Кметовете, които (въпреки всичко) остават

Панайот Рейзи

Кметовете, които (въпреки всичко) остават

В Ботевград Георги Георгиев се бори за четвърти мандат, в Пазарджик Тодор Попов - за трети, а в Созопол Панайот Рейзи е все така непоклатим.

Мартин Димитров
17694 прочитания

Панайот Рейзи

© Надежда Чипева


Местната власт в България е мръсен бизнес. Нагласени поръчки, обществени пари за свързани фирми, "приятелски кръгове", купуване на гласове. Всичко това е най-видимо в местната власт.

През последната година имаше повече от достатъчно скандали с кметове, които по един или друг начин са били обект на съмнение. Но ако сте си мислели, че те са се отразили по някакъв начин на шансовете им за преизбиране, ето ви три примера (от огромния списък с такива), за да ви разубедят.

Четвърти мандат за царя на Ботевград?

Само до преди няколко месеца изглеждаше, че кметът на Ботевград Георги Георгиев бе изпаднал в политически амок. Срещу Георгиев, които стана известен като един от емблематичните местни феодали, бе започната проверка за длъжностни престъпления, свързани с провеждане на обществени поръчки и сключени договори за наем на общински имоти. Освен това прокуратурата поиска отстраняването му, защото се оказа, че Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество, което противоречи на закона. ГЕРБ, които го бяха издигнали за последния му мандат (в предишни кампании Георгиев е получавал подкрепата и на БСП, и на НДСВ), смъкнаха подкрепата си за него, изключиха го от партията и дори премиерът Борисов говори за скандала по bTV.  

В някоя нормална държава, това би значело край на кариерата на Георгиев. Дори тук, обикновено изхвърлянето от ГЕРБ значи рязък спад на лостовете за влияние. Но Георгиев стана ярък пример за това колко устойчив може да е един модел, ако е пуснал достатъчно дълбоки корени. 

Кметът събра собствена коалиция "Обединени за бъдещето на ботевградска община" (ОББО) и успя да спечели цели 6109 гласа, или 40,14% от гласовете (при 100% обработени от ОИК протокли), като ще се яви на балотаж срещу местния бизнесмен Иван Гавалюгов. Гавалюгов стана известен с това, че поведе борбата на малка група общински съветници срещу Георгиев в началото на годината. През лятото той реши да се кандидатира за кмет и бе издигнат от ново движение, със цветущата абривиатура "ГДБОП"  - Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет. ОББО дори се превърна в първа политическа сила, измествайки и ГДБОП и ГЕРБ, от чиито редици се пръкна.

Как Георгиев успява да постигне този резултат? Първо, той полага сериозни предизборни грижи за пенсионерите в града, които са над 6400 души, при 29 хил. избиратели. Всяка година Георгиев успява да намери пари за коледни и великденски добавки за пенсионерите и майките.

Това е едната страна на монетата. Другата са ромските махали, в които Георгиев безапелационно печели. Предвид механизма на ромския вот, това е много откровено признание как работи една система, която е овладяла властовите лостове на местно ниво и защо националните партии предпочитат играчи като Георгиев, когато се стигне до избори. Освен това Георгиев стана известен с мини-модела на Путин и Чавес: купува с общински пари екранно време в местния кабелен канал "Ботевград", за да атакува пространно опозицията си.

Любимият стопанин на Пеевски

"Сега факт е и аз не се крия, че имам имот и селска къща в Паталеница, аз не се крия. На мое име. Нали, защото сега, като стане зелено, като ти се покажат розите, това-онова, да седнеш вънка, уникално". С това изказване пред bTV кметът на Пазарджик Тодор Попов стана национално известен за ден. Полет над "селската къща" показа, че поддържането на розовите храсти не е единственото, което той прави там - има и фитнес зала, изкуствена река, шикозно озеленяване и още няколко постройки, включително парник. Със заплата от 2000 лв. на месец от 7 г. насам и без нито един спестен лев, Попов бе успял да изгради имот, които според независима оценка не може да струва по-малко от 1,5 млн. лв. Пазарджишката прокуратурата започна през април проверка за този имот, след като се наложи дронът на bTV да я сезира за нещо, което е било пред очите й. На запитване на "Капитал" докъде е разследването, от прокуратурата отговориха, че не "смятат за удачно да се коментира по време на предизборна кампания".

Това не бе единственият скандал около Попов през тази година. През януари с шест куршума пред дома й беше убита Татяна Стоянова - началник на кабинета и дясна ръка на Попов. След този случай, депутатът от ДСБ Атанас Атанасов съобщи, че има сигнал подписан сигнал за тежка зависимост и връзки между прокуратурата, кметската власт и полицията в Пазарджик и с помощта на тази мрежа се крадат и мачкат бизнеси. Сигналът бе пратен до Сотир Цацаров и там потъна безследно.

Всичко това, познахте, въобще не пречи на Попов почти да вземе кметския пост миналата неделя от първи тур с 44,34% от вота. Тук също е пълно с интересни схеми. Например, във всички секции, които ДПС е спечелило безапелационно на парламентарните избори миналата година, Попов печели също така безапелационно, макар и с няколко пъти по-малко гласове, заради по-малката активност. Но топлите връзки между движението и Попов не са новост: с подкрепата на ГЕРБ и ДПС Попов стана председател на Националното сдружение на общините (НСРОБ) преди време. След това "скъса" с ГЕРБ по време на първия си мандат и сега отново е независим, който явно се ползва с подкрепата на движението. Пазарджик е избирателният район на Делян Пеевски.

Източници от средите на изборните наблюдатели споделиха пред "Капитал", че има и сериозни съмнения за нарушения при гласуването в общината. Те произтичат от добавянето на няколкостотин души към списъците в околни на Пазарджик села, които са потенциално решаващи за избора на селските кметове. Според наблюдателите това е показателно за факта, че в общината вече става дума за търговия с влияние и зависимости отвъд купуването на гласове.

Продавачът на морето

Още един скандален кмет бе преизбран безапелационно, но за разлика от Георгиев - още на първи тур и въобще не неочаквано. Панайот Рейзи остава кмет на Созопол с 65,3% от вота.

Рейзи влезе в новините, когато затвори неколкократно с бариера пътя към т. нар. "Шофьрски" плаж в местността Алепу - лагуната между вилните селища Дюни и "Свети Тома". Тогава Рейзи първо обяви, че мярката е наложителна, защото иска да защити местността от нелегално къмпингуване. После версията се промени и кмета твърдеше, че иска да противодейства на вероятните пътни инциденти, които могат да се случат заради лошото състояние на пътната мрежа. След обаждане от премиера Борисов, проблемът потъна.

Но скандалът с Алепу бе само последният от продължаващите с години неуредици в Созопол. В петнайсетте години, през които Рейзи е кмет например, общината стана известна с една от най-скъпите поръчки за пречиствателни станции в страната. В доклад на Сметната палата за нея пише: "проектът за ВиК мрежата в Равадиново е най-скъпият в държавата, като при изискване относителната капиталоемкост за населените места до 1000 души да не е повече от 300 лв. на човек за Равадиново той е шест пъти повече - 1854 лв./ч." Освен това Агенцията за държавна финансова инспекция е издала половин дузина наказателни постановления заради нарушения с обществените поръчки в общината. По времето на управлението на Рейзи общината дори продава 695 кв. м. море - което е изключителна държавна собственост.

Рейзи е пример за това как някой може да сменя политическата си принадлежност в съответствие с нуждите на деня. Той влиза в политиката благодарение на Красимир Премянов, остава в нея благодарение на партията на Стефан Софиянски, за първия си мандат е подкрепен от коалиция между ССД на Софиянски, Социалдемократическата партия, партия "Радикали" и свързваната с "Химимпорт" "Движение Нашият град". За втория си мандат вече има подкрепата и на ГЕРБ, а натам е лесно. Както един бивш негов служител описа пред "Капитал", общинските служители при Рейзи са нараснали 2,5 пъти - до 500 души. При 5700 души гласоподаватели, те и семействата им са един доста сериозен актив.

 

С малко захар и малко ДПС

Още един цветен герой успя да спечели на първи тур - кметът на Нова Загора Николай Грозев. Той стана известен по света и нас в разгара на лятото, с решението си да поръси пътищата в общината с 50 кг. захар. От съобщение на сайта на общината стана ясно, че целта му е да предпази общинските пътища от прокобата на зачестилите ПТП-та. "Предприемайки тази инициатива, общинското ръководство се основава на древно предание, според което, ако пътищата се поръсят със захар, това ще прогони злата прокоба", написаха от общината. Случая придоби международна популярност, когато стигна до британската BBC, която излезе с репортаж за странния ритуал на кмета. Не е ясно дали преди изборите Грозев е ръсил бюлетините със захар, но с 60.35% той не само печели на първи тур, но и е вдигнал резултат от 2011 г., когато има "само" 52.23%. Тук вероятно, освен захарта, роля са изиграли и ДПС: Грозев е един от кметовете на ГЕРБ, които получиха рамо от движението.

Местната власт в България е мръсен бизнес. Нагласени поръчки, обществени пари за свързани фирми, "приятелски кръгове", купуване на гласове. Всичко това е най-видимо в местната власт.

През последната година имаше повече от достатъчно скандали с кметове, които по един или друг начин са били обект на съмнение. Но ако сте си мислели, че те са се отразили по някакъв начин на шансовете им за преизбиране, ето ви три примера (от огромния списък с такива), за да ви разубедят.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  hog1438946657471231 avatar :-|
  Peter V.

  Мафията си има държава! Добре дошли в цирк България!

 • 2
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Демокрация в действие. Там където отсъства солидна средна, образована класа "демокрацията" винаги е фарс. Ето защо за страни като БГ или такива в по-лошо състояние от БГ просветеният авторитаризъм е най-сполучливата форма на управление. Всички други либерални щуротии дето ви говорят за прозрачност, отговорност, върховенство на закона и т.н. са приказки за деца. Но ако искате да им вярвате, вярвайте им.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  casinoto avatar :-|
  casinoto

  тоя със захарта ми е любимия герой :)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 4
  dqdomraz avatar :-|
  Дядо Мраз

  Мисля, че трябва да се спомене и кметът на Балчик, с общинското БМВ за 150 000 лв, който също спечели от раз.
  За пореден път народът гласува за хора, които са доказано или очевидно непочтени. Бойко Борисов май ще се окаже прав за "мат'ряла".

 • 5
  tww09306483 avatar :-|
  Petleshev

  До коментар [#4] от "Дядо Мраз":

  Всеки в Балчик знае, че кмета се избира от огромната циганска махала! Нещо, като модела на Цонко в Каварна!
  Отделно балчишкия кмет се води, нещо като придворен слуга на червените социолози Кънчо и Райчо, които въртят голф игрищата покрай Балчик! Даже имам чувството, че ГЕРБ нарочно издигат някакви безлични кандидатури, че да може другаря Ангелов, да си стои в общината!

 • 6
  pavaroti avatar :-|
  pavaroti

  От самолет се вижда, че проверката срещу Тодор Попов е поръчкова. Понеже нищо не могат да измислят, удължават срока на проверката, за да го държат под напрежение. Човекът каза още отдавна, че със съпругата му имат няколко кредита. Само прост човек, ако наистина е откраднал, както се твърди, би вложил тези пари в имат в България. Истинските крадци си изнасят парите в чужди банки. Зя това нашите политици са най-богатите по света, а тук се правят на мишки.

 • 7
  shule avatar :-|
  shule

  До коментар [#4] от "Дядо Мраз":

  Е, добър ден?! Естествено, че е прав. Щом избирателната активност е само около 50% при изцяло мажоритарни избори всякакъв коментар е излишен. Видя ли митинга в подкрепа на Сидеров ааа? Какъв интелектуален потенциал, каква убеденост в "правата" кауза, каква вяра във вожда?! Материал та дрънка. Светлото бъдеще на Родината е сигурно.

 • 8
  lusilu avatar :-(
  lusilu

  "Любимия стопанин на Пеевски" по-скоро е любимия барон на Пеевски ,щото пък той си има любими феодали -мастити в Пазарджик !!! Уви кат ги знам пазарджишката специално селектирана порода овце нищо чудно ,че пак ще спечели (за съжаление)!!!

 • 9
  gll37355838 avatar :-|
  Дундурук

  [quote#6:"pavaroti"]Човекът каза още отдавна, че със съпругата му имат няколко кредита. [/quote]

  Алооо, доколкото помня панаирите около тоя , имотите му струваха милиони. Какви кредити са взели със съпругата си и колко хилядолетия смятат да ги изплащат с кметската заплатчица от 2000-3000 лева?

 • 10
  gll37355838 avatar :-|
  Дундурук

  И аз съм неприятно изненадат от резултатите в някои големи и богати радове, където се очаква да има повече образовани, будни и светнати гражданя, а пак си избраха абсолютни престъпници.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход