сцена в стила, в който се изявява на вътрешната - не според ясна, предварително обсъдена и включваща различни държавни институции стратегия, а според политическия си инстинкт за извличане на конюнктурни ползи. До момента това поведение е без сериозни последици, но външната политика е много по-сложна игра от вътрешната, при това на терен, който не е предварително обезопасен, и ако се продължава така, проблемите могат да се окажат зад ъгъла.

Ако трябва да си отговорим дали следва да очакваме някакви конкретни решения и последици от ефектните словесни "шамари" към Америка и Русия, с които премиерът Бойко Борисов поразбуди преди седмица изпадналата в летаргия пред екраните публика, темата ще се стопи във въздуха като усмивката на Чеширския котарак. Което не означава, че не е важна. След изказванията му срещу американските централи в съзвучие с атаката на КРИБ срещу тях изглеждаше, че може да е заявка за промяна в прозападния курс. Последвалите реакции в този дух и срещу Русия върнаха донякъде геополитическия баланс в познатото му русло.

От последните дни обаче остана една отчетлива промяна - активността на министър-председателя във външната политика се засилва.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Бойко Борисов като лектор......
  БОЙКО изнася "доклад", дава оценки, определя стратегии. Къде ??? Пред AmCham !!! Боже, ти си ни забравил, май...... БОЙКО Борисов поучава американците как да инвестират, как да работят и какво да ни дават........ Дори ги обвини в кражби...... Нагло, по мутренски !!!! BOIKO is not Bulgarian - he is vulgarian...... СРАМ, голям срам !!! НЕ може да имаме такъв премиер, който обедини мафията, групировките и милиционерите в групировката ГЕРБ !!! Като агент БУДА е доста посредствен, но по нахалство и лицемерие няма равен - дори Началника отгоре би се засрамил !!!!
  МУТРА форевър !!!!!

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Репликите на г-н Борисов по отношение и на ЮС, и на Русия са копиране на "навеждането" докато отмине вълната на перестройката на неговия политически гуру Тодор Живков.
  Много са точни анализаторите, че е елементарно вътрешнополитическите проблеми да се изговорят като външнополитически и да се "нагазят" началниците. Така електоратът долавя, че Борисов знае проблемите и се грижи за тях.

  Няма логика, обаче, в бурното му обвързване с идеята на Ердоган/Давутоглу за зона за сигурност в Северна Сирия. Нито Германия, нито ЮС я подкрепят, а след намесата на Русия в Сирия тя стана неосъществима.
  Защо Борисов пристана на неоосманистката доктрина и за решаването на вътрешните за Турция проблеми с кюрдите? Турция пуска бежанците към недолюбваната Гърция, която от своя страна ги транспортира до Македония.
  Сложен политически под от Борисов!? Не може да ми го побере главата!

 • 3
  hitmana avatar :-|
  hitmana

  Евала бат Бойко! Най-накрая на мястото си. Кажи им! Нареди ги. Експлоататори гадни. Най-накрая един български политик да заяви независимост. Евала!

 • 5
  binata2014 avatar :-|
  3.14

  Ако авторът смята, че българският премиер трябва кротко да си мълчи в кризисната ситуация, много греши! Друг е пъпросът за основателността на външнополитическите му изказвания и действия. А за намекът, че няма свобода на словото по вина на Борисов, това обвинение е от комплекта лъжи на Станишев от времето на атаката за сваляне на правителството и отстраняване на Борисов и ГЕРБ от политическата сцена. Ако има опасност от репресии, авторът трябва да е смел, ама много смел! Ориентацията в полза на Ердоан - Турция, говори за приемане на турските интереси за свои в замяна на охрана на границата ни. Така е по-евтино засега, но е обвързващо и може да крие опасности, ако "не слушаме". Ако иска Бойко да сме държава, трява да действа като Орбан по въпроса. Бързо да огради границата и да пресъздаде Гранични войски в съвременен, но ефективен вариант. С такава позиция ние се обявяваме негласно против курдите и техните интереси и това трябва да се отчита с оглед на бъдещи ответни удари от страна на техните организации.
  За газа и всичко около него: Не България е виновна за цената, а наистина Русия! И не ние, а Русия спря "Южен поток", плати обезщетения на западзните си партньори по проекта и сега прехвърля тръбите към разширението на "Северен поток"!
  За публичното обсъждане на външнополитическите решения на правителството: кога е било практика в Бългаярия? И има ли закон за това? Само пожелания и популистки речи за необходимостта от това. Но когато стане дума за референдуми, всички сили се хвърлят за осуетяването на допитване до народа! Лицемерие и то какво!

 • 6
  kalitkoo avatar :-|
  Ден

  Опитите да се придаде някакъв дълбок замисъл на най-обикновени дребни тарикатлъци на един селски хитрец
  наподобяват опитите да се придаде енигматична мъдрост в несвързаното бръщолевене на мировянския "стратег" Димитър Пенев.

  Няма тема, по която борисов да не се е извъртял по няколко пъти, подобно на трогателните истории, които разказва за филията с мас и прасето, което е трябвало да храни.
  Неслучайно по повод твърдението му, че е спрял техни проекти за да угоди на новите господари в Русия с презрение си пропнят, как преди време им се е оплаквал, че американците го натискат, а видите ли той с все сили се е съпротивлявал.
  Подобни хитреци на дребно всеки гали и потупва по рамото, но същевременно ги презира и никога не им се доверява.
  Резултатът е видим. България я хвалят на думи, а на дела винаги я прецакват.

 • 7
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Добър анализ на г-жа Червенкова,допада ми!
  Обаче :) защо го няма "шилето" на амбразурата? Има не лице критичен материал за неговият идол.... Заслужено ще го поприцаят пред строя.

 • 8
  shule avatar :-|
  shule

  "Според политолога Иван Кръстев по въпроси като бежанците и цената на газа и тока вътрешната политика е външната политика и обратното: "В този смисъл с изказванията си по тези теми Борисов успя да постигне няколко важни неща. Той успокои обществото по бежанския въпрос, без да си развали отношенията с Германия и с Европейския съюз, както направиха това Унгария и другите източноевропейски страни - и то само на базата на говоренето по темата. Второ - Борисов много рано прозря, че е важно да се разбере с Турция, защото те са тези, които могат да контролират бежанския поток, а решението на проблема е на границата на Турция и Сирия. В същото време той не позволи външната политика да бъде употребена предизборно, което е много важно.

  Още нещо - Борисов разбра, че е по-добре да си говори на висок тон с руснаците, отколкото да се рита с тях по кокалчетата. Същото е и с изказването му за американските централи. Антиамериканското и антируското говорене имат една цел и тя е хората да разберат, че той е на тяхна страна. Политическият инстинкт му подсказва, че трябва да бъде релевантен на обстоятелствата, без да е твърд."

  Добре казано. И е поредно доказателство, че за разлика от опонентите си и въпреки техните безпочвени и злостни, непрекъснати обвинения Борисов всъщност израсна като политик с качества, уважаван и ценен в Европа.

 • 9
  dimitrov21 avatar :-P
  дурак

  за два мандата Борисов направи това, което друга партия успя да направи за 45 години :

  да вкара тълпата в релси.......пардон , в Магистрала воодеща към светло бъдеще в Бъдеще необозримо време!

  не може обаче да му се приписва стратегичаско планиране , Визионерство и пр. атрибути на истински държавник....

  ние го подпомагаме максимално....плащайки за въжетата с които ни "бесят"

  Борисов успя да изгради такъв Мек тоталитаризъм , на който и Тато би завидял...при това в услоивя на Пълна сЛободия на словото

  и после.....матРяла бил читав...

  Дека го Оруел да направи римейк - „Фермата на животните“ II


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK