Цацаров поиска арест за Сидеров и Чуколов

Само така ще се препятства "извършването на други обществено опасни деяния от тях"

Полицията извежда Сидеров от НАТФИЗ
Полицията извежда Сидеров от НАТФИЗ    ©  Георги Кожухаров
Полицията извежда Сидеров от НАТФИЗ
Полицията извежда Сидеров от НАТФИЗ    ©  Георги Кожухаров

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал от парламента задържането на лидера на "Атака" Волен Сидеров и депутата от партията Десислав Чуколов. Искането е внесено в понеделник сутринта в деловодството на парламента. Според прокуратурата постоянният арест на двамата е необходим "преди всичко, за да бъде препятствано извършването на други обществено опасни деяния от тях, при демонстрираното съзнание за безнаказаност и пълно незачитане на установения законов ред и правата на другите граждани."

Новината идва само няколко часа след като Волен Сидеров отново нахлу в сградата на НАТФИЗ, като впоследствие беше изведен оттам с полицейски кордон, а докато беше ескортиран от служителите на МВР неизвестен мъж го удари в лицето. На място дойде и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Повод за искането на ареста на Сидеров е нахлуването му, заедно с Чуколов и други лица, в сградата на НАТФИЗ в петък вечерта. Тогава те са нахлули в сградата на академията, прекъснали са упражнение и са започнали да обиждат студентите. Лидерът на "Атака" е нападнал момиче, което се е опитало да заснеме случващото се. Според прокуратурата той "се приближил до нея с думите : "Ти каква си?", "Защо снимаш?". След това Сидеров я хванал силно за китките, извил ръцете й, дърпал я и я бутал докато тя не опряла гръб в стената на аудиторията и се опитал да й вземе телефона. Студентката започнала да вика за помощ, към нея  се приближило непознато за нея лице и изтръгнало телефона от ръката й. Студентката била принудена да отключи телефона си и да изтрие направената снимка на Волен Сидеров."

Преди две седмици Сидеров отново стана причина за безредици, като влезе в сблъсък със собствениците на магазин на ул. "Раковски" и дошлите впоследствие полицаи. За този инцидент Сотир Цацаров също поиска имунитета на Сидеров и Чуколов. Срещу тях е образувано досъдебно производство за "хулиганската проява и причиняване на телесна повреда на двама полицейски служители при изпълнение на службата им."

Лидерът на "Атака" е подсъдим за хулиганска проява заради инцидента на летище Варна от януари 2014 г.